Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-23 12:16

Sverige hade näst lägsta statsskuldökningen i EU och EES under coronakrisen

Sveriges statsskuld har än så länge den näst lägsta ökningen i förhållande till BNP inom EU och EES. Endast techjättelandet Irland hade en lägre ökning av statsskulden till tredje kvartalet 2020 jämfört med tredje kvartalet 2019.
Förändring statsskuld som procent av BNP inom EU och EES 2019Q3 - 2020Q3

Svensk statlig ekonomi har alltså än så länge klarat sig näst bäst i EU under coronakrisen jämfört med BNP, dvs storleken på landets ekonomi med en ökning på +3.2% av BNP. Det är bara Irland som är bättre, men Irlands ekonomi stärktes rent av av coronakrisen då de stora Internetjättarna bokför sina europeiska intäkter i landet.

Justerar man för att Irlands BNP steg med +3.4% och Sveriges ekonomi backade och BNP gick -2.8% så har i själva verket Sverige klarat sig med minsta statsskuldökningen i förhållande till tidigare BNP.

Sverige är också avgjort bäst i Norden, medan Norges statskuld ökade med +5.8%, Finlnd +6.8% och Danmarks med +8.2%. Eurostat hade inga siffror för Island. 

Sämst i EU/EES är Cypern med +23.0% i statsskuld, följt av Italien, Grekland, Storbritannien, Spanien och Frankrike, FIGSS.

Eurostat har inte siffrorna för fjärde kvartalet och helåret än. Om man istället jämför tredje kvartalet med första kvartalet är Sverige fortfarande näst bäst i EU/EES, men Irland och Norge byter plats.
Förändring statsskuld som procent av BNP inom EU och EES 2020Q1 - 2020Q3

Det vore intressant att titta på hur hård lockdown olika länder haft och hur skuldsättningen utvecklats. Ett av de allra hårdaste drabbade länderna är Storbritannien, med mycket högre sjukdomstal och dödsfall per capita än Sverige, kraftig nedgång i ekonomin och en statsskuldökning i den absoluta toppen. Uppenbarligen har inte stenhårda nedstängningar gynnat landet varken ur pandemihänseende eller ekonomiskt. Det pratas nu i Storbritannien om att lagstadga ett förbud för britter att lämna Nordkorea landet. 

Kritiker mot den svenska hanteringen av pandemin ska komma ihåg att en annan hantering inte hade existerat oberoende av andra faktorer - kanske hade kritikern istället blivit av med jobbet om hanteringen varit annorlunda? Man kan inte både äta kakan och ha den kvar. I övrigt ska man inte jämföra sig med andra om man inte vill bli bitter, för det finns alltid någon som är bättre.

Dock är ovanstående inget att vara glada över. Sverige ska nu betala för de övriga ländernas vanskötsel genom att finansiera EU:s återhämtningspaket med någonstans runt 150 miljarder kronor. Det finns alltså egentligen inget incitament till att sköta sig och vara ansvarfull, vi får betala för de andra ändå enligt tankefelet att svensk ekonomi är beroende av EU, trots att vi har negativt handelsnetto med EU. Våra största nettohandelspartners ligger alla utanför EU, nämligen Norge, Storbritannien och USA.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

56 kommentarer:

 1. Svar
  1. Finns inte på kartan. Kreml har inte så starkt stöd i Sverige. Vi kan diskutera frågan efter vi gått med i Nato.

   Radera
  2. Dessutom tror jag inte att folk förstår eller ens minns hur det var innan vi gick med i EU för 26 år sedan. Vi har ett facit ovan på statsskuldsutvecklingen för Storbritannien.

   Radera
  3. EU håller svenska politiker på mattan, på gott och ont.

   Radera
  4. När omgivningen sett hur det gick för UK när de skulle bryta sig loss och bli ett startk ensamt och isolerat land så är det intressant se vads som hänt med EU mostsåndet. Det är bara extremisterna, antivaxxers och Kremlvännerna som är emot EU.

   Det som händer med UK är så beklämmande att man knappt kan vara skadeglad. Ekonomin går åt helvete. Unionen kommer mest troligt att splittras. Nordirland lär få se en konflikt igen. Med mera med mera. Det är i princip worst case.... fast värre.

   Radera
  5. Nja, worst case vore väl om Spice Girls återförenades och gjorde en platta va, men jag är hyfsat säker på att det finns ett kärnvapenprotokoll för att förhindra det.

   Radera
  6. UK dör i så fall med rak rygg, inte stående på knä, eller med huvudet i kudden och rumpan i riktning mot Bryssel.

   Radera
  7. Vet inte det Peter, tror nog det finns några som vill ha ett ord med i laget om det där:

   https://ibb.co/ZW0h8rr

   Radera
  8. Ang UK:
   Whisky, cheese and chocolate producers have suffered the biggest post-Brexit export losses in the food and drink sector, new figures from HMRC have shown.

   Analysis of the figures by the Food and Drink Federation (FDF) shows that cheese exports in January plummeted from £45m to £7m year on year, while whisky exports nosedived from £105m to £40m. Chocolate exports went from £41.4m to just £13m, a decline of 68%.

   They put the collapse in trade down to a combination of Brexit and weaker demand in Europe, where restaurants, hotels and other hospitality outlets remain closed.

   Exports of some other goods such as salmon and beef almost stopped altogether, with declines of 98% and 92% respectively, but by value they were the 7th and 4th biggest losers of the top 10 exports to the EU.

   Radera
  9. Ola: Ja, så går det när man låter nationalister sätta agendan. Jacob Rees-Mogg summerar alltihop utmärkt i sitt uttalande här:

   https://www.youtube.com/watch?v=eiKmqY_RNME

   Dvs skit samma, det är vår fisk nu, resten spelar ingen roll.

   Radera
  10. Narrativet att det endast finns 2 val(EU eller Nato) för Sverige(och endast Kreml-lakajer menar annat) är minst sagt fascinerande :)

   Radera
  11. EU *eller* NATO? Ganska många är väl med i båda, t ex DK, Tyskland, Polen mfl?

   Radera
  12. Jag betraktar mig inte som extremist. Och jag är för en swexit. Jag tror dessutom att UK kommer göra det mer populärt under kommande år eftersom jag tror att deras ekonomi kommer börja gå mycket bättre än EUs. Enorma länder tror jag egentligen hör historien till. Jag tror att små länder kommer visa bäst värdetillväxt för sina medborgare. Givet att krigsrisken makromässigt kan hållas ned på jorden.

   Radera
  13. Mindre länder kommer inte att kunna konkurrera på den nya globaliserade marknaden. Det blir extra tydligt hur svårt det är för t.ex. Australien att tackla giganten Kinas mobbning. Ensam är inte stark någonstans. Tillsammans kan EU verkar för alla 27 medlemsländer och stå starka mot USA och Kina. Ensamma kommer vi snart att bli utmanövrerade av de stora drakarna.

   Radera
 2. Detta hänger väl samman utmärkt:

  1. Sydeuropa har hög dödlighet bland äldre, en massa pensionärsboenden blir lediga.
  2. Vi skickar ner 150 miljarder och våra pensionärer som får billiga bostäder
  3. Pensionärerna blir skattskyldiga i Sverige som tack för de 150 miljarderna.
  4. All vinner. Utom sydeuropas gamlingar då men whatever.

  Alla vinner. Utom de som tecknat en prenumeration på Bulletin, tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi andra som jobbar hemma, kan kanske också haka på. Staten köper våra bostäder till överpris, så kan dessa omvandlas till HR så att de yngre kan flytta ut ifrån Mammas källare. Med bostadskarriärspengar hjälper vi Sydeuropa genom hög konsumtion att lyfta sin ekonomi. Som tack får Sverige motsvarande pengar av EU. Vad kan gå fel?

   Radera
  2. Vad kan gå fel? Fråga nån annan. Jag har blivit kallad pervers, CIA-agent, nazist, kommunist och all möjlig skit i det här kommentarsfältet under åren, men det är aldrig nån som sänkt sig så lågt att de beskyllt mig för att vara nån slags ekonom.

   Radera
  3. Statligt övertagande av privat egendom frivilligt eller med hot är väl komunism...? Ja just det ja...det är ju planen.

   Radera
  4. "Skatt är kommunism" är i alla fall 0,0001 mm längre till höger på normalfördelningskurvan än "Skatt är stöld".

   Radera
 3. Nu är det guldläge att ta tag i ett större reformarbete. Tvångströjan kring en budget i balans är redan avkastad så det är bara att tuta och köra de kommande åren.
  Ap ap ap, säger någon då, vi ska inte slösa skattepengar. Nej det ska vi inte. Det gäller att göra smarta satsningar som på sikt kommer betalas tillbaka i form av högre tillväxt och fler jobb.

  Sen handlar heller inte reformer om att bara satsa mer pengar. Sverige är också i stort behov av större genomgripande strukturella förändringar.

  Nedan följer två listor. En för kapitalintensiva reformen och en annan som pekar på en organisatorisk nivå. Fyll på om ni vill :)

  Pengar behövs!
  - Bygg höghastighetståg mellan Göteborg och Oslo
  - Bygg ut domstolsväsendet kraftigt
  - Säkra elnätet (får kosta vad det vill)

  Byt organisation!
  - Förstatliga skolan
  - Skrota regionerna
  - Avveckla det kommunal planmonopolet
  - Förenkla byggandet (för mycket regler idag)
  - Se över hela högskolesystemet (för mycket fokus på att producera studenter men kunskapen brister)
  - Våga ställ krav (gäller bland annat försörjningsstöd men också SFI)

  Listorna kan såklart göras mycket mycket längre men en början i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spånar vi femårsplaner här?
   -Deportera kulakerna till norr
   -Konfiskera deras land
   -Bygg 15 nya traktorfabriker
   -Högre produktionsmål för kolgruvorna
   -Skicka lite mindre spannmål till Ukraina. Nej, lite mindre. Ännu lite mindre. Sådärja.

   Radera
  2. Ja minst femårsplaner, kan tänka mig tioårsplaner också :)

   Radera
  3. Centralkomittén kommer att uppmärksamma ert kunnande och handlingskraft vilken dag som helst, kamrat. Ni kommer att erbjudas en traktor i belöning, i vilken kulör som helst så länge den är grå.

   Radera
  4. Спасибо друг

   Radera
  5. Kan passa på att bjuda på den officiella raplåten för Kinas senaste femårsplan: https://youtu.be/tkKiiEMB5Ps

   Helt oironiskt.

   Radera
  6. Höjer med denna.

   https://www.youtube.com/watch?v=M0lJc3PMNIg

   Allt trevligt med väldresserade barn som framsäger den officiella partilinjen, ju.

   Radera
  7. Härligt! Först tyckte jag att Belt & Road-initiativet verkade lite läskigt och som att Kina försöker få andra länder beroende av sig. Men nu när jag ser hur glada barnen är så vet jag att det är annorlunda.

   För övrigt ser jag fram emot att mina framtida rekomenderade videos på Youtube. Får det lov att vara en countrysång om hur glada alla är HK om det nya utlämningslagarna?

   Radera
  8. 90% positiv till Belt&Road nu, hade varit 99% positiv om de klätt ut barnen i pionjäruniformer. Lite feedback för framtiden där, Centralkommittén.

   Radera
 4. Varför lånar Norge en enda krona extra, de har ju den legendariska oljefonden likt nån slags Erebor-skatt. Århundradets pandemi vore väl en rimlig anledning till att göra ett litet uttag istället för att låna mer, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fonden avkastade 11% 2020. Ifall räntan på lånet ligger under SMS-låneräntor så var det nog klokt.

   Radera
 5. Viktigt är att det smygs in en beskattningsrätt på EU-nivå i form av en avfallsskatt på plast i samband med detta. Vilket är lysande eftersom MP direkt hugger om ordet miljö och skatt nämns i samma mening men tänker inte vad detta innebär i förlängningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högre skatt på plast? Ämnar min herre driva drottning Silvia i skatte-exil?

   Radera
  2. Bäste herr Dover, ni tänker på Botox.

   Radera
  3. Det är inte plastskatten som är problemet. Man öppnar då upp för att EU får beskattningsrätt.

   Radera
 6. Ställ 150 miljarder i proportion till andra statliga utgifter, typ den årliga kostnaden för allmänna pensioner till de allra fattigaste pensionärerna, eller kommunernas sammanlagda socialkostnader, eller skolsystemet, etc.

  SvaraRadera
 7. Usa är väl i samma region som Grekland och Cypern gissar jag.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan nog ha en del skatter att höja och köra på ett tag till.

   Radera
 8. Ok, kan någon EU-vän förklara nyttan med EU för Sverige så även jag förstår?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi betalar massor av pengar till initiativ inomn EU.

   EU:s domstolsväsende tvingar oss att låta ideologer övertyga våra barn om att de har ett annat kön och därefter skära av dem könsorganen mot deras föräldrars vilja.

   Mer eller mindre.

   Radera
  2. Såvitt jag vet kan man inte genomgå s k könsbekräftande kirurgi innan 18 års ålder. Det verkar stå så på Socialstyrelsens hemsida, men du har kanske annan information? Vid 18 är man definitionsmässigt inte längre ett barn.

   Radera
  3. En smula ironiskt skrivet, men kom ihåg kommentaren.

   Radera
  4. "Ironiskt"? Den ska jag också dra när nån kommer på mej med att blåljuga.

   Radera
  5. EU är bra vid e-handel t ex. Större utbud och billigare elektonik ifrån Tyskland bl a, lägre moms och ingen kemikalieskatt. Ingen tull, hyfsat gemensam valuta. Tillsammans är vi starkare.

   Radera
  6. Men om lägre moms är bra, varför har vi i så fall inte det istället för att vara med i EU? Nog det mest misslyckade försök jag sett nånsin att förklara vad som är bra med EU för Sverige där @Back2Black.

   Radera
  7. Momsen var 25% redan innan Sverige gick med i EU. Är momsen numera kopplad till EU-medlemskapet eller vad menar du? Frihandel ser jag som en stor fördel ja.

   Radera
  8. EU länderna driver t.ex. tillsammans investeringar som ensamma länder aldrig hade klarat av. Detta behövs för att konkurrera och inte blir överkörda av de stora giganterna Kina, USA m.fl. EU finansierar t.ex. stort i forskning för att Europa ska stå starkt i framtiden. Vi visar även en enad från (nåja, hyfsat i alla fall) mot Rysslands och Kinas försök att "splittra och härska". Jag har svårt att se att Europa har en framtid som är ljus utan att samarbeta. Det bästa verktyget för samarbete är EU. Allt är inte bra, men tillräckligt bra för att gynna alla länder i EU.

   Radera
 9. Irland har Europas yngsta befolkning, inte direkt en belastning under en pandemi, orsaken till det lämnar jag över till Monty Python.

  https://www.youtube.com/watch?v=PDBjsFAyiwA

  SvaraRadera
 10. Bengt over. Det är såna som du som förstört välfärden och kommer med sporadiska löjliga kommentarer när skadan är skedd! Hoppas gulag har en plats för dig också?

  SvaraRadera
 11. Bengt over. Det är såna som du som förstört välfärden och kommer med sporadiska löjliga kommentarer när skadan är skedd! Hoppas gulag har en plats för dig också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstört välfärden? Hur tänker du att Ben Dover har förstört välfärden?!?

   Radera
 12. lägger man ihop statsskuld´+ kommunskulder+ skuldberget hushåll och företag är Sveriges skuldkvot i nivå med Greklands motsvarande totala skuldberg.
  Men den relativt låga statsskulden (jämfört med övriga EU) fungerar som potemkinkuliss för regeringen "Sverige är ett rikt land".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du, när kommer den där supervintern du har om i typ fem år?

   Radera
  2. Jag tror inte att vi ens kommer närheten av Eurozonens genomsnittliga totalskuld som andel av BNP om vi så lägger ihop hushållsskuld, statsskuld och kommunernas skulder.

   Radera
  3. Fortuneteller: För balansens skull ... Har du prövat att samtidigt lägga ihop Statens, Kommuners, hushålls och företags samlade tillgångar och balanserat det mot skuldsidan?
   Du kan återkomma i ämnet när du genomfört den övningen.

   Radera
  4. Aningen trist trots allt, Sverige har undvikit fällan med självspäkningstävling i meningslös lockdown med gott resultat och en ringa överdödlighet på 1.5 procent 2020, men åker ändå på betala andras misslyckanden i Europa.

   Radera