Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-17 10:18

Miljöpartiet vill införa skatt på allt som drar mycket el

Enligt TT vill Per Bolund och Miljöpartiet införa en skatt på allt som drar mycket el. Därtill ska elbolagen tvingas genomföra energibesparingar hos sina kunder, vilket enligt Per Bolund inte ska kosta något för vare sig företag, privatpersoner eller staten. Fantastiskt kan man tycka.
Fin diskmaskin du har där, det vore ju synd om vi skulle lägga lite skatt på den om du inte vill diska för hand istället. Du ska ju ändå leva på bidrag när alla välståndsskapande företag flyttar eller lägger ner, så du kommer ha tid för handdisk.
TT rapporterar alltså att Miljöpartiet vill införa ett antal nya skatter på sådant som drar el. Inte bara skatten på själva elförbrukningen, utan också konsumtionsskatter på produkter, en sorts bonus-malus på t ex vitvaror och annat välståndsskapande produkter.

Utöver det vill man införa en kvotplikt där elbolagen måste minska kundernas elförbrukning varje år. Hur exakt man ska både kunna minska elanvändningen och gå över till elbilar framgår inte.

Inte heller ska det kosta något för någon att energieffektivisera, varken för företag, privatpersoner eller staten:

Per Bolund till TT:
"Nej det där är en farhåga vi fått höra många gånger, som när vi byggde ut förnybar elproduktion, det har visat sig vara fel varje gång. När vi byggt ut förnybar el har kostnader sjunkit för företag och privatpersoner, och det är samma logik för vita certifikat."

Fantastiskt. Win-win-win-win helt enkelt.

Kvotplikten att minska elförbrukningen varje år kallas vita certifikat. Elbolag som inte får kunderna att minska sin konsumtion med det årliga kravet måste köpa certifikat från bolag som lyckats. Motsvarande system uppges finnas hos hälften av EU-länderna och hälften av USA:s delstater.

Så räkna inte bara med kilogramskatten på den där diskmaskinen, utan även ytterligare skatter. Synd man inte kunde beskatta välståndsfientlighet.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

66 kommentarer:

 1. Det här är feltänk. Det borde vara handdiskning som klimatbeskattas, att diska för hand kräver så mycket mer varmvatten än en modern effektiv diskmaskin och det är där energiåtgången finns för diskning.

  Samma princip gäller nog en rad verksamheter både i hemmet och på jobbet. En dator drar el, men att lösa allt den löser mekaniskt hade nog dragit otroligt mycket mer energi. Det är där välfärdsökningen finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, välstånd skapas av effektivisering av produktivtet och specialisering. Effektivisering av produktivtet innebär ökad energiåtgång. Ska man diska för hand går välståndet i andra riktningen, men det är också vad MP vill - 1800-talet som första steg. Vi har redan på en del arbetsplatser gått tillbaka till arbets- och anställningsförhållanden som rådde på 1800-talet, tack vare MP:s politik.

   Radera
  2. Det svenska miljöpartiet klarar ju inte av att tänka tankar fullt ut. Till skillnad från miljörörelsen i europa var man ju länge extrema eu motståndare. trots att EU i princip städat upp hela östeuropa efter Sovjetunionens rovdrft på miljön.

   Man likställer dessutom tillväxt med ondska. Och att folk har ett jobb att gå till är för dem något som bara kan vara fel. Friår r det som skapar välstånd.

   Miljöpartiet är väl det främsta exemplet på att en akademisk utbildning inte är en garanti för ett intellekt.

   Radera
  3. Eller så är intellekt inte en garant för förnuft och sunda värderingar. ”Unabombern” Theodore Kaczynski var ju lite av en extrem miljöpartist om man så vill.

   Dum i huvudet var han definitivt inte men det är intressant hur det kan slå slint även för mycket intelligenta personer. Han hade ju rätt i att det finns dekadenta inslag i industrialiseringen och det moderna samhällets välstånd... Men att lösningen skulle vara att posta bomber till universitetsprofessorer var ju en minst sagt intressant slutsats från en högbegåvad individ.

   Radera
  4. "Vi har redan på en del arbetsplatser gått tillbaka till arbets- och anställningsförhållanden som rådde på 1800-talet, tack vare MP:s politik."

   Vad tänker du på då?

   Radera
  5. Min bänkdiskmaskin drar 10 L vatten per disk. Jag brukar ladda den knökfull med disk, klipper itu maskindisk-tabletterna med sax och använder en halv sådan till disken. Jag gillar inte pulver, eftersom jag nyser av dammet från det.

   Radera
  6. Vi har väl gott om vatten.. Sen att man borde installera diskmaskiner som tar varmvatten istället för värma med el. I vart fall om man har annat än el för varmvatten, men så långt är hyresvärdar inte beredda att gå för miljön. Sen köper jag inte att diskmaskiner kan vara bättre för miljön än att handdiska. Och om det nu är så tycker jag vi rullar ut diskmaskiner där det saknas en mass kanske afrika där är ju ont om vatten också så borde vara bara bra för alla. Men visst jag köper att vi kan köra diskmaskin här utan att det är en miljö katastrof när vi redan löst vatten, avlopp och förnybar el..

   Radera
 2. Tror dom kommer lyckas med att få ner elförbrukningen... Om ett par år så lär vi ha rullande nedstängningar av elnätet, så då kommer förmodligen elförbrukningen sjunka. Om det i sin tur får en positiv effekt på klimatet kan man ju fundera på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet som jag ser det är ju att när väl elen kommer tillbaka så måste man använda mycket mer. Det går ju inte åt mindre energi att värma upp sitt hus bara för att man inte kan göra det kontinuerligt.. Men det är klart, om elen är borta länge får man ju hitta energin någon annanstans. Fina sopor du har där, de innehåller nog mer energi än du anar. Man kanske ska utbilda sig till sotare ;)

   Radera
  2. Det jag menar är att elförbrukningen blir den samma, bara mer koncentrerad, högre effekt vilket medför nya problem.....

   Radera
  3. Elförbrukningen har gått ner och går ner av sig själv per capita när folk helt av sig själva installerar värmepumpar och köper nya vitvaror. Det är inget som behöver stimuleras, men något som kan användas för att ta åt sig äran för, vilket nu MP verkar vara ute efter att göra.

   Elförbrukningen totalt har legat ganska konstant från 80-talet, trots ökande befolkning.

   https://www.ekonomifakta.se/fakta/energi/energibalans-i-sverige/elanvandning/

   Radera
  4. Svinto. Dippen i bostäder de senaste åren beror på mildare vintrar. Det ser likadant ut gällande fjärrvärme.

   Radera
 3. Lösningen heter kärnkraft, men den är bra för miljön så då vill MP inte vara med. Mer kärnkraft minskar utsläppen av växthusgaser och kan producera så mycket el att det räcker och blir över.

  SvaraRadera
 4. Man borde fråga sig var MP vill göra med alla dessa skattepengar. Eller är det ett par nya myndigheter?

  SvaraRadera
 5. Jävlar va gnälligt det är i Sverige nu, bedrövligt.
  Förstår inte varför MP yrar om detta då EU redan sätter hårda gränser.
  Ännu mera gnäll i DN då Max vd vill begränsa matbudens vinster.
  Extremt märkligt uttalande då buden går med förlust.

  SvaraRadera
 6. Jaha, det är väl bara att damma av Pol-Pot tänket och införa år 0... Skatter bygger inte välstånd, en fungerande marknadsekonomi bygger välstånd och detta välstånd kräver energi, att utesluta vissa energiformer för att de är emot MP:s religion. Får MP som de vill så skall vi väl ha isskåp och att ismannen kommer hem till oss och levererar sina isblock. Jag vidhåller att de som röstar MP på något sätt försöker projicera sitt dåliga samvete över någonting på oss andra normalt fungerande människor. 4% Av väljarkåren talar inte för de andra 96%.

  SvaraRadera
 7. Skatt på bitcoin vore väl på sin plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skatt på bitocin via energiskatter och K4 avsnitt D.

   Radera
  2. Samma business i US.
   Varenda betalning i bitcoin utlöser reavinstskatt.

   Radera
  3. Det är det redan ... 30%

   Radera
  4. https://skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillgangar/kryptovalutor.4.15532c7b1442f256bae11b60.html

   Radera
  5. @Östergren: Om man handlar i Bitcoin när man gjort en förlust på värderingen får man väl också göra avdrag för sina inköpta nätapotektsläkemedel via K4? REA är alltid kul.

   Radera
  6. @Dava, energin som går åt till bitcoin används för att säkra nätverket. Detta är en viktig uppgift. Det är bättre att beskatta vid energi-källan beroende på hur miljövänligt/förnybart elen genererats. Att börja moralisera vilken energianvändning som är vettig är ett sluttande plan och kommer bara generera mer makt åt politikerna, inte någon grönare planet.

   Radera
 8. Har redan energieffektiviserat som många andra, bästa energiklass på vitvaror, värmepump, solceller, LED-lampor överallt. Elbilarna drar vad de drar, inte så mycket i år men troligtvis mer framöver. Hur ska energibolagen få mig att effektivisera mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sänka temperaturen inomhus till 15 grader, mer inlagda varor som inte behöver kylas - mindre kylskåp, salta in kött istället för att frysa in, mer råkost som inte kräver tillagning, större del av ditt kaloribehov ska täckas av egeninsamlade insekter och nötter, färre klädesplagg, mindre skärmtittande, färre barnbarn, ... det finns många punkter där man kan dra ned.

   Radera
  2. Kul att Bolund är för att byta ut fungerande grejer mot nya, verkligen klimatsmart. Det kommer om inte annat att synas i efterfrågan på olja som beräknas nå nytt ATH år 2026. (104 miljoner fat per dag)

   Radera
  3. Färre barnbarn? Hur lyckas man med det?? :)

   Radera
  4. @ Peter Svensson: Du övertalar alla tioåringar att könsdysforioperera sig.

   Radera
  5. Jag har blivit van vid lågt inomhus-temperatur under vinterhalvåret. Det är ofta bara 11 C inne på morgonen, tills man börjar elda med ved i braskaminen. Det går att vänja sig vid kylan långsamt och människan har inte haft varma bostäder vintertid särskilt länge under evolutionen.

   Frysen är nödvändig för många pga att histamin-bildningen i maten stannar av vid låga temperaturer. Histamin-känsliga individer tar därför maten direkt från frysen till stekpannan, utan att tina upp den däremellan.

   I råkosten tas inte alla näringsämnen upp i kroppen effektivt, så rekommendationen är att ha 1/4 av tallriken råkost och 1/4 kokta grönsaker.

   Radera
  6. Sådana där personliga smakpreferenser och udda matbehov kan man säkert vaccinera bort - det är säkert lågt hängande frukt jämfört med corona.

   Get with the program! ;-)

   Radera
  7. Man kan lyssna på vad SVT och ta det ett steg längre, aldrig dammsuga, försämra den personliga hygienen lite, kanske bara livnära sig på bröd!
   Bara viljan finns så!

   Radera
  8. Det är naturligtvis mycket enkelt för energibolagen att minska din elförbrukning. När du uppnått din kvot stänger man av strömmen. Det är ditt problem, inte deras.

   Radera
  9. Jag äger ett stort antal dammsugare, men jag avskyr att använda dem. Det enda undantaget är min lilla handdammsugare Electrolux med 14 V litium-batteri, den är väldigt behändig och effektiv till dammsugning av persienner, lampskärmar, soffor och böcker i bokhyllan.

   Jag har en centraldammsugare, men jag är livrädd för att viktiga komponenter, som har trillat ner på golvet, ska hamna i den. Behållaren är på vinden, så det är besvärligt att klättra upp och byta dammpåse i den, för att leta efter t ex borttappade ferruler. Jag avskyr också ljudet av dammsugaren och föredrar därför sopborsten och diverse statiska moppar.

   Radera
 9. Vill man minska energikonsumptionen så skall man ju beskatta själva energin inte innehav av produkter som potentiellt kan dra energi.
  ...och i dagsläget har de ju en stor flora av förslag som går åt andra hållet, där man subventionerar elpriset genom att ge skattepengar till vissa energislag som man gillar. Detta i syfte att göra annan energiproduktion olönsam vilket leder till energibrist. Att ha i åtanke är att det är det övergripande målet för en del personer i MP. Att begränsa tillväxen vilket energibrist gör. En nostalgitripp bland deras stadsboende väljare att helt enkelt gå tillbaka till ett mer bondelikt samhälle.

  SvaraRadera
 10. Tycker mig känna en söt doft av rök....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har känts länge i närheten av våra "kära" politiker i många frågesammanhang, miljön icke minst... Dock har du nog rätt i att det luktar mer och sötare i vissa rum.

   Radera
 11. Jag förstår inte varför man skall duscha varje dag. En gång i veckan komplimenterat med parfym duger.
  Samma sak med kläder. Om de är lite skitiga och luktar lite illa är det bara att stänka på lite mer parfym.

  Sänkt innetemperatur. Det räcker med värme så länge pisset i pottan inte fryser under kalla vinternätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egen potta inomhus är kapitalistiskt privilegium - du kommer att få gå till det kollektiva utedasset som alla andra!

   Radera
  2. Att duscha gör mycket för ens välbefinnande och dina arbetskamrater uppskattar också, om du kommer till jobbet nyduschad. Sedan behöver man inte vara i duschen särskilt länge. Jag hade en gång en klasskamrat, som slutade duscha och på föreläsningarna kände jag hela tiden hennes intensiva svettlukt, så det blev obehagligt att sitta bredvid henne och det störde min koncentration. Det är artigt att komma nyduschad till jobbet och överallt där det finns mycket folk och där man är nära varandra.

   Innetemperaturen behöver däremot inte vara hög, det är ett modernt påfund.
   Vi hade 23 C innetemperatur på universitetet och de flesta huttrade i sina vita yllekoftor i skolan. Jag har typ 18 C temperatur dagtid hemma och har T-shirt och joggingbyxor på mig hela året. Jag jobbar och studerar på distans sedan 12 år tillbaka.

   Radera
 12. Hahaha!! Så först ska de få alla att köpa elbil och sen beskatta dem hårt...finns det öht någon gräns för hur genomkorkad politik man får föra??
  Miljöpartister och kommunister både vaknar och somnar med en beskattningsidé i huvudet. Beskatta framför allt!
  Vi borde istället limma upp dem mot väggen och grilla dem på vad fan de gör med våra pengar i världens fjärde hårdast beskattade land...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Energiskatt el har ökat från 5.717 miljoner SEK till 25.510 SEK från 1993-2109. Dvs väsentligt över inflationen.

   Radera
  2. År det så konstigt? Har ju tagits upp hör förr, för några år sen. Degen ska ju in. Först premier och låg beskattning så att "konverterar" från ful bil till finbil. När tillräckligt många har köpt finbil så byter man skepnad och beskattar finbil. Degen ska ju in!

   Radera
  3. Vi har ju lärt oss sedan barnsben att el är fult och dåligt för miljön så trenden med ökad beskattning på el är kontinuerlig och logisk.

   Radera
 13. Ett förslag: Nätägaren har ju idag rätt att föra över alla kostnader för nätinfrastruktur inkl utbyggnad på det anslutna kollektivet. Anta att nätägaren först var tvungen att via omvänd auktion erbjuda ersättning till energieffektvisering till samma kollektiv - kanske kan det i vissa fall vara samhällsekonomiskt mer lönsamt att energieffektivisera än att bygga när eller ny produktionskapacitet (jfr. effektbrist kontra kapacitetsbrist). Om situationen kan lösas billigare på efterfrågesidan än produktions/överföringssidan (ja jag vet att nätägaren inte producerar elen) Ett tillägg kring kärnkraften - det är inte nödvändigtvis så att den effektbrist (och även kapacitetsbrist) som råden få timmar om året löses billigast med kärnkraft

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du blandar ihop elnät med energi.
   Energieffektivisering kommer endast till mindre del påverka topplasten i ett elnät. Exempelvis om du byter kylskåp till ett mer effektivt så drar det ungefär lika mycket hela tiden oavsett sommar eller vinter.
   Energieffektivisering drivs av priset på el-energi vilket endast har en mycket liten del att göra med priset på elnätet.
   Men det finns initiativ för som kanske fullt implementerade kan påverka behovet av nätinvesteringar. Du kan exempelvis leta upp "Stockholm flex" som är en marknadsplats för effekt i Stockholm.

   Radera
  2. Självklart kan vi få energi billigare än med kärnkraft. Kol är svinbilligt. Bara elda på. Det räcker dessutom i hundratals år från idag med samma energibehov vi har dag. Kanske kan man också får folk i villa att installera lämplig utrustning för att elda direkt i hemmet med kol, då blir det väldigt bra skyddat mot störningar i överföring av energi.

   Radera
 14. Borde inte vara något problem med ett tokigt litet parti som ~96% av väljarna inte röstar på. Tyvärr har de övriga partierna tillåtet partiet att utnyttja sin parlamentarisk vågmästarroll till det yttersta för att tillskansa sig en makt som är groteskt stor med tanka på partiets begränsade folkliga stöd.

  För det skall man dock inte skälla på miljöpartiet utan på övriga partier med speciell hänvisning till S & M

  SvaraRadera
 15. Det här citatet är en ren lögn:

  "Nej det där är en farhåga vi fått höra många gånger, som när vi byggde ut förnybar elproduktion, det har visat sig vara fel varje gång. När vi byggt ut förnybar el har kostnader sjunkit för företag och privatpersoner, och det är samma logik för vita certifikat"

  Energiskatterna har ökat för hushåll samt sjunkit för företag:

  https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/miljo/miljoekonomi-och-hallbar-utveckling/miljorakenskaper/pong/statistiknyhet/branschfordelade-miljoskatter-2018/

  SvaraRadera
 16. Jag såg ett online ekonomiskt seminarium. En talare förklarade där att från 1945 till 2010 var olja den resurs som inte fanns tillräckligt.

  Och från 2020 och framåt kommer det vara Rare Earth metals och kanske halvledar-fabriker.

  Tyvärr lade Ericsson ned sina halvledarfabriker i Sverige. När jag googlar lite ser jag att massor av länder aktivt försöker flytta halvledarfabriker till sina hemländer och också en gryende jakt på att säkra Rare Earth Materials tillgångar.

  Sverige sägs vara "home of the rare earth elements"

  Och hittade denna artikel om hur EU tänker sig att tillgångar i sverige skall vara deras:
  https://www.politico.eu/article/swedish-ground-zero-for-eu-strategic-materials-plan/

  Men givetvis verkar ju Sveriges politiker helt missat denna utveckling, eller kanske värre, i sann MP andra motarbeta att vi skall vara rika i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat tror jag inte folk har en susning vad rare earth är och vad metallerna används till.

   Radera
  2. Knappt jag heller. Men det var intressant att halvledare och dessa Rare Earths då, så tydligt var en brist och förutspås vara det lång tid framöver.
   Jag antar att varefter mer och mer robotiseras och maskiner allt mer autonomt och i allt snabbare takt tillverkar mer maskiner så kommer behovet av halvledare bli enormt. Dessutom kommer alla maskiner dra el, och behöver massor av solpaneler vilket ger ännu större behov av halvledare och rare Earth. Rätt otroligt att Sverige verkar ha så väl förspännt vad gäller Rare Earths tillgångar och jag ändå inte visste det.

   Radera
  3. En skatt på el, samtidigt som autonoma maskiner skall explodera i antal, verkar vara ett väldigt säkert sätt att garantera att vi blir fattiga och står där med det minst autonomiserade samhället. Efterblivna och fattiga, tack Miljöpratiet.

   Radera
  4. Vi får sätta vårt hopp till Svetsarn. Han är sannolikt den enda partiledaren som greppar att gruvbrytning behövs.

   Radera
  5. Sällsynta jordartsmetaller är inte särskilt sällsynta, och många finns i Sverige. Och upptäcktes i Sverige, speciellt i Ytterby gruva utanför Vaxholm: yttrium, ytterbium, terbium, erbium, holmium (Holmia = Stockholm) och scandium. Däremot kan utvinningen vara miljöförstörande, så t.ex. utvinns det nästa allt neodym (används i magneter i elmotorer) i Kina eftersom västländer inte vill ha neodymgruvor på sin egen bakgård.

   Radera
  6. Men deras grejer vill vi ha. Ingen dubbelmoral alls.

   Radera
 17. När ska detta vansinnet sluta? Kan vi inte bara höja riksdagsspärren till 10 % och få bort dem?

  Snart dags att investera i batterier och ta yxan och hugga av matarledningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10% skulle onekligen ge ett nytt intressant Sverige med tre partier i riksdagen. Allt JÖKande och annat blir mycket snabbt och enkelt. Av med kommunister, miljökommunister, alla identitetspartierna osv på ett bräde. Allt onyttigt som bara tar fokus från det som borde vara huvudfrågor, nämligen att försvara, sköta landet och värna dess befolknings främjande.

   Ett annat tämligen radikalt förslag vore att inse att ovillkorad rösträtt alltid har varit en dålig ide, och införa krav som går längre än "jag har haft en puls i 18år".

   Radera
  2. Majoritetsval med enmansvalkretsar?

   Radera
 18. Återigen, bevisar Mp, att de är Sveriges mest skadliga parti.
  Deras havererade energipolitik, med avvecklade kärnkraftverk och förödande CO2 skatter, skall nu återigen belasta medborgarna.
  Sossarna lär ju inte vara sena att haka på, då det räcker att säga höjda skatter, för att få deras gillande.
  Dessutom kommer Sveriges mest ohederliga parti, Centerpartiet, som vanligt flyga under radarn och släppa igenom detta. De ser så gärna, att Mp driver denna politik och dessutom tar smällarna för det.

  SvaraRadera
 19. Det är å andra sidan bra för jämställdheten att alla får det sämre.

  SvaraRadera
 20. Låt mig gissa, det kommer bli som med kemikalieskatten där det inte går att komma undan den. Säg 100% av skatt för allt sämre än Energiklass A, och sedan 25% avdrag för varje nivå över (A+ 25%, A++ 50% och A+++ 75% avdrag). Men aldrig 0%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får vara nöjd så länge de inte förbjuder rörförstärkare.

   Radera
 21. Så vad händer när kvoten går mot noll? Då går priset på det vita certifikatet mot oändligheten.
  MP kanske snart tilldelar en elkvot till de medborgare som får höga miljöpoäng. Ertappas någon med en plastpåse eller ett inköp av en köttbit upptäcks när de digitala kvitton genomgår den obligatoriska miljöskanningen går ditt miljöpoäng i botten och det är att leva utan el en månad.

  SvaraRadera
 22. Så det blir när man säljer tillgång till makten via ett av extremist alternativen.

  Min oro ligger främst att vi med åtgärderna skrämmer bort all företagsamhet och med det värdeskapande jobb.

  Men genom att visa min oro över det tolkas jag väl i deras mening som alarmist...

  SvaraRadera
 23. Utan läsa allt bakomliggande så bygger säkert detta på EU's nya regler om hur mycket en "apparat" får dra för att säljas i EU. "High end" TV-apparater kommer exempelvis inte få säljas inom EU om 2 år vad det verkar då de drar för mycket el.

  https://allhomecinema.com/the-new-eu-energy-label-for-televisions-everything-you-need-to-know/

  SvaraRadera
 24. Det sägs att Brexit fick kraft när EU på elbolagens begäran skulle begränsa effekten i vattenkokare och dammsugare.

  Elbolagen hade problem med att under reklampauser på TV gick "alla" och kokade vatten till te, rostade bröd och dammsugade. Dvs en extrem peak i förbrukning under 5min.

  För att slippa bygga bättre elnät lobbade man igenom förslag på att sänka effekten i vattenkokare, brödrostar och dammsugare.

  När detta lagförslag skulle röstas igenom i EU blev det en enorm nyhet i Storbrittaninen.

  Ni rör inte vårt tea and toast! Nu får det va nog, mycket har vi stått ut med, med där var droppen som fick tekokaren att rinna över!

  EU drog tillbaks förslaget en tid, men det var för sent. Jasidan kunde använda det för Brexit.

  Huruvida det är den verkliga orsaken till Brexit eller inte får vi nog aldrig veta, men poängen är ändå att det finns en gräns för dummheter, en gräns MP för länge sen passerat och som man får hoppas bara blir ett minne hos SVT vid kommande val.

  SvaraRadera