Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-30 19:28

Uppföljning arbetskängor gården

Dags för en kort uppföljning av tidigare inlägg om nya arbetskängor för gården. Utfallet blev dubbelt denna gång - dels ett par likadana Mountain Horse Protective Jodhpur och dels ett par skyddskängor från Biltema på inrådan av en läsare som själv kör denna kombination. 
Lenas motorsågskyddstövlar, Mountain Horse och Biltema. Olika arbetskläder skymtar i bild, som målarjeans, sågskyddsbyxor och mekoverall.
Mountain Horse-kängorna höll trots allt i tio år, trots att de stod utomhus hela tiden. Nu får de stå i maskinhallen torrt och uppvärmt istället. Kängorna uppfyller EN 345 för skyddskor och har olje- och syraresistent sula för att klara dynga och frätande gödsel, samt har alltså stålhätta. Går på runt 1200:- SEK, men kan gå att få billigare.

Svagheten med dessa kängor är att de inte är ett dugg varma och att de är hala på is och alltså inte fungerar så bra vintertid. Sedan kanske de kan kallas Blundstonekopior, men vad jag har hört så har Blundstones kvalitet gått rakt nedåt och är numera modeplagg, inte gjorda för seriös skit.

För vintertida bruk införskaffades Biltemas S501 S3, som har olje- och värmebeständig sula och skyddsklass S3 SRA HRO. Tåhättan är inte i stål, men väl i komposit och den har spiktrampskydd. Kängan har dragkedja på sidan vilket gör att den är enkel att ta av och på efter att man väl snört den enligt önskemål. 700:- SEK är knappast dyrt och jag har sällan haft något att anmärka på Biltemas kvalitet, men vi får se hur det står till med kängorna. Nackdelen kan vara att man inte bör stå stilla i djupa pölar med dragkedjan.

Totalt sett bör dessa två kängor uppfylla kraven. Två par kängor håller för övrigt längre än ett par, så det är inte egentligen slöseri att köpa två par för sommar respektive vinter. Väsentliga är att man inte ska ha några fältkängor för tusentals kronor till sådant här.

Och framför allt att de nu kan stå inne i uppvärmt torrt utrymme lär spä på livslängden. Anledningen till att jag inte tar in dem i huset stavas gödsel, utan istället går jag nu och byter i maskinhallen på vägen. Sedan behöver man förstås fetta in dem och putsa dem som vanligt, särskilt när de kan riskera att torka ut om de står inne.
Tio års skillnad
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. Jag är glatt överraskad över hur mycket prisvärt och matnyttigt det finns för hemmansägaren på Biltema.

  Eller på granngården med för den delen. Deras NPK gödsel och ferrogent är perfekt om man vill ge gräsmattan anabola. Fär en 4:edel av vad det kostar att köpa "märkesgräsmattemat"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öht är det ju alltid billigt att köpa i jordbruksbutiksstorlekar på förpackningar istället för pytteburkar för villaträdgårdar.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera