Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2021-03-06 10:38

Tesla-aktien på väg nedåt - men fortfarande sjuk värdering

Tesla-aktiens tidigare stigande trend har bytts till nedåtgående sedan årsskiftet, men värderingen av bolaget är fortfarande helt sjuk. På hispigheten i aktien verkar det som att marknaden håller på att acceptera att bolaget är övervärderat och ska ner.
Dagschart Tesla

Som lägst var Tesla-aktien (NASDAQ:TSLA) nere och nosade under 540 USD igår, men stängde över 597 USD efter att Nasdaq-börsen vänt upp  för att stänga på +1.55% för Nasdaq Composite-index. Tesla föll ändå -3.78% igår och fortsatte den redan pågående nedåttrenden.

Marketscreener rapporterar fortfarande en värdering på 196x resultatet i år och p/e 86x för konsensusprognosen för år 2023, vilket fortfarande är en sjuk värdering.

Att Tesla går mot börsen och därtill att aktien agerar allt mer hispigt visar väl snarast att verkligheten börjar komma ikapp. Man kan dock se ett tydligt stödområde runt 400 USD, vilket skulle dra ner värderingen för 2023 till p/e på cirka 55x. Nästa stödområde hittas sedan vid 300 USD och sedan 200 USD där värderingarna kanske går att motivera i dagens lågräntemiljö. Verkar finnas en förkärlek för jämna 100-tals USD i aktien. 

Techjättarna inom FAANG stängde på plus igår med Facebook +2.58%, Apple +1.07%, Amazon +0.77%, Netflix +1.00% och Google +3.10%. Det är först när man lägger till Spotify -3.52% och Tesla -3.78% som man får FAANGST.

Det tål att påminna fanbois om att man inte ska blanda ihop vad man tycker om en produkt med huruvida aktien är köpvärd. Sedan är förstås marknaden helt sjuk och Tesla kan förstås därmed vända upp igen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

56 kommentarer:

 1. Man ska vara oerhört försiktig med att måla upp vad som är en korrekt värdering av ett företag.
  Tex GameStop. Nu står den i 137 USD trots gamarnas snack att aktien är värdelös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortfarande inte en korrekt värdering.

   Radera
  2. bla bla bla marknaden har alltid rätt bla bla bla

   Radera
  3. Vad vet vi om det?
   Bitcoin är ett annat exempel.

   Radera
  4. Vöärdering och att folk inte kan handskas med sina pengar bygger på olika värdegrunder.

   Att testla, gamestop och bitcoin är övervärderade på gränsen till bubblor är nog alla överens om.

   Däremot finns det personer som lägger in KÄNSLOR i sitt agerande i tillgångsköp. Som du :)

   Radera
  5. Short betyder man betala vilken pris som helst i framtid för en aktie, vanligtvis pga över värdering, men om man vet nån betala vilken pris som helst vad är nya värde?

   Radera
  6. Börsen handlar om känslor, en prediction om hur jorden ser ut och snurrar om 1 år. Att sitta och titta på PE-tal är alldeles för simpelt.

   Radera
  7. Kanske är det så att vi får acceptera betydligt mindre avkastning framöver. Då kan marknadens prissättning förstås bättre.

   Att bara höfta ur sig att värderingen är felaktig är nog inte så klokt för att försöka förstå mekanismen bakom.

   Radera
  8. Tycker det börjar likna detsamma som inför andra stora börsnedgångar. ALLA verkar handla med aktier. Unga och sådana som aldrig visat intresse förr. Har nog minst 50 anekdotiska fall sista året som mer liknar en trend. De jag talat med har alla gått bra med extrema eller onormalt bra uppgångar. Ingen har känt av nedgångens beska och ångest.
   Är det inte så att det är småsparare som drar börsen nu?
   Dessutom extrema uppgångar på bostäder.
   Jag känner mig inte bekväm med det hela och tror att det snart är dax med en ordentlig korrigering och urblåsning. Naturligtvis tråkigt för alla nya börshajar men som vanligt är den hårda skolan den bästa.

   Radera
  9. Småsparare kan dra börsen rätt länge. Det var inte så att de kastade sig in på börsen i mars 2000, utan de hade varit inne ett tag.

   Radera
  10. Nisse. Folk snackar. Kollar du snittavanzianens avkastning är den sämre än index.

   Radera
  11. @megga Med stigande räntor finns det ingen anledning att acceptera lägre avkastning i framtiden (givet samma eller lägre nivå än riskfria räntan).

   Radera
  12. Dagens GameStop:
   https://www.avanza.se/placera/telegram/2021/03/08/gamestop-gamestop-uppges-ha-anlitat-aktivistinvesterare-for-overgang-mot-e-handel-bn.html

   Radera
 2. Gamestop är bara Tesla 2.0, short,short squeeze, short...
  Börs är alltid också casino.

  SvaraRadera
 3. Som jag brukar säga. Man får skilja på företaget Tesla och bilen Tesla.

  Bilarna är enormt kompetenta och är starten på något nytt. Men bolaget är verkligen på många sätt extremt oprofessionellt skött. Se bara Bitcoininvesteringen. Som verkar blivit droppen som fick bägaren att rinna över för många professionella investerare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående placeringen i bitcoin, det är väl jättebra att dom äntligen börjar gå med vinst?

   Radera
  2. Att bilarna är kompetenta råder det delade meningar om (som alltid inom bilindustrin). Rörelsen har väl aldrig gått med vinst? Det är väl sålda utsläppsrätter som förbättrat kassaflödet?

   Radera
  3. Att aktien laggat på slutet tror jag beror på 2 saker. US 10Y har gått upp vilket innebär att Teslas eventuella vinster i framtiden värderas lägre. Nr 2. Teslas försäljning i Europa går sämre än vad som ansågs som konsensus.

   Radera
  4. Mmm det kan behövas hyfsade prissänkningar för att få upp marknadsandelen vilket minskar framtida vinsten.

   Radera
  5. Konkurrensen hårdnar ganska snabbt nu i elbilsbranschen.

   Många har misstolkat Teslas försprång på "minst 5 år" med att det kommer ta övriga tillverkare fem år att komma ifatt.

   Radera
  6. @megga, de verkar dock ha mer än 5 års försprång. Där verkar expertisen vara enig

   Radera
  7. Länk vad gäller Tesla och Europa sales: https://seekingalpha.com/article/4398149-in-2020-teslas-sales-fell-10-in-europe

   Radera
 4. Den här tråden kommer snart översvämmas av Reddit och Placera.nu riddare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Placera.nu är mitt guilty pleasure att läsa när jag sitter och skiter och sånt. Det och lånforum.

   Radera
  2. Nu kommer jag säkert låta dryg men svensk finansmedia håller inte måttet. Där har ni min motivering till att jag inte läser svenskt.

   Radera
  3. Kör i första hand linjär-tv i realtid cnbc.

   Radera
  4. Streaming funkar inte då den har fördröjning samt dålig FPS.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Håll ögonen på räntorna. Svenska femåringen snart uppe på positiva nivåer igen.

  Pengar håller på att börja kosta igen. Det kan bli spännande för de som aldrig sett en riktig krasch. Speciellt med tanke på att gratis pengar har varit staternas lösning på allt.

  (Och det kommer att drabba bolag som lånar för att finansiera sin explosiva tillväxt. )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tippar på massiva stimulanser framöver.

   Kommer finnas massor av ursäkter för att häva ut pengar i omlopp.

   Radera
  2. Det enda marknaden har fokus på är US 10Y.

   Radera
 7. Svårsmält att äta pengar

  Continaerfrakt från Kina har ökat från $2000 till $8000 / Container, många varor kommer försenas / fördyras framöver vilket kommer spä på icke-inflationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shippingbolagen inom container och dry bulk går som tåget. Hehe. Raterna väntas hålla i sig långt in i 2022. Det tar tid att bygga nya fartyg.

   Radera
  2. Nu sätter jag på mig foliehatten. Är det bara jag som reagerat på att erbjudanden på importvaror som kaffe i princip har upphört? Känslan är att matpriserna inte bara stiger på råvarubörsen i US utan nu även i svensk butik.

   Radera
  3. Köpte Zoegas för 29kr igår. Chapel Hill kostar fortfarande 69kr. Skatten sänktes med 1000kr/månad för mig (uppskovsränta( Men höjdes desto mer p g a löneökning. Standardpris för ett glas vin i staden är numera 49kr på de lite billigare ställena. Naturvinerna på hipsterställena ligger dock fr 120kr per glas för det orange vinet.

   Radera
  4. Betalade 265 spänn igår för en flaska sauvignon blanc på krogen. Var som hand i handske efter en hysterisk börsvecka.

   Radera
  5. B2B. Om vi ska skippa anekdoterna så är genomsnittspriset på kaffe 13.6 procent högre 2021 kontra 2020 i USD.

   Radera
  6. Brukar det inte just vara anekdoter? Inflationen är runt 1.7%. Kan tänka mig att den fortsätter upp samt även tillåts göra så. Men visst matpriserna verkar öka snabbare än så, jag försöker kompenseras det med att minska mitt släng. Snussorten är sen länge utbytt, till något av billigare märkena. Kaffet är fortfarande Zoegas dock, där jag noterat att förpackningen minskat och priset behålls. Verkar vara ett knep.

   Radera
  7. Priset i handeln på varor som fraktas med bulk släpar 3-6 månader, samt att det finns buffertlager. När verkligheten kommer ikapp så kommer det synas i plånboken.

   Radera
 8. Spännande och halvt galna tider vi lever i, med nästan 2 trillioner dollar i kommande stödpaket i USA lär börsen fortsätta upp, bara rida med och försöka undvika hamna i diket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värderingen av alla världens aktier är 70 trillioner USD....nu tillkommer 2....Så en uppgång på 3% men sen då?

   Radera
  2. Så det tillkommer inga pengar om vi inte får ett stimulanspaket, finns gott om overksamt kapital som kommer söka sig in på börsen utan stimulanspaket.

   Radera
 9. De flesta tillväxtaktier inom de flesta branscher har tagit mycket stryk senaste 1-2 veckor.

  SvaraRadera
 10. Det mesta är sjukt värderat på börsen. Fundamental analys är helt utspelat. I bästa fall kan TA funka men det hänger på hur hjorden med tjurar och björnar rör sig mellan aktierna. Än så länge kan man hitta guldkorn men klockan klämtar. Ärligt talat är den här uppgången helt sjuk. Ligger själv över +600% på ett av mina depåer sett ett år bakåt. Detta kan inte fortsätta! Är själv ganska ödmjuk och säljer av allt lite då o då för att rensa skallen och sansa mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Världens börser är knappt upp på årsbasis. Ett bolag jag har handlas till till 4-5 ggr kassaflödet. Knappast dyrt.

   Radera
  2. Under normala förhållanden kanske en poäng men under en globla pandemi där värden inte står i relation till produkten.

   Många bolag som rusat på förhoppningar som hade kunnat gälla utan pandemin...

   Radera
 11. När man ser folk som tidigare aldrig ägt aktier ta blanco-lån (6-7%) på hundatusentals kronor för att det bara kan gå upp. Likt jag fick se i Januari, ja då börjar iallafall jag fundera på bubbla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo förvisso men nu är du inne på samma story som drivit bostadsbubblesekten.

   Radera
  2. Ja kanske lite, men detta är alltså människor som inte får bättre lån alt. ha något att belåna med pant. Hög risk alltså, ingen säkerhet mer än betalningsförmåga. En bostad kan du iaf bo i, och har i regel räntor på en 4-5:e del. När dessa människor ger sig in, brukar det vara ett tecken på att pysa. Du var ju själv inne på psykologi. Elon Musk sa själv till sina anställda i December 2020 att aktien är övervärderad. Kunskap är nyckeln, lex twitter-signal-posten (nu är jag inget proffs själv ska tilläggas, men jag tycker att bubbelgrafen och dess stadier passar rätt bra här). Jag vidhåller att bostäder rusar uppåt 2021 i Sverige, ifall börskrasch uteblir.

   Radera
  3. Ingen större skillnad på bostäder och aktier på längre sikt från ett riskperspektiv. Båda utgår mer eller mindre från centralbankerna och obligationsmarknaden.

   Radera
  4. Visst kan det bli så att börsen går ner och bostäder upp i år. Scenariot för det är bakslag gällande C19 och nedgång på räntesidan. Är dock inget jag tror på.

   Radera
  5. Mitt huvudscenario är +10% upp för både bostäder och aktier 2021. Aktier har dock högre risk och bostäder har fördel hävstång. Galet på hemnet just nu, med såld innan visning och med nybyggena.

   Radera
  6. ”mitt huvudscenario”

   Radera
 12. handlar väl om att indexinkluderingen gjorde det möjligt för stora fonder att handla aktien på riktigt och att den på det sättet äntligen börjar värderas rätt av marknaden. jag köpte lite puttar på runt 750 och sålde med bra vinst (men alldeles för tidigt eftersom jag alltid säljer för tidigt pgs riskhanteringen). kommer köpa puts igen vid uppstudsen nästa vecka.

  SvaraRadera