Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-13 13:50

Restaurangernas ras: -40% i omsättning fjärde kvartalet

SCB rapporterar restaurangindex tillsammans med branschorganisationerna, och restaurangbranschens försäljningsvolym föll 40% fjärde kvartalet 2020 som en effekt av coronakrisen och regeringens åtgärder mot bransche. Hårdast drabbade var hotellrestaurang och nöjesrestauranger, medan snabbmaten höll uppe snittet.
Ruinart eller ruinerade?
Det var egentligen bara snabbmaten som över huvud taget kan sägas klarat sig och hade en volymminskning på 5.3%.

Hotellrestauranger föll volymmässigt, dvs korrigerat för prisförändringar, med -65.6%. Caféer och konditorier med -33.1%, lunch- och kvällsrestauranger med -28.1%, trafiknära restauranger (inklusive flygplatser och järnväg) -47.2%, nöjesrestauranger, pubar och barer med -56.2% och personalrestauranger med -44.6%.

Tar man bort snabbmaten så föll omsättningen under fjärde kvartalet 2020 med 39.5% jämfört med fjärde kvartalet 2019 och gick från 31 757 MSEK eller 32 miljarder kronor till 19 200 MSEK eller 19 miljarder kronor. Kassakon julborden gick inte att mjölka i år.

På helåret 2020 är raset undantaget snabbmaten -28% och branschen som helhet inklusive snabbmaten har tappat cirka 35 miljarder kronor i omsättning 2019 - 2020 rapporterar SCB.

Att restauranger alls överlever beror kanske på permitteringsstöden, men det framförs nu också hård kritik mot de övriga stöden som tar så lång tid att betala ut att många går i konkurs under tiden.

Fast det kanske är tanken? Det verkar som regeringen är väldigt noga med att det är på restaurang man smittar de multisjuka 80+, eftersom ingen annan bransch egentligen har drabbats av så hårda riktade bestraffningar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. Låter som rena önskedrömmen. De jag har mest kontakt med har tappat 80 procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, frågan är vilka som drar upp statistiken.

   Radera
  2. Kör hemkörning ca 5 dagar i veckan, burgare, indiskt eller pizza för ca 140 spänn. Den genren klarar sig hyfsat. Värre för de som serverar dyrare rätter för 250 spänn och uppåt, de säljer dåligt på take away-marknaden.

   Radera
  3. Använder du Foodora för hemkörning, så går en stor del av marginalen dit. Hela i vissa fall. För Q1 lär det blir ännu större tapp. Stackars restaurangägare. Men pesten är iallafall punktlig till 20.30.

   Radera
  4. För drygt 140kr får man finpizza dessutom. Ingen av dessa restauranger i staden erbjuder dock hemkörning, då samtliga sagt upp avtalet med Foodora.

   Radera
  5. Här kör restaurangerna fortfarande Wolt och Foodora. Försöker handla direkt av restaurangen men ofta har de problem med logistiken.

   Radera
  6. Det beror på att oktober var en "bra" månad. Dvs själva begränsningen med klockslag kom i november. Så november och framåt är branschen dödad, inte av Corona utan av regeringens åtgärder.

   Radera
  7. Kan ju vara så att tappet är betydligt större än vad som redovisas. Trots kassalag och strävan mot kontaktfritt samhälle så fanns det ändå en stor del svarta pengar innan pandemin och det tappet syns ju inte i statistiken.
   *spekulation*

   Radera
 2. Hoppas de kan överleva fram till juni. Oerhört trist att se livsverk gå under, inte minst om det sker pga inkompetenta politiker.

  SvaraRadera
 3. Staten får sälja sprit istället för restauranger. Låter som en dröm. Restriktionerna på restauranger kommer de hålla på så långt det går. Likaså restriktioner inom sport (publik).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit möjligt att låta pubarna leverera öl och vin med take away maten.

   Radera
 4. jag går inte så mycket på restaurang, min lokala favorit De Klomp har fått sparka nästan hela personalen och försöker överleva genom att delägarna jobbar gratis fredagar och lördagar då de har öppet. Jag har handlat en del take away där men jag finner det pga pandemin stressigt och inte ro och trivselgivande att vara på restaurang med familjen så inga öl.

  SvaraRadera
 5. Siffran låter konstig. Hemlevererad mat från Ica/Mathem/vad de nu heter kanske är med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har handels med saken att göra?

   Radera
  2. Ingenting, men att nedgång för restauranger bara skulle vara 40 % är mycket otroligt.

   Radera
  3. Många som jobbar hemma äter ute och snabbmat har troligen ökat. Restauranger hade tidigare öppet till kl 22 med alkohol. Blir nog värre för Q1 -21. Att matkassar ingår i siffror stämmer då inte, olika branscher likt hemkörning som tillhör transport.

   Radera
 6. Enorm brist nu på bättre grafikkort, dyrare cyklar, trainers osv så vissa branscher går det nog rätt bra för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste att Nvidia (tror jag det var) ska börja sälja bitcoin-mining kort för att gruvarbetarna inte skall köpa upp alla grafikkort. Förövrigt uppskattas att bitcoin nu drar mer än hela Sveriges elförbrukning.

   Radera
  2. Brist på vettiga grafikkort har det dock varit länge

   Radera
  3. Tror du läste fel. Nvidia är generellt för Ethereum.

   Radera
  4. https://blogs.nvidia.com/blog/2021/02/18/geforce-cmp/

   Radera
 7. Nöjesbranschen/Eventbranschen - drabbats möjligen ännu hårdare - 100 % nedstängning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där kan vi tala om närmast totalt mörker. Men helt OK att tränga ihop sig i ett flygplan. Det är just kulturen som är smittobärande har jag förstått.

   Radera
  2. Så länge man inte äter mat så sägs det vara säkert att flyga. Mindre trängsel i rännan faktiskt, där det numera bara är drinkvagnen som kör. Hurvida det går att beställa efter klockan 20.00 vet jag dock inte, beror kanske på flygrum.

   Radera
 8. Finns en massa andra branscher som skriker efter personal,istället för gnäll så kan dessa entreprenörer, som ofta beskrivs som såååå driftiga och duktiga kanske bidra med sitt driv inom eftersatta sektorer. Kanske en sektor som tillför mer än skrumplever och bukfetma till medborgarna.

  Har en bekant som tidigare jobbat som hovmästare på en av Hufudstadens finkrogar och varit delägare i en annan verksamhet som drabbats negativt av pandemin som sådan och delvis av dom sk åtgärderna. Hon har varit i krogsvängen i över 2 decennier. Men inget j*vla gnäll och jämmer på henne. Sitter nu i skolbänken(YH för att skola om sig till automations ingenjör). Hon har min fulla respekt, även om det hon gör (dvs biter ihop och löser problemet)egentligen är en självklarhet. Bolaget finns kvar och hennes medfinansiärer/ägare skriker efter statligt stöd samtidigt som de låter permiterad personal arbeta svart i verksamheten. Kontrollen av de stöd som faktiskt betalas ut är i stort sett obefintlig och kan liknas vid helikopterpengar (till (juridiska) personer)

  Kan inte hjälpa det, men blir ta mig tusan illa berörd av bristen på initiativ hos befolkningen. Så fruktansvärt osunt att vara så beroende av en uppenbarligen inkompetent statsapparat(gäller inte bara Sverige utan många länder och dess medborgare). Är det så här det ska gå till?Kanske bara undertecknad som inte hänger med längre....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja för det är ju bara att omskola sig. För din väl kanske det var enkelt. Vissa sitter ju faktiskt i en båt där två blivit arbetslösa, med lån och barn. Att sen polikterpopulism stängt restaurangerna när forskningen visar tvärt om om hur väl det har fungerat. Så nä du hänger nog inte med.

   Radera
  2. Jag är den första att hålla med om att åtgärderna som vi sett i många länder och inte minst i Sverige har varit beklagliga på många olika sätt.
   Det är inte enkelt för henne, hon är ensamstående till en,förvisso välartad, tonåring .bidrag och studielån samt eventuella räcker gott till att betala för uppehälle och föda. Blir väl ingen thailandsresa för henne på ett par år och det suger ju förstås. Men vem har sagt att livet ska vara enkelt? Hur länge ska dom gemensamma resurserna läggas på att hålla döda affärsidéer och konkurmässiga bolag under armarna? med skattesubventioner, rabatt på transaktionskostnader och nu direkt monetära stöd. Dom som istället är verksamma inom bristyrken utan subventioner kanske tycker det är rimligare att herr krögare säljer porschen och skolar om sig så att dom kan få hjälp att hålla exempelvis infrastrukturen(el VA etc) i ett sånt skick så att det går att öppna upp krogen igen om en icke konstlad efterfrågan uppkommer i framtiden. Som sagt jag hänger nog inte med i det socialistiska resonemanget...

   Radera
  3. Är det bara Thailandsresan som står på spel så finns det ju inget att pipa om. Herregud denna medelklass. Studielån för restauranjobb? Hon har säkert bytt inriktning innan då, så då är det säkert enklare. Med tonårsbarn så lär hon ju dessutom vara relativt ung och attraktiv på arbetsmarknaden. Nä resonemanget är nog just problemet här. Och det är byggt på vetenskap inte ideologi.

   Radera
  4. Richard L. har rätt i att svenskar är initiativlösa mähän. Sitter på sina arslen och tror att de skall bli räddade av en inkompetent offentlig byråkrati. Svenskar är tyvärr uppfostrade till att inte kunna ta hand om sig själva. Sossesverige kallar jag det.

   Radera
  5. B2B. Jag vet inte om du missförstår mig och jag kanske missförstår dig.

   Jar lust att förtydliga vad du syftar på med "resonemang " och " vetenskap "

   Omfördelning av resurser är en högst ideologisk fråga enligt min mening

   Radera
  6. Det är möjligt jag missförstod dig. Jag menar att det är rätt dumt att sparka på restaurangbranschen än mer, då dessa visat sig att inte stå för nån extra smittspridning enligt FoHM. Förlorarna är de restauranger som serverar dyrare mat, medans snabbmatställen gynnas. Vissa blir mer försoffade och tjockare p g a signalpolitik, att branschen klagar känns rimligt. Sen håller jag med dig att vissa är lite väl bekväma och räknar att samhället ska babysitta hen, nu gör dock politikerna tvärtom

   Radera
 9. Sen undrar man hur det hade påverkat om de fick köra vanliga öppettider... Många skulle ju hålla sig undan iaf. Lokalt (förortsö till Stockholm) går restauranger bra och de har öppnat nya. Folk är hemma på dagarna, sommaren och rör sig hellre lokalt för en middag. De flesta levererar hemkörning utan foodora. Läger som innan var halvkasst är just nu en sweatspot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert olika ifrån stad till stad. Här är det nästan uteslutande Foodora som cykelbud. Foodora anställda har äntligen fått kollektivavtal.

   Radera
 10. Sen ska man inte glömma att tappet inkluderar nästan all alkohol. Det som står för en enorm del av marginalen på många ställen.
  Så enbart omsättning är inte hela historien. Och är varför det "ser rätt ok ut ändå". Frågan är om det är så många lokaler som är livskraftiga utan alkoholförsäljnignen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tappet för alkohol är med till stor del. Klockan 22 etc. Utan Oktober och halva November så hade det sett värre ut.

   Radera
  2. Ja, blir intressant med siffrorna för K1 2021, jämfört med K1 2019.

   Radera
  3. Ja verkligen, rapporterar live just nu. Runt 20 st på stället här, vi pratar då ett ställe som normalt är fullt med runt 100 personer. 3st är personal, 2 bartenders samt en kock, de har inte så specifika arbetsuppgifter om man säger så. Folk tycker nog inte det är lönt att gå ut, verkar inte heller vara Mellofolket här.

   Radera
  4. 100 st bordsplatser är det alltså med rådande corona-avstånd mellan borden. Sen tillkommer övriga platser i "lekrum", soffor och barplatser. Så min anekdot är minst sagt i underkant. Verkar vara ett framgångsrecept på att döda stadskärnan och restauranger/pubar dock. Efter klockan 21 är det mest Foodora-bud man ser nuförtiden.

   Radera
  5. Lekrum? Är du på Berghain?

   Radera
  6. BD dansar i buren, så här är en skock mammor.

   Radera
  7. Allvar, det är en s k sportsbar med, shuffleboard etc, fotboll på tv. Tacky kan tyckas men billig öl iaf. Skönt att se folk i en Corona safe miljö.

   Radera
  8. Berghain, har jag missat. Inget technofan dock, men jag gillar verkligen Berlin och Friedrichhein. Billig god mat, blir nog en tur till sensommaren med barnen med risk för att tvingas till tropical Island igen

   Radera
 11. Jag trodde raset skulle vara ännu större med tanke på alla inställda julbord.

  Trodde att det skulle bli tokslakt på restauranger i december och januari med de nya restriktionerna.

  Men visst om man har permitterat nästan all personal och ägarna jobbar gratis så kanske man få rörelsen att överleva ett tag till? Särskilt om man har hyggliga fordringsägare och kanske även en hyresrabatt pga coronan?

  SvaraRadera
 12. Länge sen jag var ut sist. Inget roligt nu när alla uteställen som Sture Compagniet, Spy Bar, Nosh & Chow, mfl. stänger så tidigt. Om jag går ut på resturang så vill jag vara ute till kl 1-2 iaf.

  Var ut och festade en del i sommras på medis och stureplan, det var hyffsat bra drag för vara pandemi.

  SvaraRadera