Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-31 17:55

Ryska våroffensiven mot Ukraina 2021 på gång?

Samstämmiga uppgifter gör gällande att Ryssland har dragit samma minst fjorton bataljoner vid gränsen till Ukraina eller i de ockuperade områdena i sydöstra Ukraina och det ockuperade Krim. Ukraina har mobiliserat trupp och skickat till de platser längs skyttegravsfronten i sydöstra Ukraina där man väntar sig angrepp. Amerikanska europeiska ledningen EUCOM ska ha gått upp i sitt högsta bevakningsläge, ungefär "potentiell omedelbar kris". Kanske är en rysk våroffensiv mot Ukraina eller annan plats på gång, men avbryts förhoppningsvis innan angrepp när det framgår att motåtgärder tagits.
Ukrainas huvudstad Kyiv
Inlägget kommer uppdateras med källor inom kort.

Det ser alltså ut som att Ryssland testar beredskapen i väst och i Ukraina, för att få handlingsfrihet att slå till. Alternativt fintar man för att slå till någon annanstans. Någon officiell övning har inte utlysts.

Radio Liberty rapporterar nedan att Ukrainas överbefälhavare har berättat för parlamentet att Ryssland dragit ihop fjorton bataljoner och 28 000 man längs gränsen och i ockuperade sydöstra Ukraina. Ukraina själva ska ha svarat med att mobilisera trupp och skicka till punkter där det är mest sannolikt för ett angrepp längs fronten och står redo att ge ett lämpligt svar vid angrepp enligt UNIAN. Man har också skickat förstärkningar till frontlinjen mot ockuperade Krim, så man utesluter inte ett angrepp även från den riktningen.

Ryssland har även idag skjutit ner en observationsdrönare tillhörande den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s fredsövervakare i Ukraina.

USA:s europeiska ledning EUCOM har höjt sin bevakningsnivå till högsta nivån potential imminent crisis. USA har skickat signalspaning och flygspaning mot Krim, men detta är i sig inte onormalt utan ett normalläge. Det har även varit uppe spaning runt exklaven i fd Königsberg.

Det ryska försvarsministeriet har ingen information om några pågående övningar i området.

Förhoppningsvis backar Ryssland som vanligt undan efter att ha skramlat med trupp, men man visar fortfarande att man är aggressiva och inte är intresserade av fred. Annars är det ju traditionellt med en våroffensiv. Ukrainas armé är dock idag bättre och mer välutrustad än någonsin, redo att slåss, stärkt i moral och patriotism efter de ryska angreppen och ockupationerna av delar av landet, och står redo och kommer inte tas med överraskning.

Första apriloffensiven? Försöka fördröja information om ett anfall genom att plantera ut olika aprilskämt?

Tilägg: Alltid kunniga och pålästa Jägarchefen föreslår att det hela handlar om att ta pulsen på den nya Biden-administrationen i Washington, för att testa var USA:s nya toleransnivåer i utrikes- och säkerhetspolitiken ligger.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Undrar hur det står till med den ryska stridsmoralen och chansen att vinna?

  Vad skulle de förresten önska vinna? Vilken militär seger skulle säkra Putins popularitet och hjälpa hans maktbas fortsatta finansiering?

  Att inte vinna stort efter ett angrepp borde väl ge en inrikespolitisk katastrof?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin brukar väl anfalla någon granne när hans popluaritet sjunker under en viss nivå men jag håller med dig, allt annat än en seger borde ju ge rakt motsatt effekt.

   Radera
  2. Men vilken seger skulle räcka? Och hur blir den stor nog för att även säkra den ekonomiska basen för hans makt?

   Radera
  3. Vilken ekonomisk bas avses? Ryssland exporterar råvaror, det mest står under statens eller lojala oligarkers kontroll.

   Radera
  4. Svårt att se vad Kreml kan vinna. Om de rakt av inleder nån våroffensiv antagligen för att ta Mariopul och Azovska sjöns kustland så de får landkontakt med Krim, så går ju Västvärlden bananas.

   Det lär ju tvinga Merkel att stänga Nordstream, det blir kanske SWIFT-avstängning, embargo osv. Inte ens kattmat kvar för pensionärerna i Omsk.

   Hade jag varit Putin på erövrarhumör så hade jag kanske sett truppförstärkningarna i Ukrainaområdet som maskirovka och istället rullat in i Minsk för att stabilisera läget. Lukashenko är ju inte poppis så annan som befolkningen inte direkt hatar träder in med Kremls hjälp. En stund senare ser den nya regeringen att det är sååå dåligt ställt som Lukashenko har mörkat så att det bästa är att be om att få komma in i stugvärmen och bli en republik inom den ryska federationen. Putin är "lite eftertänksam" och omber den nya ledningen i Minsk att "folkomrösta" för han "vill höra folkets röst". En rungande majoritet röstar för "anschluss" och RF flyttar fram sina positioner och kan potentiellt efter att Belarus kommit "hem till riket" hota Ukraina från norr nu också.

   Med den sitsen så tvingas Ukraina till förhandlingar där de får budet att lämna ifrån sig ytterligare delar av landet mot att få fred. Putin vill ha mer Svarta Havskust. Han brukar tjosta om att det var fel att Lenin sammanförde gamla Ukraina med det som kallades Nya Ryssland på 1920-talet (alltså sydöstra nuvarande Ukraina med Svarta Havskusten).

   Radera
  5. Såg denna intressanta artikel där man spekulerar i att målet är att sätta ut "ryska fredsbevarande" trupper längs frontlinjen för att "separera rebeller och Ukrainas stridskrafter". Dvs boots on the ground öppet, men som "fredsbevarare".

   https://icds.ee/en/rumours-of-war-another-russian-surprise-in-ukraine/

   Radera
 2. Ett tag på 90-talets början så trodde jag att det kanske fanns en chans för "varaktig" fred i Europa men nu är jag helt säker på att jag kommer uppleva ett storkrig i Europa innan det är dags att dra på sig träfracken (åtminstone om min nuvarande plan håller).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade nog kunnat gå om Ryssland inte hade följt sin tradition av inre plundring och yttre krafter på något sätt hade kunnat förhindra oligarkväldet i stället för att glatt handla med dem och tvätta pengar från deras plundringar.

   Radera
 3. Tvivlar på detta alltså, men ryssarna är ju glada för att gripa tillfällen när de kommer, så det är kanske bara en taktisk reserv ifall andra sidan går till offensiv eller nåt annat oförutsett händer?

  SvaraRadera
 4. Vi borde omedelbart sända två divisioner Gripen till Ukrainas huvudstad. De skall vara där inom 24 timmar tack.

  Att sända flyg att bomba Khadaffi var lätt men oviktigt. Men detta är super viktigt. Vi accepterar inte en rysk invasion av Ukraina. Alltså skall vi sända flyg till Ukraina direkt. Det visar att vi menar allvar. Och det visar att vi är värda att få stöd av andra om vi var den som provocerades. Våra gripar kan dessutom vara hemma på några timmar om de skulle behövas bättre hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Operationen i Libyen var i allra högsta grad ett hårt slag mot både ryska och kinesiska intressen . Det handlade som vanligt inte om omsorg om befolkningen i regionen. Finns mycket att som svensk och med tillhörande mediabubbla läsa om förfarandet i Libyen och Syrien (samt Egypten) under denna tidsperiod. Rapporteringen från våra medier och sk informationen från våra makthavare kring detta var, för att uttrycka det diplomatiskt, inte helt balanserad.

   Radera
 5. Är det inte så att det är administrationen Biden som pushar Ukraina att stå upp lite mer när det gäller Krim.

  "As vice president, Joe Biden ran point for the Obama administration on Ukraine, pushing to assist the beleaguered ally in ways President Barack Obama was not always comfortable with. Now, as the next president, Biden will call the shots.

  Biden will face ongoing war in eastern Ukraine and worsening corruption that threaten to give Russian President Vladimir Putin new ways to undermine democracy in the country — problems that have already pushed the president-elect to pledge to give U.S. military support to Ukraine, including the types of lethal weapons Obama was loath to give."

  https://www.rollcall.com/2021/01/14/biden-expected-to-push-for-heavy-investment-in-ukraine-aid/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ukraina har alltid stått upp för Krim, oavsett Biden eller inte. De nämner den som "tillfälligt ockuperat territorium" som ska återföras till Ukraina och gjorde så både under Obama och Trump. Bidens "pushande" ska nog mer ses som att han pushar USAs regering.

   Radera
  2. Råder ingen tvekan om att (Hunter) Biden administrationen har ett helt annat intresse i Ukrainafrågan än vad Trumps dito hade. Vad intresset leder till för regionen återstår att se, men som född cyniker så killgissar/tjejkänner jag att det inte leder till något gott för sk vanligt folk(oavsett om de är bosatta i Ukraina,Ryssland eller USA) men som sagt, det återstår att se.

   Trevlig påsk

   Radera
 6. Putin testar hur Biden-administrationen agerar. Det ger i sin tur input till Kreml hur stor handlingsfrihet de har de närmsta åren.

  Obama-administrationen visade ju att den inte var så tuff när det kom till kritan. Obama drog en "röd linje i sanden" 2011 kring gasattackerna i inbördeskrigets Syrien, men gjorde sedan inget när Assad fortsatt gasade på. En mycket tydlig signal till Kreml om att ett äventyr i Ukraina skulle kunna vara på tapeten.

  Nu gick det bara halvbra i Ukraina på grund av att rysktalande ukrainare inte stödde Kreml i någon större omfattning (kladdkakan i Odessa och Kharkiv om ni minns).

  Vi får väl se hur Väst hanterar detta, men Ukraina får väl göra som tidigare och bjuda in till en stor gemensam militärövning med andra länder som US, CAN, UK osv. som de brukar när ryssen skramlar runt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Obama drog en "röd linje i sanden" 2011 kring gasattackerna i inbördeskrigets Syrien, men gjorde sedan inget när Assad fortsatt gasade på"

   Obama administrationen/Väst har alltså inte "gjort" något i Syrien? 🤣😂🤣

   Radera
 7. Avledningsmanöver? Var händer det något annat som man inte vill dra uppmärksamheten till....

  SvaraRadera
 8. Enligt ett ryskt konto på Instagram så är detta ett svar på "Ukrainska provokationer". Man kan gissa att de provocerar genom att finnas till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mainila-konceptet är fortfarande modus operandi för Kreml.

   Radera
 9. För några dagar sen flög ryssarna runt med ovanligt mycket stridsflyg, och nu är det markmanövrer. De vill testa gränsen med Biden, men kommer nog inte gå till anfall.

  SvaraRadera
 10. Ukraina har som tur är ett betydligt med kvalificerat försvar nu.

  De har även köpt in en del drönare av samma typ som Azerbaijan vilket gör att den del av den ryska armén som är bygd enligt samma modell som Armenien. Så tror att en offensiv nu kan se annorlunda ut.

  DVS det är nog vapenskrammel och beredskapskontroll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressanta info/påstående beträffande drönare. Vill du berätta mer? Har du någon källa kring detta?

   Radera
  2. Du kan ju börja med att kolla in Azerbadjans Govt hemsida. De drönarna filmar när de smäller av sin ordonnans.

   Radera
  3. @abbe kan du ge mig en mer exakt adress . Hittar inget som bekräftar att Ukraina införskaffat denna( samma ) typ av utrustning som Azerbaijan

   Radera
 11. Det verkar vara problem med RSS-flödet. Detta är sista inlägget som dyker upp i de läsare som jag har testat.

  SvaraRadera