Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-15 07:51

Marknaderna öppnar måndagen svagt positivt i Asien efter starkt positiv börsvecka

Efter förra veckans mycket positiva börsvecka i Stockholm öppnar börshandeln mestadels positivt i de asiatiska tidszonerna.
Försiktigt, försiktigt
Förra veckan stängdes på start plus. OMXS30 gick +5.88% och OMXSPI +5.11% i Stockholm. Amerikanska S&P-500 gick +2.64% och Nasdaq 100 +2.12%.

I de asiatiska tidszonerna fortsätter uppgångarna nu på måndagmorgonen, om än lite trevande.

ASX 200 +0.09%, Hang Seng -0.10%, Nikkei 225 +0.17% och Straits Times +0.11%.

Dollarn sträks igen - eller så faller kronan - och kostar 8:50 USDSEK. Guldpriset är upp lite och ligge på 471:- SEK per gram. NOKSEK ligger på 1:01 och norska kronan är nu mer värd än den svenska. Inte för att så många bryr sig med stängda gränser, men som en av våra största handelspartners kan detta förstås gynna svensk export till det oljeknarkande landet. Det är inte så att man inte undrar ibland hur det hade blivit med Sverige om vi inte hade gett bort våra oljerättigheter i Nordsjön när dessa fastställdes. Nåja, idag hade nog bara oljeutvinningen rakt av förbjudits av MP-regeringen, fast å andra sidan luktar inte pengar. Vilket Miljöpartiets ena partiledare också verkar tycka efter personliga investeringar i fossila bränslen.

Dagens stora händelse väntas vara SCB:s inflationssiffror, som oavsett hur de blir kommer resultera i absolut inga som helst åtgärder från Riksbanken, men spaltmeter med floskelfulla kommentarer på rikets ekonomisidor, inklusive denna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

2 kommentarer:

  1. Ingen bryr sig om SCB inflationssiffror och Riksbanken.
    Fokus denna vecka är FED/FOMC 16-17 mars.

    SvaraRadera
  2. Det börjar väl bli dags att lägga tillbaka färskpotatisen i livsmedelsindex, liksom jordgubbar, samtidigt som man plockar bort apelsiner ur index?

    Apelsinerna återkommer till index i oktober och färskpotatisen rasar ur index i september på samma sätt som jordgubbarna som försvinner ur index redan i mitten på juli.

    SvaraRadera