Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-01 07:44

Positiv öppning i Asien på måndagsmorgonen

Efter förra veckans dåliga stämning öppnar börserna positivt i de asiatiska tidszonerna. 
Bullen är tillbaka!
Förra veckan var inget vidare för särskilt de amerikanska teknikaktierna där Nasdaq 100 backade -4.94%, trots ett positivt avslut på fredagen. S&P-500 gick mer beskedligt bakåt med -2.45% och Stockholmsbörsens OMXSPI -1.44%.

Men nu är det positiva tongångar i de asiatiska tidszonerna.

ASX 200 går +1.74%, Hang Seng +1.30%, Nikkei 225 +2.41% och Straits Times +1.01%, så för stunden verkar oron som bortblåst.

Dollarn stärks och är nu uppe på 8:42 USDSEK. Det känns nu som att trenden med fallande dollar från i våras är bruten. Även det brittiska pundet har stigit ordentligt mot kronan sedan årsskiftet och full Brexit och ligger nu på 11:77 GBPSEK. Den trenden är stenhård, medan man kan diskutera om trendvändningen för USDSEK är huggen i sten.

Om dollarn fortsätter stärkas innebär det förstås ett tryck uppåt i svenska kronor mätt för de amerikanska börserna. Kronan har ännu inte börjat rasa mot euron, utan det är specifikt GBP och USD som går starkt.

Guldpriset är på 475:- SEK per gram och silverpriset 7:28.

Sedan får vi se vad som händer med marknadsräntorna. Trenden att de stiger är tydlig, och det kunde ju varit förklaringen till starkare dollar, men de svenska långa marknadsräntorna har alltså stigit lika mycket och borde försvarat kronkursen.

Men vad vet jag, jag har varit på börsen i snart trettio år och insikten att jag inte förstår något blir bara djupare med åldern. Allt var enklare förr när man var ung, naiv, riskvillig, okunnig och det inte existerade några problem. För att man var okunnig och inte kände till dem. Det är som bekant lite roligare att vara dum i huvudet.

Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer, där du kan jämföra din courtagekostnad genom att mata in ditt data i formuläret.  Jag använder Avanza själv för övrigt.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

  1. Börsen är kanske som off-pist skidåkning och laviner? Ju mer man lär sig om laviner och snöförhållanden desto sämre off-pist skidåkning får man.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som med skidåkning och små barn...fallhöjden är lägre och dom saknar konsekvenstänk, därför vågar dom ta risker....

      Radera
    2. Fler pensionsfonder gå i aktier, är aktier övervärderad på 30års sikt ?
      Dessutom behöver fonder övervärdering av aktiemarknad, pyramidspelet på performance leder till bra avkastning. Och allra bevisade att det är helt legal köpa aktier dyrare från kompisar på andra handelsplats det har domstol fastställt.

      Radera