Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-19 08:25

Hårt börsras i USA på torsdagen på kraftigt stigande räntor - ras i Asien under fredagsmorgonen

Torsdagen bjöd på uppgånger på Stockholmsbörsen, men i USA blev det sedan ett hårt börsras, särskilt på teknikbörsen Nasdaq. I Asien är det också hårt nedåt som gäller och det ser väl med det rätt dystert ut för fredagen, och även Stockholm riskerar att stänga på en negativ börsvecka.
Mjau
OMXS30 stängde på +0.33% och OMXSPI på +0.20% medan tyska DAX steg +1.23% trots att Volkswagen föll tillbaka från de senaste dagarnas rusning sedan beskedet om dubblade batteriorder för Northvolt och gick -20.33%.
Dagschart Volkswagen

Även CAC 40, FTSE 100 och Euronext 100 steg under gårdagen.

Men i USA vände det.

DJIA -0.46%, viktiga husse S&P-500 -1.48%, breda Russel 3000 -1.72% och Nasdaq Composite rasade med -3.02%. Nasdaq 100 gick -3.13%.

Dollarn stärks dock och USDSEK ligger på 8:51. Anledningen till raset kan nog hittas i att titta på marknadsräntorna. Den amerikanska 10-åringen tog ett rejält kliv från 1.63% i ränta, förbi tidigare årshögsta på 1.64% till hela 1.71%. Även alla andra löptider från ett år och uppåt steg och alla räntor från 5 år och längre nådde nya eller gamla årshögsta. Verkar som marknaden vill ha bättre betalt för att låna ut pengar till ett insolvent men kreditvärdigt USA. Där för övrigt den ryska ambassadören kallats hem efter att Putin blivit kränkt när Biden kallade honom för mördare.

Teknikfrossan när det krävs lite högre avkastning på zombieföretagens framtida uteblivna vinster är alltså tydlig.

I Asien fortsätter nedgångarna på detta. ASX 200 går -0.56%, Hang Seng -1.96%, Nikkei 225 -1.41% men Straits Times håller näsan över Malackasundets vattenyta på +0.06%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Hur är det med Brasilien, är dom lika överbelånade som oss? Dom höjde väl räntan rejält, och kommer höja ytterligare sägs det. Nån skrev, först Brasilien, sen USA och EU. Kan vi verkligen höja räntor? Hela systemet kommer ju kollapsa isf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När majoriteten av skatteintäkterna går till att betala ränta på kalasen då är det färdiglekt.

   "Ner,ner, ner. Ner för backen ner"

   Radera
 2. Svar
  1. Ja varför inte låna lite till
   https://youtu.be/zhfhKkYnFjQ

   Radera
  2. Så har vi blivit uppfostrade i modern tid. Funkar bra tills det inte längre gör det. Ingen som vet på förhand, bara att prova :)

   Radera
  3. Meet Kevin & Charles Payne - Buyin' The Dip
   https://www.youtube.com/watch?v=hGeEXrR84XE

   Köp när det gör som mest ont 🕺

   Radera
 3. Nu ser jag fram emot fredagsmyset när Valueguard Hox Skåne villor kan diskuteras utifrån de stigande räntorna. Råder fullständig eufori hos mäklarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat B2B. Kan inte ens i min vildaste fantasi tänka mig att köparna har lagt in de stigande räntorna i US 10Y i sin kalkyl.

   Radera
  2. Precis, eftersläpningen är enorm. Bara ett lånelöfte varar väl 3 månader eller kanske 6. Sen har vi en lång tid innan räntorna börjar ta fart. Ifall det nu kommer att ske, vilket dock verkar troligt. Men inte under den närmsta tiden.

   Radera
  3. Realräntorna i US har nu nått positivt territorium. Frågan är om det kommer att ske även i Sverige och Europa eller om kontinenten kommer fortsätta leverera negativ realränta.

   Radera
  4. Kan tänka mig att när räntan i US 10Y når 2% kommer det att börja påverka på riktigt?

   Radera
 4. Dumt av Putin att bli kränkt, det är ju absolut inget sakfel i Bidens beskrivning av honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krig och konflikter är positivt för ekonomin

   Radera
  2. Tänker direkt på ett citat från Megadeths legendariske frontman Dave Mustaine, "if war is good for the economy, then money sucks!"

   Radera
 5. Cornu. Lika bra du lägger ner morgonbrevet och enbart konstaterar att idag går OMX upp. Gäller oavsett omvärlden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte då. Det är en del av mina dagliga rutin att kontrollera marknaderna, sedan att alla prognoser numera är helt meningslösa, ens samma dag, är en annan sak.

   Radera
  2. Skoja. Var mest fascinerad över att omxs vände upp på plus ett tag. Sanslöst va starkt Swe är.

   Radera
  3. Optimismen är stark bland alla obrända nya småsparare.

   Radera