Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-25 12:50

Misstänkt forskningsfusk med ryska vaccinet Sputnik V - "data så perfekta att det inte går att förklara"

"Men det finns de som tror på den av beväpnad militär och med genomskinliga valurnor där allas röst syns genomförda folkomröstningen på Krim med sitt 120% valdeltagande, och att det var artigt folk och oroade medborgare som genomförde invasionen och ockupationen av Krim med vapen, pansarfordon och attackhelikoptrar de köpt på ukrainska ICA. Huruvida Sputnik V är så mirakulöst som påstås får vi kanske facit på om det genomförs en europeisk oberoende transparent studie någon gång." - den här bloggen förra veckan
Dagens Industri avslöjar att en internationell forskargrupp misstänker forskningsfusk gällande det påstådda ryska vaccinet Sputnik V och ska få en artikel om fuskmisstankarna publicerade i ansedda The Lancet. Resultaten för vaccinet, som också publicerats i Lancet, kallas "väldigt konstiga resultat" och ord som fel och bedrägeri används, samt att "data [är] så perfekta att de inte går att förklara". Artikeln hos DI pekar ut att bedrägeriet ser ut att gå hela vägen upp till diktatorn Putin.
Universitet i Moskva
Föga överraskande har alltså en internationell forskargrupp kommit fram till att siffrorna som redovisats för det påstådda ryska vaccinet Sputnik V verkar vara fejkade, då de är för perfekta och tillrättalagda.

Till Dagens Industri säger en av de forskare som nu ska få en artikel publicerad i Lancet om det misstänkta fusket med Sputnik V följande:
"De kommer fram till väldigt konstiga resultat, men vi kan inte förstå om det beror på fel, bedrägeri eller något annat." 
En svensk forskarkollega och professor säger till tidningen: 
 "Data [är] oförklarliga och vi har indirekt statistiskt stöd för det. Det är data som är så perfekta att det inte går att förklara."

Forskarna menar att bedrägeriet, felen eller fusket går hela vägen upp till Rysslands diktator Vladimir Putin.

Lancet har tidigare publicerat ett antal artiklar med forskningsfusk, som en omtalad italiensk KI-läkares huvudartikel som sedermera ledde till tragiska hundraprocentiga dödsfall bland patienter, det rena bedrägeriet med artikeln som grundade hela anti-vaxxerrörelsen och orsakat enorm skada via uteblivna mässlingsvaccineringar och en förfalskad artikel i somras om effekten av hydroxiklorokin mot Covid-19. Att en artikel expertgranskas (eng peer review) betyder bara att man kontrollerar att artikeln ser ut att vara korrekt skriven, inte att man går till botten med om data är korrekt, utan utgår från att ingen ljuger. Men forskningsfusk förekommer.

Diktatorn Putin påstås ha vaccinerat sig igår, men inte gjort det framför kameror och huruvida han själv ens tog Sputnik V är oklart. Det ryska folket själva tror inte på Sputnik V och Ryssland har därmed bland de lägsta graderna av vaccinering mot Covid-19 i den någorlunda utvecklade världen. 

Som bloggen påtalade tidigare - Sputnik V påstås ha de bästa resultaten i världen, utan biverkningar och behöver inte ens kylas för distribution och detta trots att vaccinet togs fram på rekordtid och först i världen. Men som sagt så finns det de som tror på folkomröstningen på Krim också eller valresultaten i presidentvalet i Ryssland ...

Dagens Industris artikel ligger bakom en betalvägg och den kommande länkskatten gör det ändå olämpligt att länka.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

58 kommentarer:

 1. Haha! Hela den här grejen med corona är fantastisk samtidshistoria som vi får vara med om i realtid. Och nu det här med Sputnik V. Undrar vad nästa grej blir?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl just det man inte vet, men corona är självklart i klass med saker folk kommer ihåg från barndom eller ungdom - freden 1945, U137, Chernobyl, Palmeolyckan, 9/11 och sånt. Men det vi vet är att nästa grej kommer vara en total överraskning :-)

   Radera
  2. Så du menar alltså att se ett av BDs fordon parkerade hos sin gamla m*d*r inte skulle vara minnesvärt, för överaskande är det inte. Förresten, Palmeolyckan? Menar du att mördaren gick fram till paret och sa: "Ursäkta är det här er magnum-revolver?" "Hoppsan"

   Radera
  3. Det var en hänsyftning till den där miljöpartisten som väl råkade kalla 9/11 för en "olycka" så klart, kul att se att nån faktiskt läser och begriper vad man skriver och således reagerar på en sådan formulering.

   Radera
  4. Det där är ju en modern klassiker från f.d. vice statsminister Åsa Romson. Hon skulle väl om jag minns rätt i SVT God Morgon förklara Memet Kaplans avgång när hon dängde till med "9/11 olyckorna" och hur bra han egentligen var.

   Sen får vi inte glömma när hon jämförde flyktingkrisen på medelhavet med Auschwitz och när hon skulle be om ursäkt för den så drämde hon ju till med att kalla romer för zigenare och så fick MPs PR stab jobba övertid igen.

   För övrigt utbildade hon ju oss också kring Auschwitz geografiska placering som visar sig i verkligheten (åtminstone hennes verklighet) ligga i södra Tyskland och inte alls som vi alla andra tidigare trott i Polen och staden Oświęcim (Auschwitz är ju tyska namnet).

   MEN det slutar inte där för vem kan glömma hennes fullständigt brilljanta tweet om Parisattentaten - "De mycket allvarliga händelserna i Paris just nu kan försvåra för klimattoppmötet i dec då över 100 regeringschefer planerat delta".

   Radera
  5. Jag läste det som att Palmes tid som statsminister kallats "Palmeolyckan".

   Radera
  6. Nå, tredje rikets gränser fluktuerade ju en del så den där Auschwitz-i-Tyskland-grejen må väl vara hänt, Generalguvernementet Polen är kanske inte allmän kännedom så att säga. Oförmågan att skilja terrorattentat i nutid från en olycka känns lite allvarligare.

   Radera
  7. Du har rätt vi får kanske ge henne den med Auschwitz och dessutom har jag från säkra källor att det bara handlade om en "olycka"...[sic!]

   Radera
 2. Konstigt.. läser en studie från "the lancet" just nu med titeln: "Sputnik V COVID-19 vaccine candidate appears safe and effective"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får se om det avpubliceras. Sista stycket hos Lancet är dock "det data som presenteras här", vilket är en sorts friskrivning som medger att man inte granskat om datat är äkta.

   Radera
  2. Om man jämför med Schöön-skandalen för ca 15 år sedan så finns det ju också en tendens ibland hos de vetenskapliga tidskrifterna att vilja vara först som ibland kanske gör att man inte är så kritisk som man borde vara.

   Radera
  3. Nyckelord: "appears".

   Radera
  4. "Objects in mirror are closer than they appear"...

   Att Ryssland fuskat med resultaten är inte överaskande. Att vaccinet skulle vara lika verkningsfullt som steril, isoton lösning skulle vara lika överraskande.

   Rysk viruskunskap är inte helt off the chart, de har ju använt bla bakteriofager som alternativ till antibiotika och kunskapen hur man förpackar adenovirus är inte obekant.

   Men att lita på att rysktillverkat vaccin uppfyller kraven är väl lite väl magstarkt, men undersökt i kliniska studier och licenstillerkat i EU så kanske det är ett alternativ till icke-existerande Moderna, Pfizer eller AZ.

   Radera
 3. Det är ju som alla(?) förstår helt omöjligt att Sputnik V i realiteten har de bästa resultaten. Börjar bli rejält trött på detta och smutskastningen av AZ-Oxford. Ursäkta länken men detta är faktiskt upprörande:
  https://yougov.co.uk/topics/international/articles-reports/2021/03/22/europeans-now-see-astrazeneca-vaccine-unsafe-follo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värt att testa... какое путешествие, побочных эффектов не отмечено

   Radera
  2. Östergren2021-03-25 13:03
   Vad du ser är resultatet av den massiva desinformationskampanj ryssar och kineser ägnat sig åt det senaste halvåret. Vi måste tyvärr kämpa mot både diktaturer och inhemska idioter på samma gång.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Håller mig borta från Sputnik V tills vaccinet visat sig fungera i studier utanför Ryssland. Förhooppningsvis sker fortlöpande fas 4 studier så att vi vet mer om några månader.

  Ett sätt att se vaccinens effekt är att titta på de länder där vaccin getts till en stor del av befolkningen. Israel är det tydligaste exemplet. De har främst använt Pfizer och BioNTech och gett fler doser än de har befolkning. Där ser det ut som att de uppnått flockimmunitet och r är runt 0,6 trotts att de öppnat upp. Verkligheten verkar således visa att Pfizer och BioNTech vaccin fungerar.

  Ett annat land som kommit långt är Chile som främst anväder kineiska Sinovac. Än så länge kan jag inte se någon effekt på smittspridningen där. Kanske syns en effekt på antal dödsfall då de inte ökat de senaste månaderna, trotts att smittan ökat. Runt 32 % har fått minst en dos där. Blir intressant att se vad som händer där när de når högre nivå av vaccinerade.

  UK (inclusive Gibraltar) är nog de som kommit längst med AZ vaccin. Där har både antal smittade och dödstal minskat pga nerstängningar så det är inte uppenbart vilken effekt vaccinen haft hittils.

  Jag har inte lyckats hitta något land som främst ger det ryska vaccinet. Kanske Serbien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mutor och korruption gör att allt som kommer från Ryssland måste betraktas som opålitligt.

   Och vad gäller Sputnik skulle jag inte lita på det om det tillverkades i Ryssland. Kan lika gärna vara utan aktiva beståndsdelar om en batch krånglade vi tillverkning. Ingen ser ju någon skillnad ändå så varför krångla till det och stoppa tillverkningen medan man fixar problemet. Enklare och snabbare att lösa det genom en lämplig muta eller hot.

   Radera
  2. Alla som jobbat på ett storföretag vet hur det känns när det finns ett tryck från ledningen att något "måste lyckas". Vid såna tillfällen snurrar karriärkarusellen i toppfart och många kastas av. Det finns starka drivkrafter och frestelser att ta genvägar hela tiden.

   I börsnoterade företag brukar folk var topptrimmade i de stora kontorssporterna "CYA", "Delegering" och "Blame Game" så resultatet är troligen att processen stannar medan alla skyller på alla (och helst på en underleverantör) snarare än att man kör ut placebo.

   Radera
 6. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström intervjuades i TV4 häromdagen och han menade att det inte är omöjligt att vi börjar vaccinera Sputnik V framåt sommare. Dessutom tyckte han det var en möjlighet nu att det förs samtal om att tillverka Sputnik V i Sverige.

  Jag lovar Sputnik V är det enda som kommer att erbjudas oss som är längre bak i kön. Men då tror jag faktiskt jag vägrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns noll chans att jag tar Sputnik.
   Till och med det kinesiska är att föredra.

   Radera
  2. Det kinesiska vaccinet finns det antagligen hemlig och mycket bra data som visar att det är säkert och effektivt att använda på uigurer. Själv tror jag att det är det bäst studerade vaccinet.

   Radera
  3. Jag har fått de barn jag ska ha.
   Ge mig vilket jävla vaccin som helst så jag kan göra vad jag vill igen.
   NWO vann.

   Radera
  4. NWO? Mycket Ministry nu på bloggen.

   Radera
  5. Ben Dover "Jesus built my hotrod"

   Radera
  6. Jag litar aldrig på några knarkare hörni

   Radera
 7. I den globala by som kallas The Technosphere bekänner man sig till religionen Scientism. Vaccinet är ett sakrament man tar för att bekräfta sin bekännelse till Scientismen. Som ett dop eller en nattvard.

  Prcis som med alla andra religioner uppstår naturligtvis tvister om vilket som är den "rena" och "rätta" religionen och det kan gå så långt som att man slår ihjäl varandra. Historien är fullständigt proppad med exempel.

  Det här med vaccinerna påminner nämast om en strid om innehållen i olika relikskrin är äkta eller inte.

  Mycket spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar liknelsen med nattvardsritual.

   Radera
  2. Igår såg jag för första gången en liten kö utanför en av vaccinationscentralerna. Det såg mest ut som 80+. Lite uppklädda sådär som när de går och röstar. Naturligtvis är röstandet också ett sakrament insåg jag!

   Radera
  3. Ja, men den observationen har nog gjorts tidigare även av andra - framförallt äldre svenskar klär upp sig i finaste kyrkkläderna när de skall gå till valboskapslokalen tredje söndagen i september.

   Radera
  4. Ja de är väl glada över att vi har en demokrati? Inget fel att visa sin uppskattning istället för att klaga 24/7.

   Radera
  5. Det är mycket djupare än att de är "glada". Så fort man börjar se de religiösa kopplingarna blir det väldigt tydligt. Den kristna-protestantiska kyrkan har inte lyckats tillhandahålla ritualer som tillfredställer människors behov - då uppstår nya ritualer i enlighet med den nya tron - Scientismen.

   Radera
  6. Snart köar vi med hinkar på Brunkebergstorg också medan profeten Ingves öser ut SEKetas från högsta våningen. Förutsättningen för att få förmånen att stå utblottad på torget när SMHI i samarbete med RB utlovar nederbörd i form av papperssedlar är att man är vaccinerad så klart.

   Radera
  7. Sputnik V och helikopterpengar till alla. En härlig blandning av det bästa från öst och väst. Till det serveras det spetsad Kvass (Sputnik V andra dosen) och American Burgers med extra mycket antibiotika i köttet så vi håller formen.

   Radera
  8. Nyliberalismen på 1980-talet ersatte "Gud" med "Marknaden" och Alan Greenspan körde en väldigt fin orakelshow, men de känns lite tunga i steget, så. Samma med klimatismen - G har fyllt 18 och inget blir detsamma igen.

   Det skall bli spännande att se vad nästa grej blir. Jag gissar på nåt slags danshysteri som får ravekulturen att framstå som småborgerligt återhållsam.

   Radera
  9. @Östergren: Burgare från Wendy´s är gott men även Panda Express i Cali funkar bra. Där har vi en färdig kulturhybrid (= amerikansk kinamat).

   Radera
  10. Men inget slår Swedish crispbread with kalle´s caviar

   Radera
  11. Så klart. Vi är bäst även på mat. Skogaholmslimpa och Pucko är en mycket bra start på dagen.

   Radera
  12. Ett mastigt lager grön bregott också....

   Radera
 8. Sedan får man dock inte glömma att placeboeffekten faktiskt räddar liv. Det finns ju iofs människor som tror att placeboeffekten inte finns på riktigt - men det är bara som de inbillar sig. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Alla kliniska prövningar designas med vetskap om detta. Vill minnas att astma är ett extremfall med upp till 80% placeboeffekt. Vissa saker är dock hopplöst materiella, som diabetes typ I

   Radera
  2. “Whether you think you can, or you think you can't -- you're right.”

   HENRY FORD

   Radera
  3. Nocebo-effekten är minst lika kraftfull

   Radera
 9. AstraZeneca har ju annonserat 100% skydd mot allvarlig eller dödlig sjukdom och dettas hurras av EU. Men när Sputnik V annonseras som 92% skydd så är det tydligen bluff och båg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. az har vä 79% skydd totalt. Sputnik påstår 92% , typ bästa vaccinet i världshistorien.

   Radera
  2. AZ korrigerade till 76% idag.
   Tyvärr har de inte varit helt klockren i sin dokumentation. Det försvarar dock inte smutskastningen som skett löpande under en längre tid.

   Radera
  3. 76% vaccine efficacy against symptomatic COVID-19
   100% efficacy against severe or critical disease and hospitalisation
   85% efficacy against symptomatic COVID-19 in participants aged 65 years and over
   Källa: astrazeneca.com
   AZD1222 US Phase III primary analysis confirms safety and efficacy

   Radera
  4. Den uppmätta effektiviteten för olika vaccin är inte direkt jämförbar, väl förklat av Vox här https://youtu.be/K3odScka55A

   Radera
 10. Måste säga att jag tror på det här med Sputnik som lösning mot pandemin. Om vi alla får cirkulera i en kapsel runt jorden kommer viruset snart att självdö.

  SvaraRadera
 11. Handlar mycket om pengar och svårt att veta vad man ska tro, hydroxiklorokin och Ivermektin har många studier som talar för dess positiva effekt men lär inte komma till användning, man kunde hoppas på att karolinska kunde göra en studie på Ivermektin nu när man har avklarat samarbetet med Macchiarini, i detta fall så riskerar man enbart att rädda ett antal liv som flertalet studier visar på.

  En väl använd och försvarad Covid medicin är Remdesivir, hur bra effekt ger den kostsamma behandlingen ?

  https://www.cnbc.com/2020/11/19/coronavirus-who-tells-doctors-dont-use-gileads-remdesivir-splitting-with-fda.html?&qsearchterm=Remdesivir

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gav ingen positiv feedback att Trump tog medicinen, sen dess har de varit i bakvatten.

   Radera
 12. Bara för att data och resultat inte går att replikera så betyder det inte per automatik att forskningsfusk är orsaken. Det är tyvärr ett gissel inom medicin och andra livsvetenskaper att resultat från en stor del av alla publicerade artiklar inte går att upprepa. Den intresserade kan förkovra sig i replikationskrisen på Wikipedia. Med det sagt så är det bra om Sputnik-vaccinet oberoende granskas för att hitta om några oegenheter förekommit vid utveckling och framställning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Replicators?
   Mycket referenser nu...

   Radera
 13. Enligt de ryssar jag känner kallas Sputnikvaccinet i folkmun Novitjok. Det är väl ett väldigt förtroendegivande namn, eller hur?

  SvaraRadera
 14. Det var å andra sidan bara en tidsfråga innan några "misstänkta" fusk med forskningsresultaten av Sputnik V skulle komma. Nu väntar vi oss bara bevis. Men det får vi nog vänta på. Det räcker ju med att så misstankar.

  SvaraRadera