Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-07 19:09

Söndagsenkät: Har du haft Wuhan-pesten?

Dags för en liten söndagsenkät igen, och denna gång är det dags att uppdatera huruvida du som läsare har haft Covid-19. Svara nedan.
Gult pestflagg
Jag kan inte se några som helst uppgifter om dig annat än de du svarar med samt tidpunkten för svaret, inte ens ditt IP-nummer och var du sitter.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Nej. Jag har ett ögonmått och kan tvätta händerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Lever dessutom till stor del som en eremit, jobbar i skift och handlar en gång i veckan tidigt på morgonen. Hade ändå antikroppar i januari när jag blev testad. Tror jag fick det i juli då den milda förkylningen jag hade då inte kändes riktigt "rätt".

   Radera
 3. Skulle uppskatta flervalssvar. I mitt fall C och F. Hade troligen Covid-19 för ett år sedan men saknade antikroppar 9 månader senare då samtliga i min närhet haft Covid-19. Remisserna efter långtid-covid tas nu på allvar. Jag pratar då barn, utan riskfaktorer bl a.

  En läkare och superatlet, ger sin bild av Corona och hur lite läkarna visste
  https://www.tv4.se/artikel/25mOpbD7g5hl3HXflezsF0/laekaren-fick-langtidscovid-bemoettes-daligt-av-varden-blev-saemre-och

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har precis samma. Ganska säker på att jag hade det för ett år sedan då chefens man drog hem det från sin affärsresa från just Wuhan.. men inga antikroppar vid test för ett par veckor sedan.

   Radera
  2. Antikroppar sägs ju försvinna efter nåt halvår eller så. Kanske rimligt, min son som har långtidscovid likt den relativt unga elitidrottsmannen ovan, sov jag med i samma säng när och innan det var som värst. Men jag är kanske T-cellsimmun, vem vet. Kunskap saknas definitivt inom läkarkåren. Bäst att vara försiktigt. Idag slutar väl sportlovet i Stockholm förresten, hoppas det går bättre detta år än sist. Jag håller tummarna att smittspridningen minskar vecka 11-12. Men jag är lite lekmannamässigt skeptisk.

   Radera
  3. Inget talar för att det går bättre. Tvärt om ser det ut som folk tröttnat på restriktionerna. Ska blogga om det.

   Radera
  4. @Cornu, nä precis. Upplever samma, folk börjar alltså tröttna. Jag och tjejen Corona-flippade själva i veckan. Vi var dock hemma och bara allmänt utflippade. Men fy vad skönt. Hade jag varit 20 år i fjällen så hade jag ev också festat. Ung, dum och odödlig kanske. Vet inte faktiskt hur utfallet hade varit för mig i den åldern. Så jag gör nog bäst att inte döma nån fjällresenär.

   Radera
  5. Har personligen lite roligt åt hur nuvarande regering är i fullständig otakt med befolkningen. När samtliga grannländer stängde ned och många inom rikets gränser skrek efter "hårda tag" hände det väldigt lite, men nu ett år senare när folk i princip har tröttnat på att ens höra om skiten så börjar det pratas om att sky is the limit när det kommer till åtgärder. Nu snackar jag bara PR och image, där har regeringen Löfven dribblat bort sig själva fullständigt. Om inget annat så verkar det som att vi, för grannsämjans skulle, borde ha tävlat med våra grannar i vem som kan bromsa hårdast även om vi inte har en aning om hur effektivt det är ur smittskyddssynpunkt att förbjuda folk att ens ta en promenad i parken.

   Radera
 4. China ? Pest ? Är det Bakterier? Finns nån bevis det kommer från kina ?
  Jaja, afrikanska svinpest är också virus...

  SvaraRadera
 5. Första dygnets feberfrossa var nog bland de obehagligaste, sen var det som en hård mans förkylning. Jag var mest orolig för utvecklingen då många mer vältränade än mig på jobbet var rejält sjuka i månader. Men jag kunde börja jobba efter 2.5 vecka hemma.frugan redan efter 8 dagar...väldigt nyckfull sjukdom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja enligt alla de ST läkare med kompetens inom området så är den väldigt lömsk, och kunskapen är högst begränsad när med det kommer till långtidseffekter. Sen finns där ju AT-läkare som tror sig knäckt gåtan men de är såklart inte experter i området för det. Bättre att lyssna till expertisen då. Generisk-läkar-titeln är liksom ingen garant, ifall nån nu trodde det.

   Radera
  2. Vad nu som är en garant egentligen. När kunskapen saknas, återstår att man behandlar sin okunskap med vördnad. Jag gör själv många avkall, men är långt ifrån fläckfri.

   Radera
 6. Föll själv på målsnöret. Veckan innan det var dags att få vaccin pga jobbet så trillade jag dit. 36h feber och några dagars förkylning samt ordentlig trötthet. Inte värre än en vanlig influensa för mig.

  SvaraRadera
 7. Hade önskar flersvarsenkät
  E + F hade stämt. Vid olika tillfällen.

  SvaraRadera
 8. Har inte haft kinapesten, trots att jag arbetar som sjuksköterska

  SvaraRadera
 9. Har inte haft kinapesten, trots att jag arbetar som sjuksköterska

  SvaraRadera
 10. Har vad jag vet inte haft det, och tror inte att jag kommer få det heller. Och om jag får det så tror jag att det blir en väldig mild version.

  Anledningen till att jag tror det är att de senaste 20 åren aldrig har varit riktigt sjuk. Lite ont i halsen några dar, aldrig över 38C feber. Sist jag hade lätt feber gissar jag på var 3-5 år sedan. Jag kommer alltså inte ens ihåg när jag var sjuk senast.

  Min gissning är att jag är immun (korsimmunitet), men kommer förstås att ta vaccinet ändå.

  Av mina barn har den ena haft det, men inte den andra trots stort risktagande. Min sambo som jobbar i vården har vid upprepade tillfällen exponerats och haft alla chanser i världen att dra hem det till mig, men icke. Ingen av oss har varit sjuk på flera år.

  SvaraRadera
 11. Ivermectin verkar fortsatt lovande www.youtube.com/watch?v=ix8i7dfsCJg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns inga pengar i Ivermectin, läkemedelsindustrin lär motarbeta i det längsta.
   https://www.the-scientist.com/news-opinion/frontiers-removes-controversial-ivermectin-paper-pre-publication-68505

   Radera
  2. Jo, jag vet. Inga patent som gör att de kan mjölka. Däremot 100-tals miljarder intjänat på vacciner så här långt... Jag hoppas dock få leverans av Ivermectin denna vecka så jag har till nära och kära om det behövs. Folk tror att det är en konspiration men det är simpel företagsekonomi.

   Radera
 12. Kan ej få Corona verkar det som. Har träffat många med Corona. Bara svaga människor som får Corona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Covid Mike istället för Typhoid Mary?

   Radera
 13. Hela familjen haft det - förmodligen den brittiska.

  Jag fastnade i ett snabbtest på sjukhus där jag var i ett annat ärende.

  Resten av familjen testade positivt när tid fanns för självtest.

  Inga symtom på någon. Två vuxna över 40 år och barn i 5-8 års-åldern.

  SvaraRadera
 14. Svårt sjuk i princip hela mars och april 2020. Har fortfarande antikroppar. Restsymtom: sämre lungfunktion och syresättning, högre blodtryck, 1 grad högre kroppstemperatur konstant.

  SvaraRadera
 15. Det jävligaste jag varit med om. Tre veckor sjuk hemma. Efter ytterligare tre veckor på jobbet på halvfart så är jag nästan återställd. Bara kondition som är körd men tränar upp den igen nu.

  SvaraRadera
 16. Är relativt fit man i 20-årsåldern och kan säga att i det korta perspektivet tog nog mördarinfluensan 2017/2018 priset med strax under 41C feber i 5+ dagar.

  Covid-19 åsamkade ”bara” 38,5C i cirka 4-5 dagar som jämförelse. Men desto värre muskelvärk och hjärndimma. Särskilt de långsiktiga effekterna var det jävligaste med den kinesiska snuvan för egen del.

  Tappade lukt/smak helt i två veckor och var tydligt kognitivt nedsatt i en månad efteråt. Det dröjde cirka 3 månader innan jag nådde tidigare muskelstyrka och kondition. Men idag är de på nya rekordnivåer och jag känner mig normalbegåvad igen!

  Kan ej rekommenderas.

  SvaraRadera
 17. Jag testade positivt i början av januari. Hade 38,5 graders feber i en natt, tappade luktsinnet (dock påverkades inte smaksinnet öht, trodde de var intimt förknippade med varandra) i en vecka kanske och var utmattad i kanske två veckor. Tog kanske ut 2-3 sjukdagar eftersom att jag kände mig så trött och långsam i huvudet.

  Min sambo hade också feber nån kväll och tappade både lukt- och smaksinne och det höll i sig längre, 2-3 veckor kanske. Våra barn, 0 och 2 år, fick upp mot 40 graders feber i kanske fyra dagar var, så det var ju mindre roligt.

  Men för egen del var det ett av de mildaste sjukdomsförloppen jag någonsin haft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle smaken falla bort för att man tappar förmågan att känna dofter?

   Smaklökarna påverkas inte av detta virus.

   Radera
  2. Undantaget salt, sött, surt, beskt och umami så är allt annat vi upplever som smak i själva verket lukt.

   Radera
  3. Så är det därför att tycka att mello stinker är ett tecken på god smak?

   Radera
 18. Vad svarar man om man blev sjuk samtidigt som hela familjen men man var den enda som vare sig fick positivt PCR-svar eller antikroppar?

  Att jag på ren slump skulle haft en *annan* influensa med exakt samma symptom som resten av familjen som fick Covid känns osannolikt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma för mig men de lyckades slarva bort PCR-testet och sen gav antikroppsteset negativt. Sambon med exakt samma symptom hade positivt på både PCR och sedan antikroppstest.

   Radera
 19. Nej, PCR test och reser i jobbet varannan vecka så jag borde ha sprungit på någon sjukling om det var så hemskt smittsamt så gissningsvis hjälper avstånd och ansiktsmask

  SvaraRadera
 20. Wuhansnuvan är inget att bekymra sig för om man är under 50. Finns det någon statistik på hur många under 50 som dött av denna snuva`? Vore intressant att veta hur många och om det i så fall kan motivera att vaccinera miljontals människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folkhälsomyndigheten har mkt bra statistik. Verkar som om antagligen färre under 50 dog 2020 än andra år. Problemet är väl risken att de smittar de som är i riskgrupperna. Men vaccin är nog för deras egen hälsa ytterst tveksam.

   Radera
  2. 105 av 11893 den 28 Februari 2021. Lite mindre än 0,9%.
   14,5% av dom 11893 avlidna hade inte hjärtkärlsjukdom, diabetes, högt blodtryck eller annan lungsjukdom.

   Källa socialstyrelsen.

   Radera
  3. En sjukdom behöver inte vara dödlig för att det ska vaccineras mot den.

   Radera
 21. Varit frisk som en nötkärna under året som tur är, inte ens en liten förkylning. Nu är man också vaccinerad vilket är skönt. Har dock haft kollegor inom vården som varit sjuka, men jag och min familja har vsrit föskonade.

  Bara följa hygienrutinerna, håll avståndet så går det som regel bra.

  SvaraRadera
 22. Min sambo är gravid så jag är extremt försiktig i och med att hon hamnar i en riskgrupp. Tror jag kommer klara mig hela vägen in i mål. Jobbar hemma hela tiden, träffar bara folk utomhus och har munskydd i affärerna. Men man vet ju aldrig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratulerar!

   Nä, gravida ska inte heller ta vaccinen då de inte är testade på gravida.

   Radera
 23. Hade varit intressant med ett val för långtidssymptom i surveyn. Många som lider av sk "Long Covid" vad det verkar, inklusive undertecknad. Var sjuk för snart ett år sedan men har än problem med övre luftvägar samt trasigt luktsinne (parosmi).

  SvaraRadera
 24. Hade varit intressant med ett val för långtidssymptom i surveyn. Många som lider av sk "Long Covid" vad det verkar, inklusive undertecknad. Var sjuk för snart ett år sedan men har än problem med övre luftvägar samt trasigt luktsinne (parosmi).

  SvaraRadera
 25. Fick halsont som vandrade fram och tillbaka till övre delen av lungorna och andades tyngre i några dagar, vilket var en helt ny upplevelse för mig. Inget övrigt bortfall.

  Mild sjukdom och tredje gången jag är sjuk på drygt tjugo år så utgår från att det var Covid-19 men antikroppstestet kom tillbaka negativt. Testet gjorde jag efter tre veckors symptomfrihet men hälsocentralen rådde muntligen att vänta ytterligare två veckor för att kunna påvisa antikroppar.

  Tror inte på hysterin och är emot alla tvingande restriktioner. Det är hög tid att börja öppna upp.

  SvaraRadera
 26. Vi har en idealisk distans-tillvaro, där allting sker på distans och vi lider inte ett dugg av det, eftersom vi är lagom introverta båda två och dessutom bor vi i olika hus. Jag både jobbar och studerar på distans sedan länge. Materialet kommer med budbil och grejerna åker med budbil tillbaka när de är färdiga. Jag gör experiment med nya provtagningsmetoder mellan industri-uppdragen och resultaten skickas digitalt till handledaren på universitetet. Jag har en annan handledare nu, den förra hade jag inget förtroende för.

  Vi har handlat mat länge på onsdagar kl. 7 på morgonen när ICA Maxi på Värmdö öppnar, men nu är det möjligt beställa och betala digitalt med kort hemma (utan BANK ID). Sedan bokar man tid för hämtning och åker till deras garage och hämtar matkassarna. Man skickar ett SMS när man är framme och personalen kommer med en vagn med matkassarna och lyfter in dem direkt i bilens baklucka. Sedan passar vi på och kör genom McDonal´s Drive Through och tar med oss lunch därifrån hem, "när vi ändå är där". Den digitala beställningen är väldigt enkel, när man kan få fram sina "vanligaste varor" som man har handlat där förut, det är väldigt bekvämt och sparar mycket tid.

  Det var mycket jobbigare förra gången när jag beställde mat på nätet när kompisen Jar-Jar Binks blev akut sjuk och kördes med ambulans till sjukhuset och sedan fick han inte köra bil på tre månader. Jag var för orolig för att köra bil, ända tills han kom hem efter en månad. Sedan var jag tvungen att köra honom till Rehab på vårdcentralen nästan varje vardag under ett par månader och till Östhammar till hans gamla mamma.

  Jag själv har få riskfaktorer för svår covid, men kompisen Jar-Jar Binks har flera (manligt kön, ålder över 60 år och koagulationsrubbningar i blodet). Nu under vintern har vi inte varit ute och motionerat så mycket, pga hala vägar som inte sandas, pga att sanden är för dyr, enligt den lokala vägföreningen. Konditionen är tyvärr låg, eftersom man inte vill riskera att halka och bryta handleden. Under varma dagar så här års blir det rensning i trädgården; det finns lite byggavfall att samla ihop inför en tur till soptippen. Man går och kollar om buskarna som vi har planterat tidigare har knoppar dvs de är vid liv.

  Nu har jag köpt flera "Keter"-förvaringsskåp till trädgården, de är väldigt behändiga och veden har flyttats dit, torkar bra och håller sig torr i dem. Förut förvarades veden på lastpallar med en presenning ovanpå, men den blev ändå våt och fick björkpollen på sig som jag reagerar på pga allergi. Solen förstörde presenningarna ganska snabbt och lastpallarna ruttnade i regnet. Dessutom bodde det ormar i vedhögarna; det är osäkert om det var huggorm eller snok som hade tagit sig upp bland veden. Dessutom kan man stoppa in i skåpen allting löst i trädgården och minska det skräpiga intrycket av fastigheten.

  SvaraRadera
 27. Var sjuk för ett knappt år sedan. Har än problem med över luftvägar samt parosmi. Försökta skriva en kommentar tidigare men gick inte. Svårt att svara på "när" man var sjuk när man inte känt sig frisk på ett år...

  SvaraRadera
 28. Hur tänker du redovisa enkäten? Eller tänker du inte göra det?

  SvaraRadera