Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-18 17:10

Officiellt: EU godkänner AstraZenecas vaccin igen

EU:s läkemedelsmyndighet EMA godkänner återigen AstraZenecas vaccin mot Covid-19. Det framgår av en presskonferens. Därmed är det fritt fram att återigen vaccinera folk när svenska myndigheter följer detta beslut.
Denna väg om du vill bli huggen i armen så gardinerna fladdrar
Man har inte hittat något att anmärka på. Risken för blodproppar efter vaccinatione när lägre än för populationen i stort - dvs fler borde fått blodproppar normalt än det som inträffat bland de vaccinerade - och i själva verket sänks risken eftersom risken blodproppar på grund av Covid-19 minskar då vaccinet är effektivt mot sjukdomen.

Det finns inga bevis på att de mycket ovanliga allvarligare fallen har någon koppling till vaccinet och handlar oavsett bara om en handfull personer av 20 miljoner vaccinerade.

Man lägger dock till en varning på informationsbladet för vaccinet så att sjukvården kan bevaka och motverka eventuella ovanliga fall av blodproppar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

54 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Norska experter verkar vara av en annan åsikt, och man ser kopplingar mellan vaccinet och biverkningar såsom blodproppar. Tydligen har tre sjukvårdsanställda under 50 år fått allvarliga blodproppar, och en av dem avled.
  https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/QmwR1V/professor-om-mistenkte-vaksinebivirkninger-aarsaken-er-funnet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. EMA och en del andra gör misstaget att inte ta hänsyn till vilken typ av blodpropp som patienterna har drabbats av när man jämför incidensen.

   Radera
  2. Om de har rätt så är det toppen om man nu får in biverkan i informationsbladet.

   Det innebär då att benägenheten att anmäla en blodpropp kort efter vaccineringen ökar och därmed ges möjlighet att identifiera vilka anlag hos individer som löper risken att få proppar.

   Radera
  3. Foliehatt på. EMA beskriver 15-17 fall på 18 milj vaccinerade. De kan knappast ljuga. 1 av 1000 som blir smittad dör av Covid-19.

   Radera
  4. https://www.avanza.se/placera/telegram/2021/03/18/vaccin-astra-zenecas-covid-19-vaccin-ar-sakert-ema-ny2.html

   Radera
  5. Nisse Nilsson, skriver EMA att 1 av 1000 dör av covid 19? Undrar hur de kommit fram till den siffran, vart läste du det?

   Radera
  6. @Nik, klart att norrmännen fokuserar på tre fall av 108 000 eftersom vaccinet med lite fantasi kan härledas till Sverige. Dessutom va de ju andra land att få bollen i rullning så nu måste de ju hitta bevis att de hade rätt. Jag kan inte ens räkna ut procentsatsen 108 000 genom 3 eller är det 3 genom 108 000?

   Radera
  7. T: Testa. Det ena ger 36 000 och det andra 0,0000278.

   Radera
  8. Så med andra ord är det väldigt många decimaler om man räknar vetenskapligt men en norsk kan nog få till det första utfallet. Oavsett detta är politik/påverkan från främmande makt ingenting annat.

   Radera
  9. 1 av 36.000. Ja flygbolagen kan ju iallafall skylta sig med att det är 100 ggr mindre risk att dö i en flygolycka än att ta AZ-vaccin.

   Radera
  10. Trollkung. Fel av mig. Dödligheten är i Sverige 18 st/1000 smittade.
   Av 732 000 smittade har 13 228 dött.

   https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk03ArahkOe33__V6zvJnKtBOXzwRuw%3A1616099834378&ei=-rlTYOu6FsiJrwT2sabgDQ&q=mortalitet+covid-19&oq=mortalitet+covid-19&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyAggAMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeOgcIABBHELADOgcIIRAKEKABOgcIIxDqAhAnOgcILhDqAhAnOgQIIxAnOgUIABCxAzoLCAAQsQMQxwEQowI6CAgAEMcBEK8BOgQIABBDOgQILhBDOgcILhCxAxBDOgUILhCxAzoICC4QsQMQgwE6AgguOgcIABCxAxBDOggIABAWEAoQHlDspAFYivsBYP__AWgCcAJ4AoABgwKIAcY_kgEGMC4zNy45mAEAoAEBqgEHZ3dzLXdperABCsgBCMABAQ&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwjrn7KE2brvAhXIxIsKHfaYCdwQ4dUDCA0&uact=5

   Radera
  11. Dött med, inte av. Sen är där såklart ett stort mörkertal av de som smittats men där det inte blivit konstaterat.

   Radera
  12. Tack för förtydligande, om siffran hade varit 1/1000 i EU hade vi i Sverige med 18/1000 verkligen misslyckats.

   Radera
  13. För det första måste man titta på rätt dödstal. Det som oftast refererars till är SCBs statistik över döda med covid. Den baseras på bekräftad pcrtest och död (sminet)efter 30 dagar oavsett dödsorsak. En lämpligare referens är dödsorsaksregistret från Socialstyrelsen

   Radera
  14. Det är nog rätts svårt att jämföra? men oavsett är virus betydligt farligare än vaccinet. 22 000 nya dödsfall i Brasilien senaste dygnet.

   Radera
  15. Det var väntat. P-piller och klimakterie-hormonbehandling orsakar mer blodproppar än covid-vaccinationen. Covid orsakar också blodproppar och man har fått amputera armar och ben hos svårt covid-sjuka på sjukhus. Rökare har också en högre risk att drabbas av blodproppar, så det är bäst att sluta röka nu på en gång. Övervikt och stillasittande ökar också risken för blodpropp. Blodet blir "klistrigare" när man åldras och särskilt om man får diabetes. Man kan minska sin risk genom motion och sund kost, som t ex Medelhavsdiet. Men 10% av oss har en medfödd koagulationsrubbning och då är man extra sårbar för bildning av blodproppar. Rör på benen och vaderna för att minska risken för den vanligt förekommande blodproppen i benet. Om man får plötsligt svårt att andas, kan man ha fått en blodpropp i lungan. Om man vaknar av förlamningssymptom på morgonen kan man ha fått en blodpropp i hjärnan. Det är väldigt vanligt att blodproppen bildas just under natten, när man sover.

   Radera
  16. Om vi ska bli hobbydoktorer så har jag hört att en större jämn mängd över dygnet tillskott av c-vitamin kraftigt minskar de inflamationer i blodkärlen som orsakar dessa spontana proppar.

   Man måste också undersöka vilka kriterier man använder i statistiken över döda i covif innan man drar på för höga växlar. Är det det oftast använda död-inom-30dagar-efter-positivt-pcrtest eller kliniskt bevisad dödsorsak covid-19

   Radera
 3. Eftersom hela den här grejen är ett hopkok av urgamla religiösa uttryck och värderingar så kan vad som helst hända.

  Det har aldrig funnits något inslag av rationalitet i hysterin så det finns ingen anledning att vänta sig någon rationalitet framöver heller.

  Det kommer att vara lika lätt att få folk att ta AZ's vaccin som att få dem att flyga med en Boeing 737 Max - även om myndigheterna granskat och godkänt allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe ja jag är nog mer nervös för Boeing 737 Max men bra liknelse.

   Radera
  2. Chipp. Tyvärr har du rätt. När de drog in Oxford i tisdags i Sverige var ett riktigt lågvattenmärke.

   Radera
 4. Det där var ungefär lika givet som att solen går upp i öster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja förvisso. Men det handlar troligen om att bygga förtroende, efter avsiktligt sabotage. På Venus går solen upp i väster :)

   Radera
 5. Hur ställer man sig till vad man erbjuds för vaccin? Om ett är mer riskabelt an det andra. Varför skulle man ta det förstnämnda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sputnik 1 ska vara helt utan biverkningar så vägra allt annat.

   Radera
  2. V som i Victory så klart. Blev så exalterad när jag tänkte på världens bästa land.

   Radera
  3. Men dock helt verkningslöst, som vaccin. Om du så mycket som tänker, på en snapps till midsommarsillen!

   Radera
  4. Man kan resonera utifrån sin egen ålder och övrig riskprofil för Covid. AZ vaccinet så riskerar man statistiskt att råka ut för något i stil med 1 på 5 miljoner. Får du Covid och tillhör in en riskgrupp så är risken att dö påtaglig. Sedan ör förstås argumentet för alla andra att stoppa smittspridningen. 6 av 10.000 kvinnor som tar p-piller får blodpropp men ingen vill sluta nuppa så där är nyttan större än risken :)

   Radera
  5. Sjunkbomben. Eller hur. P-piller ska kvinnorna ta men nåt jävla vaccin med låg risk ska undvikas.

   Radera
  6. Rätt tänkt Sb. Om 1% dör, eller blir svårt sjuka. Och det som räddar dig, ger allvarliga problem för 0,0001%. Så väljer de flesta, det minst dåliga.

   Radera
  7. Läs bipacksedeln, på de vanliga läkemedel du har hemma. Något som de flesta aldrig gör.

   Radera
  8. "Läs bipacksedeln, på de vanliga läkemedel du har hemma"
   Precis. Flera hundra allvarliga biverkningar av Alvedon varje år bara i Sverige, en hel del överlever inte.

   Radera
  9. Paracetamol är ett av Sveriges vanligaste smärtstillande läkemedel. Det säljs receptfritt under kända namn som Panodil och Alvedon. Rätt använt är det ett säkert läkemedel, men överdosering kan leda till allvarlig leverskada och dödsfall. Varje år dör 10–20 personer av paracetamolförgiftning.13 sep. 2017

   Radera
  10. @östergren tja sputnik 1 är säkert ofarligt men sputnik v är nog lika "farligt" som AZ eftersom de bygger på samma teknik

   Radera
  11. Sputnik V kan mycket väl vara ett jättebra vaccin. Men det vet vi inte än eftersom det inte genomgått regelmässiga prövningar.

   Radera
  12. För övrigt så står V för Vladimir.

   Radera
  13. Däremot har man ju som tradition i Ryssland att lösa kvalitets och produktionsproblem med hjälp av mutor, så om Vaccinet är tillverkat i Ryssland kan man nog inte veta vad man får.

   Radera
  14. Magnecyl och Naproxen orsakar risk för blödningar i magsäcken och tarmarna.

   Radera
 6. Min bild är att merparten av befolkningen är förnuftiga och tar del av den information som ges. Antal fall som konstateras är försvinnande liten. Typ 15 personer på > 10 000 000 vaccinationer. Jag och många andra tar gladeligen emot AZ vaccinet! Detta är i alla fall min förhoppning. Om det inte blir så får man väl göra hatten av för Kina och Ryssland. Då har deras påverkansoperationer lyckats över förväntan.

  SvaraRadera
 7. @östergren ber om ursäkt såg att du rättade dig i kommentaren efteråt :-)

  SvaraRadera
 8. Men genomgågna SARS infektioner orsakade väl sömnsjuka precis som hos ett fåtal som fick vaccinet mot SARS. Eftersom Covid19 orsakar blodproppar är det väl inte ossanilikt att det hänger ihop på något sätt. Dosen gör giftet liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AZ vaccin kan orsaka en autoimmun reaktion i blodkärlen, som är inflammatorisk, detta leder i sin tur till blodpropp. Så om man är över allergisk ligger man sannolikt i riskgruppen

   Radera
  2. Jag tror inte det är en allergi egentligen. Det verkar som att komplementsystemet går bananas. Samma sak kroppen gör när den känner att den inte lyckas få bort virusinfektionen . Den går all-in i kampen och det blir en massa hemska följder såsom blodproppar, virusinducerad lunginflammation och i förlängning döden med blodförgiftning.

   Radera
  3. Fast så länge är det 100% trams. Enbart hypoteser till en icke statistisk skillnad. Man kan lätt tro att allt är bevisat när man läser media. Läser man de faktiska rapporterna så verkar det inte finnas ett smack.

   Radera
  4. Personer med t ex matallergier rekommenderas att vaccinera sig på en vårdcentral och stanna kvar i lokalen en halvtimme efter vaccinationen. Den anafylaktiska reaktionen kommer i snitt 17 minuter efter vaccinationen. Man kan behöva omedelbar behandling med syrgas etc. om man får kraftiga utslag och svårt att andas efter vaccinationen.

   Radera
  5. Mig veterligen har jag aldrig hört talas om dessa biverkningar alls med nått annat vaccin.

   Radera
 9. Hade ju varit ett ypperligt tillfälle för Folkhälsomyndigheten nu att passa på att informera om att det finns helt vanliga vardagliga livsmedel som i sig är blodförtunnande - relativt sett i alla fall, i förhållande till andra.

  Iofs bara att Googla för den som inte orkar vänta på att få sådan valuta för skattepengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför hade det varit det, menar du?

   Radera
  2. Fet fisk t ex lax med omega-3 är blodförtunnande.

   Radera
 10. Officiell överlevnad med denna infuensa är enligt amerikanska CDC 99,95%.
  Vänder man på frågeställningen är dödligheten 0,05%. Fem promille.
  Det är bättre än vad vi normalt har.
  Det finns ingen anledning till undantagstillstånd.
  Cornucopia har också visat på hur SCBs statistik på dödligheten i Sverige är normal.
  Låt oss stoppa denna destruktiva Circus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Influensa och Covid-19 är inte samma sak. Källan till mitt påstående är samma som du använt, USAs CDC:

   https://www.cdc.gov/flu/symptoms/flu-vs-covid19.htm

   Radera
  2. Tack för länken. Covid-19 orsakas mycket riktigt av ett coronavirus, det håller jag med om. Coronavirus har passerat Sverige många gånger utan panik.
   När det saknas överdödlighet finns ingen anledning till att stänga sjukhus. Varför göra livet besvärligt? I mina ögon ser det mera ut som en ny slags marknadsföring.

   Radera
 11. Blodpropparna var tydligen en "informationskampanj" från Ryssland och Kina enligt TV4 nyheterna i morse.

  SvaraRadera