Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-02 18:06

Politikers bostadsaffärer är som att skriva sexscener - alla har en egen åsikt

Politikers bostadsaffärer rör alltid upp känslor på olika håll. Som författare kan man uppleva samma sak om man skriver sexscener. Eftersom (nästan) alla har en bostad och (nästan) alla (efter en viss ålder) har haft sex, så är alla experter och har väldigt starka åsikter i ämnet utifrån sin egen personliga bostadsfilterbubbla eller sexfilterbubbla. Slutsatsen är att det går inte att vinna.
Ett ruckel, där antagligen någon någon gång haft sex. Obs: Rucklet på bilden har inget med artikeln att göra utan är bara en illustration.
Skribenten mm Nathan Hamelberg påbörjade en summering av politikers bostadsaffärer vi minns och jag kompletterade den med bland annat Ygeman och Hultqvist. Ett axplock blir alltså Freivalds som avslutade sin politikerkarriär med att köpa en lägenhet från allmännyttan i Stockholm, Juholts bidrag för övernattningslägenhet hos älskarinnan, Kristersson och något med lägenhet från behövande kvinnor, Perssons torp på Torp och något med misstankar om arbetsmiljöbrott förutom inte helt sossigt boende, Hultqvist som fick en lägenhet avsedd för försvarsanställda, Ygeman som bodde i ett kollektiv som lämnade efter sig en trashad villa som behövde totalrenoveras och ny Busch som tecknat avtal och betalat handpenning på ett ruckel med en arvingelös åldring som säljare. Tillägg: Den senaste av Sahlins alla skandaler var också bostadsrelaterad.

En del av dessa har överlevt sina politiska karriärer, andra inte. Mycket beror förstås på media och vilka som driver på media och om det finns krafter bakom (likt i fallet Juholt) som vill bli av med politikern. Annars kan vad som helst blåsa över. 

Men det väsentliga är att alla har en åsikt om politikers bostäder i ett bostadsdysfunktionellt Sverige. Det är således tacksamt att blåsa upp, eftersom bostäder är en så central del av svenskens självbild eller självförakt. Alla har en bostadsfilterbubbla, ofta kallad bostadskarriär, med varierande grader av anekdotisk bevisföring och dåliga kunskaper om hur det kan se ut för andra.

Med alla menar jag nästan alla. Det finns de som aldrig flyttat hemifrån, och inte ens haft ett fjärdehandskontrakt eller en skrubb i en källare uthyrd av en tant eller farbror med udda intressen (för att vara snäll).

Som skönlitterär författare ser jag direkt en parallell, nämligen med sexscener i litteraturen.

Alla över en viss ålder - nåja, nästan alla, det finns ju incels - har ju haft sex och har därmed en sexfilterbubbla baserad på sina egna ofta högst anekdotiska erfarenheter. Alltså anser alla att sexscener är orealistiska eftersom de inte är som när de själva har sex. Eller så är deras sexfilterbubbla väldigt begränsad.

Att en enskild sexscen dessutom är en anekdot och inte nödvändigtvis representativ för hela mänsklighetens sexliv, eller ens de inblandade fiktiva karaktärernas, verkar inte slå läsare.

Alla har dock inte tortyrmassmördat folk, så skriver någon om bestialiska tortyrmord så nickar bara läsarna, ja, ja, oj vad påläst författaren är, usch så otäckt. Har man inte själv gjort något så köper man det rakt av. Tror inte ens tortyrmassmördarförfattarna får frågan "vad är din erfarenhet av tortyrmassmord, hur många har du mördat"? Enda gången man får en sådan fråga är om man skriver något militärt, då frågas det nämligen direkt "vad är din militära bakgrund"?

En del har lite sex när de är unga, och sedan spenderar de resten av livet med en enda sexpartner och ofta med fallande frekvens och entusiasm över decennierna, vilket kanske gör att den egna upplevelsen inte riktigt är representativ för samtliga i resten av mänskligheten. Men åsikter om sexscener har de ändå.

Ibland blir det extra komiskt, som min första redaktör på Stjärnklart, som skrev om en scen som vederbörande tyckte var orealistisk. Nämligen när typ 25-årige Filip hade fått hem ett ragg och de bara på eftermiddagen redan hunnit ha sex två gånger. Det tyckte redaktören var orealististk och skrev om till att de hade haft sex dagen innan och nu en andra gång dagen efter. För det första ska inte redaktörer skriva om något, och för det andra ... ja. Um. Okej. Man får väl respektera att folks sexuella erfarenheter varierar. Filip och ragget hade för jösse namn bara varit hemma några timmar. De hade bara börjat, även om handlingen tog en annan vändning. Redaktören åkte i alla fall ut och byttes ut mot någon som inte skrev om boken och som höll sig till de vanliga redaktörssynpunkterna med lite kommatecken, förslag till uppbrytning av meningar etc.

Annars får man med sexscener som med mycket annat dumma ner det hela lite, även om verkligheten kan vara desto mer spektakulär, så alla tycker det är trovärdigt. Vaniljsex missionären högst tre gånger i veckan, typ. Händerna på täcket. Vad gäller annat så har vi de senaste åren sett massa verkliga händelser som ingen skulle tagit på allvar om man skrivit dem som fiktion, utan avfärdat som orealistiska.

Så sexscener i litteraturen och politikers bostadsaffärer har vissa paralleller. Alla har en åsikt och alla vet bäst och vad som är rätt eller fel. Alla har trots allt både bott och haft sex och är såldes experter.

Det bästa är om politiker har ordnat sin bostadssituation innan de blir politiker. Och att man som författare inte skriver sexscener, så blir alla nöjda och glada. Händerna på täcket, och nyckeln i låset. Låst och larmat.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Indirekt var väl Mona Sahlin inblandad i nån bostadsaffär med sin favoritlivvakt också...

  Men EB's rättstvist fattar jag inte, hon har ju uppenbarligen råd att slanta minst 6-7 miljoner (4 för rucklet och en jäkla massa renovering), så varför hon inte bara kliver av och köper nåt annat när detta drar ut på tiden... om det går till rättegång i höst kan hon ju tidigast flytta in nästa år till sommaren snabbt räknat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon kanske förälskade sig i just den aktuella fastigheten, dvs tomten eller huset eller båda två, trots att huset såg fallfärdigt ut och tomten var ovårdad. Det är möjligt; jag har med åren förälskat mig i min tomt, men inte så mycket i mitt hus, som har ett klaustrofobiskt litet kök och en tunn isolering, 95 mm, i väggarna samt en kväljande värme inomhus med upp till 40 grader på sommaren.

   Det sistnämnda problemet har dock blivit bättre med ett härligt uterum i nordost-läge, där jag sover på Howard-soffan på somrarna (maj-september). Resten av året sover jag på Howard-soffan i vardagsrummet. Båda sovrummen och halva vardagsrummet är upptagna av några forskningsprojekt. Gästerna klagar vanligtvis på prototyperna som finns där, "ooh herregud" brukar de säga. Plus alla pappershögar med bl a viktiga dokument lite varstans, det brukar bli ännu mer "ooh herregud" när de passerar dem. De mesta förvaras dock prydligt i genomskinliga plastbaljor, placerade på Biltema-avlastningsvagnar med tre våningsplan.

   Även kompisen Jar-Jar Binks har förälskat sig i fastigheten, både tomten och den lilla gäststugan, snickarboden full med verktyg, båtuppställningsplatsen på tomten precis utanför dörren och båtklubben i en skyddad vik. Vi är dock inte förälskade i varandra, men vi samarbetar bra.

   Radera
  2. Det är ett högstatusområde med extremt låg omsättning av fastigheter. Det mesta ärvs. Framträdande personer inom Akademien drev sommarresidence därute.

   Radera
  3. Priset är såklart i underkant, vilket även EB och hennes mäklarvän visste.

   Radera
  4. Det förenklade svaret är att alla fastigheter är unika vad gäller läget.

   Det svåra svaret är att medier driver den här storyn utifrån ett "tycka synd om" perspektiv för att krossa Ebba som gör affär med en äldre farbror.

   Så länge säljaren är klar i huvudet så gäller ett skriftligt kontrakt och det har ju inte hävdats råntvång!

   Lika för lagen ska väl gälla både för politiker och för myndiga äldre!

   Säljaren verkar helt klar i huvudet i alla intervjuer, och om tinget får avgöra kommer Ebba att vinna tvisten.

   Radera
  5. Både Busch och den gamla mannen har en poäng:

   Huset ligger nära hennes före detta mans hus. Ebba Busch vill att barnen ska ha nära till båda föräldrarna.

   Den 81-årige mannens advokat säger att köpet inte gäller, eftersom mannen var förvirrad och har svårt att minnas saker. Esbjörn, som har vissa minnesproblem, sålde i augusti släktgården till Ebba Busch, men ångrade sig dagen efter att avtalet var undertecknat och vädjar nu förtvivlat om att få avtalet hävt.

   – Hon tjatade och tjatade om att få köpa och jag kände mig pressad, berättar Esbjörn.

   Radera
  6. "släktgården"

   Bara det ett ordval i debatten som ska skapa vissa konnotationer!

   Radera
 2. Sexscener i litteratur sänker oftare är de höjer en berättelse. Särskilt om de försöker vara eggande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sex är ju oftast bättre att uppleva i verkligheten än i text.

   Radera
  2. Håller med, men som cornu skriver handlar det väl om att det som vi upplever som ett aktivt och spännande sexliv egentligen är inskränkt till missionären i olika varianter max tre gånger i veckan med samma kvinna sedan 20 år...

   Radera
  3. - något jag var relativt nöjd med fram tills denna verklighet slog mig i ansiktet.

   Radera
  4. Alltså, jag ägnade mig åt skönlitteratur, Dava. Men ibland överträffar kanske verkligheten dikten.

   Radera
  5. Haha, nej tvärtom. Jag har alltid sett sexscener i litteraturen som väldigt överdrivna, skrivna av någon som fått sin sexualundervisning från pornografi istället för livets hårda skola. Men när jag läste din text insåg jag att det kanske är så att jag inte har varit med om tillräckligt spännande sexäventyr helt enkelt..

   Radera
  6. Jag kan dock inte minnas att jag reagerat över någon "sex-scen" in någon av dina böcker... Så antagligen gjorde de inte tillräckligt intryck, vilket förhoppningsvis inte var din avsikt ;)

   Radera
  7. Brukar nog mest numera antyda att det hades sex, eller sluta med scenen innan det blir för sliskigt så får läsaren fylla i själv med sin fantasi och finna det realistiskt.

   Radera
 3. Har kollat upp stället på Google maps och kan bara konstatera att det är läget som gör det hela intressant. Att hitta ny bostad med lika bra förutsättningar blir svårt. Som mäklare säger, läget läget läget!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Lustig historia om din f.d. redaktör. Tänk om det varit någon med heeeelt andra böjelser och erfarenheter... Vilken krydda! :D

  Fråga till Lars W:
  Brukar dina testläsare(?) eller redaktörer ha synpunkter på om någon karaktär agerar på ett sätt som är okaraktäristiskt eller ologiskt eller om någon händelse verkar ologisk?

  Är det lätt hänt att råka missa något pga att man editerar bort ett stycke så att vissa senare händelser eller karaktärsageranden blir oförklarade, ologiska eller orimliga inom ramen för den historian? Lätt att bli hemmablind och "vet" att den här karaktären brukar göra så här utan att ha förklarat det tidigare i boken.

  Kanske ett ämne för en bloggpost? Tabbar som rättades före tryckning. Kanske inte helt i linje med dina vanliga ämnen men det tangerar ändå ditt författarskap. Skulle vara kul att läsa lite om de vedermödor en författare tvingas utstå förutom trilskande teknik eller spännande resor för research.


  Du har helt rätt i att när det gäller sexuella preferenser så utgår de flesta från sin egen ofta begränsade horisont och skyr de(-t) som ligger utanför den egna komfortzonen. Det är extremt tydligt om man råkar läsa på valfritt publikt forum eller frågespalt i ämnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det som stryks brukar vara hela kapitel, inte stycken. Fast det var nog några böcker sedan jag fick någon strykning. Strökt 2.5 kapitel ur Stjärnklart. Sedan dess har det bara varit beställningar på fler kapitel, men öht så går både redaktörsförslag och förlagets förslag ner med tiden. Tror att Marviken är som den är skriven rakt av, utan tillägg eller strykningar efter första råmanus, utan bara små redigeringsförslag. Generellt accepterar man 90-95% av förslagen, som kan vara 0-5 stycken per sida, oftast smågrejer som kommatecken, för långa meningar eller att man inte skrivit t ex Iphone konsekvent enligt svenska skrivregler utan blandat med iPhone.

   Radera
  2. Fanns ju en miss i Stjärnklart som gick i tryck. Filip lade sig i sovsäcken, Magnus vaknade. Missades av typ 5-10 testläsare, förläggaren, redaktören (två redaktörer pga ovan) och tre korrläsare, inklusive jag själv, som korrläste tryckinlagan två gånger.

   Radera
  3. Säg inte att det är ett misstag, det är en antydan till en avancerad sex.

   Radera
  4. Något av det sämsta skräp jag läst. Idiotisk historia om science-fiction zombies. Usel dialog. Fyrkantiga karaktärer. Tjatig i största allmänhet. Kroknade totalt och orkade inte läsa klart den andra boken.

   Radera
  5. Något av det sämsta skräp jag läst. Idiotisk historia om science-fiction zombies. Usel dialog. Fyrkantiga karaktärer. Tjatig i största allmänhet. Kroknade totalt och orkade inte läsa klart den andra boken.

   Radera
  6. Något av det sämsta skräp jag läst. Idiotisk historia om science-fiction zombies. Usel dialog. Fyrkantiga karaktärer. Tjatig i största allmänhet. Kroknade totalt och orkade inte läsa klart den andra boken.

   Radera
 5. Jag hade förut en granne, en snickare, som ville absolut köpa min fastighet redan för 28 år sedan och hans fru påstod att min fastighet redan var till salu och att någon hade t o m sett en "till salu"-annons för min fastighet i den lokala mäklarens skyltfönster. Det stämde ju inte alls. Hans fru försökte också få köpa upprepade gånger för 15 år sedan. De ville riva de nuvarande byggnaderna och bygga nytt och stort och sälja med vinst. Paret har varit på flera av mina grannar och försökt köpa deras fastigheter under åren. Dessutom har paret köpt, byggt nytt och sålt med vinst på ett annat ställe i kommunen.

  Häromdagen var de återigen i farten och ville köpa en fastighet i närheten; han hade tagit med sig en fastighetsmäklare från Bovida och de hade gått runt på tomten och tittat in genom alla fönster på bottenvåningen. Sedan ringde han till ägaren och berättade att de hade gått runt och mäklaren hade uppskattat ett marknadsvärde på fastigheten, 2.7-3.0 miljoner kronor, och nu ville snickaren och hans fru köpa.

  En gång bad de mig att skriva på ett grann-medgivande om att de fick bygga en våning till på sitt hus och jag ställde ett motvillkor att det inte skulle vara några fönster åt mitt håll, vilket frun lovade muntligt, hon gav mig sitt ord, och att de skulle bygga en fönsterkupa istället. Men de satte in stora fönster åt mitt håll ändå. Utsikten därifrån över min fastighet är väldigt störande, det känns som att vara under en lupp.

  Jag undrar om det är förenligt med god mäklarsed att gå omkring på någons tomt utan tillstånd och titta in genom alla fönster på bottenplanet. Det känns som de kunde göra samma sak hos mig, eftersom de har försökt att köpa så många gånger förut.

  SvaraRadera
 6. Den gamle sci-fi-författaren Börje Crona blev utsatt för ett rejält övergrepp på Nova Science Fiction tiden. Redaktören tyckte han använde ett alldeles för milt och gammaldags språk i en ungdomsbok och beslutade på egen hand att spica upp det hela med lite mustigare svordomar som "helvetes jävla fittbastarder" med mera. Detta fick Börje inte veta förrän efter boken redan gått i tryck.

  Svårläst icke-länk: http://www.lysator.liu.se/lsff/mb-nr20/verstteri_och_versitteri.html

  SvaraRadera
 7. Tar egentligen inte ställning men är man 81 åt så kan hälsoproblem komma hastigt. Plötsligt är det rullator eller sängliggande och hamnar på sjukhem och god man säljer hela klabbet ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det nog en god man som som inte ska vara god man. En god man ska inte ta egna beslut utan hjälpa till, huvudmannen har bibehållen rättshandlingsförmåga. Det du beskriver kan förstås hända i de fall en förvaltare utsetts åt någon (det som man brukade kalla omyndighetsförklaring en gång i tiden).

   Radera
 8. Jag är mer av uppfattningen att alla har åsikter om allt.
  Men det är min åsikt :)

  SvaraRadera