Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-03-10 13:53

SPAC - spekulation på grisen i säcken

Investmentbolaget Bure ska introducera en första SPAC på Stockholmsbörsen - ett tomtbolag fyllt med nyemissionspengar, vars syfte är att göra ett opsecificerat förvärv inom en tidsram med förhoppningen att detta ska dra upp aktiekursen mer än vad förvärvet kostar. Kort sagt köpa grisen i säcken.
Krugeraktiebrev
SPACsar (ej att blanda ihop med Swedbanks aktieindexobligationer SPAXar) har blivit ett populärt bubbelfenomen i USA, och kommer alltså nu till Sverige.

Man börsnoterar ett bolag utan verksamhet, i princip utan kontor och bara med en styrelse och kanske någon VD, och tar in en massa pengar via en nyemission. Pengarna är villkorade och kan betalas tillbaka inom en viss tidshorisont, t ex tre år, om man inte innan dess köper något annat bolag för pengarna. Tanken är att köpet av andra bolag ska vara värt mer än vad man betalar, när man den vägen i praktiken börsnoterar något godtyckligt aktiebolag.

Under tiden ska ryktesspridningen och spekulationen i att ett jätteattraktivt förvärv är närstående dra upp aktiekursen så man köper 100:- SEK i aktiekapital för tids nog 120:- SEK, 150:- SEK och 200:- SEK, för att sedan få se köpet av ett annat bolag för 100:- SEK ska värderas av bubbelmarknaden till 300:- SEK.

En del menar att detta är ett smart sätt att börsintroducera bolag och tillföra kapital till marknaden. Fast det bygger i praktiken helt på förtroende förhoppningen och spekulationen i att SPAC:ens ledning ska kunna göra ett kanonförvärv. Vad det sedan blir återstår att se.

Spekulationen kommer förstås bli att Bures SPAC kommer köpa ett attraktivt datorspelbolag och Internettjänst som blir den nya Facebook. Om det sedan istället blir Lasses Mekaniska och Kiosk återstår att se.

En sak är säker - de som köper SPAC:en kommer förstås tjäna flera tusen procent på förhoppningarna. Om de säljer i tid.

SPAC är antagligen den yttersta bekräftelsen på att vi just nu har en irrationell börsbubbla och det således är fantastiska möjligheter att tjäna tusentals procent på aktier. Gärna helt utan verksamhet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Tänker på när Pettson & Bendel låter tanter byta blomjord med varandra

  SvaraRadera
 2. Ytterligare en företeelse att inkludera böand mycket annat som driver upp bubblan. Desto längre detta håller på ju värre kommer troligen kraschen bli när den väl till slut kommer.

  SvaraRadera
 3. Eller så är Lasses mekaniska exakt rätt köp. :-)

  Har det inte gått inflation i digitala företag som ska ut på börsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjo...
   Med det sagt är Bure typ 9% av min portfölj...

   Radera
  2. Grattis Turbo till en bra Buredag.

   Radera
  3. Tack. Men om 2020 var extremt bra för Bure så har 2021 varit en besvikelse. Jag tror att en större aktör sålt ut bure under året.jan-feb var Bure ner typ 10% eller mer så det är en bit kvar till ATH.

   Radera
 4. Antar att du syftar på Valheim/Iron Gate, en fantastisk succé av 5 utvecklare utan riskkapital i ryggen.

  SvaraRadera
 5. Eftersom SPACens ledning ofta bara får betalt om de lyckas göra ett förvärv är sannolikheten att de hittar en fantastisk möjlighet nära 100 procent.

  SvaraRadera
 6. Talande att SPACen introduceras av ett investmentbolag. Ju fler mellanhänder desto bättre. Är SPACen begränsad till endast Ett förvärv?

  SvaraRadera
 7. Låter lite som en variant på crowdfunding.

  SvaraRadera
 8. I slutet av 20-talet förekom just detta på Wall Street, fast det hette då "investmentbolag". Men precis samma upplägg.

  SvaraRadera