Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2021-03-30 13:38

Svensk konjunktur fortsätter stärkas - men bara tillverkningsindustrin är i högkonjunktur

Konjunkturinstitutets (KI:s) barometerindikator ("konjunkturbarometern") fortsatte att stiga i mars från +3.8 till +5.3. Det är dock bara tillverkningsindustrin som faktiskt är i högkonjunktur och drar upp konjunkturen, medan detaljhandeln och hushållen föll tillbaka i mars.
Konjunkturbarometern

Konjunkturen fortsätter alltså att stärkas, men det är bara tillverkningsindustrin som håller uppe siffrorna och ligger inne i en kraftig överhettning. Även om byggsektorn och tjänstesektorn gick framåt, så är det fortfarande lågkonjunktur i dem. Hushållen stod och stampade.

Detta gäller de övergripande sektorerna, enskilda små delsektorer kan avvika och redovisas separat i ett senare blogginlägg.

Frågan blir hur länge industrin kan hålla uppe konjunkturen på egen hand utan att övriga sektorer börjar hjälpa till? Man kanske kan säga att den riktiga återhämtningen inte har börjat än?

Ur konjunkturmodellen för börsinvesteringar innebär inte detta några förändringar, utan det är fortsatt att vara inne på börsen som gäller tills hela ekonomin har varit i överhettning i två månader på raken.

5 kommentarer:

 1. Fordonsindustrin går bra, tyvärr verkar det som brist på komponenter (kretskort) kan ställa till det, skogen går väl oxå bra, så det är bra för exporten. Det har ju byggts altaner över hela landet, nu när folk inte har kunnat åka bort på semester så det har varit lysande affärer för byggvaruhusen.

  SvaraRadera
 2. Med tanke på de stora investeringsbehoven framgent i Sveriges infrastruktur både vad gäller reinvesteringar och investeringar samt de extrema satsningar på elintensiv industri i Norr- och Västerbotten kommer få igen ekonomi och konjunkturen under en lång lång tid framöver!

  SvaraRadera
 3. Ja, för vår del inom industrin går vi för högtryck.
  Ett par års backlogg i orderboken och efterfrågan fortsatt positiv

  SvaraRadera
 4. Känns som dom flesta man pratar med känner att deras bransch går bra.

  SvaraRadera