Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-28 19:16

Liberalerna gav besked - kommer samarbeta med SD

Det så kallade Liberalernas partiråd besltuade idag att man kommer samarbeta med Sverigedemokraterna för att bilda en borgerlig regering efter valet. Därmed tappade man de sista väljarna, men hoppas istället få tröströster från Moderaternas väljare.
Liberalernas dag i Almedalen
Liberalerna gick ju redan tidigare bort som valbara eftersom de samarbetar med socialisterna i MP och S, och för de som tyckte att det rådande samarbetet varit positivt så går nu partiet även bort för att de tänker samarbeta med SD.

Därmed finns det egentligen inga L-väljare kvar, men partiet har dragit slutsatsen att de nu kommer få tröströster från Moderaternas väljare istället.

Fast om man ändå vill ha ett von Papen-samarbete med SD, så kan man ju lika gärna rösta på M istället, så exakt varför någon M-väljare nu ska tröströsta på L är oklart.

Det enda alternativet som liberal fortsätter bli att inte rösta alls. En röst 2022 på C är en röst på S och en röst på L är en röst på SD. Och nej, partier utanför riksdagen är dels bortkastade röster och dels skulle alla de partier som kallar sig liberala utanför riksdagen inte tveka eller ens ha ett möte om huruvida de kommer samarbeta med SD - för de kommer de, några av dem är SD-light (mjölkchoklad) som kan hävda att de iaf inte grundades av nazister och kalla sig liberaler på samma sätt som SD kallar sig demokrater, och några av dem är nazister som försöker lura folk att de är liberala eftersom ett utmärkande drag hos många liberaler är att de är dumma i huvudet.

Kort sagt tog Liberalernas partiråd idag beslutet om att det inte ska finnas något liberalt alternativ att rösta på 2022.

Men det är ju bra med besked.

Dessutom finns det noll anledningar för Moderaterna att ha ett regeringsunderlag större än 50.1% av riksdagens mandat. Om man ändå når egen majoritet M-KD-SD, vilket man ser ut att göra, så finns det ingen anledning att bjuda in ytterligare en kock till att laga den blå-bruna soppan.

Flera aktiva i Liberalerna meddelade omgående att de går ur partiet och lägger ner sina politiska uppdrag, men det handlar nog mest om fritidspolitiker som ändå har en födkrok i form av ett riktigt jobb. Det ska nog lite mer till att någon som sitter och som knapptryckarkompani diar riksdagsledamotsarvode hoppar av så här ett drygt år innan man får sparken i september 2022.

Liberalerna hade redan innan dagens besked ett snitt på 2.80% i de aktuella opinionsundersökningarna och är med god marginal utanför riksdagen. Nu återstår att se vart deras väljare flyr.

När bloggaren var ett litet barn fick han lära sig att vara folkpartist var att inte kunna bestämma sig, och att man aldrig kunde lita på en folkpartist. Det räckte nog inte att byta namn på partiet.

Jag önskar nu de så kallade Liberalerna lycka till i valrörelsen 2022 efter att gissningsvis hälften av deras gratisarbetande arbetskraft - sk gräsrötter - hoppar av. På en del orter antagligen närmare hundraprocentiga avhopp. Det blir iaf ett parti färre med skyltar uppsatta vid nästa val.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. Ur en internationell synvinkel så är det där bara cosplay. Du kan få välja vilken sorts socialdemokrat du vill ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen Invar Carlsson sossepartiet eller Mona Sahlin sossepartiet?

   Radera
  2. Som i att även de "borgerliga" förvaltar en socialdemokratisk politik.

   Radera
  3. Tror mer han menar att den svenska oppositionen fungerar som ett slags socialdemokratiskt oppositionsdepartement med flertalet generaldirektörer.

   Radera
 2. Haha, fick en flashback av näst sista stycket. morsan sa något likande :-)

  SvaraRadera
 3. I svenskan gav Torbjörn Nilsson en ovanligt bra politisk analys över partiet Liberalerna. Huruvida hans tes är sann eller inte får de med bättre kunskap om partiet än mig avgöra. Nilsson menade att Liberalerna från första början bestått av två falanger, som i nästan hundra år har dragit åt olika håll. De liberala mot de frisinnade, där de sistnämnda namnet till trots är mer konservativa. En splittring skedde vid röstande om rusdrycker, men de bägge partierna gick sedan ihop och bildade Folkpartiet. Nu har den slutgiltiga separationen skett.

  SvaraRadera
 4. Liberalerna har bestämt sig, fram tills de ändrar sig igen.

  SvaraRadera
 5. Nyamko visar vilken typ av ledare hon är och hoppar av Agenda där hon skulle prata om partiets framtid, till folket.

  Kan också vara så att där inte fanns någon framtid att diskutera och därför blivit ett tyst onödigt samtal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan också vara så att hon förstått att SVF planerade en gotcha-intervju utan några som helst planer på saklighet.

   Radera
  2. Du menar som de gör mot Jimmie varje gång? Märkligt nog så dyker han upp. Oavsett är det dåligt ledarskap från Ls sida.

   Radera
  3. Han har lärt sig att hantera det och har med sina 20% råd att raljera om de går för långt. Sabuni med 2% har inte det i nuläget.

   Radera
  4. SD's väljare ser, med rätta, att Jimmy inte behandlas på samma sätt som t.ex. en sosse. På så vis är alltså SVT en utmärkt valarbetare för den som klarar av att se förbi det rödrosa filtret.

   Liberalerna brände i princip sina väljare i och med DÖ. Det fanns inte något existensberättigande kvar efter DÖ. Man ville ju inte ens ingå i en borgerlig minoritetsregering och får ministerposter. Varför ska man rösta på L?

   Taktikröster kan L helt glömma framöver. Tack och godnatt. Tag gärna med er mp när ni lämnar!

   Radera
 6. Men vad ska L och C göra? Hänger de med vänsterblocket är de inte valbara eftersom de samarbetar med socialisterna, och hänger de med högerblocket är de inte valbara heller då de samarbetar med SD... Ska de som "sanna" liberaler tjura och rösta blankt på allt i 4 år?

  SvaraRadera
 7. Det märkligaste av allt är att den viktigaste frågan för L idag är vilken stadsminister man vill ha efter nästa val. Sakpolitiken åkte ut med badvattnet antar jag, och nu åker själva partiet samma väg efter valet. Själv gav jag upp hoppet för partiet under senaste partiledarvalet.

  SvaraRadera
 8. Å andra sidan behövde de bestämma sig för någonting för att inte bara vara en ovanligt pratig blankröst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker samma. Och man har ju nu provat sosseliberal i några år nu och har 2,8%. Då är det väl rätt att prova något annat. Att fortsätta på den tidigare linjen var ju självutplånande.

   Radera
  2. Bestämde de sig för någonting då? Såg inte ut att vara överens efteråt.

   Radera
  3. Kanske såg partiledningen på exemplet Landskrona kommun där L redan sedan länge behandlat SD som alla andra partier, dvs samtalat och lyssnat när de haft något vettigt förslag. Resultatet är att L har ca 35% lokalt, och kommunstyrelsens ordförande är Torkild Strandberg (L). Sakta börjar kanske ävenriksdagspartiernas företrädare uppföra sig som vuxna människor?

   Radera
 9. Den lilla strimma av Liberalerna som fanns kvar, dog efter senaste valet då partiet valde kommunism/socialism före borgerlig arbetarvänlig pragmatism.
  Håller helt med - bloggarjäveln - finns ingen liberal röst kvar. Turligt nog ingen liberal.

  SvaraRadera
 10. Om M KD SD tar hem valet 2022, vad är skräck sensriot ? Att vi blir som Norge och Danmark?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fascismens Norge med noll mord hittills i år. Det handlar om S-märkt brunsmetning och medföljande hjärnspöken.

   Radera
  2. Skräckscenariot är väl att Sverige anammar de danska socialdemokraternas migrationspolitik (deras valretorik gällande invandring får SD att framstå som flyktingvänligs), samma socialdemokrater som de svenska sossarna gratulerade till valsegern...

   Radera
  3. Skräckscenariot är väl att det äntligen finns hopp om lite ordning och reda i landet.

   Radera
  4. Jag önskar man kunde rösta på att Norge skulle få tvångsförvalta Sverige en mandatperiod, eller två.

   Radera
 11. Jämförelser med von Papen och svensk inrikespolitik år 2021 är ju minst sagt befängda.

  Om man inte tror S/C/Mp får 175 mandat så innebär en röst på C en indirekt röst på V.

  L hade varit körda oavsett beslut. För M:s del hade det varit bättre om Sabuni förlorat då det resulterat i kanske 2% garanterade ytterligare röster, snarare än 10% chans att L når 4% i nästa val.

  SvaraRadera
 12. Jag har till för några år sedan varit trogen moderat, men M har numera tagit ledningen vad gäller att leverera en aldrig sinande ström av obegåvade utspel. De är helt enkelt för korkade att rösta på. SD och KD går bort eftersom jag inte gillar deras värderingar. Centern kommer nog stödja socialistiska sidan och därmed MP, vilka jag verkligen inte tycker om. Vad kan man rösta på som är borgerligt, begåvat och har trevliga värderingar? Med? Kan dem inte tillräckligt bra, intressanta, men har en väl brokig anhängarskara.

  Kanske L kan ta positionen som ett vettigt och tänkande borgerligt parti?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Kanske L kan ta positionen som ett vettigt och tänkande borgerligt parti?"

   Det spelar ingen större roll då de ändå kommer att förbli ett stödparti. Om du tittar på siffrorna över tid så har det bara skett EN signifikant förändring i det svenska politiska landskapet på över 40 år och det är SDs uppgång på bekostnad av S&M. Den enda anledningen till det är S&Ms misslyckade migration/integrationspolitik i flera decennier.

   Men visst, vänd på pannkakan så har man ju det faktumet att det fungerat jäkligt bra, för det mesta, under alla dessa år och då behövs ju inga politiska revolutioner heller.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Resultat_i_val_till_Sveriges_riksdag

   Radera
  2. Kör på Medborgerlig Samling.

   Radera
  3. Wow, partiet vars partiledare äger Svärjisarnas favoritsajt Nyheter Idag. MED är bara förklädda SD:are som kan hävda att man inte grundades av nazister.

   Radera
  4. Jag tror marknadsfönstret för L som borgerligt parti är rätt mycket större än marknadsfönstret som JÖK-parti.

   Räkna inga kycklingar innan de kläckts.

   Radera
  5. Cornu, varför inte några blogginlägg om Med? Finns nog en och annan läsare som kan vara intresserad av att veta mer om dem.

   Radera
  6. Sluta tjata. Som sagt, deras partiledare äger Nyheter Idag. Jag är inte dum i huvudet. Med får noll uppmärksamhet här.

   Radera
  7. Många svärjisar som har (möjligtvis för sig själv oerkända) svärjisaråsikter som tycker det är konstigt att man inte tittar på Med som något slags icke-svärjis-alternativ trots att de helt klart är svärjisar. Obegripligt.

   Radera
  8. Du får det att låta som något negativ Lars. Var inte du lite pro MED tidigare?

   Radera
 13. Svensk politik har fler psykologiska låsningar än valfri Phil Roth-karaktär, en färre gör varken till eller från.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det pågår samtal och samarbeten mellan alla demokratiskt valda partier i Riksdagens olika utskott. Att sedan vissa partier ena dagen varnar för demokratins överlevnad om SD får inflytande för att nästa dag bli upprörda när SD avvisar deras inviter är ju ett löjligt maktspel. T ex blev Shekarabi sur när SD inte ville stödja hans förslag, apropå att inte ge vissa partier inflytande och hot mot demokratin. Wash rinse repeat.

   Radera
  2. Men all heder åt Christer Nylander som slogs för sin sak, tog nederlaget som en vuxen och inte kandiderar för en sak han inte tror på i valet 2022.

   Radera
  3. Ja det reagerade jag också på, blev klart chockad över att se en politiker (fr Liberalerna dessutom) som lugnt och sansat resonerade som en annan hade gjort i samma läge. Det fanns liksom en igenkänningsfaktor för första gången på flera år. Lätt chockerande!

   Radera
 14. Bloggaren är fortfarande ett litet barn.

  SvaraRadera
 15. Ett klokt val. Jag förstår dock inte varför det inte går att rösta på L nu om det gick bra att rösta på L när de ingick i Alliansen? Man kanske ska sluta haka upp sig på att SD heter SD och istället fokusera på sakpolitik?

  SvaraRadera
 16. Vem litar på L? Som bloggaren skriver de gjorde sig effektivt av med sina borgerliga väljare i om samarbetet med S+MP (MP är ett förtäckt VPK). Nu gör de sig av med de återstående , om det inte är sk kärnväljare, engagerade i partiet eller deras anhöriga som utgör de 2%. Oavsett så saknar de vind att segla till.

  Enda sättet att få SD att tappa väljare är att låta dem falla på eget grepp i sakpolitik, att hänvisa till 30-talets tyskland är endast löjeväckande och kontraproduktivt. För att motverka SD måste man öppet våga adressera alla områden som när dem, nuvarande regering med samarbetspartier har där misslyckats totalt-och där ingår L.... Kommer detta rädda L, förmodligen inte.

  SvaraRadera
 17. Det ska bli intressant att se hur många väljare som överger partiet, samt hur många som tillkommer. Gissar att utfallet inte blir positivt för L. Tror inte att det blir en ökning. Kan istället bli dödsstöten. Vi får se ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller nog med. De L-are som inte gillade att L hoppade över till team Lövfen med V i garderoben lämnade ju redan tidigare vilket tog L ner under 3%. När nu ett gäng L-are ångrar sig och vill tillbaka till borgerligheten så lackar istället L-arna som vill vara med team Lövfen ur. Nu lär de gå till Centern.

   Kvar i L blir några som först inte ville vara med i team Kristersson för att inte få SD i garderoben, så de valde team Lövfen med V i garderoben men kom på att de nog iallafall vill hellre vill ha SD i garderoben än V.

   Vad kan det landa på strax under 2%, kanske 1,8%?

   Blir svårt att jaga taktikröster från M-väljare om man inte ligger runt 3,5% åtminstone.

   Lämmeltåget lär gå åt både C och M den närmsta tiden.

   Radera
  2. Jag förstår inte vilka väljare som vill lita på L.

   Radera
  3. Nej, jag personligen kan inte se några skäl till att lita/rösta på L. Men det finns säkert personer som är av en annan uppfattning. Vi får se. Det visar sig.

   Radera
 18. Synd att inte alla partier helt enkelt kan tänka sig att samarbeta med alla partier i riksdagen. Då hade vi sluppit mycket tomt tjafs och blocklåsningar, där vissa partier egentligen inte passar som höger eller vänster. Att liberaler klumpas ihop med konservativa är konstigt. Att nazister klumpas ihop med liberaler är konstigt. Att kommunister klumpas ihop med några andra än nazister är konstigt. Osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vi fått en politik som handlar om vem man kan ta avstånd ifrån istället för att ta ansvar för att få nåt gjort är en mänsklig svaghet och lättja.

   Radera
  2. Det är en konsekvens av att vi har ett propertionellt valsystem. När partierna måste samarbeta och kompromissa så är det ju lika intressant för mig som väljare vilka frågor partierna tänker kompromissa kring som vad partierna tycker i enskilda sakfrågor.

   Radera
 19. Jag tror det finns en poäng med att få med ytterligare partier även om man ligger på 51%+ med sitt block, och det är att om man kommer under de 51%:en nästa val, så kan det bli dålig stämning om man ska panikragga upp en till partner innan sista dansen.

  SvaraRadera
 20. Liberalerna har sumpat sin egen position genom sin ängslighet i migrationsfrågan. Under Leijonborg-eran så drev man kunskapsfrågorna framgångsrikt som det lärarparti man är/var. Man insåg att kunskap var nödvändigt för att fungera i samhället, och förde fram krav på språkkunskaper för invandrare. Man drev också en kravbaserad skolpolitik, med fokus på ordning och reda. Om jag minns rätt så var man uppe och nosade på 10%-sträcket.

  Hade man fortsatt den linjen med kunskapskrav kopplade till migration så hade man haft en egen linje i migrationsfrågan, man hade kunnat agera med självförtroende, och inte behövt göra relationen till SD till en huvudfråga. Men nu har man tappat all relevans. Det finns inget som helst skäl längre att rösta på liberalerna. De har ingen problemformulering som är vettig, och de har inga lösningar som är relevant på något sätt. Tack och hej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De borgerliga började lyssna på ylandet från ledarsidan på DN och aftonblaskan samt att man trodde på brunsmetarvänstern i stället för att stå för sin politik.

   Din analys är i övrigt helt korrekt. Hade man hållit fast så hade man samtidigt motat SD.

   Radera
 21. Ser ut som att media nu uppmärksammar att en del L-politiker nu för öppen ridå lämnar partiet.

  Bengt Westerberg är listig nog att nu liksom deklarera att han inte gör något just nu. Risken är att man annars blir ihågkommen som den som satte spiken i L-kistan.

  SvaraRadera