Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-14 11:45

Kör du annonsblockerare? Blogginlägg med R-ordet i sig blockeras

Det har de senaste dagarna framkommit att allt fler av er som inte vill stödja bloggen och kör annonsblockerare missar många blogginlägg. Alla inlägg med ordet r***** i sig verkar döljas av allt fler av dessa insticksmjukvaror i webläsare, inklusive texten "inte r*****" som i förra inlägget om Södras el där jag nu ändrat brasklappen.
Verktyg
På den här bloggen finns ingen dold r*****, utan när mitt bolag får betalt för ett inlägg står detta. Det gäller även ofta passiv r***** som så kallade a****s-länkar där man får provision, där vissa numera måste märkas upp som sådana. Irriterande, men så är det.

Dessvärre förtydligar jag ibland att inlägg inte är r***** vilket gör att även dessa drabbas av annonsblockerarna som helt enkelt tar bort inlägget och inte visar något. Jag kommer framöver sluta skriva att något inte är r***** så slipper vi det problemet.

Jag kommer således framöver använda andra godkända formuleringar som i samarbete med etc och undvika r*****-ordet. Strikt talat behöver jag inte göra det när det gäller mina egna produkter, som t ex mina böcker, vilket handlar om markn********g och inte r*****. Jmf med att ett företag inte behöver märka upp sina egna sidor om de egna produkterna.

Jag kan naturligtvis inte göra något åt att ni inte vill stödja bloggen utan blockerar inkomsterna, utan det gör ni som ni vill med. Ett alternativ är förstås att jag i samtliga inlägg lägger in texten "inte r*****" så slipper de som inte vill stödja bloggen se några inlägg alls, en sorts omvänd betalvägg. Men med tanke på att man kan läsa allt via RSS så verkar det lite konstigt att göra på det viset. Vill inte läsare stödja mig så är det förstås deras rätt. 

Notera att du i din annonsblockerare kan lägga in den här bloggen som aktivt undantag om du vill kunna läsa alla inlägg eller stödja bloggen ekonomiskt.

Tyvärr innebär detta också att jag skriver för kråkorna om jag skriver om att Google slutar med cookie-spårning utan istället kommer gå bakvägen framöver, då det hade fallit sig naturligt att använda det förbjudna ordet r***** i en sådan text.

Sedan kan man fundera på möjligheterna att expandera annonsblockerarna till att blockera olika ämnen i smyg, som inte är r*****, beroende på vilket land som levererar programvaran. T ex skulle kinesisk programvara därmed kunna blockera alla inlägg som är kritiska mot Kina. Går ju att slänga in i det fintstilta avtalvillkoret som du läste innan du började köra programvaran.

Däremot skulle jag vilja få lite uppgifter om hur omfattande problemet är. Därav en enkät nedan, samt några testinlägg.

Det första är om boken 2034 som innehåller texten r***** och således blockeras. Det andra är r***** för mitt C-kändisvin. Ett tredje är om solceller. Ett fjärde är om Finanskursen som erbjuder 5% rabatt till bloggens läsare.


Och nej, bloggen kommer inte gå över till att vara en så kallad Swishare. Det är direkt kontraproduktivt för kvaliteten att tvingas skriva det läsarna vill. Vill ni ha en ekokammare läs någon annan. Dessutom juridiskt och administrativt högst tveksamt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Annonsblockerarna börjar bli väldigt aggressiva. Förr var de flesta som gjorde filter engagerade och det var hög kvallitet.
  Att blockera enbart ett ord känns som fulprogrammering.

  Själv har jag vitlistat bloggen och brukar köpa bloggarns böcker även om de ligger i backloggen (Pappa som fick tips om dem har läst dem före....). Detta då det ger mig hyffsat stor underhållning att läsa hör

  På sistonde tycker jag väl att det är ett par nya kommentatorer som inte tillfört så mycket vilket gjort att min vilja att kommentera har blivit lägre. Vilket kanske glädjer vissa :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade jag swwishsponsrat bloggardjäveln hade jag begärt minst ett inlägg att bli kränkt över per dag. Det är bra för blodtrycket när nån tycker "fel" ;)

   Radera
 2. Ett tips för läsaren är väl ändå att använda en RSS-läsare, typ Feedly. (Vem konsumerar INTE sitt standard-Internet på det sättet idag?)

  På så sätt klickar man sig ju vidare till det specifika inlägget av intresse mha en direktlänk från läsaren. AdBlock eller inte påverkar således inte tillgängligheten till innehållet. Eller är det så extremt att någon påstår att denne får ett 404-meddelande (eller liknande nekande) pga sin AdBlock vid en direktlänkförfrågan.

  SvaraRadera
 3. Min 11år gammal acer 1825ptz som är konvertible med pekskärm och windows 10 som fanns INNAN IPAD 1 absolut behöver reklamblockering eftersom allt nyttig fungerar jätte bra utan reklam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "jag har en tom plånbok och eftersom allt nyttigt i trädgården kan plockas utan påengar så gör jag samma på ICA" :D

   Radera
  2. Det skrivs om co2 påverkan av streaming och cloud men aldrig om reklam som ta betydligt mer cpu och dataförbrukning än faktiskt innehåll.

   Radera
  3. Det kan även skrivas om att "inte vilja betala för sig"

   Men det är uppenbart att du inte lyssnar på det argumentet :)

   Radera
  4. Argument ? Du är tjuv hos ICA, men glassögen med real life reklamfilter hos ICA för min fru skulle vara nån cool present :)

   Radera
  5. https://devpost.com/software/brand-killer

   Radera
 4. Använder inte annonsblockerare och klickar ibland även på nån annons och låtsas vara intresserad av att köpa en bil eller så.

  SvaraRadera
 5. Om du använder ordet "konsumtionspropaganda" som substitut kanske det går vägen. Ett sidospår: hade varit intressant öht att få en inblick i hur Instas/FBs algoritmer fungerar, verkar vara extremt godtyckligt vilka inlägg som får vid spridning och vilka som bara fastnar.

  SvaraRadera
 6. Jag har stockblogs.se som startsida och därifrån klickar jag på bla cornucopias inlägg. Har aldrig haft annonsblockerare tror jag. De som har en extremt jobbig anonsgrejer på sin sida, typ blinkande banners och extra fönster som öppnas går jag helt enkelt inte in på igen.

  Reklamen på denna sidan stör mig inte ett dugg.
  (använder dels androidsurfplatta, androidtelefon och en iphone. Alltid Google Chrome.)

  SvaraRadera
 7. Detta måste vara en påverkansoperation från den skattefinansierade median som vill återta kontrollen över sanningen genom att påverka diverse blockers att hindra gemene man från att läsa på r-finansierade sidor och nyhetsportaler. Åtminsone de som inte förstår vad som är fel och att man kan lägga in undantag för specifika sidor - men det är väl just dessa lättpåverkade människor som är målgruppen för denna påverkansoperation ;)

  SvaraRadera
 8. Jag kör annonsblockerare på datorn. Denna blogg läser jag dock på telefon och tar därigenom del av reklam.

  SvaraRadera
 9. Förstår inte riktigt hatet mot reklam, det du läser är ju gratis... Vissa sidor ger ju huvudvärk och är ju varken bra för läsare eller annonsörer. Nya cookie lagar kommer ändra branschen men kommer sluta med att användaren tvingas ge ifrån sig consent. Facebook och Google kommer kunna ta ännu större marknadsandel... Vilket kanske inte gör internet till en så spännande plats. I grunden så kommer inte content producers om publishers inte får betalt och att blockera reklam gör att du endast gynnar techbolagen som inte skapar content själva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske beror på hur reklamen brukar yttra sig, vilket förmodligen även varierar mellan olika webläsare.

   För mig blir det så här på den här sidan:
   Jag klickar på ett ämne som jag tycker verkar intressant. Sidan visas, och jag börjar läsa. Jag hinner några meningar, när texten plötsligt försvinner. Fram kommer istället någon bil. Eftersom den inte var så intressant, så börjar jag scrolla för att leta reda på texten som jag läste. Bilen fastnar då överst i webläsaren, och envisas med att täcka ungefär 20% av vyn. Inte särskilt smidigt eller diskret.

   I mitt fall funkar dock annonsblockeringen bra, och alla inlägg verkar visas, så det är ju lätt att välja vilken inställning som gör det smidigast att läsa.

   Radera
  2. Ja det är ju siteägarn som kan styra detta... Nu är det där ett specialformat som jag antar att bloggägarn får lite mer betalt för via något sitenätverk. Men jag håller med dig om att vissa annonser förstör upplevelsen och leder till att du använder blockers och blockar allt istället

   Radera
 10. Har för längesedan avaktiverat annonsblockeraren för just denna sajt, men ser ändå inte det där med vinet eller 2034... kör endast ublock så lite svårt att förstå varför jag inte skulle få se andra inlägg... om det nu är avaktiverat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Testat med webbläsare som helt saknar annonsblockerare (Safari på Mac, High Sierra) och där finns inga inlägg om kändisvin (i närtid, var ju något förra veckan tror jag) eller 2034. Inte i RSS-feeden heller. Cornu som trollar?

   Radera
  2. Klicka på länkarna i inlägget ovan.

   Radera
  3. Ah, sorry. Ja, då har jag sett båda artiklarna även med annonsblockerare aktiv. Jag rullade bara bakåt i inläggslistan och här rullar förbi så mycket innehåll att jag tänkte de skulle vara från idag eller senast igår.

   Radera
 11. Med ublock på få jag 7 av 12 connected domains connected här i detta inlägg.
  Utan ublock är 32 av 32 domains connected.

  SvaraRadera
 12. Jag har adblock på precis allting som kan ha en adblocker då jag avskyr reklam i alla elektroniska former (pappersreklam tänder jag brasan med!).
  Dig stöder jag med köp av alla dina böcker, hittils....;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man snål kan man även låna ut digitalt från bibliotek i Sverige, men det är faktiskt relativ dyrt för svenska bibliotek men author få väl lite för varje utlåning.

   Radera
  2. Samma här. Köper böckerna, sprider artiklarna och de ämnen bloggaren lyfter. Adblock får finnas kvar så länge annonserna överröstar innehållet (vilket de gör på otäckt många sidor på nätet idag). Annonser i stilen med sponsormeddelandet längst upp på bloggen är den nivå reklam jag kan tänka mig ta del av. Relevant i förhållande till de ämnen som diskuteras på bloggen och diskret. Allt annat blockas. Går det inte ta del av innehållet på diverse siter utan adblocker besöker jag inte de siterna.

   Radera
 13. Kör Adblock och löser via iPhone & iPad. Med glädje köper jag all litteratur omg vid lansering.

  SvaraRadera
 14. Jag köper signerade böcker vid lansering, nästan alla som bloggaren skrivit. Använder AdBlock. Ska försöka minnas att vitlista bloggen på alla datorer och i alla webbläsare.

  SvaraRadera
 15. Fick byta webbläsare i mobilen för att kunna se alla inlägg. Vill inte behöva se reklam i mobilen så där är ublock ett måste när jag e på språng. Men på datorn hemma finns ett undantag.
  Försöker istället stödja genom att köpa både böcker och vin.

  SvaraRadera
 16. Ditt inlägg om den nyligen lästa boken om Covid kan jag inte öppna i mobilens safari. Har så vitt jag vet ingen som helst annons-blockering i den, inget jag aktivt har valt i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det inlägget har jag raderat eftersom en del tog recensionen som att jag stöder åsikterna i boken och jag tänker inte associeras med nassarna på den där Covid-finns-inte-demonstrationen.

   Radera
  2. Ah ok, då förstår jag. Funderade på vad boken hette för fick inga direkta träffar. Hittade senare en debattartikel i någon tidning med namnet, så det löste sig. Med tanke på allt i världen och senaste året så borde man läsa något mer upplyftande dock. :)

   Tack för svar.

   Radera