Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-08 10:33

Inte konstigt med en tredje våg - verkar som folk tröttnat på att följa restriktioner

Att det ser ut att nu bli en tredje våg av Covid-19 är kanske inte så konstigt. Utifrån anekdotiska observationer och inrapporteringar har folk tröttnat på att följa restriktionerna. Hur uppfattar ni det?
Götlaborg
Enligt egna observationer och framför allt inrapporteringar från läsare verkar allmänheten tröttnat på att följa restriktioner. Om de känner sig osårbara, inte orkar längre, anser sig varit sjuka och därmed immuna eller om de bara inte längre orkar hålla koll på alla skiftande besked är oklart.

Men en läsare rapporterar exempelvis att det numera är lika mycket folk på stan dagtid som vanligt. Folk är nu ute och shoppar igen. Kanske är de uttråkade, permitterade eller distansarbetare som passar på, vem vet.

Faktisk statistik återstår att se, men enligt konjunkturbarometern är handeln åter i högkonjunktur, där partihandeln (försäljning till företag, t ex grossister till butikerna) driver upp siffrorna. Inom detaljhandeln är elektronikhandeln överhettad, heminredningsbutiker och butiker för kultur- och fritidsartiklar är i högkonjunktur. Detta avser inte Internethandeln, utan fysiska butiker. Folk köper alltså hemelektronik och inredning för det där hemmasittandet, eller för den delen böcker och fritidsartiklar för friluftsliv och idrott. Internethandeln är förstås i extrem överhettning, men folk håller sig inte borta från butiker längre. En del sektorer är fortfarande i djup lågkonjunktur, som detaljhandel med brett sortiment.

Det förblir nattsvart för hotell- och restaurang enligt konjunkturbarometern, men det gör främst att stadsmiljön tvärdör klockan 20:00. Dagtid ser det tydligen ut som om pesten inte existerar.

Det är således inte så underligt att vi får en tredje våg. Folk har tröttnat och orkar inte sätta sina liv på paus mer än ett år. Därtill brukar väl influensan vara som värst februari - mars, så det är kanske inte heller så underligt att även Covid-19 nu ökar.

Jag har även resultat från den pågående enkäten, men jag låter den löpa ett tag till först innan jag presenterar en analys.

Men hur upplever ni situationen - personligen och observationer av andra?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

87 kommentarer:

 1. Kan bara instämma med ovan observation.
  Observerar att antalet parkerade bilar vid shoppingcenter som jag vid regelbundenhet åker förbi på motorväg och kan se ett mönster på att man som konsument hittat tillbaka igen.
  I början av pandemin var det glest, men nu används mycket parkeringsyta igen så nog är det så att det tröttnats på rekommendationerna alternativt hänger man inte längre med då de blivit i större grad detaljerade.

  Kritik mot min egen observation är att viss övergång från kollektivtrafik till att ta bil till shoppingen kan ha viss inverkan på observationen, samt att jag inte räknat antal utan stöder mig på en subjektiv observation (för er som önskar transparans på denna icke vetenskapliga observation :) )

  SvaraRadera
 2. Upplever att dom flesta fortfarande är duktiga på att hålla avstånd, allt annat orkar dock inte många bry sig om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, håll avstånd, stanna hemma om sjuk - man ser ingen som hostar eller nyser - verkar folk klara hyfsat så länge möjligheten finns och det inte är trångt. Men långt ifrån alla tvättar händerna i handspriten ens i matbutikerna har jag sett.

   Radera
  2. Om affären uppmuntrar till "sprit-missbruk" så tar man emot, såklart.

   Radera
 3. Det beror väl på vilka sanktionsmöjligheter man har för att uppnå följsamhet kanske?

  Som jag brukar säga: IT RUBS THE LOTION ON IT'S SKIN, OR ELSE IT GETS THE HOSE AGAIN!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Ben: Det där är en klart överskattad raggningsreplik - har du inte märkt det än?

   Radera
  2. Buffalo Bills utbrott strax efter ovanstående citat kan vara filmhistoriens bästa.

   Radera
 4. "Ser ut att bli en tredje våg" förresten, vad finns det för indikationer på det? Följer inte de dagliga statistiska uppdateringarna. Lågoddsare kanske efter att en massa släthjärnade miffon åkt land och rike runt för att stå och trängas i liftköer och slita av korsbanden på väg ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utifrån min egen vända till fjällen, förvisso efter nyår, så tror jag inte att smittorisken i skidbacken och liftköerna är särskilt stor och driver inte uppgången.

   Radera
  2. Liftköerna är nog inte problemet, utan snarare de ofta små butiker och mackar som finns. Nu har jag inte varit upp till fjällen och kikat hur de löst det i år ska tilläggas. Men på en mack som ligger på väg upp till fjällen har det varit betydligt mer folk än tidigare nu under sportlovet.

   För övrigt ganska tydlig vändning i antal fall 10 februari https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=earliest..latest&country=~SWE&region=World&casesMetric=true&interval=smoothed&perCapita=true&smoothing=7&pickerMetric=new_cases_per_million&pickerSort=desc

   Radera
  3. Säsongsarbete i fjällen innefattar väl ofta en lika stor andel festande som skidåkande. De verkar hitta sätt att festa trots restriktioner. Unga vuxna i gäng som åker på skidresa hittar väl också sätt att festa trots restriktioner...
   Men vanliga vuxna, och barnfamiljer, som gärna super till på After ski, samt gärna äter lunch och middag på restaurang, har nog inte varit lika bidragande till smittspridning som de var förra året.

   Radera
  4. Vad man än tycker och dåligt omdöme så är privatfester inte förbjudna så länge det är i en privat bostad.

   Radera
  5. Efter en vecka i fjällen kan jag bara konstatera att familjen hade avsevärt mycket mindre social kontakt än under en normal arbets- och skolvecka hemma.

   Värmestugorna var stängda och endast tillgängliga för toalett-besök där man köade utanför, folk följde reglerna och tog hänsyn väldigt bra. Hade förväntat mig mer trängsel på restaurangerna pga detta men så var inte fallet, vi åt matsäckk utomhus.

   I den lilla ICA-butiken gick man in och handlade 1 per sällskap och det var inte särskilt trångt.

   Är man dessutom lite smart tar man med sig matsäck på resan upp istället för att trängas på en McDonalds med 100 andra sportlovsfirare...

   Radera
  6. Tror inte att det är mackar och små butiker som är värst, du är ju inte där så länge på dessa ställen och exponeras då inte för så mycket virus. Jag skulle gissa att fester och stugmys är värre. Även vissa trängre hotell och restranger kan säkert utgöra en fara. Jag har varit i både Sälen och Åre under sportlovet och det har känts säkert. De butiker och mackar jag besökt har haft klara regler för hur många som får gå in i butiken och flera har haft väktare som hållit ordning

   Radera
  7. @AndreasE Aldrig ifrågasätter man sina livsval lika mycket som när man står i en helveteskö på McD med 30 andra barnfamiljer som också är på semester. Ofta är McD-restauranger otroligt skitiga och äckliga också.

   Radera
  8. Håller helt med Ben Dover här. Resor land och rike runt, var lika dåliga nu som förra året. Istället för att rädda alla restauranger (som inte varit en signifikant smittspridare) så valdes det att rädda skistar och medelklassens nödvändiga skidresor.

   Radera
  9. Sportlovet pågår fortfarande i Sverige. Nästa resehelg blir väl 10-dagars semestern på påsklovet men istället för att sprida ut det på 4 v så ska Sverige samsas på 2 V.

   Radera
  10. Ja det är väl tyvärr så sjunkis. Den stora horden av släthjärnade miffon kom väl tillbaka igår förvisso. Till påsk utgår jag faktiskt ifrån att skidbackarna har fått stänga. Men inget förvånar mig längre faktiskt.

   Radera
  11. Hade blivit mer smittad om vi varit hemma än själva i stugan på sportlovet. Att man kan tro nåt annat visar väl på en väl utvecklad oförmåga till analys.

   Radera
  12. Smittfallen (som blir allt mer meningslösa) kommer väl strax börja rasa pga sportlov och vår.

   Radera
 5. Vargen kommer, vargen kommer.. men den dyker inte upp. Iaf inte i statistiken. Inte konstigt att folk tröttnat. De undrar väl var alla massgravar är? Även om det blir en viss ökning på sjukvården samt även av faktiskt antal döda nu i mars så är det fortfarande 80 + som dör. Lite krasst sagt att de antagligen hade dukat under om vi "bara" hade haft en normal influensasäsong ändå.

  SvaraRadera
 6. Har ingen aning eftersom jag fortfarande följer restriktionerna handlar bara det nödvändigaste på apotek och livsmedel.

  Har fått första sprutan för 10 dagar sedan och har visst skydd men det förändrar inte min situation eftersom jag fortfarande kan dra hem smittan eller smitta andra. Tror tyvärr att det finns en risk att folk känner sig trygga för snabbt efter att ha fått vaccinet vilket riskerar driva på smittvågen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är mycket mindre smittsam med vaccin än utan, eftersom du själv inte blir sjuk och således inte hostar och inte har i närheten så mycket virus i kroppen. Ja, du KAN smitta, men det betyder inte att du KOMMER smitta.

   Radera
  2. Jo så är det nog, min först dos ska ge 64% skydd och skulle man tillhöra de andra 36% så blir man förhoppningsvis mildare sjuk, slipper man respiratorn kan de flesta stå ut med att vara sjuka en vecka eller två, så alla vaccin är bra. Efter min andra dos ska skyddet var 95%, oklart hur länge dock.

   Är inte chef utan har en sjuk anhörig i hemmet som är anledning till att jag fått vaccinet, min anhöriga har pga komplikationer inte själv kunna få vaccinet ännu. Så jag kommer hålla hårt restriktionerna vid proviantering och annat även efter den andra sprutan, ska inte dra hem något.

   Man vill ju inte heller smitta någon annan heller utanför hemmet så det är bara hålla kvar i vanan efter att vi båda är skyddade så bra det går och hoppas att farsoten är över till sommaren.

   Vad gäller hostningar och nysningar så har jag vant mig att svälja såna offentligt, för det kan hända mig utan att vara sjuk. Lyckas förvånansvärt ofta, men inte till 100 %, även om tårarna sprutar istället. Det har blivit som med handtvätten, en vana. Jag gillar inte heller den där sista inandningen i armhålan innan nysen kommer.

   Radera
  3. Enilgt experterna som ofta framträder i Tv och andra medier är du upp till 1000 gånger mindre smittsam med vaccin. Dock du ska fortfarandwe inte hosta eller spotta någon annan i munnen men det undvek vi väl att göra även pre-corona.

   Radera
  4. T, sen gäller det att tolka vad 1000 ggr innebär på riktigt för mig. Jag antar att man då åsyftar de i mitt fall 64 % respektive 95 % som vaccinet var effektiva mot. Hamnar jag i gruppen utan verkan dvs de övriga 34 respektive 5 % så riskerar jag förmodligen likt förbaskat att fortfarande bära hem en dödsdom till min fru. Jag kommer vara fortsatt försiktig enligt de råd jag fått av våra vårdande.

   Radera
  5. Vet inte vad experten heter just nu men har en viss brytning och hästsvans. För mig inger han stort förtroende då han är lugn och sansad och förklarar så att till och med jag förstår.

   Radera
  6. @Trollkung, ja vuxenmyset får kanske vänta ett par dagar (istället för veckor utan vaccin)

   Radera
 7. Nu är det ju dels skillnad på virusbärare och sjuka, två helt olika saker, vilket den svenska presskåren är fullständigt usel på att skilja åt - men även om det inte varit så så är det väl i mycket de nya mutationerna som driver den tredje vågens siffror? Om man bara räknar den initiala corona-varianten så är antalet som testar positivt väl stadigt på nedgång?

  SvaraRadera
 8. Kan anekdotiskt stämma in i uppfattningen. Var ute i Linköping för ett bankärende mitt på ljusa dagen för två veckor sedan och fick en deja vu till 2019! Folket hade kommit ut ur sina iden och bankärendet fick vänta... Orutinerat av mig att inte kolla Live-statistik på Google Maps först.

  Det var förvisso sportlov här då men det var ändå fler än jag sett på samma plats sedan pandemin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Live-statistik på Google Maps?

   Radera
  2. Sök på en butik eller plats på Google Maps och du kan få upp hur många som är där just nu i förhållande till normalt för veckodagen. Fungerar eventuellt bara i appen och i Chrome. Får det inte att funka i Firefox eller Vivaldi

   Radera
  3. Najs, IngeGlid. Fick det att fungera för ICA Maxi, NK och Åhlens i Göteborg. Typ 80% av normalt för tidpunkten.

   Radera
  4. Bl a det jag kollar innan jag går och gör ärenden tex.

   Radera
  5. Kan bara hålla med Saihtam. Skulle åka ut till Tornby (handelsområde) och det var ordagrant fullt på de flesta parkeringarna trotts att klockan endast var 14. Ska tillägga att jag endast åkte dit i tjänsten och turligt nog till en mindre butik i utkanten där jag var ensam i butiken.

   Radera
 9. Efter att det blev rekommenderat med munskydd i kollektivtrafiken, så ökade mängden folk som över en dag.

  Jag som har åkt till mitt kontor varje arbetsdag sedan pandemins start ser en enorm skillnad i folks beteende på bara några få veckor.

  Lunchrestaurangerna är fortfarande tomma, med gott plats.

  Det är folk pågatorna som har ökat i antal, vart de är på väg vet jag dock inte.

  Dock finns det fortfarande gott om plats bland resenärerna på tunnelbanan.

  Min infartsparkering är även den närmast tom när jag rullar in på morgonen.

  SvaraRadera
 10. Har dragit samma slutsatser utifrån mina anekdotiska observationer.

  Har några vänner/bekanta som blivit sjuka, 2 hamnade på sjukhus men ingen avliden.

  Bland mina vänner ser det ut ungefär likadant, ingen känner någon som har avlidit och många tycket restriktionerna är överdrivna.

  Skulle säga att de flesta drabbats av undergångs-fatique, de har tröttnat på skräckpropagandan, ser inte vad media ser, och bryr sig inte längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att rekommendationen om 8 personer åt gången (en siffra som inget annat lands vetenskapsmän i hela världen kommit fram till) var det som knäckte peak efterlydnad

   Sedan har vi nu dessutom haft tre veckor med sportlov som vanligt i fjällen, skidskytte-VM som vanligt på teve, skid-VM som vanligt på teve. När idrottseliten, övre medelklassen och mellersta medelklassen lever som vanligt börjar förstås alla andra också skita i restriktioner.

   Radera
  2. Peter: Har du överhuvudtaget kollat på Skidskyttet? Inte direkt mycket som är som ”vanligt” där den här säsongen. Världscupen och VM har för övrigt en imponerande statistik över hur väl bubblan har fungerat.

   Däremot håller jag med dig om att 8 pers var droppen. Det mest skrämmande hur lättvindigt man de facto tog i från folk de mest grundläggande rättigheterna (religionsfrihet, mötesfrihet, rätten att demonstrera) samtidigt som butiker och gallerior har jag i princip haft fritt fram. Ännu värre är att kyrkorna bara sväljer det och många passar på att spara pengar.

   Radera
  3. Samma upplevelser här. Lika mycket folk som vanligt i köpcenter, butiker, på gator och torg. Munskydden ökade i matvarubutiken för en månad sedan men har börjat minska i antal igen. Anekdotiskt har även de nära och bekanta jag känner som fått pesten klarat sig väl med något enstaka fall på sjukhus med syrgas. Då inräknat flera stycken som jag räknat som högriskfall pga övervikt, ålder och underliggande sjukdomar. Domedagsanekdoterna i media börjar trängas undan av vardagsanekdoterna.

   Radera
 11. Tänk om det hade varit en riktig pest... som år 1350...

  SvaraRadera
 12. Kanske inte så konstigt att folk tröttnar.
  Max en person på restaurangen om man inte går in en annan väg, för då smittar det bara om man är mindre än fyra. Sen smittar det ju tydligen inte före åtta, eller var det bara om man drack alkohol? Handlar man med frugan blir man mer smittsam, men barnen är ofarliga... ...om de inte går i skolan då vill säga, men det är väl bara varannan dag som är farlig då.

  Kort sagt, hade någon form av konsekvent ledarskap kanske gjort att folk lyssnade och ansträngde sig.
  Själv sitter jag hemma och jobbar och rycker till om jag ser en levande människa numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Själv sitter jag hemma och jobbar och rycker till om jag ser en LEVANDE människa numera."

   Fixade betoningen åt dig.

   Radera
 13. Vargen kommer, vargen kommer.. Men den dyker ju inte upp! Inte konstigt att folk tröttnar. Var är massgravarna? Jag har den största respekt för folk som fått nära och kära som gått bort men det förändrar inte det faktum att de som huvudsakligen går bort är 80+ . Men för all del, - dra gränsen vid 70+, fortfarande ca 90% är över den åldern och oftast multisjuka. Se den utmärkta statistiken på FHM hemsida (Bekräftade fall i Sverige – daglig uppdatering). Är du under 50 är risken mkt liten (troligen mindre än andra år) att dö av influensan Covid 19. Så länge sjukvården mäktar med anser jag att man skall ha samhället öppet men skydda riskgrupperna. INTE låsa in hela samhället.

  SvaraRadera
 14. Ica Maxi här har en stor trottoarpratare om en person per sällskap. Jag börjar tro att folk inte är läskunniga då familjer och klungor av ungdomar mer eller mindre snubblar på den på väg in.
  Hustrun som pendlar med tåg säger att högst 25% har munskydd. Tågvärdarna som kollar biljetter har typ aldrig munskydd.

  SvaraRadera
 15. Det tog till april 2020 innan jag tröttnade på rapporteringen. Byter mentalt ut covid* mot herpes istället, det ger mycket roligare nyhetsläsning.

  SvaraRadera
 16. Tycker det sett likadant ut sedan efter de absolut första veckorna, fullt på alla köpcentrums parkeringar, det mesta är som vanligt. Fullt ös dagtid, stendöda städer efter 20.

  SKulle inte tredje vågen hindras av att man införde ännu en restriktion kring restauranger? Eller hur var det nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tegnell konstaterade för någon vecka sen hur välfungerande restauranger var. Regeringen lyssnade dock inte, så stängning nu 20.30 medans skidliftarna hålls öppna.

   Radera
  2. Det är ju en viss skillnad på att vara ute i det fria och att vara inne på en kanske liten restaurang med begränsad ventilation i timmar och dricka sig berusad... Men med det sagt så borde kunna ju kanske kunna hålla öppet till 22:00 i alla fall? Varför inte införa en maxtid istället, så att det går att ha två sittningar?

   Radera
  3. Kopplingen sägs inte vara till alkohol just. Utan till den magiska tiden 20.30 då pesten smyger sig på.

   Radera
  4. Tillbaka till svarta döden. Dagens strålning från vår närmaste kontinuerliga fusionsreaktor har svårt att nå fram efter 20:30.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. FHM och regeringen lyder förstås under offentlighetsprincipen så det är alla fritt att begära ut underlag och mötesprotokoll. Det är rätt intressant att få fram underlagen till 8 personer, kl 20.30 och matserveringar utan ingång från gatan. Jag hoppas att det finns ett vetenskapligt underlag som de stödjer sig på men det kanske egentligen bara var pilkastning på en vägg med uppsatta lappar på olika substantiv. Nästa gång blir det "toalettbesök dagtid", "enkelriktade trottoarer" och "sockoplast i lokaltrafiken".

   Radera
  6. Sjunkis, handlar såklart om signalpolitik enbart. Alla vet att restauranger inte är nån smittokälla att benämna. Allt handlar bara om att visa handlingskraft och inte störa riskfyllda sportlovsaktiviter av kreti o pleti. Varför skulle annars Vasaloppet begränsas ifall det nu var safe? Blåbärsoppa som är så nyttigt :). Nä det står en hel kennel av pudlar i farstun nu med väldigt mycket känslor. Vi får se vad som händer.

   Radera
 17. Om jag utgår från mig själv så uppskattar jag att mina ansträngningar ligger på ca 80%.
  100% var det då när jag ansträngde mig som mest. Har alltså backat en del, vet ej varför faktiskt.

  SvaraRadera
 18. Trenden för inlagda patienter med Covid-19 är fortfarande vikande, trots viss uppgång under varje helg. Jag vet inte vad helguppgången beror på, men kanske skrivs det ut färre patienter under helgen pga anledningar?
  SR Gbg rapporterar dock givetvis inget om en vikande trend, utan bara att "Antalet patienter ökar igen" varje måndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Edit: Glömde lägga till att detta handlar om Västra Götalandsregionen.

   Radera
  2. Har också funderat på uppgången efter varje helg och din teori låter rimlig.

   Radera
  3. Den vikande trenden kommer det inte att rapporteras om förrän sjukvåden har återgått till sin ordinarie verksamhet.

   Då kommer det heta i stil med "... i maj när toppen för inlagda patienter nåddes..."

   Radera
  4. Här finns patienter i IVA med corona och patienter med corona i slutenvården, öppet, lättläst, lättolkat: https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden/ Behöver inte leta konspirationer där inga finnes.

   Radera
 19. Är ju svårt att ta rekommendationerna på allvar när Anders Tegnell alltid lägger in en brasklapp om att man aldrig kan veta säkert och att det alltid föreligger någon speciell omständighet som gör att det som någon annan argumenterar för inte är korrekt. Man mäter med dubbla måttstockar och höftar ur sig sanningar men när motståndarna kommer med egna förslag så viftas de bort med argument om att evidens saknas (tex gällande munskydden).

  Det finns ju även en del uttalanden från honom som man inte ens efter att ha läst dem 20 gånger förstår vad de betyder. Att regeringen och FHM bollar frågor mellan varandra (restauranger ser Tegnell inte som riskmiljöer men regeringen hänvisar till FHM när de stänger ned restauranger) är ju heller inte särskilt förtroendeingivande.

  När myndigheterna framstår som ointelligenta och inkompetenta och när man aldrig verka nå fram till någon som helst kunskap om hur smittan fungerar och vilka åtgärder som har effekt så är det väl inte konstigt att man tröttnar.

  De flesta människor ser heller inte vilken effekt smittan får, man har kanske varit sjuk och känner någon som varit lite mer sjuk än vanligt, oftast är det inte mer än så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har Anders Tegnell med din vilja till att följare rekommendationer att göra? Vad AT säger betyder ingenting, det är FoHM som myndighet som sätter gällande rekommendationer.

   Denna personkulten kring Anders Tegnell är sjuk.

   Radera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. För en barnfamilj innebär vintern alltid den här sortens diskussioner när det vankas gemensamt middagshäng eller liknande: ”Hej, ”Olle hade lite feber i onsdags men verkar frisk nu, men Anna har börjat bli lite snorig, å jag å Kalle e väl lite snuviga vi också, men vi ses gärna ändå.. hur känner ni? Ni får avgöra”

  Jag upplever nog ändå att det ställs in saker så fort någon har någon sorts symtom. Man vill inte bli sjuk oavsett sjukdom, eftersom även en förkylning leder till ”långvariga” begränsningar.. ett barn som bli förkylt ska vara hemma...

  Med det sagt så avslöjar jag ju då även att det görs planer på att umgås över familjegränser titt som tätt..

  Men jag vet inte.. min tolkning är ju att det inte är meningen att alla ska vara helt isolerade hela tiden.. tänker att Tegnell räknar med visst svinn, å sätter rekommendationerna utifrån det..

  SvaraRadera
 22. Vaddå tredje våg???

  Exakt vad definierar en våg? Nån här som vet och inte killgissar.

  Tänk om vi fortfarande är inne i första vågen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ingen definition, så när folk börjar säga att det är tredje vågen då är det det. De flesta associerar nog sjukdomsstatistiken på FoHM hemsida till vågor. Om det går upp efter att ha gått ner är det en ny våg.

   Radera
 23. Måste bli mycket mindre på afterski, barer etc på skidorterna. Systembolaget tömdes inför sportlovet enligt en som jobbar där. Anstormningen var värre än inför nyår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första gången en hög försäljning på Systembolaget indikerar en positiv utveckling?

   Radera
  2. Jaha, så folk handlade alkohol för att ha med på resan. Och det är ju bra, mindre fok som är ute och bryter mot reglerna på krogarna.

   Radera
 24. Det finns tyvärr många som inte tänker på att hålla avstånd det är helt avgörande, man borde skicka ut ett allmänt sms med löfte om pengabelöning plus tv hyllning av tex Gry och Settman till random folk som observeras hålla 1 m till folk på stan.

  SvaraRadera
 25. Är man orolig stanna hemma. Sov gärna med hjälmen på om det känns bättre :)

  Intressant att att många som gnäller på avstånd åker buss, går på gym och är ute shoppar. Det vill säga de följer ej rek. själva.

  SvaraRadera
 26. Är ute och promenerar mkt. Flyttar mig alltid, andra flyttar sig aldrig. Joggargäng i bredd flåsandes C19 virus smyger upp bakom ryggen. Får numera titta över axeln var jag än går. Passerar gymnasieskolan på avstånd som presterar stora täta klungor med ungdomar, visserligen ute men ändå.
  Lokala ICA butiken (som jag inte går in i numera) har en ett anslag med "max 26 personer samtidigt". Skulle betyda att golvytan exklusive diskar/hyllor är 260 kvm enligt Coronarestriktionerna. Löjligt.
  Butiken består av ca 25-30 m gångar med högt räknat 2 m bredd. alltså runt 60 kvm gåendeyta. Därinne är det ruskigt trångt vid rusningstiderna. Och dessutom paketutlämning där folk springer mellan kassorna. Tror inte detta exempel är ovanligt.
  Ja, en del jobbar hemma men i övrigt finns mkt att önska.

  SvaraRadera
 27. Rent anekdotiskt så är Teslaladdarna på Center Syds parkering inte så upptagna längre så jag håller inte med bloggaren om att folk tröttnat. Bara att det vackra folket inte längre far runt i sina elbilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De laddarna använder man bara som långfärdsresande. De är för långt bort från centret för att parkera där vid shopping. Dessutom får man böter av Tesla om man laddar klart utan att flytta på bilen, vilket man gör på några minuter om man bor nära, och då blir det inte mycket shoppat.

   Radera
 28. Bor själv på landsbygden där "incidensen" som man numera finns i folkmun har varit väldigt lågt. Det totala antalet som har haft bekräftad smitta sedan karusellen drog igång är under 5% av befolkningen. Kan så klart finnas ett mörkertal, men drivande här har varit kluster på olika arbetsplatser, dessa upptäcktes även tidigt när provtagningsförmågan var relativt svag då många har anhöriga som arbetar inom vården.

  Känner personligen två personer som har varit sjuka. En blev rejält sjuk men klarade sig hemma även om det förmodligen var på gränsen. På hen satt det i rejält länge med trötthet etc. Det var en människa som normalt aldrig sitter still.

  Den andra hade svår hosta, feber osv som satt i nästan två veckor. Den personen hade innan den själv blev sjuk tagit ganska lättsinnigt på det hela men svängde om efter att ha varit sjuk.

  För egen del så har jag ju själv legat på sjukhus "nära döden" några gånger både som barn och i vuxen ålder, har lite riskfaktorer också så har jobbat hemma och haft extremt få social kontakter IRL.

  Som (en av få) hemvändare i min ålder hoppas jag nästan att folk blir mer kontaktsökande när den här skiten är över. Skulle vara kul att hitta lite mer folk att umgås med. Försöker värva kollegor från Stockholm att komma hit och starta ett satellitkontor med lägre hyror, det går så där än så länge...

  SvaraRadera
 29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 30. Måste bara säga att jag blev genuint ledsen när jag såg demon av nötter i Stockholm i helgen. När man såg vilka skyltar de skanderade med... Visst vet jag att vi har nötter här i Sverige men trodde det var mest några enstaka män som inte kan ta blicken från skärmen och handen från * (*ersätt med 50% vanlig kroppsdel). Måste säga att jag blev bekymrad. Det kan lätt sprida sig till gemene man, ibland tjuvlyssnar jag på min fru och hennes väninnor och allt för ofta halkar samtalen lätt över vad jag är fel sida om antivaxx-diket.

  SvaraRadera
 31. Dessutom måste jag ge FHM en elegoge. Deras uppdrag är mer än Corona det säger ju tom namnet, FolkHälsoMyndigheten (inte Corona eller Covidmyndigheten). Nu är Annie Lööf ute och ska ta några billiga poäng genom att kräva mer eller mindre total nedstängning av landet. Återigen, måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt vilket jag tycker FHM försöker ha på ett föredömligt sätt.
  WHO kom ju ut med uttalande eller rapport om att åtgärderna mot Corona/Covid har orsakat lika många dödsfall som det har sparat globalt sett.

  Så nu vill jag ha svar från rabiata forskare, nyss blivna virusexperter (ja ni är många) och politiker som försöker fånga poäng på FHMs agerande under den pågående pandemen:

  Om vi räddar två från att dö i COVID genom att stänga ner samhället men vi fick två ytterligare självmordsfall pga nedstägning (texkrossande av familjeföretag) av att vi räddade två från att få COVID, Vilket är bäst? Det är det som FHM hela tiden måste balansera medans ni andra bara behöver ha en tanke i huvudet samtidigt och skulle det visa sig att ni hade fel så är det för jävligt i allafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annie lööf är ute och lajvar opposition, det är nästan för gulligt...

   Beträffande Sveriges pandemihantering.

   Min uppfattning är att vi lever i uppochner (populärkulturell referens) och gör allt i den här pandemin bakvänt. Februari 2020, ett nytt potentiellt väldigt farligt virus sprids över världen, de flesta länder stänger gränser, smittpårar, sätter smittade i karantän, genomför sk lockdowns. Dvs man anammar försiktighetsprincipen som sig bör när man står inför ett nytt hot. Men i Sverige gör vi i stort sett tvärt om. Inte ens inresande från kända smittdrabbade områden kontrolleras/testas. Det mesta flyter på som vanligt, munskydd är hjälper inte och bidrar snarare till ökad smittspridning etc etc.

   1 år senare. Vi vet mycket mer om viruset och dödligheten är betydligt lägre än vad dom flesta befarade, Vaccin har börjat distribueras, många länder börjar öppna upp osv.

   Vad gör vi här i uppochner? Jo nu ska vi införa samma överdrivna åtgärder som många andra stater, skillnaden är att vi NU vet att dom är överdrivna och att sk lockdowns inte alltid hjälper.

   Jag finner detta märkligt, men det kanske bara är jag som är tappad... mer än vanligt vill säga

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Enligt Tegnell så va Sverige det enda land som följde rutinerna för en pandemi. Dessa rutiner är ingen lokal svensk uppfinning utan något man har kommit överrens om på åtminståne EU nivå. Och detta långt innan Corona.
   Tror att det är många epidemologer (hur det nu stavas) utomlands som frågar sig: Hur fan lyckades Sverige göra som vi kom överrens om, hur lyckades de hålla politikernas fingrar borta????

   Radera
  4. Om man vill kontrollera om Sverige följde rutinerna eller inte så kan man läsa Folkhälsomyndighetens strategiplan för pandemier som upprättades 2018. Sök på "Strategiplan pandemi 2018" på Google så hamnar den längst upp.

   Ett exempel på när vi följde rutinerna var när vi slutade allmän provtagning samt smittspårning. Detta har vi dock backat ifrån.

   Radera
 32. Blickar tillbaks till 2020-02-01 och någon av bloggens tidiga inlägg om coronaviruset och försöker minnas vad jag själv tänkte och trodde då, men det känns alldeles för långt bort för att få en klar ide om vad just jag tyckte och trodde då. Oavsett, det är ändå med viss nostalgi man läser inlägget.

  Ingress, 2020-02-01:
  Det första fallet av 19-nCoV ska enligt Folkhälsomyndigheten nu upptäckts i Sverige, men utan risk för att andra ska ha smittats. Smittspridningen i Kina fortsätter att avta, och den svenska regeringen godkände Folkhälsomyndighetens begäran om klassning av coronaviruset som samhällsfarlig sjukdom.
  Slut ingress.

  Tack för bra samhällsbevakning, Bloggaren, de ofta unika vinklarna på samhällsfrågorna som avhandlas är allt som oftast riktigt kul och intressanta.

  SvaraRadera
 33. Min bild är att gemene person gett upp.
  Inte undra på, är ju så många som varit sjuka nu, utan några Extrema besvär, vilket ju gör, vad jag tror, att de dagliga chockreportagen står sig slätt.
  Det innebär inte att jag personligen inte tar ett hyfsat ansvar, men jag har absolut ingen oro för att få covid, som många personer runt mig.

  SvaraRadera