Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-12 09:10

Sponsrat: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Detta inlägg är ett samarbete mellan bloggen och Finanskursen, som erbjuder 5% rabatt för bloggens läsare om du gör en tidig ansökan här.


Finanskursen är en distansutbildning på tolv veckor som tagits fram av hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding. Perfekt för dig som har stort intresse av börsen och vill lära dig analysera aktier, men inte har tid att läsa 100 böcker eller arbeta heltid med att bevaka marknaden.

Här är en summering av kursmaterialet: 
Vecka 0: Introduktion av grundläggande begrepp
Vecka 1: 29 mentala modeller för investerare
Vecka 2: Fundamental analys: Är bolaget billigt?
Vecka 3: Fördjupningsmaterial: Relativa multiplar, Screening, Databank och informationskällor
Vecka 4: Är bolaget uthålligt?
Vecka 5: Är avkastningen rimlig?
Vecka 6: Är efterfrågan sund?
Vecka 7: 14 konkurrensfördelar och när de består
Vecka 8: Hur man läser årsredovisningar och gör värderingsmodeller 
Vecka 9: Teknisk analys
Vecka 10: Makroekonomisk analys
Vecka 11: Summering: Värdeskapande investeringar 
Vecka 12: Extramaterial: Formler & checklistor

Efter dessa 12 veckor kommer du ha en stabil grund att stå på för att göra egna analyser.

Svar på frågor:
*Hur länge pågår kursen? 12 veckor, mellan 28e mars och 12e juni.

*Vad är tidsåtagandet? Cirka 5 timmar per vecka.

*Hur länge har jag tillgång till kursmaterialet? För evigt.

*Behövs någon särskild förkunskap? Inte mer än grundläggande matematik.

*Vad säger tidigare kursdeltagare? Det kan du läsa här

*Vad är det viktigaste jag får med mig från kursen? RANGE:r-metoden, Sydings egna analysverktyg för att prognostisera kommande 4 år och räkna ut en snittårsavkastning, justerat för värst risk och högsta möjliga avkastning.

Mer information om Finanskursen:

Modul 1 - värdering
Är bolaget “billigt”? Modulen går igenom vad ”billigt” egentligen betyder och hur man mäter det objektivt. Vi förklarar begreppet “Margin Of Safety” = felmarginal och flera olika metoder för att uppskatta denna. Är en viss typ av investeringar “populär” och därmed kanske på toppen av en bubbla? Var hittar man data? Årsredovisning, marknadsdata. Hur ska den användas? Hur värderas tillväxt, marknadsledarskap, krympande bolag, fastighetsbolag, IT-bolag, prenumerationstjänster, nätverksbolag mm. GARP = growth at a reasonable price.

Modul 2 - uthållighet, vallgrav
Är bolaget uthålligt? Är försäljningen, tillväxten, marginalerna uthålliga eller tillfälliga? Hur avgör man om grundläggande fundamentala finansvariabler är cykliska, trendande eller uthålliga?

Modul 3 - är avkastningsnivån rimlig
Är avkastningsnivån rimlig? Är den ekonomiska avkastningen tillfälligt för hög och kan väntas locka till sig konkurrenter som sänker den? Finns konkurrensfördelar eller dolda variabler som kan förklara “för” hög eller låg RoE

Modul 4 - är kunderna uthålliga, verkar de kunna och vilja fortsätta köpa produkterna
Är kundernas efterfrågan sund och uthållig? Vad driver egentligen kunderna?

Modul 5 - balansräkningen, skuldanalys och riskerna med hävstång
Skulder. Skyddsvillkor, kassaflöden, ränteteckningsgrad, risk för utspädning, högre räntor mm

Modul 6 - Teknisk analys, “TA”, vad säger kursmönster och andra dataserier om pris- och värderingstrender utöver den fundamentala värderingen
Teknisk analys och trender, intermarknadsvariabler. Följer olika marknader och dataserier ett mönster som bekräftar investeringstesen från andra moduler? Vem är säljaren jag köper från och varför tror jag att jag vet mer än han?

Modul 7 - i vilket ekonomiskt kontext görs investeringen, är ekonomin eller marknaden i ett ovanligt extremläge som kan tänkas normaliseras och därmed ge extra medvind eller motvind
Makro och ekonomi. I vilket sammanhang görs investeringen? Var i den ekonomiska cykeln eller räntecykeln befinner sig ekonomin? Lokalt, globalt? Hur rör sig PMI, BNP, räntor, inflation, skuldnivåer, marknadsvärdering, arbetsmarknadsdata mm? Hur påverkar det prognoser och värdet av din investering?

Modul 8 - Sammanfattning och sanity check, hur hänger alla modulerna ihop, vilka frågor är viktigast att ställa sig inför en investering
Sanity check: Diverse verifikationer att slutsatserna från tidigare moduler är rimliga? Får bolaget “plats” i en rimlig bild av världen? Hur många liknande bolag får plats?

 Finanskursen inkluderar: 
✓ 12 veckors kursmaterial
✓ Distansbaserad inlärning (lär dig i eget tempo)
✓ Ett möte på Erik Penser Bank i Stockholm
✓ Medlemskap i privat Facebookgrupp tillsammans med andra finansintresserade
✓ Diplom efter slutexamination

- Årskull 3 av Finanskursen börjar söndagen den 28:e mars.

- Pris: ca 10,000 kr (inklusive moms).

Förtur ges till Tidiga Ansökare mellan söndag 14 - 21 mars.

- Sedan öppnar hemsidans kursregistrering för allmänheten mellan 21-27 mars.

För att säkra en plats och få 5% rabatt på Finanskursen, gör en Tidig Ansökan här: https://finanskursen.se/cornucopia/

Över 30 kursomdömen finns att se här.

Citat från Lars Sveder

"Karl-Mikael Syding demonstrerar med Finanskursen att han alltid är lika grundlig och pedagogisk. Här förmedlar Syding tydligt och lättillgängligt de viktigaste aspekterna av värdebaserade investeringar, med lärdomar för alla som är intresserade av aktier; både privatpersoner och professionella analytiker, avseende noterade och onoterade företag. Det är ingen tillfällighet att Syding lyckats väl historiskt, han kan hantverket."

Citat från Martin Sandquist

"Mikael Syding har dokumenterat extremt goda kunskaper om fundamental aktieanalys. Under sina 15 år på hedgefonden Futuris inom Brummer var han t.ex. delaktig i att skapa Europas bästa avkastning under ett decennium. I Finanskursen lär han ut viktiga och praktiska insikter om analys och värdering av noterade och onoterade aktiebolag."

Karl-Mikael Syding tillbringade bland annat femton år, 2000-2014, på hedgefonden Futuris Asset Management inom Brummer & Partners. År 2010 fick Karl-Mikael för fondens räkning, i egenskap av dess VD, partner och portföljförvaltare, ta emot utmärkelsen European Hedge Fund of the Decade, då den ansedda organisationen HFR utsåg Futuris till den hedgefond av flera tusen verksamma i Europa, som under hela det gångna decenniet hade presterat högst totalavkastning i förhållande till variabiliteten i avkastningen samt maximal realiserad nedsiderisk. Innan Futuris arbetade Syding som högt rankad finansanalytiker inom bland annat mjukvara och investmentbolag. Efter tiden på Futuris har Syding främst investerat i onoterade nystartade företag inom en mängd olika branscher.  

För att säkra en plats och få 5% rabatt på Finanskursen, gör en Tidig Ansökan här: https://finanskursen.se/cornucopia/

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. Får du betalt per inlägg här på bloggen eller en liten del av intäkterna från de som köper? - Ren nyfikenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle inte falla mig in att gå in på vad för affärsavtal jag har med andra.

   Radera
 2. Jag behöver gå kursen " Få ihop kapital till att förvalta" så kapitalförvaltningskursen blir aktuell.

  Mvh Den belånade.
  trevlig helg på er alla

  SvaraRadera