Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-09 08:39

Svensk ekonomi klarade pandemin femte bäst i EU år 2020

Svensk ekonomi ser ut att ha klarat sig femte bäst i EU under recessions- och kris- och panikåret 2020. Bara Irland, Litauen, Luxemburg och Polen klarade sig bättre, där Irland och Luxemburg kanske kan betraktas som specialfall.
Real BNP-tillväxt EU år 2020. Data: Eurostat

Enstaka länder har fortfarande inte rapporterat in sitt data, som t ex Grekland, men det förväntas inte vara bättre än Sverige. Enligt Eurostat backade svensk ekonomi med -2.8% under 2020, mot Polens -2.7%, Luxemburgs -1.3% och Litauens -0.8%. Irlands ekonomi skenade med +3.4%.
Hotell i Litauens huvudstad Vilnius

Att Irlands ekonomi skenade kan sägas drivits av pandemin och övergången till digitala tjänster. Bland annat förväntades Irlands export med 4% tack vare läkemedelsindustrin och Internetjättarnas närmvaro i Irland. Hela var åttonde irländare är anställd hos internationella läkemedels- eller Internetjättar, där t ex Facebooks serverhall i Luleå skapar jobb på Irland, varifrån all form av kvalificerat arbete bortom vaktmästartjänsterna utförs. Facebook, Google, Microsoft, Apple, Netflix mfl hittas på Irland som också gynnas för den typen av industri av att de flesta pratar engelska som modersmål.

Och i Luxemburg.

Luxemburg har även en stark banksektor, vilket gör att landet klarat sig relativt sett bra. Plus att varenda gång du köper en app till din iPhone så hamnar pengarna som export från Luxemburg. Något förenklat.

Både Irland och Luxemburg har alltså tjänat relativt sett stort på distansarbetet och det ökade fokuset på digitala tjänster har gjort länderna till relativa vinnare.

Reuters uppger att om man rensar Irlands ekonomi för effekterna av de multinationella jättarna så föll ekonomin med -7.1%.

Två professorer skriver på DN Debatt att svensk ekonomi klarat sig näst bäst i EU, vilket fick mig att kontrollera siffrorna enligt ovan.
"Ny statistik tyder på att de ekonomiska effekterna i Sverige har varit relativt milda jämfört med situationen i andra jämförbara länder. Samtidigt har överdödligheten varit lägre i Sverige än i de flesta andra europeiska länder."

Professorerna menar att Sverige klarat sig näst bäst och bara Litauen är bättre, men man skriver också att Sverige har skjutit till relativt lite i krisåtgärder, och inte alls behövt ta på sig så mycket skulder för att få vara med i listan över bäst i klassen

Professorerna oroar sig nu över de allt hårdare och inkonsekventa åtgärder som regeringen vidtar och att man riskerar vackla "strax före den hägrande mållinjen". Tidigare strategi har alltså fungerat, gett låg överdödlighet, små effekter på ekonomin, liten ökning av statsskulden, men har nu bytts över till någon form av slumpmässig och strategilös populism som riskerar sänka allt.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

68 kommentarer:

 1. Tänka sig. Pandemistrategier utvecklade innan hets, panik och hysteri slår till funkar bäst över flera områden. Man kan nästan tro att man har gjort en analys baserade på tidigare pandemier och insett vad som funkar bäst sammantaget. Magi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem kunde ana, liksom.

   Radera
  2. Skriver det igen, enligt Tegnell så var Sverige det enda land som höll sig till den på förhand uppgjorda strategin mellan länderna i Europa, det vill säga en strategi för en eventuell pandemi pre-corona men som nu i och med Corna blev verklighet.

   Men nu krackelerar det snabbt, trycket verkar bli för hårt och politikerna börjar pilla i strategin.

   Trodde aldrig dagen skulle komma när en moderat partiledare vill kroka arm med Kinesisk och rysk diktatur på detta sätt, appropå hans gapande om att köpa vaccin på svarta marknaden.

   Radera
  3. @ T:

   1: "No plan survives first contact with the enemy".
   2: När kartan och terrängen inte stämmer överens så gäller terrängen.
   3: Att skylla på andra, vare sig det är sant eller inte, är ju typiskt den svenska S-regeringen, så det borde du inte fästa någon vikt vid.

   Radera
  4. Kunde vi inte legat ännu bättre till om vi avlivat några hundratusen minkar och grävt ner i grundvattendepåerna som föregångslandet Danmark?

   Radera
  5. @Peter A
   Nr 1 och 2 vilket är ju referens till försvaret vid skymningsläge och håller med så långt. Men jag menar att FHM har hållit sig till planen tills den inte gällde längre och anpassade sig till terrängen tills....politikerna började lägga sig i. Om vi ska fortsätta med att jämföra med försvaret i skymningsläge så tror jag att de kan anpassa sig efter terrängen så länge ÖBs mandat för givakt gäller... det är när politikerna,de som överlevt och vaknat något dygn senare, börja lägga sig i detaljer som det kommer att gå åt helsike i överljudsfart. "Nej inget eldrör där...det kan vara provocerande etc etc"

   Radera
  6. @Ben Dover
   Ditt förslag är ej möjligt i Sverige, inte på grund av att vi inte kan tänka oss att gräva ner kafaver i grundvattendepåer, nej pga avlivning av djur hade kommit på förstasidan på Aftonbladet och då hade regeringen varit tvungen att styra om alla vaccinleveranser till minkarna.

   Radera
  7. Några hundra tusen minkar är väl inget. Det var väl 20 miljoner eller så.
   Men de har ju sagt att de skall gräva upp dem igen för att ta hand om kadavren vad det lider.

   Ett jobb värdigt en dansk.

   Radera
  8. Jag misstänker dock att de kommer spola ut resterna i Öresund, danskarna har en tendens att skicka ut sin skit i sundet. Vi borde gräva en tunnel ner under sundet djupt in på danskt territorium och lägga slutförvaret av MP och använt kärnbränsle där. Och proppat igen tunneln med liberalerna blandat med bentonitlera. Inte en chans att det läcker ut något då.

   Radera
 2. Både oppositionen och regeringen skötte sig utmärkt i våras. Sedan kom de braskande rubrikerna och delar av oppositionen orkade inte längre hålla emot. Ebba Bush anklagade regeringen för att med berått mod låtit människor dö och sedan var karusellen igång. Under hösten blev rubrikerna mer positivt inställda och oppositionspolitikerna lugnade ner sig igen. Sedan kom den andra vågen och återigen stod inte delar av oppositionen pall utan började plocka populistiska poänger varpå regeringen till slut också kapitulerade och införde en pandemilag, skruvade till restriktionerna och började köra över FHM. Både Kristersson och Lövfen tycker jag har hanterat situationen relativt bra. Många politiker från de mindre partierna har varit mindre konstruktiva och ett antal har varit rent destruktiva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer verkligen det där? Regeringen ville väl redan förra våren stifta en ny lag där man fick långtgående mandat att stänga ned verksamheter?

   Radera
  2. Det man även bör kritisera regeringen för är det bristande ledarskapet i början av pandemin. Det tog flera månader innan äldrevården fick tydliga och mer långtgående rekommendationer gällande skyddsutrusning, förmodligen för att man visste att kommunerna saknades sådan, många vårdbiträden har vittnat om detta.

   Man skyllde senfärdigheten på vår organisation och på hur Sveriges landsting och kommuner har stort eget ansvar/autonomitet men man kunde ju tex ha gjort direkta statliga inköp av läkemedel (som blev en bristvara i vissa fall) och dela ut till kommunerna/regionerna (som ofta inte fick köpa direkt av producenterna) om man bara hade velat och vågat vara lite kreativa.

   FHM bör kritiseras för att man inte tog smittan på särskilt stort allvar förrän det var för sent. Intervjun med FHMs GD i Svd från i Feb/Mars är talande, leta gärna upp den. Anders Tegnells arroganta uttalande om att situationen i Italien inte kunde uppstå i Sverige för vi har mycket bättre smittskydd är också anmärkningsvärd (sedan lade man ned smittspårningen relativt omgående...)

   Radera
  3. Vilka mandat var det man fick? Och vilka använde man?

   Sedan finns det givetvis en hel del att kritisera regeringen för. Jag målar med breda penslar.

   Radera
  4. Du skrev att "...regeringen till slut också kapitulerade och införde en pandemilag". Det låter som att regeringen inte ville det, men den delen av din historiebeskrivning stämmer helt enkelt inte.

   Regeringen ville införa en tillfälligt pandemilag redan i April 2020.

   Radera
  5. Riktigt uselt exempel på citatklippning. Jag skrev "[...] varpå regeringen till slut också kapitulerade och införde en pandemilag, skruvade till restriktionerna och började köra över FHM." Menar du på allvar att du tror att oppositionen inte tryckte på i den riktningen? Att det fanns en tillfällig ändring i smittskyddslagen under våren ändrar ingenting.

   Radera
  6. För övrigt var den samlade bedömningen från oppositionen att pandemilagen tog för lång tid innan den infördes. Kristersson var ju så ursinnig över att pandemilagen inte var på plats till jul att han krävde att riksdagen skulle kallas in från sin julledighet. Regeringen ville ju införa lagen först till sommaren 2021 sen till mars och tillslut efter påtryckningar från oppositionen infördes den i januari.

   Radera
  7. Jag har inte uttalat mig om vad oppositionen tyckte, du läser in för mycket.

   Radera
 3. Måste sättas i ett sammanhang detta. Sverige har den femte högsta arbetslösheten i EU. Bara Spanien, Grekland, Italien och Litauen har högre. Därmed bland den värsta arbetslösheten i hela OECD.

  https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/arbetsloshet/arbetsloshet---internationell-jamforelse/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade vi redan innan pandemin. Beror inte på pandemiåtgärderna. Äpplen och päron.

   Radera
  2. Samtidigt är anställningsgraden högst i hela Europa så vårt arbetsmarknadsdeltagande kan förklara en stor del, om inte all skillnad i arbetslöshet.

   Radera
  3. Nej, det är inte äpplen och päron. Vi hade ju redan nästan en tiondel som inte jobbade före. Det är klart att inte coronpandemin påverkar lika mycket då.

   Radera
  4. @ Lars. A Vi hade 17,9% i åldrarna 20 - 64 som inte jobbade 2019. Snittet för EU-27 var 26,9%. Dock hade vi fler som sökte jobb utan att få något.

   Radera
  5. Ja, jo det är klart att det finns en jävla massa faktorer hos de olika ländernas ekonomier som ligger bakom de olika siffrorna. De som ligger sämst till livnär sig t ex på turism, men det gjorde de innan pandemin också.

   Men istället för att presentera kalenderbitarfakta kunde det ju vara bra att presentera en slutsats eller en åsikt. Annars kan man lika gärna sitta och läsa intressanta faktoider på Wikipedia.

   Radera
  6. Ben Dover är inne på något viktigt. Sveriges ekonomi tjänade på minskat resande då vi "hemestrade" istället för att flyga till medelhavet.

   Radera
 4. Ibland behövs åtgärder. Senaste nedstängningen i närheten är min dotters skola, hon är lärare. 25% av personalen sjuka och dagarna innan lovet blev allt fler barn borta. Nu har de fjärrundervisning några dagar. Vissa grannskolor har inga problem. Vad skulle skett utan datorer?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Succéländerna Island och Norge är inte med i EU. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu skall vi inte jämföra oss med länder som lyckats bättre än oss. Blir själv deprimerad när jag utför sport och kikar på löparna som ligger framför mig. Bättre att titta bakåt och låtsas att jag ligger först.

   Radera
  2. Okkie - är detta du?

   https://images-cdn.9gag.com/photo/aNo4dMv_700b.jpg

   Radera
  3. Islands ekonomi backade med 7,2%... Vet inte om jag skulle kalla det en succe direkt... Norges ekonomi verkar dock ha gått bättre med -2,5% på helåret. Helt klart en av de bästa i Europa, men inte särskilt stor skillnad från Sverige.

   Radera
 6. Är det per capita? Sverige har fortsatt haft en kraftig befolkningstillväxt under 2020 jämfört med många andra länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sveriges befolkning växte med 0,4% under 2020. Jag har inte kunnat hitta några siffror för EU men som referens växte Danmarks befolkning med 0,36%, Belgien växte med 0,37% och Finland med 0,14%. Jag vet inte om jag skulle kalla det en "kraftig befolkningstillväxt", ens jämfört med andra länder.

   Radera
  2. Drygt 0,5% om det skall vara rätt.

   Radera
  3. Inte om du använder SCB:s statistik för folkmängd: https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/

   Var får du din data ifrån?

   Radera
  4. Hmm.. När jag klickar vidare ser jag att SCB även hävdar att folkökningen var 0,5% för helåret 2020. Antar att det är periodiseringen (jan 2020 - jan 2021) som ställer till det. Med andra ord, 0,5% ska det vara. Tack Richard.

   Radera
  5. @ Johan. (Jag svarar här för att inte röra till det mer i de olika kommentarstrådarna). Nu var ju diskussionen hur den svenska ekonomin har stått pall Covid-krisen. Du kan givetvis hävda att det finns en dynamik i ekonomisk tillväxt där tidigare års förändringar spelar roll även för detta år. Men då är det väl mer rimligt att titta på tidigar års ekonomisk tillväxt och se hur differensen mellan 2020 och föregående år ser ut. Och då ser det ännu bättre ut för svensk del då vi hade en av EU:s lägsta tillväxter 2019. Men det är delvis en annan fråga.

   Sedan frågade du ju faktiskt om tillväxten per capita. Och eftersom tilväxten var negativ 2020 så är den ju mindre negativ per capita vid större befolkningsökning. Alltså kan vi konstatera att Sveriges ekonomi har klarat Covid-krisen ännu bättre om vi räknar per capita.

   Att befolkningstillväxten är 200% högre i Sverige än i Finland påverkar i sig inte utfallet av den ekonomiska tillväxten i någon större utsträckning.

   Radera
  6. De nada, Martin. Jag hade samma källa. En tiondel ändrar inte på din slutsats :)

   Precis som att säga att bara för att vi har 200% större befolkningstillväxt än Finland inte är så mycket att skryta om :)

   Radera
  7. @ Richard :)   För övrigt så är mitt resonemang kring negativ tillväxt och befolkningsökningar lite galet. Givetvis blir nedgången i BNP/capita större vid en ökad befolkning. Ibland går det fort i hockey.

   Radera
 7. Den stora sensationen idag var rapporten om den TOTALA frånvaron av säsongsinfluensa och vinterkräksjuka under 2021. Nu är det alltså bevisat att influensavaccin är totalt onödigt. Det räcker med handhygien och sunt förnuft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och att skolor och förskolor håller stängt.

   Radera
  2. Och att man tar bort karensdagen (eller iaf får ersättning för den). Och att arbetstagare blir hemskickade om de kommer till arbetsplatsen med lite hosta och snuva. Och att arbetsgivare tillåter hemarbete.

   Radera
  3. Martin, +1 på den

   Radera
  4. Sammanfattat till: 2021 är året då arbetstagare helst skall vara negativa och lukta sprit.

   Radera
  5. Det är väl faktiskt upp till de som ligger i riskgrupper (t ex åldringar) att avgöra om de ska vaccinera sig eller inte. Om de t ex vill ta risken att umgås med släktingar som har barn så skulle jag inte alls vilja påstå att vaccin är "onödigt". I så fall skulle alla vaccin i hela världen vara onödiga eftersom det ju kan ersättas med att hålla avstånd till människor och djur, sjukdomar uppstår liksom aldrig spontant. Stelkramp? Håll avstånd till spikar. HPV? Ha inte sex nånsin, adoptera barn. Osv.

   Radera
  6. Om det inte finns några influensavirus i omlopp verkar det väl fånigt med vaccination? Mormor kan väl inte skapa influensavirus själv utan måste väl bli smittad av någon som bär på det?

   Radera
  7. Jag var nog otydlig i min kommentar/fråga. Naturligtvis behöver man se på befolkningsökning över några års sikt för att få en rättvis bild på ekonomins utveckling. Och hur man än vrider och vänder så får jag det till att Sverige haft en betydligt större befolkningstillväxt sedan flera år tillbaka vilket också påverkar tillväxten ett enskilt år som exempelvis 2020 (och alla andra år också). Sedan om man vill trixa lite med fokus så kan man ju med dina siffror Martin hävda att Sveriges befolkningsökning varit 200% större än Finlands befolkningsökning under 2020 ;)

   Radera
  8. Influensavirus kommer gissningsvis att börja cirkulera i befolkningen så fort resandet kommer igång igen. Det har liksom överlevt tusentals år då jordens befolkning kunde räknas i miljoner istället för miljarder, så att tro att handtvätt och avstånd innebär nån slags slutgiltig seger över influensavirus och dylikt är nog högst övermodigt.

   Radera
  9. Chipp, dont worry. Influensaviruset strikes back. Det finns gott om personer som gör onämnbara saker med olika mer eller mindre konstiga djurarter i bla Kina så zoonoser kan uppstå.

   Det går däremot att begränsa spridningen med lite rimliga hygienåtgärder men framför allt iaktagande av att har man symptom kanske man inte skall åka till jobbet och snörvla ner kaffemaskinen.

   Frågan är om slopad karensdag skulle löna sig samhällsekonomiskt eller det är ett för stort mentalt språng för piskhögern?

   Radera
  10. Vore verkligen på tiden att slopa karensdagen.

   Radera
 8. OT, men när ska vi börja utvärdera Bulletin? Det kom en spännande artikel idag:

  https://www.journalisten.se/nyheter/oppen-strid-mellan-bulletins-redaktionsledning-och-agare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken chock att personer som beter sig som rövhattar på sociala medier också beter sig som rövhattar i verkligheten... Är det någon som tar bulletin på allvar i dagsläget?

   Radera
  2. Ha-ha! När det kom till kritan visade de sig alltså egentligen vara typ SVT-journalister innerst inne ändå allihopa.

   Kan ni föreställa er att alla bilmekaniker på en verkstad på motsvarande sätt skulle hota att säga upp sig i protest mot att en av det privata företagets ägare kört in sin egen bil och mekkat den själv?

   Radera
  3. Problemet är nog mer att ägarna inte riktigt fattat hur en "tidning" fungerar. Hoppas inte fler hoppar av bara.

   "Kan ni föreställa er att alla bilmekaniker på en verkstad på motsvarande sätt skulle hota att säga upp sig i protest mot att en av det privata företagets ägare kört in sin egen bil och mekkat den själv?"

   En mer rättvis jämförelse är väl om ägaren till bilfirman (som inte är mekaniker) mekar på kunds bil, gör ett dåligt jobb och låter personalen stå där med den missnöjda kunden, då hade jag nog också funderat på att byta jobb...

   Radera
  4. Bilmekare tvekar inte att byta jobb. Till skillnad från journalistkåren kräver det rätt stor kompetens och är ett efterfrågat yrke :)
   En idiot till ägare/verkstadschef tappar snabbt den duktiga personalen

   Radera
  5. Nu har jag läst igenom artikel. Verkar som en soppa.

   Skulle inte bli förvånad om ägarna hade tänkt att nu skulle de få en egen megafon med den köpta trovärdigheten från rekryteringarna.

   Sen får man väl se alla de som sa upp sig från fasta jobb som aningens naiva....

   Radera
  6. Det roligaste är ju att Tarki, som är en av ägarna som försöker krascha skiten genom att trampa på personalen, har skrivit en bok om hur man rekryterar rätt personal:

   https://www.amazon.com/Evidence-Based-Recruiting-Performers-Systematic-Repeatable/dp/1260461416

   Men han lyckades alltså ändå inte rekrytera personal som står ut med hans dumheter...

   Radera
  7. Tja, det är precis så det fungerar i många internationella idrottslag - ägarna värvar nya stjärnor utan de gamlas godkännande - har du problem med det?

   Radera
  8. Är det inte så den offentliga vården fungerar, nyanställda sjuksköterskor får högre lön än de som jobbat ett tag?

   Precis som man får mer rabatt som ny kund än gammal trogen kund om man inte ringer och gormar lite på kundtjänststackaren?

   Radera
  9. BD, måste man läsa skiten för att ha en åsikt om den?

   Radera
  10. @Peter Andersson:
   Jag tror många fotbollsspelare hade haft synpunkter på om ägaren betett sig som Tarki, dvs sprungit in på planen och krävt att få spela en period.

   Eller att ägaren varit helt renons på vilka regler som gäller i fotboll och t ex krävt att spelarna skulle skjuta bollen rätt ut i publiken i tron att det skulle resultera i poäng.

   Tarki, Sanandaji och Tholin vet uppenbarligen inte hur grundlagen fungerar eller hur man driver en tidning. En okunnig ledning som försöker göra detaljingripanden i hur firman drivs är inte bra för någon verksamhet.

   Radera
  11. @Rickard: Om inte annat får man sig ett och annat gott skratt.

   Radera
  12. Bra skit idag BD.

   Mycket festlig den hör Bulletingrejen.. Arpi som överraskas av att Tino tycker att han har rätt och andra har fel...

   Lindberg verkar iaf sugen på att testa skorna.

   Något sånär tangerande kan jag rekommendera denna intervju med Arpi. (kanske en acquired taste.. men om det är nytt för någon, och det faller i smaken, så ska ni genast klicka er vidare till intervjun med Amanda Lind)

   https://ng.se/artiklar/doskalle-masterligt-moter-ivar-arpi


   Det jag tänkte på mest var dock att jag även i något annat sammanhang hört Arpi humble brag’a om sina knytnävars talförmåga.. Känns som att det är lite upp till bevis nu.


   Radera
  13. Ja, Arpi gillar Amon Amarth också. Han är jättejättetuff.

   Radera
 9. "En ätande per bord".
  Det är ju större idioti än de ansvarade för elförsörjningen i Texas....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är få som kan äta ett helt bord, man blir mätt tidigare än så.

   Radera
 10. Mars 2021 , samma som Mars 2020 fast med toapapper :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norge funderar på att tillgripa ett alkoholförbud för att stoppa pesten. Vi kan få samma tankar här. Bäst att besöka systemet. Toapapper kan lätt ersättas men ...

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Systembolaget är nog de sista de stänger, vilken panik och trängsel det skulle skapa dagarna innan förbudet träder i kraft och det tror jag vare sig fhm eller regeringen vill vara ansvarig för

   Radera
 11. Den svenska corona-"strategin" är lite som min "strategi" att inte skotta snö från balkongen för fyra veckor sedan. Jag var för lat för att göra något, men av ren tur slapp jag när värmen kom.

  Att sitta på arslet är väl denna regerings modus operandi, denna gång gick det relativt väl.

  Sen vet jag inte om någon annan regering hade skött det bättre.

  SvaraRadera