Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-08 11:20

Konjunkturläget enskilda sektorer februari - allt fler i högkonjunktur

Utifrån konjunkturbarometern var allt fler enskilda sektorer i högkonjunktur i februari. Bland annat är IT-konsulter nu i högkonjunktur, liksom delar av butikshandeln och även bemanningsföretagen är nu tillbaka i högkonjunktur så företag har börjat anställa om än via ombud.
Konjunkturläget enskilda sektorer februari 2021. Data: Konjunkturinstitutet
Just bemanningsföretagen är ju i mycket beroende av tillverkningsindustrin som är i överhettning, men det är en intressant indikation på uppgången i ekonomin. Även IT-konsulter är i högkonjunktur så de IT-system och -investeringar man skjutit på har dragit igång igen. Tekniska konsulter och managementkonsulter är fortfarande i lågkonjunktur dock, men på börsen har de tekniska konsulterna högre värdering än IT-konsulterna.

Butiker - inte online - relaterade till hemmasittande som heminredning är i högkonjunktur, och elektronikbutikerna är i överhettning. Kultur (mest bokhandlare) och fritidsbutiker är också i högkonjunktur. Förlagsbranschen är i högkonjunktur, vilket bekräftar att bokhandlarna är på väg tillbaka. Onlinehandeln är förstås extremt överhettad, och frågan är om alla kunder kommer komma tillbaka till förlorarna inom detaljhandeln eller om inte beteenden permanent nu ändrats?

Tillverkningsindustrin är överhettad, men det finns förstås variationer. Läkemedelsindustrin är faktiskt i djup lågkonjunktur, vilket kanske beror på att folk är friskare än vanligt undantaget Wuhan-pesten, och operationer är inställda.

Enskilt sämst går det för detaljhandel med brett sortiment, dvs varuhus. Ska man ut och handla så verkar det vara precision som gäller idag.

Den bransch som entydigt verkar svagast är byggbranschen, men riktigt blodrött är det för besöksnäringarna inklusive resebranschen och transportbranschen som flyg-, buss- och tågbolag. Det ser fortfarande inte så ljust ut för dessa alltså, och restriktionerna har ritktats särskilt mot dessa tre medan det fortfarande är tillåtet att handla i butik. Någons lobbyorganisation behöver jobba bättre, men kanske är det nymoralisterna och godtemplarna inom regeringspartierna som fått råda. För uppenbarligen får vi en tredje våg trots allt hårdare straff mot restuarangerna.

Definitionen av idioti är dock att försöka något igen och förvänta sig annorlunda resultat, så man kommer nog klämma åt restaurangerna ännu hårdare framöver. Uppenbarligen är det någon annan väg som smittspridningen sker.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Lider verkligen med restaurangerna. Både med de restaurangägare jag känner som nu pumpar in privata pengar och med nöjeslivet som sådant. Att IT stapeln skulle vara i högkonjunktur passar mina anekdoter då väldigt många nu byter jobb. ~10% löneökning som följd. Vi med jobb har troligen aldrig haft det bättre ekonomiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiker och specialistläkare är ungefär lika svåra att få kontakt med som Gud. Snart är väl IT konsulter också där?

   Radera
  2. Hur det ser ut för läkarna vet jag inte. Noterar bara en löneglidningen inom IT. Den kära bostadsbubblan i Stockholm mår säkert bra av det, då väldigt många inom IT bor just i Stockholm.

   Radera
  3. @B2B: Specialistläkarna som grupp tjänar mer än IT konsulter som grupp. Bostadsbubbla är typ bara en definition som används av folk som inte har råd att efterfråga bostäder p.g.a. fel yrkesval. Annars är prisnivån på bostäder som finns tillgängliga till salu satta efter köpkraften under rådande marknadsförhållanden.

   Radera
  4. Om det nu endast byggs bostäder för IT konsulter i Sthlm och löneökningen är 10% om året kommer även priserna att anpassas därefter. Kul för dom som redan har köpt. Förhöjt låneutrymme på bostaden som man kan använda för att köpa en indexfond till och rida på momentum på QE in infinity börsen.

   Radera
  5. #Goofy
   Var skall lärarna bo till IT konsulternas barn?

   Radera
  6. @Carl-Fredrik: Inom pendlingsavstånd till Stockholm ifall man inte tycker det är OK att bo i "utanförskapsområden" i Stockholm. T.ex. tar det 49 minuter med tåg från Eskilstuna till Sthlm.
   Som jämförelse tar det lika lång tid för att köra bil och parkera från ett villaområde i Sthlm till jobbet i stadskärnan. Allt handlar om bekvämlighet och alla kan inte bo i Stockholm innerstad.

   Radera
  7. Var bor lärarna på Manhattan? KVM priserna är högre där än i Stockholm.

   Radera
  8. #Goofy
   Först skall läraren ta sig till järnvägsstationen i Eskilstuna för att sedan ta sig från Stockholms central till exempelvis Danderyd eller Nacka. Plötsligt sticker den totala restiden iväg enkel resa till upp till en och en halv till två timmar.

   Hur mycket högre lön behöver man betala Eskilstunaläraren för att dessa resor skall betraktas som attraktiv jämfört med en kvarts resa inom Eskilstuna?

   Radera
  9. @Carl-Fredrik: Den dagen vi inte har några lärare i Stockholm p.g.a. att ingen vill ta dom jobben så kommer kommunskatten i Stockholm öka för att betala högre löner åt lärarna. Idag är det inte så. Marknadsreglering.
   Att man hade velat se lägre priser är en helt annan femma.

   Radera
  10. Körde en snabbsökning på Stockholm Kommun med inställningen boenden under 30 000 kr/kvm. 55 st för tillfället. 30 000 kr är ungefär i paritet med centraleuropeiska städer med minst 3 gånger lägre nettolön jämfört med Stockholm. Är prisnivån inte ett problem i Slovakien så är det inte i Sverige heller.

   Radera
  11. Goofy, precis nya löner ger bättre lånelöften. Vet inte exakt vad en lärare tjänar i Stockholm, 40-45kkr kanske. Nu får vi se vad som händer med räntan dock, men enligt SEB: Hushållens boprisförväntningar stiger till 3-årshögsta

   Att det då går upp under våren verkar rimligt att tro.

   Radera
  12. @B2B: Ja det beror ju på om man är lärare på grundskolenivå, gymnasiet eller universitetslektor. 40-45 är nog ganska rimligt att anta ja.

   Radera
  13. Eller förskolelärare host. Varför man nu måste läsa tre år på universitet för att undervisa dagisbarn (1-6 år).

   Radera
  14. @B2B: Det ställs allt mer krav på undervisningen i den åldern och detta kontrolleras ju av kommunens inspektörer. Gamla pedagogiska strategier håller väl inte längre och numera har man ju även genusneutral undervisning samt andra nytillkomna krav. Man formas väldigt mycket som barn och då är väl kanske den åldern det bästa sättet att trycka på för att få ett resultat som samhället eftersträvar.

   Radera
  15. Ändå kan väldigt få dagisbarn multiplikationstabellen när de börjar skolan, vilket jag kunde på den tiden. Men mycket annat har kanske blivit bättre såsom att 90% kan läsa eller liknande inför F-klassen. Vad kostar en förskoleplats samhället? 10kkr/månad kanske. En av få vettiga frågor KD drivit.

   Radera
  16. Att varn går i förskolan är såklart bra. Men man kan ju fråga sig ifall det är mest lämpligt för barn under 3 år. Jag är lite skeptisk till att 1 åringar har det bäst där.

   Radera
  17. @B2B: Var barn har det bäst har redan staten kommit fram till så det är ingenting man behöver oroa sig för eller ifrågasätta. Det finns ingen anledning att tvivla på statens välvilja :).

   Radera
 2. Smittspridningen sker åtminstone på en del skolor i Nacka och Värmdö. Min dotter är lärare och på hennes skola ökade pesten snabbt i slutet på förra veckan och 25% av personalen var sjuk i början på sportlovet. Samma gällde barnen. Förmodligen är det fjärrundervisning från imorgon, idag har de planering.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp viruset verkar trivas i trånga klassrum med 30 elever och kass ventilation. Klusterhorden är nu tillbaka efter sportlovet.

   Radera
  2. Ja mängden sjuka varierar stort mellan olika skolor. En undersökning av skillnad i ventilation borde göras för att konstatera om något kan göras inför nästa pestvåg. Denna vågen gissar jag ökar nu i några veckor innan toppen nås.

   Läste nyss om de tre toppnötterna vid demonstrationen i fredags - hu.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Jag trodde inte barn vare sig kunde bli sjuka eller bära smittan eller smitta andra. Det har minsann den professionella tyckaren i frågan sagt tydligt på presskonferenser.

   Radera
  4. Erik, stämde inte på min barn. Eller för den delen på alla de andra barnen, som enligt skolledning inte kändes igen efter pestutbrottet. Väldigt många barn verka lida av långtidscovid.

   Radera
  5. @ Få barn blir allvarligt sjuka och barn och unga driver inte smittspridningen. Det sades på presskonferenser och i andra sammanhang. Ingen myndighetspersoner har sagt att barn inte kan bli sjuka, bära smittan eller smitta andra.

   Radera
  6. "Därefter har det rapporterats att många personer, däribland barn, har symptom under lång tid efter genomgången covid-19-sjukdom, s.k. långtidscovid. Dessa komplikationer uppmärksammas alltmer nationellt och internationellt och behoven av ny kunskap är stora"

   https://www.regeringen.se/regeringsuppdrag/2021/02/uppdrag-att-forbereda-finansiering-av-forskning-om-langtidscovid/

   Radera