Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-15 10:57

Miljöpartiets nya partiledare klarar inte av att läsa en fondbeskrivning

Dagens Industri avslöjar att Miljöpartiets nya partiledare Stenevi investerat i oljeaktier via sina fonder. Själv ger partiledaren ett besked som bör tolkas som att partiledaren dels inte vet vad hållbara eller etiska fonder är för något och dels att Stenevi inte kan läsa en fondbeskrivning.
Miljöpartiet går på pumpen
Stenevi är inte den första miljöpartistiska ministern som investerar i olja, utan även Boklund, Lind och Lindhagen har gjort detta. Stenevi ville enligt DI inte ställa upp i en intervju om investeringen i Nordeas fond Nordic som bland annat äger Lundin Energy (fd Lundin Petroleum) och det finska oljebolaget Neste.

I en skriftlig kommentar skriver Stenevi till DI: 
"Jag skulle önska att banker och fondförvaltare tog ett större ansvar för transparens och stöd för vanliga sparare att göra hållbara val."

Nu är dock inte Stenevi en vanlig sparare, utan en minister i Sveriges regering, tillika partiledare för det mest moralistiska, fingerpekande och enligt dem själva moraliskt överlägsna Miljöpartiet.  

Nordea Nordic är inte listad som en etisk eller hållbar fond, vilket hade eliminerat investeringarna i oljeindustrin, och Stenevi kunde enkelt kontrollerat innehavet i fonden på Nordeas hemsida, och klickat på "visa hela portföljen", där såväl Neste som Lundin Energy finns listade som innehav i fonden. I själva verket ligger Nordeas fonder i toppskiktet vad gäller transparens, då man redovisar samtliga innehav och från förra månadsskiftet, till skillnad mot många andra som bara redovisar de tio största och bara en gång i kvartalet.

I övrigt är största innehavet i fonden hasardspelsbolaget Kindred, som lever på folks spelberoenden, och det näst största bolaget tobaksbolaget Swedish Match, som lever på folks nikotinberoenden. Nordea Nordic framstår snarare rakt av som en oetisk fond.

Man kan bara konstatera att Stenevi inte verkar besitta den kompetensnivå som krävs, om ministern inte ens kan läsa en enkel fondredovisning och inte heller hört talas om etiska eller hållbara fonder. Möjligt att ministern inte ens hört talas om begreppet, vilket väcker fler frågor om vad vederbörande inte hört talas om, trots att det helt ligger i linje med Miljöpartiets moralistiska politik.

T ex kan man genom ett enda klick på Nordeas hemsida få fram fonden Nordic Stars. Då slipper man Swedish Match, Kindred, Neste och Lundin Energy.

Det var ju trist att Stenevi upplever detta som "frustrerande", men framöver kan man nog ta partiledarens moralkakor och dikteranden om hur andra ska leva med en rejäl dosa gruvsalt, eftersom vederbörande inte ens klarar av att hålla nivån själv. Å andra sidan är hyckleri och dubbelmoral själva grunden för att göra en politisk karriär.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. MP är ju inte kända för att kunna annat än att kräva hur andra skall leva... Det gäller givetvis inte deras elit, de offrar sig.

  SvaraRadera
 2. Skyll inte på partiet eller partiledaren. Allt är faktiskt väljarnas fel. Samma sak med SD. Väljare i form av förvirrade dårar med hemkokta vanföreställningar går faktiskt och röstar på dem. Dessa galningar är våra grannar, släktingar, kollegor och i MP's fall är många av dem lärare i våra skolor.

  Jag vet inte hur det skall gå till, men på något sätt måste vi hitta sätt att leva tillsammans med dessa dårar utan att de raserar hela samhället när vanföreställningarna får politisk makt.

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om sådana här inlägg i debatten (påhoppen på Stenevi). Å ena sidan är det bra att konfrontera politiker som säger en sak och gör en annan. Å andra sidan skapar vi ett klimat där politiker hela tiden måste akta sig för att inte bli påhoppade för "moraliska felsteg", och vem har bestämt dessa moraliska regler? Det är helt lagligt att investera i olja. Vad man är tycker om olja är det faktum att vi är beroende av olja och kommer vara det ett bra tag framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet är det MP som har bestämt vad som är moraliskt.

   Radera
 4. Det finns miljöpartier i andra länder där man inriktat sig på att rekrytera medlemar och ledare som har kompetens och driv.
  I Sverige verkar det generellt vara så att om man inte kan ha ett annat jobb kan man alltid flumma i miljöpartiet (eller andra partier).

  Tänker framförallt på Die Grüne i en av tysklands mest industrialiserade delstater. Där man har en tydlig fokus på jobb, men även att värna miljön.

  I sverige verkar tyvärr väldigt få politiker klara av att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt.

  Att läsa fondfakta verkar vara för jobbigt. Då måste man säkert klicka minst två klick...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort S till Sverige, men vad tycker du själv? Lätt annars att klaga på andra ifall man inte framför/har några egna åsikter. Ganska mähä faktiskt.

   Radera
 5. Nu vet jag i och för sig inte hur just denna fonds utveckling varit men alla vet ju att till syvende och sist gäller alltid det gamla talesättet "pengar luktar inte"!

  SvaraRadera
 6. Har svårt att bli upprörd över detta då svenska folket (omedvetet?) investerat i Lundin Energy, Neste, Swedish Match via AP7.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En intressant fråga är när man kan skylla på "omedvetet". Är bristande intresse och att inte ha gjort sin hemläxa godtagbara skäl?

   Radera
  2. Är väl bara finansnördar som har koll på sånt (om ens de).

   Radera
  3. Naturligtvis inte.

   Nulli secundus

   Radera
  4. CC.
   Tyvärr har svenska politiker en lång historia med jävsliknande innehav. Vem minns inte Carl Bildts inblandning i Vostok Nafta/Ryssland/Bermuda.
   Enda raka är att våra politiker säljer av sina aktieinnehav/aktiefonder vilket Carl Bildt gjorde i Vostok efter påtryckning.

   Radera
  5. Fast CB sålde väl av när han blev minister? Vad han gjorde innan, när han inte ens var politiker, spelar väl mindre roll?

   Radera
  6. Det där är en lång historia som inte lämpar sig för en kommentar.
   För den som är intresserad finns det information där ute gällande optionerna i Vostok.

   Radera
  7. För mig är det enkelt om man arbetar politiskt.
   Sälj av alla innehav, även aktiefonder för att undvika en jävs-situation.

   Radera
  8. Ingves har ju fattat.
   Ytterst ansvarig för penningpolitiken som har gynnat de med lån.
   Inte en spänn har han i lån.

   Radera
  9. Man kan väl lägga portföljen under extern förvaltning, så gjorde väl både CB och t******s-Eskil om jag minns rätt.

   Radera
 7. Neste är till och med 9:e största innehav, så man behöver inte ens hitta knappen "visa hela portföljen" för att se att man köper in sig i oljebolag.

  Apropå att köpa in sig i oljebolag har jag själv gått in i Africa Oil. Räknade lite runt deras senaste rapport, och de ser ut att gå mot en vinst på ca 4 kr per aktie i år, samtidigt som kursen ligger på ca 8 kr. Så om jag inte räknat helt galet har vi ett bolag med P/E 2 här. Något under Teslas 1200...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir det frestande att inte bli både miljöbov och kolonisatör.

   Radera
  2. Aarne.
   När beräknar du att de blir skuldfria? De betalar väl ca 15% i ränta i dagsläget?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Under 2020 amorterade man ner från 250M USD till 141M. Om de skulle använda all vinst till att amortera, skulle de väl vara skuldfria under H1 2022. Men eftersom VD:n pratat om att utöka produktionen till 100 000 fat per dag, så gissar jag att man tänker sig använda pengarna till nya förvärv i stället för fortsatt amortering.

   Radera
 8. Du verkar utgå från att Stenevi inte kan läsa en fondbeskrivning. Jag tycker nog att man måste anta att en minster kan detta och därmed är fondvalet medvetet. allt annat är bortförklaring.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 9. Väl rutet och mycket pinsamt för Miljöpartiet. Det är inte första gången vilket jag tar för bevis att smutsen är ingrodd. Fast det visste vi väl redan.

  Vidare ifrågasätter jag innehavet som sådan, varför investera i en dyr "aktivt förvaltad" storbanksfond som presterar som index till att börja med? I Nordea som vänt Sverige ryggen. Ska hon ha inflytande över vår statsbudget?

  Själv investerar jag brett men är väl medveten om det. I Swedish Match kommer jag öka mitt innehav så fort de säljer av de filterlösa cancerogena cigarrerna och Kindred har startat åtminstone startat sitt förbättringsarbete.

  SvaraRadera
 10. Jag vill ha en oetisk fond! Borde ju vara en god affär.

  Spelbolag, tobak, vapenindustri, prospektering i 3:e världen, kol och olja, övervakningsteknologi.

  SvaraRadera
 11. Självklart kommer nu SVT att dra igång ett stort mediadrev mot Stenevi.

  SvaraRadera
 12. Jaha, och nu skyller hon på banker och fondfőrvaltare och det transparens. Kanske hon ska titta på sin egna transperens när hon pekar finger?!

  SvaraRadera
 13. ... ska vara deras transparens

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, jag trodde du skrivit fel och menade att hon borde skylla på sin demens?

   Radera
 14. Inget nytt undet solen de gröna khmererna skyller sin inkompetens på andra

  SvaraRadera
 15. OT. Indiska regeringen kan komma att förbjuda kryptovaluta, och planerar att inför en egen statlig digital valuta. Intressant att se vart det tar vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt med ledare och politiker, det går åt helvete. Politiker skapar problem medans vanligt folk lőser eventuella problem!

   Radera