Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-16 07:59

Nollriskångest stoppar AstraZenecas vaccin

Flera EU-länder har nu stoppat AstraZenecas vaccin efter att lika många fått blodpropp efter att ha fått vaccinet, som får blodpropp normalt. Ångesten och paniken över Covid-19 har nu lett till att det enda alternativet verkar vara nollriskångest, vilket är svårt eftersom endast en sak är säker här i livet, nämligen döden. EU:s egen myndighet EMA påtalar att det inte finns några indikationer på att vaccinet orsakar blodproppar och siffrorna är tydliga, men EU-länder stoppar ändå vaccinet.
AstraZenecas 
Varje dag händer det dåliga saker för människor, som att de dör. Som bloggen påtalade tidigt när vaccinationerna började så kommer dåliga saker även hända personer efter de vaccinerats. Men det betyder inte att vaccinen är farliga, utan sker det inte oftare än vanligt så är det bara livet, inte vaccinet.

I Storbritannien där miljontals vaccinerats av AstraZenecas vaccin har inte fler fått blodpropp än normal.

The Guardian lägger ut siffrorna om The Oxford Vaccine (=AstraZenecas vaccin). Av fem miljoner vaccinerade har 30 fått blodpropp, men normalt är att en på tusen får en blodpropp om året, dvs av fem miljoner personer ska 5000 få blodproppar om året normalt, eller knappt 100 i veckan. Att 30 personer fått blodpropp inom en vecka efter vaccinering är alltså inget konstigt alls. Det gäller även de övriga vaccinen, för blodpropp är något som händer ibland.

Men hysterin, desinformationen och inkompetensen är nu så stor efter ett år av Covid 19-panikångest, där döden är förbjuden, även för redan multisjuka döende äldre, så stoppas nu vaccinet.

Att de som inte får vaccinet istället blir sjuka och ett antal av dem kommer dö av Covid-19, eller få allvarliga långtidsföljdverkningar, att barn inte får skolgång osv, det låtsas man inte om.

Förhoppningsvis tar nu Sverige chansen och köper omgående in alla refuserade doser av AZ:s vaccin, så har vi vaccin till hela befolkningen medan resten av EU får sitta med sin nollriskångest.

Men härnäst kommer väl de katolska EU-länderna nu förbjuda P-piller, eftersom risken för blodpropp av den medicinen är mångfaldigt högre.

Coronakrisen verkar framför allt handla om dumhetskrisen. Aldrig förr har så många makthavare visat så mycket okunskap inför så många. För övrigt så drabbas ungefär 1 200 av EU:s 445 miljoner invånare av blodpropp idag den 16:e mars. Utan att ha tagit vaccinet. Däremot är de medborgare i EU, hmm ...

Erbjuds du AZ:s vaccin och tackar nej, kontakta mig så tar jag gärna sprutan.

Tillägg: Nu stoppar även Sverige AstraZenecas vaccin. Tydligen tycker FoHM det är okej med pandemin, men inte att ett vaccin inte ger förhöjd risk för blodpropp. Man kan fundera på i vilken utsträckning det pågår en påverkansoperation från två diktaturer som vill sälja sina vaccin, varav det ena sannolikt bara är fejk. Eller så är det bara politiserade dumheter och nollriskångest, pådrivet av media och antivaxxers.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

94 kommentarer:

 1. Delar bloggarens uppfattning helt och hållet. Jag tar också gärna sprutan. Det här är åter ett bevis på att människor i större utsträckning styrs mer av känslor än av logik. Folk klarar inte av att hantera den stress som Covid har inneburit.

  Samtidigt har vi en media som gärna blåser upp det negativa och som underblåser känslor framför logik. Blanda in fega politiker i mixen och X antal fler personer kommer att dö. X antal fler kommer få sina liv förstörda pga av alla restriktioner.

  Ska verkligen bli spännande att se hur historien kommer att döma oss om 10, 20, 50 år...

  SvaraRadera
 2. Mycket bra sammanfattat. Ingen data jag sett publicerad ännu tyder på någon överrisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att personer får anafylaktisk chock eller andra kraftiga allergiska reaktioner, är det bara rykten?

   Radera
  2. Nej, det är biverkningar. Inlägget ovan handlar om blodproppar och om det är vanligare för de som tagit AZNs vaccin jämfört med befolkningen i stort. Har inte sett data som visar det ännu. Återstår att se om EMA har ny data att presentera senare idag (om jag minns rätt).

   Radera
  3. Helt normala biverkningar för de flesta vaccin, hela grejen är ju att kroppen ska reagera på det man har i vaccinet.

   Radera
  4. T ex poliovaccinet, citat från FHM

   "Biverkningar
   Vaccinet kan orsaka rodnad, svullnad och ömhet på injektionsstället under några dagar. I allmänhet är sådana reaktioner lindriga och tolereras väl. Det är mindre vanligt med kvarvarande eller större rodnad och svullnad. Man kan få feber 38–39°. Feber som överstiger 39°, allergiska reaktioner, till exempel nässelutslag, förekommer i sällsynta fall efter vaccinationen. Det är i det enskilda fallet ofta svårt att avgöra om dessa reaktioner orsakas av vaccinet eller har andra orsaker."

   Radera
  5. @IngeGlid Normala biverkningar för konventionella vaccin ja. Ha full förståelse för de som hellre skulle vilja ta Pfizer/BioNtechs eller Modernas av komfortskäl.

   Radera
  6. Jo, jag förstår att anafylaktisk chock är en biverkan. Det är en biverkan jag helst slipper för mig och min familj och jag hoppas verkligen inte den räknas in som normal eller vanlig.

   När jag hörde att vaccinet stoppades trodde jag först att det var pga rapporter om kraftiga allergiska reaktioner. Har de olika covid-vaccinen lika många som drabbas av kraftig allergi? Finns den statistiken, eller är det ihopbakat med annat mindre allvarligt?

   Radera
  7. Ah, då ska du väl inte vaccinera dina barn mot mässlingen heller då. Och inte mot stelkramp. Och inte mot cancerherpesen. Och inte mot hepatit när någon på skolan eller dagis är bärare av hepatit. Alla vaccin kan ge allergisk reaktion, specifikt om man är allergiker.

   Radera
  8. Det är generellt inte slumpmässiga personer som får en allergisk reaktion, utan generellt samma personer som brukar få detta. Oftast kända allergiker mot olika saker.

   Radera
  9. Normala förväntade biverkningar rapporteras normalt inte eftersom de är just förväntade. Däremot oväntade symtom rapporteras, även om symtomen inte har något med vaccinet att göra.

   Man kan få ungefär samma förväntade biverkningar av alla covid-vaccinen.

   Radera
  10. @cornu

   Lugn i stormen. Alla vaccin använder olika metoder och påverkar kroppen på olika sätt. Eller?

   Förstår inte varför man är ointresserad av att jämföra vaccinen och välja det bästa (om möjligt).

   Radera
  11. ALLA biverkningar som kommer till sjukvårdens kännedom rapporteras in alltid! Det för att just kunna hitta eventuella mönster men också för att kunna dra slutsatser om hur vanliga eller ovanliga biverkningar av olika slag är.

   Det är också för att kunna dra slutsatser ifall det är en biverkning som kanske uppträder i kombination med något annat, t.ex. ålder, blodgrupp, kön, övervikt, viss sjukdomsbild, eller i kombination med annat läkemedel osv.

   Bra blogginlägg!

   Radera
 3. Vaccinering innebär ju slut på semestern för medborgarna, självklart stretas det emot.
  En närstående fick Astras vaccin via jobbet. Vaccinering verkar (med fler exempel inom vården) styras till fredagar då i princip alla behöver sjukskrivas ett par dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina 65+ föräldrar som fortfarande stretar på i vården fick sina sprutor för två veckor sedan och verkar ha klarat sig utan biverkningar...

   Radera
  2. Har också börjat fundera på om en utav anledningarna till att inte fler ryter till mot galenskapen är att de som skulle kunna ryta till har det ganska bra när de "jobbar hemifrån".

   Radera
  3. Ja, det börjar bli några i bekantskapskretsen inklusive nära vänner, som fått sprutor pga sina jobb. Mycket glädjande.

   Radera
  4. Sambon som jobbar inom vården valde att ta sina sprutor (Pfizer) på Fredagar. Sedan var hon rätt sänkt på Lördagen men ok på Söndagen igen.

   För hennes kollegor uppskattar hon anekdotiskt att 30% får inga symtom, 30% får symtom så att de blir sjuka mer än en dag, och resten på ett spektrum däremellan.

   Radera
 4. Att stoppa vaccinering med ett vaccin man inte har... Tja.
  Tror nog det handlar om att signalera mot AZ att börja leverera annars saboterar vi ert anseende.
  Hade AZ levererat som de lovat hade man inte gjort detta är jag ganska säker på.
  Sverige kan inte köpa fler doser heller från AZ eftersom de inte klarar av att leverera de doser de redan sålt från anläggningen i Belgien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, den mest intressanta kappvändningen de senaste veckorna är väl hur snabbt det gick för regeringens vaccinationsprästerskap att högmässa ut att "det räcker med en spruta" efter att det stod klart att man ändå inte skulle få köpa in så mycket att det räckte till två åt alla.

   Vetenskap på området är numera baserat på vad som är ekonomiskt genomförbart - inget annat alls verkar det som. Är det konstigt att folk blir mer och mer skeptiska?

   Radera
  2. Samma fenomen kunde vi se redan våren 2020(munskydd behövs inte/riskeraröka smittspridningen), och inom andra sektorer än tidigare

   Radera
  3. Har någon sagt att det räcker med en spruta? Grejen är att dubbelt så många med säg 60% skydd är bättre än att halva den gruppen får 80% skydd och dessutom finns det inget som hindrar att man fortsätter med en andra dos så resultatet blir att fler blir skyddade snabbare.

   Radera
 5. Det här med sinne för proportioner än något som många har svårt för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänta bara tills alla föräldrar vars ungar ändå skulle ha fått autism-diagnos det närmaste halvåret börjar tänka lekmannamässigt, offermässigt och kränkthetsmässigt på att de inte hade det innan de fick vaccinet. Vad är oddsen för att det finns en politiskt påverkande "Föräldraföreningen för vaccinationskompensation!" innan året är slut?

   Radera
  2. Det är inte godkänt att använda vaccinerna på barn ännu.

   Radera
 6. FHM gick precis ut med att de pausar även i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börsen är allmänt glad idag. Och det här vaccinet är ju inte någon stor business för AZN.

   Radera
 7. Ärftliga koagulationsrubbningar orsakar risk för blodproppar:

  Ca 10% av svenskarna bär på en "stenåldersgen", som orsakar APC-resistens, med en ökad benägenhet att bilda blodproppar. Genen är 10 ggr vanligare bland svenskar, jämfört med t ex holländare. En liten del av dem som bär på anlaget, har genen i dubbel uppsättning, dvs de har ärvt genen från båda föräldrarna. Den orsakar 2-3 gånger högre levringsförmåga i blodet och den har varit gynnsam för kvinnor, som har förlorat en mindre blod i samband med förlossningarna. Soldaterna kanske också förlorade en mindre mängd blod på slagfälten med bättre levringsförmåga (=min teori). Mutationen har därmed gynnat yngre individer, men hos äldre individer orsakar den mer blodproppar.

  Det finns ytterligare koagulationsrubbningar, t ex Faktor VIII förhöjning, som också ökar koagulationen av blodet 2-3 gånger. Diabetes ger också "klistrigare" blod.

  Wikipedia:
  APC-resistens:
  Aktiverat protein C-resistens är en genetisk sjukdom som påverkar blodkoaguleringen. APCR innebär ökad risk för blodpropp, bl.a. i form av ventrombos vilket kan orsaka cirkulationsproblem såsom lungemboli.

  APCR kan uppstå spontant, men är vanligen ärftligt. Den ärftliga formen är autosomalt dominant, vilket innebär att det räcker att få anlaget från ena föräldern för att utveckla sjukdomen i mildare form, som oftast inte innebär något större problem. Om anlaget ärvs från båda föräldrarna är risken för blodpropp högre.

  Protein C-systemet gör att blodet inte koagulerar för mycket eller där det inte bör koagulera. Mer specifikt så verkar aktiverat protein C, med protein S som kofaktor, genom att bryta ner faktor Va och faktor VIIIa. Aktiverat protein C-resistens innebär att protein C inte kan bryta ner den ena eller båda av dessa faktorer, vilket medför att trombin bildas under en längre tid och kan leda till ökad koagulering.

  Det görs normalt ingen screening av befolkningen för koagulationsrubbningar, utan det görs först (eller inte alls) när man har fått en blodpropp, t ex i benet (i bästa fall), i lungorna eller hjärnan (stroke). Då kontrollerar man ibland även syskonen. Kvinnor som äter P-piller eller får östrogen-piller, pga klimakteriebesvär, får ibland blodproppar av behandlingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan göra mycket för att minska sin risk för att få en blodpropp i venerna (ventrombos):

   För att undvika blodproppar i benen är det viktigt att du använder vadmusklerna genom att röra på dig så gott du kan. När du inte använder vadmusklerna blir det sämre återflöde av blod i benet och det kan då svullna.

   Rökning, stillasittande och övervikt är några av de faktorer som kan öka risken att få en blodpropp.

   Några sätt som vanligen kan minska risken att få en blodpropp:
   Träna, redan lite aktivitet kan göra stor skillnad
   Undvik att sitta still länge
   Sluta röka
   Drick mycket vätska, väl fördelat över hela dagen.
   Om du redan haft en blodpropp i venerna eller en blodpropp i lungan kan du ha en större risk för att utveckla en ny blodpropp.

   Därför är det bra att träna:
   När du tränar stimulerar du din blodcirkulation. Om du sitter stilla länge cirkulerar blodet inte tillräckligt och risken för att utveckla en blodpropp ökar.

   Även lite träning gör skillnad:
   Att behöva träna betyder inte att du måste springa maraton. Träning finns i olika former och att resa sig upp och gå omkring flera gånger under dagens lopp är också bra.

   Även 5-10 minuters träning ett par gånger om dagen gör skillnad.

   Var försiktig under långflygningar:
   Träna under flygresan. Om du måste flyga mer än 4 timmar i sträck är det särskilt viktigt att du ställer dig upp och går fram och tillbaka i gången så du håller igång blodcirkulationen.

   Använd gärna stödstrumpor eller kompressionsstrumpor
   Kör tillbaka ditt säte så långt som möjligt
   Drick vatten kontinuerligt (undvik alkohol)
   Gör övningar som håller igång blodcirkulationen.

   Kontakta en läkare omedelbart om du efter flygresan upplever besvär såsom andningssvårigheter, bröstsmärta eller andra symtom som ömhet eller smärta i ben eller armar, värmekänsla och svullnad i lår, ben eller armar.

   Radera
  2. Tack för goda råd. Är i riskålder så jag ska tillämpa dem.

   Radera
  3. Då jag haft ventrombos både i ben och lungor flera ggr, så kan jag instämma i det som skrivs ovan. Tyvärr har det inte hjälpt med alla åtgärder ovan(tro mig, slutade medicinera blodförtunnade efter första gången), så det som gäller nu är blodfötunnande livet ut. Vaccin som orsakar blodroppar? Nej tack, tror inte det.

   Radera
  4. Jag har jobbat på sjukhus i 5 år och jag har skickat många bekanta till sjukhus under åren, pga blodpropp i benet, som är ganska vanligt förekommande. En av dem hade en livsfarlig djup ven-trombos, som sträckte sig från vaden till midjan, men hen blev helt återställd efter en vecka på sjukhus.

   De vanligaste symptomen är att det spänner i benet, ensidig smärta, man ser en rodnad, en värmeökning, tyngdkänsla, det gör ont när man går eller att venerna har plötsligt blivit mer synliga, lätt feber. Alltså: svullnad, rodnad, ömhet och värme. Man behöver dock inte ha alla symptom.

   Negativa faktorer är:
   Hög ålder, fetma, rökning, stillasittande, diabetes, högt blodtryck, minskad rörlighet, sängläge, stress, ärftlighet, giftstruma, efter kirurgiska ingrepp, trombofili, inflammatorisk tarmsjukdom, cancer.

   Blodproppar är vanligare när man är äldre, man har andra sjukdomar, man kanske inte kan röra sig lika fritt. Men väldigt många är lite yngre, i medelåldern.

   Hormonella omställningar såsom graviditet kan påverka, och om man av ärftliga skäl har en sårbarhet kan även p-piller höja risken.

   I princip alla får en medicinsk behandling som minskar risken för nya proppar. Man får ofta fortsätta med blodförtunnande under flera månader efter hemkomsten med t ex Fragmin i engångs-sprutor, som är ett lågmolekylärt heparin för profylax, behandling och sekundärprevention av ven-tromboser.

   Många av oss sitter alldeles för mycket stilla, särskilt under vinterhalvåret och nu när folk jobbar på distans under pandemin och man behöver inte ta sig till jobbet med en promenad till busshållplatsen, byte till T-banan och gå en sista bit till kontoret. Plus att man växlar normalt mellan sittande och stående position samt går i trappor. Därför behöver man hitta på extra aktiviteter efter jobbet för att hålla blodcirkulationen i gång. Många äldre personer har dessutom en alldeles för liten bostad, för att de ska få tillräckligt med motion med vardags-sysslor inomhus. Man kan röra på benen när man sitter i soffan, själv har jag inget soffbord, så jag kan röra på benen medan jag tittar på TV.

   Radera
 8. Nu stoppas det tydligen i Sverige också.

  SvaraRadera
 9. Min reaktion var också att detta var en chans för Sverige att hinna ikapp lite mot mål som verkar allt mer osannolika, men nu verkar det som att även vi pausar...

  Är i alla fall glad att frun (jobbar som distriktsläkare) hann få en överbliven första dos av AZ-vaccinet en fredageftermiddag häromveckan när de var klara med att vaccinera hemtjänstpersonal i kommunen. Men givetvis blir man lite fundersam kring hur de tänker med dos nummer två för de som redan hunnit få den första?
  Själv räknar jag nog inte med att få något på den här sidan halvårsskiftet nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det möjligt att få en andra dos av ett annat vaccin istället? Vet du hur/om det fungerar och ger ett likvärdigt skydd?

   Radera
  2. Det som har diskuterats är väl Pfizer/BioNtech blandat med Moderna eller vice versa. Som ju bygger på samma teknik. AZ har väl aldrig varit uppe för diskussion?

   Radera
  3. AZs vaccin har en shelf life på 3 månader, så det länder som pausat håller nog i vaccinen

   Radera
 10. Själv låter jag fler agera försökskanin innan jag upplåter min kropp till biomedicinska hafsverk, lex narkolepsi. Inget gnäll från bloggare eller andra får mig på andra tankar är jag rädd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vanliga medelålders människor med få riskfaktorer och som inte jobbar inom vården, får vänta länge till, så till dess är nog vaccinerna mer beprövade. Men covid-vaccinerna har bara fått ett nödgodkännande av WHO, så en del konstiga reaktioner kan förekomma.

   Radera
  2. Allergiska reaktioner förekommer i samband med covid-vaccination.
   Anafylaxi-beredskap, bland annat möjlighet att ge adrenalin, ska finnas överallt där vaccinering sker.
   Alla som vaccineras ska stanna kvar för observation i minst en kvart.
   Den som får en svår och/eller snabbt insättande allergisk reaktion vid första vaccindosen ska inte ha dos nummer två.
   De som har haft en svår allergisk reaktion mot polyetylenglykol eller de närbesläktade ämnena polysorbat och polyoxyl 35 ricinolja ska tills vidare inte vaccineras mot covid-19.
   Den som tidigare haft en svår allergisk reaktion mot till exempel födoämnen, insektsstick eller latex ska stanna minst 30 minuter för observation. Dessutom bör sådana personer bara vaccineras där det finns resurser för akutbehandling som att ge syrgas och sätta dropp (exempelvis på vårdcentral).
   När någon tidigare haft en svår allergisk reaktion mot vaccin eller annat injicerat läkemedel görs en noggrann bedömning. Kan personen ha reagerat på polyetylen-glykol eller liknande ämnen? I så fall bör personen för närvarande inte vaccineras. I annat fall kan vaccin ges om nyttan bedöms överstiga risken. Vaccineringen bör då ske på sjukhus eller specialistklinik.
   Med svår allergisk reaktion avses reaktion som är så svår att det krävt behandling på akutmottagning eller inläggning på sjukhus.

   Radera
 11. Man läser många skrämselrubriker, men dom glömmer alltid att nämna hur många miljoner som fått vaccinet. Kommer bli följande rubriker i framtiden "1 miljard har fått vaccinet, 10 miljoner dog".... Att 1% av befolkningen årligen dör av naturligt verkar dom glömma.

  Samma sak gäller såklart med Covid 19, Normalt så dör ca 3 miljoner människor om året i USA, hittills har det registrerats 535k för covid 19. Självklart hade det varit ännu fler utan åtgärder, men som bloggaren med många andra poängterat så skadar åtgärderna kanske mer än de gör nytta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som bloggaren själv påpekar - döden är inte längre acceptabel.

   Radera
 12. Det var väl Danmark som först införde stoppet, Norge va inte sena och hänga på. Tror det är så enkelt att de länderna ser en chans att förknippa AZ vaccin med Sverige föör att återigen ge oss ett tjuvnyp. Hade bolaget fortfarande endast varit Zeenica så hade detta aldrig hänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AZ vaccin är väl framtaget tillsammans med britterna. Är det inte mer sannolikt att man försöker ge de som "förstör" den europeiska gemenskapen ett tjyvnyp än Sverige som är den bästa av EU medlemmar?

   Radera
  2. Varför får ni för er att detta skulle bero på en konspiration mot AZ när det räcker med vanlig dumhet inom riskvärdering?

   Radera
  3. Inget, om det inte vore för de idoga prov på småaktighet nämnda länder visat Sverige de senaste åren.

   Radera
  4. Bara en sån sak som att nämnda länder har varit väldigt högljudda om att vi inte stänger ner tillräckligt för att stoppa smittan. Nu visar ju data från Telia att Svenskarna är de som rest minst (förutom möjligen den första månaden när det belv klassat som pandemi). Anektodiskt kan jag bekräfta Telias data, I somras har jag aldrig sett så många danskregistrerade bilar i Småland. FLera gånger såg jag torp där det var flera bilar parkerade, en gång upp till tio danskreggade bilar, så det tar jag som att de bjöd in vänner och familj till sitt sommarställe i småland, så kan de ändå hävda att de följer de hårdare reglerna i Danmark.

   Radera
  5. @Magnus, det är politik bakom detta se Cornus senaste inlägg om påverkan från främmsnde makt i detta ämne. Kan ju vara så att danskarna blivit lurade och fick bomlen i rullning. Fast lite tvivlar jag på min teori om dubbel lurendrejeri, en dansk lurar du inte så lätt.

   Radera
  6. Främmande och bollen, står i kön i kassan i Konsum där alla 40 skriker håll avstånd så att de får gå flre i kön.

   Radera
 13. Jag tycker FHM gör rätt som pausar. Skepsis mot vaccin finns redan sedan tidigare och JAG tror att den späs på om man inte visar att man reagerar på omvärldsrapporter om biverkningar. Jag tror alltså att vaccinationsviljan i befolkningen kan drabbas av bakslag både nu och i framtiden om FHM/Sverige hade gjort motsatsen. Sedan hoppas jag det skyndsamt kan visas tydligt att det inte är en biverkning av vaccinet så att pausen blir mycket kort och vaccinationerna kan återupptas och förhindra fler dödsfall av Covid-19.

  Under tiden kan ju var och en "strama upp" sin följsamhet av gällande rekommendationer. Vaccin kommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis. Om man nu, som många här verkar anse, tycker att C19 bara är en förkylning och inget att hetsa upp sig över. Då är det väl bara bra att vara försiktig med vaccinet?

   Grejen med vaccin är att det ges till friska individer. Då är det rimligt att vi är väldigt försiktiga och intoleranta när det gäller biverkningar.

   Radera
  2. Man pausar just ett vaccin, p g a påvisade biverkningar hos unga människor. Verkar vara ett helt korrekt beslut utifrån rådande kunskap. Kanske det visar sig att man omvärderar.

   Radera
  3. I Norge hade fyra medelålders eller yngre vårdanställda fått blodproppar eller blödningar, t ex ytliga blödningar, som syns som små, röda prickar på huden. Lite ovanliga biverkningar för den åldersgruppen, påstås det. Koagulations-rubbningar, med andra ord.

   Radera
 14. Hela covid-19 utbrottet har präglats av hysteri och följa john. Skulle något land stoppa pfizers vaccin så skulle resten också följa efter...

  Väntar bara att nåt mer land än Kina börjar analsvabba...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Analsvabbning är inte så kul, men analysen blir känsligare. Amerikanska diplomater sägs ha tvingats att genomgå analsvabbning i Kina. Förnedrande och obehagligt, tycker många. Man får hoppas att de byter prov-pinne mellan anal-svabbning och provtagning i näsa och hals.

   Radera
 15. Nej jag är inget rysktroll. Men jag tar hellre Sputnik V än ett sådär bra från Astra om jag får välja. Har jag inget val tar jag det som erbjuds. Lär dock få vänta ett bra tag då jag är född på 90 talet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här står det i nyhetstidningen så om du tillhör dom i den sista fasen kanske det blir Sputnik:

   "Ytterligare ett vaccin kan ingå i bland sprutorna som svenska folket ska få.

   Det ryska vaccinet Sputnik V, och det kan vara här redan i juni, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Aftonbladet.

   – Det är absolut möjligt att de som ingår i sista fasen kommer att få Sputnik, säger han."

   Radera
 16. smärre rättning: det finns två ting som är säkra i livet, skatterna och döden

  SvaraRadera
 17. Lär ju dröja ett tag till innan vi får svart på vitt vad vaccinen ställer till med. För det är klart att de har biverkningar.

  Är det värt risken för unga och friska? Jag vet inte.

  SvaraRadera
 18. Det blåser just nu en stor dumhetspandemi över jordklotet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men länder som Sverige drabbas värre eftersom vi "vaccinerat" mot intelligens ända sedan införandet av den socialdemokratiska flumskolan på sjuttiotalet.

   Det heter "sunt" förnuft eftersom det inte smittar.

   Radera
  2. Kanske det, men det märks väl inte i det här fallet?

   Radera
 19. Vad är oddsen för att man passar på och stoppar vaccinet nu eftersom man ändå inte har tillgång till något vaccin p.g.a. USA, UK och Indiens exportförbud.

  Det här har utvecklats till ett FUBAR event modell större och då syftar jag på clownshowen med obegripliga riktlinjer, inkonsekvens och naivitet från mgmts sida.

  SvaraRadera
 20. Det är tydligen inte enbart propparna som gör att FHM nu pausar vaccinet, utan att det även kan ge lite allvarligare blödningar i vårt blodsystem. Fortsättning följer ...

  SvaraRadera
 21. Super bra sammanställt, våra politikers valhänthet och kompetens utmaningar framgår tydligt alltmer.
  En bedrövlig smst igår på nyheterna över vår senfärdighet 😭

  SvaraRadera
 22. Då gäller väl det omvända?
  Har vi ingen nämnvärd överdödlighet så är det inte Covid utan bara livet (döden) som rullar på i vanlig takt.

  SvaraRadera
 23. Om myndigheterna säger att Astras vaccin är säkert så bör givetvis de flesta våga ta vaccinet förutsatt att folket har förtroende för myndigheten.

  Tyvärr händer saker hela tiden som sabbar förtroendet, tex myndighetschefer smiter före i vaccinkön, eller de som fick biverkningar vid tidigare vaccinationer hade problem att få ersättning ( Narkolepsi). Emma Carlsson Löfdahls lägenhetsaffär och fastklamrande i riksdagen trots förbrukat förtroende, osv.

  Jag tror att det är den typen av händelser som i förlängningen påverkar medborgarnas förtroende för myndigheterna och förbrukning av förtroendekapital. Tycker det kommer fram förtroendslarv lite för ofta och förtroende behövs vid kriser, så politikerna bär ansvar för hur vaccinviljan idag ser ut.

  SvaraRadera
 24. Sverige stoppade väl inte vaccinet pga blodpropparna utan för andra saker?

  "– Det är inte samma som de tidigare rapporterna om blodproppar. Det här är allvarligare.

  Det handlar om andra sorters blodrelaterade biverkningar.

  Vissa människor får proppar på olika ställen i kroppen, andra får små blödningar i huden.

  Anders Tegnell säger att symtomen har dykt upp en till två veckor efter vaccinering.

  – Det är en ganska allvarlig störning av systemet vi har i kroppen, säger Tegnell. "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, här i kommentarsfältet är dock expertisen större. Tycker beslutet att stoppa/pausa är rimligt, litar på att de sitter ett större underlag.

   Radera
  2. Jovisst, men inlägget ska ju ses utifrån enbart blodproppar. Informationen om blödningarna tillkom ju senare - därför pausen från FHM. Mer information. Fortsättning följer ...

   Radera
  3. Ok, utgår man bara ifrån inlägget så jo. Annars kan man ju kika på föregångslandet Norge - https://www.fhi.no/en/news/2021/norwegian-medicines-agency-notified-of-blood-clots-and-bleeding-in-younger-/

   Radera
  4. Jag kollar sporadiskt på Morgonstudion, och 08.08 var forskaren Sällberg med i programmet. Då ingen som helst info om paus/stopp. Enbart blodpropp var på tapeten. Enbart snack om blodproppar, och inte ett ord om blödningarna. Så Sällberg hade uppenbarligen inte en susning om blödningarna. Så snabba ryck ...

   Radera
  5. Märkligt, kanske en yrkesskada av att sålla information snabbt ifrån olika källor. TV4 brukar inte direkt vara pucketta. Som du skriver fortsättning följer angående AZ fortsatt vaccinering eller ej. Vi får se ifall det blir godkänt i USA efter fas3.

   Radera
  6. Bara en korrigering för ordningens skull: Jag kollade på Morgonstudion, och det är ju SVT som sänder det programmet. (I fall ni önskar kontrollera mina uppgifter.)

   I TV4 heter väl morgonprogrammet Nyhetsmorgon?

   Radera
  7. Du har rätt. Dumt av mig, TV4 har ju soldoktorn. Sol hade vi nog alla behöft mer av i dessa tider.

   Radera
  8. Inte så konstigt med all förvirring. Som jag förstår det så fattade FHM beslutet om att pausa vaccinet först ca 08.30 idag (källa: Tegnell, myndigheternas pressträff SVT, ca 49 min in). Och sedan tog det väl ett tag innan beslutet blev offentligt. (Vid den tidpunkten var diskussionen här inne redan i full gång.)

   Radera
 25. Av det som nu beskrivs i media! Efter att detta blogginlägg publicerats. Låter det som _DIK_. Samma som vår forne F1 legend dog av!

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Disseminerad_intravasal_koagulation

  SvaraRadera
 26. "Av fem miljoner vaccinerade har 30 fått blodpropp, men normalt är att en på tusen får en blodpropp om året, dvs av fem miljoner personer ska 5000 få blodproppar om året normalt, eller knappt 100 i veckan."

  Men detta måste förstås gälla Pzifers vaccin också eller ges det vaccinet till en grupp som inte får blodproppar överhuvudtaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pfizer har av någon anledning inte en stor tysk tidning som drevar mot deras vaccin, vilket de gör mot AZ vaccin.

   Radera
  2. Pfizer:s är i grunden ett tyskt vaccin - Biontech ;-)

   Radera
  3. De kan lansera Pfizers vaccin som ett mirakelmedel mot blodproppar och andra biverkningarna.

   Radera
  4. Pfizers vaccin är lika farligt som Astras, Astra 17miljoner injektioner gav 37 blodproppar vilket är den normala för den Brittiska befolkningen.
   De som vaccinerats med Pfizers vaccin hade en något högre frekvens av blodproppar.
   Det hela är en politisk krigföring från EU, de gör nu allt de kan för att sabotera Brexit, Falklands, fisket, tullkontroller, byråkratiskt krångel, vaccinationsintyg osv.
   https://www.dailymail.co.uk/news/article-9366963/Coronavirus-Pfizers-Covid-vaccine-linked-blood-clots-AstraZenecas-UK.html

   Radera
 27. Vem hade trodd att Västvärlden skulle gå under i en i rekordfart accelererande och nu gravt patologisk tillämpning av ”försiktighetsprincipen” utan en tillstymmelse av avvägning och konsekvensanalys?

  Först lock-down som orsakar lidande och ekonomisk skada förmodligen 100 gånger större än viruset någonsin kunde ha gjort.

  Sedan massvaccinering av alla även de som knappt har någon risk alls med hot att bli andra klassens medborgare om man inte vill.

  Och nu stoppar man vaccineringen pga av en risk som är knappt mätbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om ditt inlägg. Allt nu drivs av två saker. Känslor och medias jakt på klick.

   Radera
 28. Hinner inte läsa igenom alla kommentarer. Men min frus om fått AZ fick ordentliga biverkningar. Först den vanliga höga febern. Sedan väldigt ont i armén under drygt två veckor plus någon form av immunologisk reaktion som skapat en ordentlig böld/bula/klump inuti armen (ca 5cm2).
  Läkaren gissar att hennes naturliga post-covid antikroppar attackerat vaccinet. Jobbar på VC med vaccinationer.

  SvaraRadera
 29. Bra inlägg, har inte reflekterat över förändringen i debatten men jämförelsen vad vi accepterar i p-piller kontra vaccinet är träffsäker

  Kommer bloggarn godkänna och ta spruta med Sputnik som tillverkare?

  SvaraRadera
 30. Så... du antyder att livet innehåller risker?
  Och vad ska staten göra åt detta?!

  SvaraRadera
 31. 0,05 procent i dödlighet för personer under 70 år från Covid-19 enligt stor studie av WHO, går tillbaka till soffan och betraktar rabaldret på lagom avstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, vi kan nog avvara tre dagars vaccinering av ett av flera vaccin, då nästan enbart 70 plussade som är multisjuka dör. Väntar gärna in experternas utlåtande.

   Radera