Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2021-03-22 14:13

Nya gårdsskor/kängor/stövlar behövs

Dags att energiåtervinna mina gårdskor och ersätta med nya gårdsskor, kängor eller stövlar. Förslag emottages tacksamt.
Ibland måste man helt enkelt ta skorna runt bakom ladan tillsammans med hagelbössan. Hm. Bra idé. Kan bli Bra YouTube (tm).
Gårdsskorna som nu ska kasseras efter cirka tio år är ett par Mountain Horse stålhättade Blundstone-kopior. De har trots att de stått utomhus - förvisso under tak - och därtill utsatts för en hel de ammoniakliknande substanser (gödsel) och milt sagt omild behandling i tio år klarat sig tills nu. Men nu åker de ut, då de är ungefär lika användbara som strumpor med stålhätta och nog inte går att rädda i den årliga kängputsen.

Kravbild är vattentäta, ska tåla bajs, ska stå utomhus året runt pga sagda bajs mm, och gärna stålhätta, samt inte väga för mycket. De ska också tåla eld och inte smälta för fort, så man ska gärna kunna gå rakt genom glödande kol. Och de får inte vara särskilt dyra, inga trendiga eller tacticoola modemärken inte.

Förr har jag använt motorsågsstövlar, men de är helt enkelt för tunga. Ena ändan av gårdscentrum till andra är cirka 150 meter och det blir en hel del springande fram och tillbaka, och motorsågsstövlar väger helt enkelt för mycket.

Jag funderar på att ersätta dem med likadana, alternativt ett par neoprenstövlar eller någon form av snörbara arbetskängor. Dock är de oerhört skönt att bara kunna kliva i och ur, och särskilt slippa bokstavligen handskas med dem och bara använda stövelknekten på bilden.

Ett par nya Mountain Horse ser ut att kosta en tusenlapp online, men jag tar gärna förslag. Proffskängor brukar vara billiga.

Resterna av vårblotet. Vattenkanna for size.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Redback chelsea skor.
  Jag har tidigare haft flera par blundstone.
  Men redback är mer arbetarsko än vad blundstone är.

  SvaraRadera
 2. Dessa kan kanske funka
  https://www.swedol.se/taiga-s3972013.html
  Har inte använt mina så intensivt att jag törs säga något om hållbarheten.

  SvaraRadera
 3. Försvarets 90-stövlar. Klarar allt utom glödande kol. Nokiakvalitet. Går att hitta för en femhundring på nätet.

  SvaraRadera
 4. Försvarets 90-stövlar. Klarar allt utom glödande kol. Nokiakvalitet. Går att hitta för en femhundring på nätet.

  SvaraRadera
 5. Är du inne på gummistövlar, skippa allt som innehåller gummi. EU förbjöd någon tillsats något år sedan som innebär att gummit spricker även om man smörjer in det med silikon i tid och otid. Helt värdelöst.

  SvaraRadera
 6. Jag använder finska Kuoma-stövlar året om och köper nya likadana med ett par års mellanrum, när det blir stora hål i sulorna (varför byta ut sådant som fungerar bra?). Jag bara kliver i dem och använder sedan tårna i den andra foten för att kliva ur dem, eftersom jag inte äger någon stövelknekt. På det sättet behöver jag inte böja mig ner alls, vilket är bekvämt när det inte finns någon stol i min trånga hall.

  Jag använder inga strumpor och det är därför jag kan så enkelt kliva i och ur dem, när strumporna inte bromsar. Tyvärr blir det mycket tå-bira i stövlarna utan strumpor. Jag brukar gå väldigt många men korta sträckor ute i trädgården eller mellan husen, så det är praktiskt med stövlar, som är lätta att bara kliva i. Dessutom skyddar de förhoppningsvis mot ormbett och minskar risken att få med sig fästingar in. Stövlar ger också lite mer stöd mot stukning, jämfört med gympadojor. Några riktiga arbetsskor har jag inte och orkar inte hålla på att snöra kängor, heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. P.S. Jag använder inte heller strumpbyxor, som jag betraktar som en slags tvångströja på nedre delen av kroppen. Vem fan har uppfunnit detta förhatliga klädesplagg? TMI?

   Radera
  2. Då ska du prova ett par Chelsea skor.
   Alltså den modellen som är på Cornus bild.
   Helst Redback's chelsea.
   Jävligt bra dämpning i sulan och extra tjockt läder.

   Jag har två par, med och utan stålhätta.

   Radera
 7. Arbesko höga kängor med dragkedja på sidan. 50692 eller liknande. Vattentät och lätt att kliva i.

  SvaraRadera
 8. Bakom bastun och skjutas är det som gäller för gamla arbetshästar (och arbetsskor). Åtminstone i Finland......

  SvaraRadera
 9. Gillar denna från Sievi om man ska ha något man bara kan hoppa i och dra av med stövelknekt. Sulan ska klara 300c enligt spec

  https://www.sievi.com/se/produkter/skyddsskor/al-hit-7-xl%2B-s3-hro

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stor del av min finska släkt härstammar från Sievi, men jag har aldrig besökt trakten.

   Radera
 10. Har de senaste fem åren på gården trampat runt i ett par Jalas kängor som jag fick lätt begagnade av svärfar. Har adderat en tjockare innersula. Är mycket nöjd! Funkar bra både sommar som vinter.

  Tillverkade av skinn, höga i skaftet, med stålhätta och spiktramp samt oljehärdig sula. Tål att elda med och att klafsa runt i vatten men kan läcka i dragkedjan om man står stilla länge i djupt vatten. Dom har alltså både dragkedja och snörning vilket dock är nackdel ur "skitperspektivet" då de blir mer komplicerade att göra rent.

  Min modell är utgången men liknar "Jalas 1872 Off Road" som kostar ca. 1700kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förebygger "spiktramp" genom att hitta och plocka upp spikarna. Jag har en stor Neodymium-magnet, som jag har bundit ett snöre till och sedan går jag och skannar av trädgården eller låter magneten släpa längs marken. Jag har fått ihop "en mindre järnhandel", när jag har gått mina rundor med den. Det mesta är rostigt och förmodligen från 60-talet, när de två första husen på fastigheten byggdes. De nyare är mest skruvar och härstammar från polackerna, som renoverade och byggde till Jar-Jar Binks hus.

   Radera
 11. Jag har exakt såna som Cornu, köper nya när de gamla inte håller ihop längre. Lite kalla på vintern, då kör jag ett par Biltemas snörade kängor med stålhätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biltema verkar bra förslag. Enda trista är att de inte har onlinehandel. Iaf, beställt ett par nya Mountain Horse. De är som du säger inte ett dugg varma vintertid, och dessutom rätt dåliga på is. Kanske får bli ett par Biltema till vintern.

   Radera
  2. Exakt så, lite kalla och lite halkiga på vintern. Svårt när man hanterar djur, då vill man inte halka omkull. Annars är dom väldigt sköna att bära.

   Radera
 12. Strunta i Muckboots ialla fall. Mina har börjat läcka efter 2 vintrars hemanvändning.

  SvaraRadera