Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-10 07:52

Nya börsrekord - extrem techrusning i USA - Tesla upp +20%, Gamestop +27% - onsdagsmorgonen inleder svagt i Asien

Gårdagen bjöd på nya börsrekord i Tyskland och Stockholm. I USA blev det fallande marknadsräntor och en extrem rusning i teknikaktierna på Nasdaqbörsen. Bland annat steg bubblan Tesla 20% med den största enskilda dagens uppgång i aktien på åtta år och bubblan Gamestop steg med 27%. Men i Asien är börserna svaga under onsdagsmorgonen.
Börsen går som en Tesla

De amerikanska marknadsräntorna föll något och den amerikanska tioåriga statsobligationens ränta backade 0.04 procentenheter till 1.55%. Tydligen tillräckligt för att dra igång en extrem rusning på Nasdaq-börsen där Nasdaq 100 stängde +4.03%

Stockholmsbörsen slog nytt börsrekord efter en uppgång på +1.19% för OMXSPI och +1.03% för OMXS30. Tyska DAX steg +0.40% till nytt börsrekord.

Dagschart Tesla

Amerikanska bredare S&P-500 gick +1.42% och där ingår Tesla-aktien, som rusade +19.64% vilket sägs vara den största uppgången i aktien en enskild dag de senaste åtta åren. Med ett börsvärde på 5 500 000 000 000 SEK (5 500 GSEK) och en bra bit över svensk BNP, så ökade bolagets värdering alltså med runt tusen miljarder kronor igår.

Även bubblan Gamestop skenade +26.94% och är uppe på forna bubbelhöjder igen, i vad som antagligen är alla tjurfällors pappa.

Guldpriset stiger något och ligger på 469:- SEK per gram, trots att dollarn fallit och USDSEK hittas på 8:52. Kronan stärks över hela linjen under morgonen.

Vad som inte går som en Tesla är dock börserna i de asiatiska tidszonerna, som inte verkar imponerade av bubblan på Nasdaqbörsen.

I skrivande stund går ASX 200 -0.84% i Australien, Hang Seng -0.11% i Hong Kong, Nikkei +0.03% i Tokyo och Straits Times -0.96% i Singapore.

Market Screener uppger att Teslas p/e på 2021 års konsensusresultat nu är uppe på 221x och 96.8x för 2023. Gamestop väntas göra förlust de närmaste två åren, men har sedan p/e 220x för år 2023 och om all vinst i bolaget delas ut tar det alltså 220 år innan man betalat ut sitt börsvärde.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

65 kommentarer:

 1. Ursäkta en dåligt påläst persons fråga men vad i helsike hände i Tesla som motiverar en uppgång på 20% över en dag? Om jag räknar rätt så blir det ca 800-850 mdr i ökat värde på bolaget och det kan ju omöjligen bara handla om en korrigering av kursen efter senaste tidens nedåt trend, eller kan det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon lämnade en köprek tydligen.

   Radera
  2. Utöver det har Tesla knutit sitt öde till Bitcoin också, delvis. Detta är en märklig marknad, men som du säger Lars, man får känslan av 1999.

   Radera
  3. Tidigt i konjunkturcykeln, Joakim, så det blir intressant att se hur detta slutar.

   Radera
  4. Kanske pumpas bubblan upp i ytterligare 3-5 år och Tesla handlas för mer än världens samlade BNP innan kraschen kommer.

   Radera
  5. Ja så kan det bli. Som vi skrivit om innan, ganska markant mycket högre aktieintresse senaste tolv månaderna bland folk som inte varit intresserade innan. Som vanligt omöjligt att förutspå hur länge spelet fortsätter.

   Noterar idag Swedbank:

   "En strategirapport från Swedbank spår en fortsatt börsfest. "Det är för tidigt att hoppa av nu", säger bankens chefsstrateg Mattias Isakson till Dagens industri."

   ... jag får lite flashbacks till "We're still dancing"-citatet från 2007. Citibank juni 2007:

   "But as long as the music is playing, you've got to get up and dance. We're still dancing"

   Radera
  6. Tesla följer mest bara Nasdaq tycker jag, fast med en multipel då. Går nasdaq upp 1-2% går tesla upp 4-8%. Går nasdaq ner 1-2% går tesla ner 4-8%. Så gårdagens +4% nasdaq så är det -ish +16% tesla vilket är -ish vad vi fick. Om än något mer igår då iomed köpreq som Lars nämner som puttade upp aktien något mer.

   Kommer bli intressant om uppgången fortsätter och $1,9T stimulus package hinner komma innan aktien lugnar ner sig. Då kommer alla som får gratispengar som de inte behöver hoppa med på både Tesla och GME, för de gillar Elon och GME är superduper hype, david-vs-goliath, FOMO, som kommer gör att många som vanligtvis inte köper aktier kommer köpa båda och hålla längre än mer erfarna aktieägare.

   Radera
  7. Sverige är speciellt land med ett stort aktieintresse. Schweiz som det ständigt refereras till i andra sammanhang är upp 1.44% sedan årsskiftet. Det motsvarar SEK-förstärkningen mot CHF i år. Det ger således att de svenskar som varit exponerade mot den Schweiziska aktiemarknaden är flat i år.

   Radera
  8. JP
   https://www.svd.se/swedbank-varnar-for-borsnedgang

   Radera
  9. OMXS30GI upp 36.4% sedan 12 maj 2020. Visar på hur extremt svårt det är att spå den (svenska) aktiemarknaden.

   Radera
  10. Exakt Östergren, så därav att man blir skeptisk när Swedbanks strateger tycker det är för tidigt att hoppa av.

   Absolut är det så att svenskar är mycket mer börsintresserade än ex tyskar och schweizare. Så vi får se hur det blir denna gång.

   Radera
  11. "Som om det var 1999" tycker jag är den bästa förklaringen till varför det spelar ut som det gör, får vi samma scenario hela vägen fram till nya 2008? Vill också minnas att 2008 "borde hänt tidigare", egentligen när Long Term Captial imploderade men att man lyckades parera den smällen. Boken "When genius failed" är fantastiskt intressant läsning om ni inte redan har plöjt den.

   Radera
  12. Ser inga direkt likheter med 1999 och 2007 gällande ekonomin. Helt annan spelplan nu.
   Dock ska man ha klart för sig som vi redan konstaterat att svenskarna är ett spelintresset folk oavsett om det gäller börsen eller oddset och där är intresset mycket stort precis som 1999 och 2007.

   Radera
  13. Spelet på bostadsmarknaden har ju varit i upptrend sedan 90-talet så det är helt omöjligt att bedöma hur länge svenska folkets intresse för spel på börs, fastigheter, oddset kommer att fortgå.

   Radera
  14. Östergren, vad tror du om ev köpeläge av lägenhet i Södra Spanien för hemarbete och som investering (möjlighet att hyra ut)?

   Radera
  15. För hög risk som jag ser det.
   Nu är det iof sig anekdotnivå men det är tufft i Spanien med säkerhet etc.

   Radera
  16. Spanien har väl inte hämtat sig från 2007, även C19 har varit mycket negativt för dom rent ekonomiskt.

   Radera
  17. @ Brasklapp: Elon testade framgångsrik en ny Space-X raket i går.

   I know, I know, Space-X är INTE Tesla, men folk investerar i Elon, inte det ena eller det andra - eftersom han nu är planetens rikaste man kan han ju dessutom låta det ena företaget rädda det andra vid behov, så tänket känns inte helt fel.

   Radera
  18. Precis vad jag tänker. Kan man framöver arbeta deltid hemma så kan man säkert finna sig en skön vardag.
   Men det är väl en djungel att hitta rätt stad/läge till hyfsat pris. Har dock inte så höga krav;
   - Spanien, kan språket hyfsat
   - Centralt läge i en större stad
   - Strand på gångavstånd
   - Terass
   - Inget komplex
   - Mindre lägenhet (max 50kvm)
   - Skönt klimat
   Hittar bara en stad i Spanien som möter kriterierna (BCN är exkluderad och lite dyrare).

   Radera
  19. @B2B: Malaga är en trevlig stad. Populärt bland spanjorer och inte så skitnödigt som Marbella. Sol hela året och stor flygplats. Valencia är också en schysst stad med bra universitet och potential för att bli en high tech hub.

   Nulli secundus

   Radera
  20. Barcelona är riktigt jobbigt. Kolla in Tarragona med omnejd istället.
   Bar att du kan språket, då kan det finnas förutsättningar.

   Radera
  21. Nulli. Skulle lätt kunna bo i Fuengirola, lite ruffig stad med charm.

   Radera
  22. Östergren. Jag håller med att Fuengirola är lite ruffigt men det är ju en riktig liten stad. Cala de Mijas är trevligt men man är farligt nära "komplex". Jag gillar själva Malaga men det verkar som att priserna går upp för lägenheter vid havet. En prisökning som jag tror mest spanjorer står för. Om man verkligen vill fynda skall man väl in i lnadet, bort från kusten. Men så är det ju det här med havet...

   Nulli

   Radera
  23. Ja Barcelona är en stökig plats nu och dom har tröttnat på oss utlänningar (vilket man lätt förstår).

   Nulli

   Radera
  24. @Peter Andersson, tack för informationen.

   Radera
  25. Tack anonymous, staden jag tänkte på var just Malaga. Stor flygplats är såklart ett krav. Barcelona har jag bott i, den går bort. Valencia är faktiskt en kandidat till Malaga, verkar vara en väldigt trygg stad med en massa kultur, verkar vara lite billigare än Malaga dessutom. Pratade med mäklare ifrån Valencia igår. Får åka ner och reka, när vaccinationen är på plats.

   Radera
 2. Varför är det alltid så att när alla ser att det är en bubbla så rusar börserna som aldrig förr. Vore det inte bättre med en pyspunka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bubblor är irrationella och kan alltid pumpas lite till. Tills de inte kan det längre.

   Radera
  2. Fast det är inte alla. Det är möjligtvis alla pålästa och/eller flitiga läsare av Cornucopia som ser det. Bubblan drivs väl dock primärt av andra än just dessa. Massa personer som inte haft aktier innan och som bara sett det gå upp upp upp och som också vill vara med.

   Radera
  3. Flitiga läsare av Cornucopia? ser bubblor överallt. Själv väntar jag fortfarande på att den s.k. bostadsbubblan ska spricka så att jag kan få köpa mig en bostadsrätt till 2004 års prisnivå.

   Men skämt åsido. Nu är det aktier det gäller.

   Finns det exempel på aktier som har haft en "bubblig" uppåtgående aktiekurs men som sedan stabiliserat sig p.g.a. anledningar. Eller har de alltid kraschat?

   Radera
  4. De flesta aktier är inga bubblor som kraschar. Dock snackas det alltid om bubblor som brast som Fermenta, Icon Medialab etc för att det är en story som säljer.

   Bra graf nedan hur Apple har värderats gällande PE nedan:
   https://ycharts.com/companies/AAPL/pe_ratio

   Vi minns alla hur världens börser skulle gå under julafton 2018, då var värderingen av Apple PE13, idag värderas Apple till PE33.

   Radera
  5. Det talar väl snarare för att Apple är i en bubbla nu, Östergren.

   Radera
  6. Man kan lugnt konstatera att riskaptiten är mycket stor för tillfället.

   Radera
  7. Kollar vi på Sverige värderas Atlas Copco till PE35, Sandvik PE34 och Evolution Gaming PE79, Embracer PE354. Så jag har faktiskt svårt för att uppröras av Apples värdering, allt är relativt i denna värld.

   Radera
  8. Eh, du använder ännu bubbligare bolag som argument mot en bubbla? Det är ju just sådant relativiserande som driver bubblan.

   Radera
  9. Bubbla är den töntigaste termen jag vet och i 99% av fallen har folk haft fel.

   Radera
  10. Känns mer som att 99% av IT-bubblans bolag idag är försvunna.

   Radera
  11. Folk minns det dom vill minnas.

   Radera
  12. De 3 största bolagen in tech US år 1999 är fortfarande kvar. Microsoft, Cisco, Intel.

   Radera
  13. Kvar, ja. Aktiekursmässigt återhämtade? Nej. Ok, Microsoft har återhämtat sig. Cisco och Intel har inte.

   Östergren, har du exempel på bolag som RUSADE i IT-bubblan och stannade kvar på den höga nivån?

   Radera
  14. Nyårsafton 1999 stod Microsoft i 58.38. Igår stod den i 233.78 USD.

   Radera
  15. Mars 2000 toppade Nasdaq runt 5 k. Idag står Nasdaq i 13 k.

   Radera
  16. Tack för att du bekräftar det jag skrev, Cisco och Intel har inte återhämtat sig :) Har du exempel på bolag som rusade i IT-bubblan och stannade kvar på den höga nivån?

   Radera
  17. Sorry stefan, det blir ingen cherry picking. Från 5 k när hysterin var som värst mars 2020 till 13 k talar sitt tydliga språk.

   Radera
  18. Östergren, tjatigt. Det tog likväl 15 år för Microsoft att ta tillbaka bubblan. Den tidshorisonten har inte de som idag satsar på FIRE på några månader.

   Radera
  19. Du kan väl cherry-picka Ericsson, eller Nokia istället. Eller Framfab.

   Radera
  20. Östergren: Du är inte upprörd över enstaka aktiers (t.ex Apples) höga värdering och anser att de och andra rimligtvis inte är i en bubbla, för att... Index har återhämtat sig sedan 2000? Även fast vissa år 2000 högt värderade bolags kurser INTE har återhämtat sig ännu. Jag hänger inte med. Det tog femton år även för index att återhämta sig, så hade man kortare investeringshorisont än så blev det eventuellt trist.

   Radera
  21. Trist att ni uppfattar det som tjatigt.

   Radera
  22. De som idag är världsbäst på aktier köper sina Tesla och räknar miljonerna, Östergren. Men de kommer inte sälja, och de kan få vänta de där femton åren på att få tillbaka sina satsade pengar. De köper inte index, som för övrigt också tog 13 år på sig att återhämta sig efter IT-kraschen.

   Sedan kan du dra anekdoter bäst du vill. Det är inte börsgenier, utan nybörjare som köper aktier nu.

   Radera
  23. Index här avser Nasdaq Composite utan utdelningar och 13 år var på ett ungefär, exakt siffra kan du säkert upplysa mig om.

   Radera
  24. Verkar som att ni helt missuppfattar det jag skriver.
   Utgå från vad jag skrev kl 11.04 utan att fantisera ihop vad jag tycker och tänker.

   Radera
  25. Riskaptiten är mycket stor för tillfället? Så de som köper är villiga att riskera sina pengar i 15 år?

   Radera
  26. Vad vill du egentligen höra?

   Först skrev du "Känns mer som att 99% av IT-bubblans bolag idag är försvunna." Då tog jag upp de 3 största bolagen på US stock market 1999.
   Alla bolag lever kvar, varav 1 bolag av 3 (Microsoft) har gått riktigt bra.

   Radera
  27. Och jag kan lista 99 bolag som inte finns längre. Men orkar inte just nu pga tjatigt.

   Radera
  28. Ja det är ju inte kommunism i Sverige eller US så dåliga bolag slås ut.

   Radera
 3. Trist detta tjat om GameStop och bubbla.
  https://gamestop.gcs-web.com/news-releases/news-release-details/gamestop-provides-corporate-governance-update

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är för djävligt i alla fall... ;)

   Radera
 4. Jag tycker Rob Maurer gör en bra värdering på tesla i en av sina senare videor (Sök på youtube efter "Time to Sell TSLA Stock? A Simple Explanation of Tesla's Valuation" för att inte posta länk). Om teslas bil-del bara fortsätter växa med ens hälften av vad de siktar på att göra så kommer de 2030 med 50 PE vara värderad ungefär $670 miljarder. Och det bara bilförsäljningen.

  Släng på att blott 25% av de ägarna köper FSD månadssubscription för fjuttiga $50/månad så kommer den biten med 50PE värderas till $620 miljarder det också.

  Detta utan att räkna solceller, försäkring, licens för deras laddstationer/batterier/självkörning osv.

  Att ett tillväxtbolag som Tesla (Och de bygger ju fabriker i aldrig tidigare skåda takt) har hög PE oroar mig inte särskillt. Samma gällde ju Amazon en gång i tiden och de har ju bara gått upp-upp-upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tesla är ett tillväxtbolag bland många i elbilbranschen, till skillnad från Amazon finns det starka konkurrenter som kan bygga bilar som känns bättre i handen. 2030 är det inget speciellt med att tillverka och sälja häftiga elbilar. Kanske bästa köpet av aktie i branschen idag är VW?

   Radera
  2. Men vad är så speciellt med Amazon?
   De säljer noll i Asien där Alibaba är nr 1.
   Tesla borde rimligtvis ha tillgång till en mycket större marknad än Amazon på sikt.

   Radera
  3. Tesla säljer väldigt bra i Kina, orderböckerna för Y är fulla. Upprampning pågår för fullt. Tesla 2 kommer antagligen visar i höst. VW har enorma omställningskostnader att göra likt många andra. Med one-piece welding som nu så sakteliga rullas ut så blir en fabrik lätt omodern. Sen verkar dock Tesla-aktien befinna i epicentrum av elbilsbubblan. 2030? Är oceaner av tid bort.

   Radera
  4. Vi vet ju ingenting om Teslas framtid. Inte främmande att det är en helt annan koncern 2030 där fordon bara är en del av flera i deras verksamhet.

   Radera
  5. Ja det förutsätter jag, bilar är en central del dock. Sen kanske de inte säljer bilar, bara tjänster.

   Radera
 5. Skulle vara kul att hora lite mer om och kanske oppna upp en diskussion om NFT:er (Non Fungible Token's). Ar det vart framtiden ar pa vag eller ytterligare ett exempel en bubbla som for eller senare luften kommer ga ur?

  Vad tror du @Cornu?

  SvaraRadera