Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-08 18:06

Inte förvånande att Magdalena Andersson (S) blev näringslivets mäktigaste kvinna

Dagens Industri utsåg finansminister Magdalena Andersson (S) till näringslivets mäktigaste kvinna 2021. Med tanke på att ingen kvinna någonsin förr fördelat så mycket pengar till näringslivet eller någon politiker egentligen alls gett så mycket pengar till svenska företag på så kort tid förr så är detta inte så konstigt.
Fint företag du har där, det vore synd om det gick i konkurs ...
Socialdemokraten Magdalena Andersson (S) följer i den socialdemokratiska traditionen att staten och kapitalet sitter i samma båt och har under coronapandemin enligt DI lagt arton budgetar och tilläggsbudgetar, och totalt satt in åtgärder för 389 miljarder kronor för att stötta svenska företag från konsekvenserna av regeringens egna åtgärder och effekterna av pandemin.

Det torde därmed vara så att hon inte bara är svenskt näringslivs mäktigaste kvinna 2021, utan den mäktigaste svenska kvinnan någonsin

Sedan har hon förstås fördelat och inte gett några pengar. Trots allt är det inte hennes eller ens statens pengar, utan detta är dels skatteintäkter som företagen betalat in. Dels är nya lån som tagits på ett utrymme som amorterats med näringslivets tidigare inbetalningar av alla olika skatter. Och dels ska näringslivet betala tillbaka detta de kommande åren genom tänkt budgetöverskott drivet av företagens och deras anställdas skatteinbetalningar.

Men likväl handlar detta om makt. Som finansminister har Andersson ansvar för de här besluten och fördelningarna. Och alla i näringslivet har inte heller fått ta del av dem.

Inte ens alla som borde vara berättigade, då man t ex inte ska få en rad stöd om man är på obestånd, t ex för att stöden dröjt så länge att bolaget är i ett konkurs- eller rekonstruktionsförfarande eller upprättat en kontrollbalansräkning. Att sedan en del branscher som besöksnäringarna drabbats hårdare verkar inte oroa varken Andersson eller regeringen. Bäst lobbyister vinner.

Utnämningen är således korrekt. Detta är näringslivets mäktigaste kvinna och enligt schablonen en miljon kronor ett jobb, så har hon sett till att 389 000 svenskar fortsatt har en anställning, om än ibland permitterade.

Frågan kanske bör ställas i vilken mån Andersson rent av är Sveriges mäktigaste person, punkt? Även om Löfven formellt har större makt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Den avslutande frågan i artikeltexten ovan nog så intressant!
  Själv har jag i alla tider framhärdat i åsikten att Erlander och Palme var Statsministrar i Strängs Regering!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reinfeldt var iaf minister i Borgs regering.

   Radera
  2. Cornucopia: De åtta åren med Borg/Reinfeldt ser jag mer som en expeditionsministär till följd av vissa inneboende svagheter i existerande röstningsformalia.
   Och de herrarna hann under dessa år ställa till med en hel del djävulskap vi fortfarande tvingas leva med.

   Radera
  3. Är det den lokala S-politrucken som tvingar dig att leva med djävulskapet, chief? De behöver dig till nästa riksdagsval, så ta inte av munskyddet än.

   Radera
  4. Chief: Är problemet att det finns mer än ett parti att rösta på? Eller vad menar du med "röstformalia"? Sen är vi ganska många som tvingas leva i nuvarande regegerings "djävulskap", trots allt en majoritet som trodde sig rösta på en ickesocialistisk majoritet i senaste valet!

   Radera
  5. "Ickesocialistisk regering"
   var tanken att det skulle stå.

   Radera
  6. Poidel: Där ingår inga politruker av något slag i min bekantskapskrets ... samt använder jag inte munskydd.
   Och slutligen som så är det väl inte helt otänkbart att omväxling förnöjer och jag kanske till och med röstar med MP nästa val!

   Radera
  7. Geinteupp: Jag ger faen i vad där står eftersom vi inte någonsin haft tillstymmelse till socialistisk regering i det här landet.

   Radera
  8. Tycker att jobbskatteavdrag var väldigt kreativt, och av många underskattat. All heder åt Borg.

   Radera
  9. Sorry Chief! Trott att du är socialdemokrat och inte kommunist/fascist. Dock inget svar på min fråga om "röstningsformalia", är det enpartistat du förespråkar?

   Radera
  10. Geinteupp: Jag förespråkar ingenting i den vägen du förmodar utan konstaterar att vi har ett politiskt system och kommer så att ha intill dess vi eventuellt har ett annat politiskt system ... Men den dagen den sorgen!
   Och sedan så är det ju själve faen att man inte kan ta ut svängarna lite utan att det skall anas ugglor i mossen och lik i garderoben!
   Och det är diplomatiskt uttryckt!

   Radera
  11. Lite fler kloka politiker inom S likt Maggan. Så kan de mycket väl få min röst. Jag tappade dock lite respekt för henne när hon åkte på fjällsemester.

   Radera
 2. Magdalena är Europas bästa finansminister och definitivt Sveriges bästa politiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan ju ha invändningar mot politiken förstås, men jag har svårt att hitta några brister i henne som politiker. Ödmjuk, låg profil, inget tjafs, inga konstiga utspel, uppenbarligen begåvad och intelligent, och gör jobbet utan att försöka det ska handla om henne. Gunilla Sträng.

   Radera
 3. 389 000 svenskar som går och slår dank, medans vårdpersonal, VVS-montörer, elektriker,ingenjörer/tekniker, förskolelärare etc går på knäna och bränner ut sig pga personal brist. Rimligt i den nya paradigmen där företag inte får gå i konkurs :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bildligt 389 000 räddade jobb, inte 389 000 specifikt permitterade.

   Radera
  2. Låter som en relativt billig peng för alla dessa. Vet inga ingenjörer som bränner ut sig faktiskt, som sådan, aldrig haft det bättre. Många i branschen håller med mig. T o m arbetsgivaren verkar nöjd. Vård, skola och omsorg har det såklart värre. Sveriges ekonomi verkar ha klarat sig relativt bra, inte lika bra som Danmark kanske.

   Radera
  3. Bättre än Danmark har jag för mig.

   Radera
  4. @B2B: Fick min första långtidssjukskrivning (över 3 månader) för utbrändhet innan 30 så nu vet du en.

   Radera
  5. Goofy, beklagar verkligen. Tänkte ihop med Corona, som ökat välmåendet för många normalt sett stressade människor likt småbarnsföräldrar inom IT. Post-Corona väntar troligen högre acceptans för hemarbete. Jag har också varit sjukskriven några månader, inget vidare.

   Radera
  6. @B2B: Tack och likaledes (beklagar). Vet egentligen inte vad definitionen av utbrändhet är men att inte kunna somna, vara lättirriterad, känna att man inte räcker till trots att man gör sitt bästa, vakna kallsvettig flera ggr varje natt och ha problem att somna om samt vara med om skakningar i hela kroppen emellanåt bedömde läkaren som utbrändhet i mitt fall.
   Jag håller med om att det ökat välmåendet att slippa stressa till jobbet men sen har mängden arbete ökat också. Man tar inte heller lika många pauser längre eller tjatar bort någon tid med någon. Det är mestadels produktivt arbete som gäller från morgon till kväll (särskilt när man är i en situation utan familj). För en del har det blivit bättre och för andra har det blivit sämre som med allt annat. Men jag röstar hur som helst för flexibilitet och valfrihet post-corona.

   Radera
  7. Tack. Låter mer som depression än utbrändhetsdepression faktiskt. Vilket är positivt anser jag. Då utbrändhet verkar värre. Har själv erfarenhet av mycket, men tack och lov inte utbrändhet, där jag hört och sett skräckhistorier om. Typ omöjligt att gå tillbaka till samma arbetsuppgifter som stressade sönder en. Valfrihet låter schysst post-corona. Spanar faktiskt ju nu på lägenheter i Spanien för distansarbete. Det blir nog det nya för oss som inte har barn 24/7 :)

   Radera
  8. @B2B: Oavsett vad det är så blir det ju dock ett problem om man har dom symptomen att handskas med. Utbrända får hjälp (ifall det är en bra arbetsgivare) med avlastning samt andra arbetsuppgifter. Utlandsfastighet är redan fixat här. Får hoppas på att flygen drar igång igen snart.
   Funderat på att skaffa en lägenhet i en centraleuropeisk stad också typ, Prag eller Budapest av samma anledning. Eller så går man all in på börsen nu och hoppas på att folk inte säljer av förrän yielden på börsen sammanfaller med den riskfria räntan.

   Radera
  9. Spanien är rätt billigt på dom flesta håll. Stort land med överproduktion av fastigheter. Får väl se hur det blir med flygbiljetter i framtiden. Kanske blir en lyx att resa. Någon måste ju betala alla lån dessutom. Inte omöjligt att det blir mycket högre flygskatt samt högre biljettkostnader. Du har ju DK i och för sig men Magdalena hittar väl säkert något sätt att begränsa svenskars möjlighet att undvika svensk skatt där med.

   Radera
  10. Nja, jag jobbar i Sverge med hyfsad lön, kanske 60% av det om orkat pendla ibland. Hade jag orkat pendla hade jag nog haft ut runt 60kkr. Jag är lat och bekväm och uppskattar 2min väg till jobbet med Teslan. Eller 10minuters gång. Funderar även på Berlin som är väldigt nära ( mindre än en en timme ifrån Sturup, så dörr till dörr med handbagage runt 2h eller normal Stockholmspending t/r i rusning ifrån Täby eller nån annan sovförort.

   Radera
  11. @cornu Ja, jag förstår mycket väl att siffran inte är exakt och som du säger"bildlig", det finns bättre härskartekniker än att påpeka det självklara, men jag vill tro att det inte var din avsikt.
   Vid tillfälle får du gärna ta fram siffror på hur många som får sin inkomst från det gemensamma och vad motprestation består av. Men förstår att det kan vara en övermäktig uppgift, jag skulle ,med den infon jag har tillgång till, ia inte klara av det.

   Radera
  12. @B2B Det är givetvis skillnad mellan olika sektorer. Jag tror att risken för extremt hög arbetsbelastning och med tiden stor risk för en utbrändhet är större för en instalationssamordnare/projektledare på medelstort byggföretag än för en kod-apa på Spotify.

   Finns en del, om än bristfällig, stats om utbrändhet inom bygg. Direkta kroppsliga skador ink dödsfall (också ofta en konsekvens av hög arbetsbelastning/stress) är bättre dokumenterat av uppenbara skäl. Vill du , så hör av dig till fackförbunden inom denna sektor så kan de delge dig den data som finns.

   Vilken bransch kommer din anekdot ifrån?

   Radera
  13. 43% försörjer 57%. https://cornucopia.cornubot.se/2020/09/endast-43-av-sveriges-befolkning-var.html

   Radera
  14. Ddet är väl egentligen som bloggaren skriver i inlägget 28,9% som skall försörja de övriga.... Det känns aningen skevt, rent matematiskt kommer det inte fungera över tid. Det går inte att öka skatteuttaget-det finns inte mer att ta, fler måste jobba inom den privata sfären-utan koppling till välfärden, så enkelt är det.

   Radera
  15. Rickard, IT med inriktning AI/DL. Jämförelsen mot KPH bygger på lönestatistik samt valutan. Som du skriver finns säkert värre riskyrken för utbrändhet.

   Radera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  17. @cornu. Tack, jag minns detta inlägg, intressant,men jag killgissar att man inte får hela bilden. Finns ju en del att invända emot när det gäller den berömda "sysselsättning graden". Jaja hur som, tack.

   @B2B ok, tack för att du delar med dig kring ditt yrkesliv.
   Ja, i inlägget som du först svarade på radar jag upp exempel för yrken där arbelastningen är mycket hög. Något en fungerande (arbets) marknad skulle kunna ändra på, detta tillåts uppenbarligen inte av makthavare inom politik och näringsliv, av för mig okänd anledning.

   Radera
  18. Ok, jag tolkade dig nog fel. Som jag skrev, värre i skola, vård och omsorg. Verkar som om "vi" valt att stressa sönder dessa yrkesgrupper. Finns säkert statistik på det, men killgissar på att lärare har högst risk för utbrändhet.

   Radera
  19. Goofy. Låter som du ställer för höga krav på dig själv och du är inte ensam om det. När det kommer perioder när man tycker man är så jävla misslyckad trots att man sliter som ett djur och ångesten knackar på är det tyvärr bara att härda ut.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera