Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-19 09:17

Valueguard: Extrema prisuppgångar för villor i februari - normal rörelse för lägenheter

Februari bjöd på extrema säsongsmässiga prisuppgångar för priserna på villor, medan utfallet för lägenheter följde det normala säsongsmönstret. Framför allt var det Stockholm och Malmö där villorna utmärkte sig med rekordsiffror.
Villa i Stor-Stockholm
Februari månad brukar vara en av de bättre månaderna för lägenhetspriserna, med en snittuppgång i Sverige på +1.36% enligt Valueguards statistik tillbaka till 2005. Årets uppgång på +1.55% var alltså tämligen normal, men ändå positiv.
Säsongsmässig förändring en månad Valueguard prisindex lägenheter Sverige. Data: Valueguard

Den är dock ingenting mot rörelsen för villor.

I snitt stiger villorna +1.17% i februari, men i år blev det en uppgång på +2.77%, den högsta uppgången för villor i Sverige i februari sedan 2009. Man kan gissa att det hela beror på coronakrisen och distansarbete, tillsammans med en fortsatt rörelse bort från lägenheter.
Villor Sverige
Det spretar dock rejält.

I själva verket hålls siffrorna för villor i hela landet nere av Göteborg och mellanstora svenska städer. 

För mellanstora svenska städer är medlet för februari +1.25% och utfallet för februari 2021 +1.74%, medan Göteborg har ett februarimedel på +1.35% men en prisökning om endast +0.54%. Säsongsmässigt föll alltså priserna i Göteborg.

Annat var det i Stockholm och Malmö. Vi låter väl graferna tala?
Villor Stockholm
Villor Malmö

För Stockholm var det den högsta uppgången för villor i februari någonsin med +4.44% mot säsongsmedlet på +1.06%. I Malmö var rusningen på +6.18% den näst högsta uppgången en enskild månad någonsin för villorna i kommunen.

Notera att Stockholm, Göteborg och Malmö avser kommunerna, och inte storstadsområdena. Det handlar inte om flykt ut från centralkommunen, utan köp av villor i kommunerna. Valueguards kvalitetsjusterade statistik finns inte för de mindre enskilda kommunerna i storstadsområdena, utan några av de större av dem, t ex Lund, Mölndal eller Nacka, ingår i statistiken för mellanstora svenska städer. Någon kvalitetsjusterad data för de mindre krans- och pendlingskommunerna går inte att få från Valueguard, åtminstone inte gratis.

Nedanstående är sponsrat innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

69 kommentarer:

 1. En förklaring i Sthlm är att utbudet varit i det närmaste obefintligt.

  Har vänner som letar och rena renoveringsobjekt går för 10% lägre än en villa av normalstandard. Det blir intressantare att se om våren medför att utbudet kommer igång. Och om det får en dämpande effekt.
  Det finns såklart en risk att folk vill sälja till det som grannenfick nu på toppen vilket gör att det blir väldigt intressant se vad som händer.

  Har ett par skilsmässor på g i bekantskapskretsen med. Där är fokuset 99% "hur ska vi bo". Där det i princip är omöjligt för bara en av de vuxna att stå på boendet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att stå ensam kvar på boendet är det inte många som kan i Stockholm. Blir säkert lite ketchupeffekt med alla kommande skilsmässor.

   Radera
  2. Vid skilsmässa med barn får man inte bosätta sig i en annan kommun utan den andre förälderns medigvande.

   Radera
  3. Cornu: Får man inte? Jag trodde bara att barnomsorg och skola med automatik hamnar i ursprunglig kommun om man inte är eniga om annat. (Vilket med tanke på logistik och att man vill behålla kontakten med barnen säkert kan vara som ett förbud.)

   Radera
  4. Är inte uppdaterad på aktuella regler, men det har iaf varit så att man inte fick bosätta sig i en annan kommun vid delad vårdnad.

   Radera
  5. Den regeln funkar inte i praktiken. Känner till fall där en förälder flyttade med barnet till annan kommun. Den andra föräldern vägrade skriva på flyttanmälan. Skatteverket ändrade folkbokföringen ändå eftersom barnet de facto hade flyttat. Ja, de hade delad vårdnad.

   Radera
  6. Nä, det är väl som svenska lagar och regler i allmänhet - det finns ingen sanktion om man bryter mot dem utan det förutsätts att man följer dem.

   Radera
  7. Det är väl fullt tillåtet att bosätta sig i en annan kommun vid delad vårdnad - det som kräver tillåtelse av den andra vårdnadshavaren är om barnets folkbokföringsadress ska ändras till en annan kommun.

   Delad vårdnad kan ju betyda allt från bor 50% av tiden hos respektive vårdnadshavare till att barnet bor varannan helg eller ännu mer sällan. Det kan också vara så att man kan ha gemensam vårdnad och ena föräldern träffar barnen väldigt sällan.

   Radera
  8. Min erfarenhet av att bosätta mig i en annan kommun efter skilsmässa med delad vårdnad är att ingen utom min exfru har ifrågasatt det, men där är det oklart om det beror av omsorg av barnen eller andra skäl.
   Jag har alltså flyttat inom Stor-Stockholm, barnen bor kvar på ursprungsadressen.

   Radera
  9. Är det lönsamt, eller motsatsen, för en kommun att ha barnet/barnen inskrivna i just det egna skolsystemet?

   Radera
  10. Rent spontant tror jag inte att barn är lönsamma. För någon.

   Radera
  11. Även självskadebeteende är lönsamt för någon om sjukvården är privat. ;-)

   Radera
  12. Det går ju bra att skaffa ett mindre boende vid sidan av, någonstans, varför inte på lite distansarbetstrevligt avstånd och så växlar man mellan vem som bor med barnen.

   Radera
  13. Och den privata vården bidrar med riktiga skattepengar till det offentliga - så självskadebeteende är egentligen ekonomiskt lönsamt för alla.

   Vilket om än sig enbart en liten bit ändå i ett större helikopterperspektiv förklarar i princip hur hela det moderna så kallade välfärdssamhället eviga tillväxt fungerar.

   Radera
  14. Kikar man på mäklarstatistik så har det sålts ungefär lika många villor som vanligt i Stockholms län, så utbudet finns där. Kikar man på dock på Hemnet så säljs det betydligt färre, men det har att göra med att majoriteten numera säljs innan det läggs upp på Hemnet (och utan öppen visning). Jmfr exempelvis hur mycket som finns på Booli mot Hemnet.

   Radera
 2. En detal som jag har ögonen på är att det rör sig rätt mycket på de långa räntorna.
  Runt årsskiftet var det inga problem att binda räntan på 1,09. Samma bindningstider är nu 30% dyrare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Band vår ränta på 5 år igår till 1.15, känns som en bra deal men vad fan vet jag...

   Radera
  2. Det är en bra deal.

   Men för att ställa en relevant motfråga. Vad har du för lånemängd och belånignsgrad

   Radera
  3. Ja det är ju relevant att veta i sammanhanget :)
   Lån: 3,5 miljon
   Belåningsgrad: 78% beräknat på värdet vi köpte huset för ca 2 år sedan.
   OBS! SEB har sen dock räknat med den rätt sjuka prisuppgången och lagt belåningsgraden på ca 60 procent. Trodde själv inte de fick göra det i och med att man inte kan omvärdera huset fören 5 år efter köpet.

   Radera
  4. @Erik

   Det är endast en justering av värdet i relation till amorteringskravet som inte får göras oftare än var femte år eller vid omfattande renovering och ombyggnation.

   Omvärdering i relation till utökade lån eller räntesatser går utmärkt att göra.

   Radera
  5. SEB får lägre finansieringskostnader om en större del av ert lån ligger under vissa belåningsgrader.

   Radera
  6. Listräntor på över 1% är en bra deal för banken. Ska bli spännande ifall vi når över 1,2% i år. Tesla kör nu med 0,25% ränta vid bilköp av en 3a

   Radera
 3. Man kan väl misstänka att i en Pandemi är det mycket, mycket få som säljer först och köper sen. Och det ordningen har ju svängt förut så kanske kan det bli en snabb ändring igen om coid går över och räntan stiger bara lite.

  (Men å andra sidan har vi ju nu lärt oss att "never bet against the bostadsmarknaden i Stockholm" så antagligen fortsätter det väl som hittills.)

  SvaraRadera
 4. Den närmsta tiden blir troligen inte helt sund. Varningsklockarna ringer hos mig angående eventuell exit närmsta året/åren. Hopplöst bara att hitta timingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tälta på Böda Camping?

   Radera
  2. Finns HR att få tag i på några månader. Med bra standard, på okej läge faktiskt. Annars finns ju camp mode i Teslan, jag har aldrig besökt Böda Camping faktisk. Tror inte det är min grej.

   Radera
  3. Hade inte varit helt fel att campa på Böda, sitta vid havet och lyssna på Lana Del Reys nya Chemtrails over the Country Club. Men tyvärr, jag måste jobba.

   Radera
  4. Lana Del Ray gillas

   Radera
  5. Passande text i tider som dessa

   Radera
  6. Tyvärr är ju tomten på Industrigatan stängd och snuten raidar frekvent i Beijers park, men i somras såg jag lite jordbruksarbetare som bodde i ett bilvrak ute vid Stora Bernstorp. Det är ändå inte så långt från Mosippan, testa där.

   Radera
  7. Ska du flytta? Exit från Lunds Kommun då?
   Läget, läget, läget. Det är lustigt hur 15 min rask promenad skulle fördubblat mitt hus värde. Och det är ju inte så att det finns några sk socioekonomiskt utmanade områden där jag bor, såtillvida man inte räknar Alfred's häll som ett sådant, de är lite eljest där ute på kanten.

   Radera
  8. Rickard, nej är på vakt bara. Ska inte lämna kommunen. Läget är väldigt bra här, men går det ned kraftigt så sker det överallt med variation förstås. Timingen är förstås hopplös att träffa. Fallet kommer nog inte detta året. Utan nu är det 10-15% upp i Skåne som gäller.

   Radera
 5. Är väl mest catch up gällande villor vilket C19 skyndat på.
  BRF har sedan 2005 avkastat 55 procentenheter bättre än villor. Sannolikt pga hävstångseffekten i BRF.

  SvaraRadera
 6. Med tanke på hur mycket folk har råd att betala för villor och hur priserna ökar finns det ett stort utrymme att öka skatteuttaget inom området.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då det finns en garanti att räntan inte går upp?!?

   Radera
  2. Nej, lösningen är att öka bostadsbyggandet villor,brf och hyresrätter vilket pressar priserna.

   Vilka partier gör stora utspel om detta? Inga.

   Sedan ska man vara försiktig att använda enstaka outliers i argumentationen för något som kommer påverka hela Sverige.

   Radera
  3. Det pressar inga priser att bygga mer. Det är bara att lägga ut fler bostadsobligationer.

   Der som pressar priserna är om max lånebelopp i lånelöftet blir lägre.

   Radera
  4. @turlasvante: Och beloppet i lånelöftena tenderar att stiga år efter år då vi lånar i FIAT.

   Radera
  5. Nja, det stiger i takt med slappare och slappare villkor kring bolån.

   Radera
  6. Klart att utökat utbud pressar priserna.
   Ni känner väl till bolånetak,kvar-att-leva-på och utökade amorteringskravet? Det går inte att låna hur mycket som helst bara för att värdet ökar (som bara får ändras lånemässigt vart femte år)

   Radera
  7. Folk missar ofta att det på bostadsmarknaden också handlar om tillgång på pengar, inte bara tillgång på bostäder. Mängden pengar att tillgå, då detta finansieras med utländskt kapital, är i stort sett oändlig. Skulle vi försöka bygga ifatt detta pengaberg, som dessutom ökar sjukt snabbt, så kommer vi att ha tomma bostäder över hela Sverige värderade till högre och högre "värden".

   Radera
  8. Det finns fler än två aspekter helt enkelt. Befolkningen i Sverige ökar kraftigt och enligt SCBs senaste siffror så kommer vi vara 11 miljoner invånare 2029 d.v.s. om 7,5 år, enkelt räknat ca 100.000 fler per år.

   Så det är helt självklart att priserna stiger kraftigt när utbudet är lågt.

   Nu försöker politikerna peta lite halvtaffligt med repressiva åtgärder men de måste ta krafttag på bostadsområdet för detta är en tickande bomb som finns här och nu som inte går att ignorera.
   Vilka partier bryr sig om detta? De slänger istället ut saftiga köttben som ska ta fokus från de verkliga problemen.

   https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/befolkningsprognos-for-sverige/

   Radera
  9. Det finns inga pengar att bygga mer för under dagens system. Bolånen ökar redan innan den senaste boomen alldeles för snabbt, och mängden är redan alldeles för stor. Byggs det mer ökar berget ännu snabbare i storlek.

   Skall vi bygga mer måste vi panga skuldbubblan först. Sen blir det mycket billigare att få till fler bostäder.

   Radera
 7. Jag är inte förvånad, och jag har en känsla av att det även sker en omviktning mellan små/större lägenheter, med (relativt sett) högre kvm pris för större lägenheter jämfört med mindre.

  Kan man inte gå ut så är det ju öken att sitta fast i en liten lägenhet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor i en liten relativt centralt belägen lägenhet. Var perfekt då dagarna tillbringades på kontoren och fritiden tillbringades till stor del ute på olika aktiviteter.

   Nu spenderas arbetsdagarna hemma i lägenheten och även en stor del av fritiden då de flesta fritidsaktiviteterna är kraftigt begränsade. Då suger verkligen den lilla lägenheten.

   Radera
 8. Ett exempel från den icke-expansiva och ekonomiskt förfallande staden Göteborg:

  "Huset i Långedrag lades ut för 14,5 miljoner – såldes för nästan 23
  EkonomiUtgångspriset för den havsnära villan i Långedrag sattes till 14,5 miljoner kronor. Men när affären avslutades hade priset budats upp med mer än åtta miljoner till.
  – Det är inte så att jag har tjänat våldsamt mycket på det här. Men säljarna är väldigt glada, säger mäklaren Ulrika Bernhardsson."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det du som köpte?

   Radera
  2. Snittpriset i riket är 28 k per kvm för villor trots extravaganser i Långedrag.

   Radera
  3. @Östergren: Ja efter några månaders exponering mot bitcoin hade man ju råd med det.

   Radera
  4. Förvarna innan du gör transaktion så vi är beredda på dippen i elnätet.

   Radera
  5. Äh, så länge de med stora lyxiga bostäder låter bli att dammsuga klarar vi oss...

   Radera
  6. Greenious. Stämpelskatten på 345 k för Goofys hus borde dock vara en liten tröst för de som klagar över låga kapitalskatter.

   Radera
 9. Tidigt fredagsmys, behöver tips på restaurang i GBG ikväll har inte haft tid att spana in i förväg. A la carte, barnvänligt, max 300 kr för en varmrätt. Skulle gärna ta Bhoga igen men har familjen med mig. Fokus kvalitet på maten, inte typ Puta Madre där hälften är konceptet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Simba vid lilla Bommen. Etiopiskt.

   Radera
  2. Annars Joe Farellis är väl barnvänligt om de fortfarande existerar.

   Radera
  3. I övrigt är jag kass på barnvänliga restauranger.

   Radera
  4. Tänkte mer äta med händerna och ett livat och trevligt ställe. Dock är det väl stelt även på Simba nu pga pandemin.

   Radera
 10. God litterär smak.
  https://www.hemnet.se/bostad/lagenhet-2rum-eriksberg-goteborgs-kommun-ostra-eriksbergsgatan-84-17338297

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läsaren bör ta kontakt med mig direkt.

   Radera
 11. Hoppla. Och alla köpare har förstås full koll på att amorteringskravet dyker upp snart igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 12. Helt vansinniga priser.
  Har följt utveckligen i Linköping Kommun och villorna säljs och budas på direkt. Max 10 dagar.

  Till och med tomterna som legat ute flera månader för runt miljonen+ har plötsligt bud.

  Marknaden i Linköping är stekhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under avslutade priser på hemmet är siffran om 4-6 % ökning väldigt låg. Snarare 20%+ för villaobjekt.

   Radera
 13. De första små konstiga konstiga vattenrörelserna innan tsunamin. Hyperinflation på väg in.

  SvaraRadera
 14. Det har varit slutsålt på mitt område i Värmdö kommun sedan länge. Idag dök det upp en gammal, 60 kvm stuga till salu, men priset har gått upp förfärligt mycket, 4.5 mille kostar fastigheten. Vanligtvis river man huset och bygger en 200 kvm villa på tomten istället. Plus 50 kvm garage och 30 kvm Attefall som gäststuga.

  SvaraRadera