Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-03-21 17:13

Traditionsenligt vårblot - krokusar, bin och tranor

Igår var det astronomisk vårdagjämning och således genomfördes traditionsenligt ett vårblot. Och efter gårdagens ritualer var det idag dags för både bina och tranorna att begå vårpremiär.
Vårblot med tillhörande dryckeslag
Blot utföres företrädelsevis utomhus, oavsett om det är det i Sverige lite varmare midsommarblotet (oftast ej midsommarafton), eller de lite mer kärva vår- och höstbloten, för att inte tala om vinterblotet. 

Därmed är det ganska säkert för Wuhan-pesten, men naturligtvis är man inte fler än tillåtet antal personer oavsett.

Isen hade precis släppt i gårdens sjö också, vilket var passande.

Och idag dök de återkommande oblyga tranorna upp, som årligen häckar vid sjön vid gårdscentrum.
Tranparet

Sedan har ju krokusarna börjat blomma.
Krokusar. Satte 200 nya lökar i en kombination av förädlade och botaniska självspridande dito i höstas.

Till binas allmänna glädje och gamman bör påtalas. Surrade rätt bra ibland krokusarna.

Bi i krokus

Således var det ett mycket lyckat blot igår, och idag bekräftade både tranor och bin att det äntligen blev vår även i år.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Svar
  1. Nä. Närmaste grannar (lantlig bemärkelse i detta fall 500 - 1500 m) i minst två olika väderstreck har dock bin. Sedan finns det bikupor utplacerade både här och var.

   Radera
  2. Kära Lars, vet du om det fortfarande bär sig med bi-odling/bikupor en bärande affärsverksamhet? Kan ju vara ngt nu när den gröna vågen tar fart igen. Hur är det skatter főr MP har väl inte infört en xtra skatt på dessa små

   Radera
  3. Watcher, man har väl inte bin för att kunna göra sig en stor affärsverksamhet, det måste vara en begränsad marknad för närodlad honing.
   Men bina fyller såklart en funktion på många sätt som bekant och av den anledningen kan man vilja ha kupor.


   Jag hade en fasantocke (skånska för tupp) i rabatten som vände upp och ner på den i jakt efter fågelfröspill.
   Eftersom det är efter 31 januari fick jag nöja mig med att göra en överaskningsattack runt husknuten och jaga ut fågelfäet på åkern där den hör hemma. Fasaner, harar, koltrastar. Rådjur och grisar.
   Skånsk fauna.
   Och numera även varg. Tsk.

   Radera
  4. Jag älskar alla fåglar och de älskar min stora trädgård lika mycket, de är naturens egna "konstverk" med sin färgprakt och helt underbara att lyssna på. Kompisen Jar-Jar Binks köper mycket fågelmat och utfodrar fåglarna flitigt. De tar "ett solrosfrö i näbben och ett under vingen" och flyger till det närmaste "skal-trädet", t ex en gigantisk Schersmin, en brokbladig Kornell eller en äkta Fläder. De har vuxit ihop till en jättestor, kompakt, 4 m hög djungel, som ger ett utmärkt skydd mot rovfåglarna.

   I somras byggde fåglarna bo innanför hans takfotsnät, hur de kom innanför det är en gåta. Men plötsligt började de låta och vi började leta efter fågelungarna, tills vi såg dem bakom nätet. Gråsparvarna hade efter det ytterligare en kull "hyresgäster" där. Förmodligen sket de en hel del däruppe, vilket inte är så trevligt, när man inte kommer åt att göra rent där. De påminde mig om Peter Griffin´s skägg i Family Guy i TV:n.

   Vi har varit lite för slöa, men tanken har varit att satsa på ett "fåglarnas miljonprogram" med massor av fågelholkar i träden på tomten. Fast de väsnas förskräckligt mycket under försommaren och börjar väldigt tidigt, så man är tvungen att gå upp. Som distansare använder jag aldrig någon väckarklocka eller någon annan klocka, heller. Jag har hört att det är skonsammare för hjärnan att vakna naturligt, utan störningar från en väckarklocka. Det är nog inget för er "högpresterande".

   Jag har varit en växt-shop-aholic och köpt på hösten bilen full med växter, som har blivit osålda på Plantagen och har reats ut till 70%, så jag har pröjsat bara 30% av priset. Sedan brukar jag kruka om dem till större och fyller på med billig planteringsjord. Växterna klarar vintern alldeles utmärkt i stora, koniska plastkrukor och de får en bra start inför nästa säsong.

   Biodlingen lades ner på hyllan redan i början av 90-talet. Det var en chockartad upplevelse när bina svärmade kl 7 en juli-morgon. De bildade en gigantisk, svart "skorsten" från marken och 10 m upp i luften och lät som en gigantisk, brummande fläkt. Vi hade missat sjunde-dags svärmkontrollen och sett till att bina hade tomma ramar (dvs bara en präglad vaxkaka i ramen) att bygga på. Drottningen lägger ca 2 000 ägg under sommaren, om hon inte är för gammal. Blir hon gammal så orkar hon inte lägga tillräckligt många ägg om dagen och då svärmar bina. Då måste hon hittas (hon är större än arbetsbina, men svärm-drottningen saknar färgmarkeringen som avger hennes ålder) och bytas ut till en ny, ung och flitig bi-drottning. Det är viktigt för att bina inte ska ta fram en egen svärm-drottning, som sedan parningsflyger i luften och blir befruktad av annan sorts bin. Då får man "bastarder", som kan vara ilskna. Vädret kunde ställa till det för biodlare, om våren var kall och värmen kom hastigt och intensivt. Då svärmar bina nästan garanterat. Sedan blir bina ilskna, om det är åska i luften när man går in och jobbar i kupan. Nej, jag har aldrig blivit stucken av ett bi, om någon undrar det, vi hade "snälla bin", "Krajner".

   Radera
  5. Det ska stå 2 000 ägg OM DAGEN under sommaren. Lite skillnad.

   Radera
  6. Rickard, nej men jag tror det är en marknad om man nu vill tjäna lite xtra?! Med MP än mer főr det finns ingen skatt på bin, buller elr extremiteter, åtminstone vad jag vet och de är ju ett med naturen.🐝🙏

   Radera
  7. Det är helt olönsamt att ha bin, särskilt efter att Varroa Jacobsoni kom till Sverige. Varroan är ett kvalster, som äter av bi-ynglet, så att de blir missbildade och bi-samhället blir för svagt och kanske dör under vintern. Dessutom finns det gott om billig import-honung i affären. Fast den kan vara delvis konstgjord, det fuskas mycket med det i många länder. Man har bin för pollineringens skull, om det finns fruktträd, bärbuskar och odlingar. Man kan ha "vandrings-bikupor", som man placerar ut hos traktens bönder. Om bina har snedparat sig och blivit "ilskna bastarder", finns det bara en sak att göra: hälla fotogen över bina och tända på. Det är mycket mer lönsamt att blanda ihop diverse skönhetsprodukter och sälja dem för dyra pengar på traktens marknader.

   Radera
  8. Marjatta, en helt fantastisk historia, kanske ngt főr Lars att spinna vidare på főr kommande bok 🤔🤣

   Radera
  9. Biodling gör man definitivt inte för de stora pengarna skull. Efter en gräns 30000kr eller nåt tillkommer moms etc. Väldigt mycket jobb, men ack så viktigt. Många trendiga konsumenter efterfrågar väl ändå det söta flytande honungen, Akaciahonung, ifrån Ungern. Ska väl tilläggas att all honung är flytande vid slungning, vår Svenska stelnar dock.

   Radera
  10. Ja, dum idé när det finns honung från Ungern elr Tjernobyl🐝 Kanske bättre med hőnor och ägg. Vad sa du, 2000 ägg!?

   Radera
  11. Drottningens uppgift är att lägga ägg och det gör hon i en ganska imponerande omfattning. När hon är som mest produktiv under året kan hon lägga upp till 2000 ägg per dygn. Under en livstid kan hon lägga över 500 000 ägg!

   Radera
 2. Svar
  1. Honung är perfekt mat för en Prepper, eftersom den är väldigt hållbar, om den förvaras med tättslutande lock på, så att den inte drar åt sig fukt och börjar jäsa. Googla gärna på "Honung har använts som läkemedel i tusentals år" på svenskabin.se, så kan du läsa om hur fantastisk naturprodukt honungen är och hur många användningsområden den har, man kan t ex stryka honung på sår.

   Radera
 3. Tranor är ett säkert vårtecken. Vi har ett återkommande tranpar som vart i byn i åratal, blir alltid lika glad att se dom ute på gärdena och höra deras läten bryta tystnaden om kvällen. Är inte så särskilt fågelintresserad men vi brukar ändå besöka Hornborgarsjön för trandansen varje år, en rätt så häftig djur- och naturupplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade trandans i vår sjö förra året tror jag. Var någon ung hanne som utmanade den gamle, medan honan tittade på. Var ett himla liv, tutande och flaxande. Rätt kul att se. Ångrar att jag inte filmade.

   Radera
  2. Tranor trumpetar så fint, man blir vår-yster, när man hör deras låten. Liksom koltrasten, man blir lycklig av att höra dess sång. Våren är en super-härlig tid.

   Radera
 4. Härligt! Vårblotet eller Disablotet var en forntida variant av kvinnodagen som sedan blev Vårfrudagen och den urgamla traditionen tranbrev. I vår tid har dessa glömda traditioner ersatts av våffeldagen då en god skörd inte längre är så viktigt.

  SvaraRadera
 5. Förjäkla kallt och blåsigt här så det blir inomhusblot.

  SvaraRadera
 6. Trevligt! Observerade tvåhuggormar vid Öby Kulle (Närke) idag.

  SvaraRadera