Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-26 13:52

Fredagsmys: Vad finns det för produkter som minimerar inslagen av Kina?

Dags för lite fredagsmys igen. Vi kan väl lämna diskussionen öppen för vad det finns för produkter att köpa som minimerar inslagen av den folkmördande koncentrationslägerdiktaturen Kina. Att helt undvika kinesiska inslag, om inte annat i ett företags allmänna verksamhet som anställdas datorer och mobiltelefoner, är nog svårt, men vad finns det som iaf inte sätts samman i den kinesiska diktaturen, utan kanske i någon annan av världens diktaturer - trots allt är de flesta länder diktaturer och de flesta människor i världen lever i en diktatur?
Min Woolpower Full Zip Jacket i äkta Ullfrotté (tm) 400 är sydd av Ing-Marie N. i Östersund. Namnet på vem som sytt står under tvättlappen.
Allt tillverkas inte i Kina här i världen, även om många svenska produkter bara är utvecklade och designade i Sverige, men tillverkade i Kina. 

Undantag finns, t ex Woolpower i Östersund, där perfektionen i form av förstärkningsplagg uppnåtts med deras polokragade ullfrotté (tm) yllekofta 400. Merinoullen är dock inte svensk utan från Uruguay eller Patagonien i Argentina. Andra exempel är svenska Eton, vars skjortor syns inom Europa. Det finns även läder sydda i t ex Vietnam eller Indonesien, men man måste hålla tungan rätt i mun. T ex syr Facebook-succén Revolution Race sina kläder i både Vietnam och Kina, så man vet inte vad man får. Annars mycket nöjd med deras GPX Pro-byxor som är minst sagt välsydda och prisvärda.

Sedan är förstås Vietnam också en diktatur, men kanske utan samma globala ambitioner, och är även en traditionell fiende till Kina samt har gjort en del moraliskt hyfsat positiva grejer genom åren, som kickat ut Röda Khemererna och Pol Pot från Kampuchea.

Inte heller amerikanska produkter är nödvändigtvis gjorda i USA, utan också ofta i Kina. Designed by Apple in California är rätt symptomatiskt. Designat och utvecklat i USA, tillverkat i Kina. En Tesla Model 3 som säljs i Sverige är sannolikt från Kina, medan S och X är från USA, men samtliga innehåller nog kinesiska komponenter ändå.

Nu kör de flesta större bolag med CSR  - corporate social responsibility - men det betyder inte att man inte har tillverkning i Kina, bara att man betalar drägliga löner och har drägliga arbetsförhållanden utifrån tillverkningslandet sett. Exempelvis Sydkoreanska LG likt Apple har tillverkning i Kina.

Vitvaror finns det dock fortfarande tillverkning av i såväl Sverige som Europa. Ofta lite dyrare och med lite bättre kvalitet, t ex Electrolux som typiskt svenskt bolag.

En del verktyg tillverkas fortfarande i Sverige, t ex knivar från Hultafors och Mora, och kan ändå hålla en mycket god kvalitet per krona. Tillägg: Enligt uppgift tillverkas Hultafors knivar i Kina numera.

Dock finns det nog i det mesta inslag eller komponenter från Kina och det går i praktiken inte att bojkotta Kina idag. Om inte annat kommer ett företags verksamhet t ex ha datorer tillverkade i Kina, eller för den delen produktionsutrustning. Och oavsett - det kostar att välja bort kinesiskt. En kostnad de flesta nog inte har lust att ta.

Men över till bloggläsarna.

Vilka icke-kinesiska produkter känner ni till och kan rekommendera om man vill minimera inslagen av Kina?

Med det önskar jag läsarna en riktigt mysig fredag framför er teve med komponenter från eller rent av tillverkad i Kina.

Skrivet på en dator tillverkad i Kina. Apple ska dock flytta en del tillverkning av sina datorer till Vietnam. Min externa bildskärm från LG är tillverkad i antingen Kina, Sydkorea, Mexiko eller Polen. Står dock inte på den, men kanske stod på förpackningen en gång i tiden.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

136 kommentarer:

 1. Finns ju mycket nuförtiden som görs i Östeuropa, t.ex. har väl Philips stor produktion i Polen.
  Samma gäller möbler, verktyg etc.
  Skor bör väl vara från England, även om de inte behövs så mycket de här dagarna.
  Nu är det väl annars prestigeindustri i form av fordon som är på väg dit, att Fiskarsspaden man köper är gjord i Polen struntar de nog i när de tar över ledartröjan bland fordon etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Philips tillverkar endast medicinsk utrustning idag. Hushållsdivisionen annonserades som såld till ett kinesiskt bolag i förrgår även om överföringen tar några månader. Osäker om rakapparaterna hör hemma i vård eller hushåll. Lamporna är ett annat bolag som ändå tillverkar allt i Kina. Hemelektroniken görs av ett Hongkong-bolag som till stor del köper överskott och smäller ihop, namnet är bara licensierat från Philips. Konglomeratet Kungliga Philips som byggde Västvärlden under 1900-talet har knoppat av verksamheter på löpande band de senaste decennierna och är idag bara en tummetott av sina fornstora dar.

   Philips är verkligen ett typexempel på Västvärldens uppgång och fall, där alla verksamheter är avyttrade och man fått för sig att varumärkeslicensiering är det bärande.

   Radera
 2. Moraknivar är väl fortfarande helsvensk tillverkning?

  SvaraRadera
 3. Hemma från Systemet. Lade inte märke till något från Kina. Snart, på onsdag, anses jag ha full immunitet mot den kinesiska pesten, men fortsätter med munskydd för att påminna andra. Vissa exporter från Kina är lättare att avstå från än pesten.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för varningen. Köpte utmärkta jordgubbar på Hemköp. Blir det kinamat hamnar den i komposten. (Vet att det finns några soppor i kylen, men måste kolla om fisken eller svampen är ok). Får fråga min fru om vad hon tänkt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Har du redan betalat för den kan du lika gärna äta upp den - pengarna har redan gått vidare till nästa led, etc.

   Radera
  3. Hade inte ätit kinesiskproducerad mat alls. Rena giftet.

   Radera
 4. Om jag minns rätt la Elecrolux ner sin sista tillverkning i Sverige för ganska många år sedan. De flyttade den till Ungern.
  Siemens/Bosch tillverkar fortfarande det mesta i Tyskland.
  Men självfallet kommer ju komponenter i produkterna från Kina. När det gäller datorer så kan man titta på processorn, Intel har jättestor fabrik på Irland så den kan ju komma därifrån.
  Svenska konsumeptprodukter är svårt, tyvärr så pysslar ju svensk industri mest med underleverantörsjobb mot annan industri.
  När det kommer till kläder borde vi hoppas på att viskostyg kan slå igenom. Istället för att förstöra miljön med bomull använda svensk miljövänlig gran och att man med automatisering kan flytta hem produktionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Svensk miljövänlig gran"?? Enligt MP (och andra fina föreningar som naturskyddsföreningen etc) är det bland det mest omiljövänliga som finns och klimatet hänger på att vi kan konfiskera och förbjuda skogsbruk i Sverige. Så enligt det fina folket på Södermalm har du fel och bättre då att importera från bla Kina.

   Radera
  2. Elektrolux har en del tillverkning kvar i Sverige.
   Det finns en del tillverkning kvar i Sverige, främst specialkomponenter, legotillverkning osv. oftast riktat mot industrin.

   Radera
  3. Enligt naturskyddsföreningen finns det certifierade tillverkningsmetoder av viskos som får grönt ljus. Det gäller att inte släppa ut svavel- och kväveföreningar mm.

   Radera
  4. Intels processorer görs idag uteslutande i USA. Andra chip de tillverkar kan göras annanstans. Finns en fabrik i Kina som gör deras 3D-minne. List of Intel manufacturing sites - Wikipedia. Intel är dock ett monopolistiskt maffiabolag som hämmar utvecklingen och bör därför undvikas. De är dessutom gravt akterseglade i prestanda numer (igen).

   AMD:s chip görs hos TSMC i Taiwan, världens främsta halvledartillverkare, som nu är högaktuell även utanför halvledarindustrin pga elektronikbristen överallt.
   Läs gärna Financial Times rykande färska artikel om det hela: TSMC: how a Taiwanese chipmaker became a linchpin of the global economy

   Om situationen är jobbig nu så TÄNK ER KATASTROFEN SOM INTRÄFFAR NÄR KINA INVADERAR TAIWAN!


   Produkter från svensk skog är bra, punkt. Korkskallarna tror att kineserna spelar någorlunda efter samma regler som vi.

   Större delen av Europa är mest underleverantörer mot annan industri. Som exempelvis "Advanced semiconductor manufacturing lithography" avknoppat från Philips.

   Radera
 5. Bättre stereo-prylar är sällan gjord i Kina. Tyvärr blir det ju en fråga om intresse och plånbok då Kina vinner för de flesta pga prislappen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får man nog vara väldigt selektiv och påläst.

   Många "dyra" märken tillverkar 95% av sakerna i Kina men har kvar tillverkningen av de allra allra dyraste sakerna hemma.

   Radera
  2. De märken jag kör har ingen tillverkning i Kina. Undantaget är en transport/DAC som är gjord i Kina. Specialimport på den, säljs ej i Europa.

   Radera
  3. Själva DAC-chippet som sitter i allt som behöver omvandla digitalt till analogt kan definitivt vara Kina så det är ingen big issue för mig. Man vill ju ändå kunna höra ljud i sin anläggning eller telefon.

   Radera
  4. Man kör väl vintage Hifi - made in Japan! Pioneer FTW!

   Radera
  5. Vilka märken kör du och vad menar du med "ingen tillverkning i Kina"?

   Försöker inte vara dryg.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Det jag kör i huvudanläggningen är gjort i Danmark och Schweiz.
   Sen har jag också vintage från Japan, Sverige, Tyskland och USA.
   Intresseklubben noterar.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Sennheisers dyraste tillverkas i Tyskland.

   Gissar att Bang & Olufsen åsyftas ovan.

   Radera
  10. Nej. Bang Olufsen är inte seriös hifi.

   Radera
 6. Nån mer än jag som får vibbar av The Bear and the Dragon av Tom Clancy?

  Undrar om något kan utlösa liknande saker som sker i boken. I boken skjuts två katolska präster när de i Kina försöker förhindra en VÄLDIGT sen abort.

  SvaraRadera
 7. Datorer från Fujitsu kan fås tillverkade i Tyskland, Tjeckien eller Japan. Används av ganska många militära myndigheter, både i orginalskick som ombyggda enligt diverse standarder (Tempest).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ante mig, upphandlingar utan minsta krav på smak och form. Design bara en mor kan älska.

   Radera
 8. Svar
  1. Adderar till listan Moraknivar, jag lägger säkert 150 jaktpass per år och fäller otaliga vilt. Mora är den kniv som pris/prestanda ger överlägset bäst utväxling enligt mig. Dom kanske inte ser så coola eller "native" ut men dom levererar varje dag!

   Radera
  2. Beställda en Woolpower nu, bloggaren fick mig över kanten... Det blev en likadan som ovan.

   Radera
  3. Jag sätter mitt "goda" rykte i pant på att du blir nöjd med Woolpower. Som sagt jag lägger många pass i skogen och mitt underställ är helt grymt!

   Radera
 9. Idag är ju i stort sett hela våra bostäder svenska, eller i vilket fall europeiska. I alla fall så länge det rör sig om trähus. Större handelsvaror med låga värden per kilo är antagligen inte lönsamma att importera långt och byggvaror är en av de sakerna.
  Sedan fyller vi husen med kinesiska prylar, men det är en annan sak.

  SvaraRadera
 10. Grejen är att det går ju inte helt att bojkotta hur mycket ni än vill, det blir bara några symboliska slag i luften - t.ex så deltar Kina i kval till fotbolls-VM och det betyder att svenska laget supportar indirekt även om de inte ens möts i slutspelet, så tittar ni på Sveriges matcher så supportar ni i alla fall litegrann. Gäller givetvis alla andra idrotter också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar alltså att om du ser en kines på Drottninggatan så stödjer du Kina?

   Radera
  2. Lovar att sätta China Girl med Iggy på ban-listan.
   Spelar ingen roll att den handlar om kokain från Columbia, bort ska den!

   Radera
  3. Glöm inte den mycket bättre "China White" av Scorpions:

   https://www.youtube.com/watch?v=p0mEuIvfFCA

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Hur tänker du nu? Vi diskuterar sätt att inte göda Kina som privatperson.

   Radera
 11. Graningekängan tillverkas utomlands, då är det lika bra att ge upp, väntar på den första importerade surströmmingen som slutpunkt för svensk tillverkning.

  Ser ut som Trumps startade handelskrig mot Kina blir det bestående arvet efter Trump, bara nu inte ni ivriga blågula nationalister med era svenska produkter inte vill förstöra aktiemarknaden med ett storskaligt handelskrig nu när marknaden tuffar på så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trumps handelskrig har fått motsatt effekt och kraftigt stärkt Kinas inflytande i världen. Tillverkningen har bara flyttat slutsteget till andra länder och kringgår på så vis tullen. Sammanfattning om Kinas och handelns historia och hur de använder Västvärldens metoder mot oss för att (åter)få världsherravälde.

   Ditt inlägg är väldigt symptomatiskt för Västvärldens undergång. "Skit i försörjning och politik, vi måste ju kunna spekulera fritt!"

   Radera
 12. Hushållselektronik, Hifi, datorer och telefoner flyttar ju stegvis iväg från Kina till Vietnam, Malaysia, Indien, Filippinerna, Indonesien, Thailand och till Republiken Kina (Taiwan).

  Min HP-skrivare jag köpte i januari var tillverkad i Thailand i september 2020. Min gamla HP som gav upp var tillverkad i Kina 2013.

  Kinesiska brands kommer naturligtvis att fortsätta tillverka i Kina. Resten migrerar i skrivande stund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var delägare i svenska XTZ (RIP Olle, saknar dig) och det var stora problem med att få till en vettig produktion i Kina. Till slut landade produktionen i Thailand. Så ja, jag kan bekräfta det du skriver.
   Sen finns det ju de som svenska Harmony Design som har sin tillverkning i Sverige men då pratar vi andra prisklasser.

   Radera
  2. Åh, spelar på ett par XTZ 100.49.

   Radera
  3. Det är mest önskedrömmande. Som sagt så har tillverkningen bara flyttat slutsteget till andra länder för att kringgå tullen, i verkligheten tillverkas 90+% fortfarande i Kina. Det är ingen slump att alla länder du räknar upp är grannländer och/eller tillhör Kinas intressesfär av lydstater.Sammanfattning om Kinas och handelns historia och hur de använder Västvärldens metoder mot oss för att (åter)få världsherravälde.

   Radera
 13. Hantverksprodukter naturligtvis, finns inget vackrare.

  Tyvärr är den kaffemaskin jag tänkt mig tillverkad i Kina. Istället för köp bestämde jag mig för att gnälla hos distributören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag vänder på min moccamaster läser jag tillverkad i Norge. ( den är dock nästan 30 år gammal så vetefasen om de fortfarande är norsk)

   Radera
  2. Norge, trodde de var Holland eller liknande.. Fick gå och kolla made in Netherlands och den är nog bara 2år.

   Radera
 14. Finns en hel del som ej är tillverkat i Kina:

  - Naturkompaniet har en del kläder och skor tillverkade i Europa eller andra delar av Asien. Klädmärket ASKET har tillverkning i Europa med en helt unik möjlighet att spåra plagget.

  - Samsung och LG TV-apparater står ofta som made in Polen eller Slovenien, även om en del komponenter säkert är kinesiska. Sony tillverkar Bluray spelare i Malaysia. Även många dammsugare är tillverkade i EU.

  - Köksredskap är ofta lätt att hitta som är tillverkade i Sverige eller EU. Kastruller från Tyskland, stekpannor från Sverige och Frankrike osv.

  Går man upp lite i kvalitet så blir utbudet av icke kinesiska produkter betydligt större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även många digitalkameror från Nikon samt objektiv tillverkas i Thailand. Detta gäller säkert även för övriga kameratillverkare från Japan.

   Radera
  2. Moccamaster kaffebryggare tillverkas i EU.

   Radera
  3. IKEA har en hel del möbler som tillverkas inom EU, exempelvis är min soffa från Polen, soffbord från Tjeckien osv.

   Radera
  4. Var slutmonteringen av TV-apparater sker är ointressant, det handlar nästan enbart om att kringgå tull och skatt. Den viktigaste komponenten – panelen – görs nästan bara i Kina. Enda chansen du har att slippa det är att köpa en OLED-apparat, de flesta sådana är gjorda i Sydkorea. Elektroniken tillverkas uteslutande i Kina.

   Sony har ingen tillverkning av optiska skivspelare längre, de dumpade Optiarc 2013 i sin finanskris och omstrukturering, så det är någon annan som står för fiolerna. Malaysia tvivlar jag på, misstänker det bara är slutmontering för att undgå tull som sagt, men har ingen koll på den marknaden längre.

   Radera
 15. Havre-ris! Mitt i nyllet Xi! Inte ett risgryn har kommit över tröskeln sedan Frebaco lanserade produkten.

  SvaraRadera
 16. Vad jag lägger pengar på:

  * Kläder, exvis Nudie Jeans som har full transparens i hela leverantörskedjan.
  * Träningsskor och sneakers är oftast gjorda i Vietnam, Indonesien och Pakistan.
  * Kockknivar av bra kvalitet, från exvis Japan och Tyskland.
  * Som vinnörd självklart vin från toppdistrikt som Bolgheri, Piemonte och Bourgogne.
  * Möbler, exempelvis från Italien eller Danmark.
  * Det mesta av allt Lego görs i Danmark, Ungern och Mexiko men de har nyligen öppnat en fabrik i Kina.
  * Och så Model S då om du kan leva med medelmåttiga amerikanska mjukvarutvecklares buggiga kod och den okritiska hejarklacken runt lättkränkta jättebebisen Elon Musk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker Nudie tappat själen. Förr var det alltid(?) Italien. Nu är det Tunisien till 54%

   Radera
  2. Kränkheten gå väl mer åt andra hållet vad gäller kritiken. Barnen hejar dock glatt och vinkar.

   Radera
  3. Lite kul är det väl ändå att så många svenskar känner Musk och vet att han är lättkränkt.

   Radera
  4. Ja det är märkligt, trodde bara han kände den där paypal-killen plus ett fåtal fler.

   Radera
  5. Ang. lättkränkthet så räcker det att följa hans Twitterkonto.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 17. Tanken är ju att ni ska sluta konsumera....så sätt igång

  Keynes är på väg ut , in kommer MTT och Cirkulär ekonomi

  SvaraRadera
 18. Min snus är tillverkad i Sverige och jag tvivlar på att tobaken är odlad i Kina.

  SvaraRadera
 19. Tillverkas mycket specialkomponenter och legotillverkning till industrin i Sverige. Konsumentprodukter som inte är tillverkade i Kina är bl.a Thules grejer, IKEA-har mycket produktion i östeuropa, Husqvarna tillverkar både i Sverige och England. Byggmaterial tillverkas mycket i Sverige och Europa. Mycket av Europas bilar tillverkas i Europa.
  Allt är inte made in china eller asien i stort. Men det billiga slit och släng vi efterfrågar till låga priser kommer från länder med lägre löner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Industriprodukter görs nästan aldrig i Kina. Små konsumentprodukter görs nästan alltid i Kina.

   Radera
 20. Snus, brännvin och ammunition.

  SvaraRadera
 21. Är ju betydligt mer inne på Niklas Doughertys bild av Kina än ditt onyanserade Kina-hat, men tackar ändå för listan. Nu vet jag ju vilka produkter jag skall undvika. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kina är mångfalt värre än Sovjet. Det är civilisationernas kamp nu.

   Radera
  2. Det är precis tvärtom. Det är väst under den självutnämnda världspolisen USA som är världens problem.

   Radera
 22. Min gröt. Saltå kvarns fiberhavregryn. Ursprungsland: Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt svenska kaffe, ursprung Helsingborg/Zoegas.

   Radera
  2. Jo, jag kör också med svenskt kaffe ;)

   https://mskb.se/odla-ditt-kaffe-i-sverige/

   Radera
  3. Tycker Kharisma från Löfbergs är ett gott svenskt (Karlstad) kaffe. Teblask kan Xi få hålla sig med.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Jag kom över ett parti ekologiskt krav Gevalia som räcker året ut, så det fick bli den sorten den här gången. Ok smak. Finns bättre.

   Radera
  5. Nanotec, det beror på vilket vatten man har. Några droppar deuteriumoxid kan tillsättas för önskad tyngd. Doseringen är lagom och måttlig för att passa det Svenska kaffet.

   Radera
  6. B2B med tritiumoxid klarar man sig på färre droppar. Mindre risk för blask.


   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Saltå bojkottas här

   Radera
  8. Te. kommer osökt att tänka på Tinariwen. Fantastiskt liveband btw:

   https://www.youtube.com/watch?v=VoPPMktXCEI

   Radera
  9. Saltå kvarn, alltså sponsra alternativmedicin och kvacksalveri istället för Kina.

   Radera
  10. Din åsikt - inte min. Håller inte med. De produkter jag använder från Saltå är alldeles utmärkta. Jag har aldrig använt deras medicin, men en del av deras tänk i botande har jag inget emot. Är man inte inskränkt och fördomsfull, så finns det guldkorn att hämta. Det går alldeles utmärkt utan att man är religiös.

   Radera
  11. helt klart ”i tidens anda” att reka Saltå :)))

   Radera
  12. Behövs varken inskränkthet eller fördomar för att inse att gräva ner döda kråkor i odlingarna inte påverkar de läkande egenskaperna hos potatisen man sätter där. Bara en gnutta sunt förnuft.

   Radera
  13. Jo, just inskränkt och fördomsfull och utan sunt förnuft och förmågan att se helheter är vad du är. Du försöker falskt och ohederligt pådyvla mig deras världsbild, när det bara är mindre delar av den som jag bejakar. Jag förkastar den "andliga sidan" av deras världsbild och deras metoder, men kan likväl se att de kan producera t ex kvalitativt havregryn. Det kan du med din enkelspåriga världsbild inte inse att man kan göra, utan om man köper deras havregryn så köper man hela konceptet. "Allt är svart eller vitt". Jag rekommenderar dig att inte köpa deras livsmedelsprodukter.

   Sedan kan jag tillägga att en del av deras leg. läkare, sjuksköterskor och terapeuter troligen är inkompetenta (har inte testat dem), men den inkompetensen förekommer sannerligen även inom den traditionella skolmedicinen och den läkare som uteslutande använder sig av den.

   Radera
  14. Angående medicin kan du läsa länken nedan. OBS! Jag lägger enbart ut den för att något balansera. Jag stödjer inte dem, men anser inte heller att det enbart rör sig om 100% humbug. Den fällan tänker jag inte gå i.

   https://www.antroposofiskmedicin.nu/forskning/

   Radera
  15. Tillägg: Jag håller med om det du skriver om det där med att gräva ner döda kråkor i odlingarna osv. Är det en rekommendation från Krav, eller? Referens på det du påstår? Tycker inte att Krav verkar vara direkt oseriösa, även om de säkert har sina brister.

   https://www.expressen.se/gt/faglar-dog-i-odlingens-nat-nu-forlorar-agarna-krav-certifikat/

   Radera
  16. Köper man deras havregryn stöttar man konceptet ekonomiskt och hjälper de indirekt sprida sina lögner om att du t.ex. kan bota cancer med hokus-pokus-mediciner.

   Antroposofisk medicin är 100% kvacksalveri och människor som vill sko sig på andra som oftast är svårt sjuka och desperata efter att hitta lösningar.

   Radera
  17. Läs om biodynamisk odling, det som Saltå Kvarn sysslar med, så förstår du min referens om döda kråkor.

   Radera
  18. Det är du som sysslar med 100% hokus-pokus och desinformation. Det är du som far med lögner. En riktig kvacksalvare. Du har inget på fötter. Börja med att ge en KÄLLA till de döda kråkorna. Du verkar vidare inte ha läst vad jag skriver, eller alternativt så fattar du långsamt. Kolla även länkarna, för att få lite perspektiv (men du önskar troligen bara behålla dina fördomar och då är diskussionen meningslös). Du fortsätter konsekvent med halmgubbar. Behåll dina vanföreställningar för dig själv. Dina dumheter biter inte på mig.

   Radera
  19. Skulle du påstå att om du t ex köper ett par handskar från ett visst land så stödjer du automatiskt indirekt regimen och de historiska övergrepp de gjort. Du och jag har säkert något som är producerat i Kina (även om jag minimerar), och vi stödjer alltså då automatiskt regimen? Vi är alla skyldiga, vad vi än gör?

   Radera
  20. Helt ärligt, du trollar och jag gick på det. Dumt av mig.

   Radera
 23. Att vi köper billigt från Kina samtidigt som vi i Sverige slår oss på bröstet med att vara duktiga inom hållbarhet, miljö, arbetsrätt och mänskliga rättigheter är en enorm dubbel moral. Skulle detta produceras i Sverige så hade vi haft samma problem här också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu nyttjar vi robotar och dessutom fossilfri el samt lite AI. Blir inga arbetsläger här inte.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Råvarorna till t.ex. batterier kommer från samma ställen och ska vi priskonkurrera mot Kina som struntar i allt men svenska tillverkare ska hålla fanan högt, det kan nog bara lösas med kraftiga importtullar från Kinabatterier i detta fall.
   Men är det inte synd om robotarna som måste slava, kanske AI kommer fram till att människor fungerar bättre då de inte behöver servas lika ofta bara man håller dom hyffsat nöjda.

   Radera
  3. Nu är ju redan kobolt och Nickel på utfasning. Tesla SR+ kommer framöver enbart att erbjudas med LFP-batterier. Lithium var vi väl ganska gott om, så vilka råvaror tänker du på? LG, Panasonic och CATL är de stora. Bara en är ifrån Kina och de går all-in på LFP.

   Radera
  4. Kallas för konsumtionsbaserat CO2-avtryck. Där ligger vi svenskar på runt tio ton CO2e/år och vi måste ner till två... Och då har vi i princip 100% fossilfri el i Sverige.

   Radera
  5. När folk inser vad det innebär i praktiken att gå ner från 10 ton till 2 ton lär de gröna idealen få sig en rejäl törn som vanligt då idealen konfronteras med den bittra verkligheten.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 24. Champagne, Kalix löjrom, svensk hummer eller ostron när det inte är hummersäsong.

  SvaraRadera
 25. Oppigårds Thurbo IPA och LD extra strong snus, samt förstås Kallax surströmming och mandelpotatis.

  SvaraRadera
 26. Köp aldrig kinesisk vitlök. De är på väg att ta över världsmarknaden på vitlök genom straffarbete i sina fängelsen samt hota och fula sig mot småskaliga vitlöksproducenter världen över.

  Tittar ni ser ni att det knappt finns vitlök från andra länder i många butiker längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ska man köpa tofu köper man Yipin, all tillverkning i Sverige, sojabönorna från Frankrike.

   Radera
 27. Möbelindustri finns fortfarande kvar i Sverige även om mycket även görs i Baltikum och Polen. Lammhults, Swedese, Kinnarps, Gärsnäs, mfl (listan kan göras lång) har egna fabriker i Sverige. Finns även textil industri som Bogesunds och Kasthall.

  Fordon och anläggnings maskiner görs ju också lokalt. Volvo cars, köningsegg, Volvo trucks, CE, Scania, Ljungby mfl.

  SvaraRadera
 28. Pennor, block för typ design o skiss. Shachihatas Artline eller Unis Emott båda från Japan. Block ofta från England, Frankrike, som Canson, Daler Rowney eller Fabriano från Italien. Finns till bra pris också på ex InEx.
  Billigare varor kan nog vara Kina, som typ Adlibris markerblock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta från Faber-Castell och Staedtler är gjort i Tyskland. Ballograf finns kvar i Sverige. Pilot i Japan.

   Radera
 29. Tumstock eller andra verktyg från Hultafors.

  SvaraRadera
 30. Skor från svenska "Kavat" är tillverkade i Bosnien.
  Möbler från "Boolia.com" är också de tillverkade i Bosnien.
  IKEA driver Polens största möbelfabriker direkt eller indirekt.
  Ingvar visste vad han gjorde en gång i tiden...
  Koreanska bilar som Kia är tillverkade i Slovakien.

  SvaraRadera
 31. Hoppas vi slipper Finnerödja jordgubbar importerade från Kina.

  SvaraRadera
 32. Är biodlare. Honung från Sverige. Oslagbart.

  SvaraRadera
 33. TV av märkena Hitatchi, Andersson, Luxor, Skantic mfl tillverkas i Turkiet. Inte ett jätteroligt land det heller ur olika olika synvinklar å säkert med en hel del kinesiska komponenter, men iaf något...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var slutmonteringen av TV-apparater sker är ointressant, det handlar nästan enbart om att kringgå tull och skatt. Den viktigaste komponenten – panelen – görs nästan bara i Kina. Enda chansen du har att slippa det är att köpa en OLED-apparat, de flesta sådana paneler är gjorda i Sydkorea. Elektroniken tillverkas uteslutande i Kina.

   Radera
 34. svensktillverkad.se är en ganska bra sida för ändamålet.

  SvaraRadera
 35. Investera i ett parkträd till trädgården, odlat i Europa.
  Trevligare än hund.

  SvaraRadera
 36. Wow! Nu minns jag varför jag alltid återkommer till bloggarens sida. Riktigt relevant fråga man kan ställa sig. Vad bidrar jag som konsument till Kinas framfart och är det värt det?
  Rekomenderar att se south parks avsnitt "Band in china" som just blev banned in china.
  Tack för en informativ blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tipsar om "Ivanhoe of Sweden" som ett riktigt bra klädmärke

   Radera
 37. Färg och måleriverktyg från åtminstone Flügger är ju svensk/dansk tillverkat. Har till och med delvis handgjorda penslar som tillverkas i Bankeryd för en vettig peng.

  SvaraRadera
 38. Apples flytt av tillverkningen till Vietnam handlar nog bara om en skenmanöver för att komma runt tullavgifterna Trump införde. Förmodligen tillverkas mer eller mindre allt i Kina fortfarande, men sista biten utelämnas och sätts ihop i Vietnam istället.

  Cyklar: Skeppshult är mig veterligen enda företaget som tillverkar ramen och monterar i Sverige. Många komponenter är utländska, men det mesta är högkvalitativa europeiska och japanska, något som Cycleurope (Crescent, Monark m fl) tumat på.

  Sennheisers dyraste hörlurar tillverkas i Tyskland.

  TV-apparater: OLED-paneler är mestadels tillverkade i Sydkorea, men LG Electronics har dessvärre nyligen öppnat en andra OLED-fabrik i Kina, och jag vet inte vilka linjer (storlekar) som görs där. Endast LG gör OLED-paneler. Alla LCD-paneler för konsumentbruk görs mig veterligen i Kina numer.

  OLED är fullständigt väsenskilt från LCD med alla dess varianter som Samsung luras med, såsom "LED-TV" och "QLED" vilka bara är dyra sminkade grisar med mycket mutpengar till bloggare och recensenter bakom. OLED är det man ska ha som sin TV numer, det är det bästa som finns ur alla aspekter.


  Slänger återigen med denna utmärkta sammanfattning om Kinas och handelns historia och hur de använder Västvärldens metoder mot oss för att (åter)få världsherravälde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte problemet med LG Oled att de drar för mycket ström och kommer förbjudas likt Plasma-tv?

   Radera
  2. @Östergen: nix, de ligger i paritet med LCD. Tror t.o.m. OLED drar generellt mindre ström vid samma ljusstyrka.

   Litet förtydligande: LG är de enda som gör OLED-paneler för TV-apparater. Övriga få tillverkares OLED är ändå dåliga, för LG sitter på rätt teknik, patent och kunnande. Oväntat för Lucky Goldstar, men de satsade rätt när de köpte in sig på det på 00-talet. LG Display säljer sina paneler till en rad andra tillverkare också, så det är i grunden samma från Panasonic, Sony och "Philips". Bildelektroniken är dock egen och påverkar ganska mycket, så resultatet skiljer sig en del.

   Kom på en grej till: papper! Kontorspapper och kopieringspapper. Stora Ensos MultiCopy tillverkades åtminstone fram till nyligen i Sverige (vet inte om det ändrats). Det är dessutom ett riktigt bra och miljövänligt papper som inte fastnar eller dammar och fördärvar skrivaren. Xerox tillverkar sitt "miljövänliga" återvunna papper i Kina… jomenvisst. Köp inte heller Clas Ohlsons eller andra butikers egenmärkta klor- och blyspetsade Kinaskitpapper till barnen.

   Radera
  3. Ok. Det har snackats en del iom att de ligger i energiklass G.

   Radera
  4. Det var en nyhet för mig. Tydligen har EU just gjort om energimärkningssystemet och flyttar ner allt några snäpp för att skippa alla plus och lämna utrymme för framtida utveckling samt räknar lite annorlunda, så det mesta som förut klassades som A utan plus räknas numera som G. A new generation of EU energy labels. Nu finns en QR-kod där man kommer direkt till produkten i EU:s databas och får mer info. Det började användas fullt ut så sent som 1 mars. Produkter som ej längre produceras men fortfarande finns i handeln är dock undantagna och får fortsätta säljas med den gamla märkningen.

   För skärmar av olika slag finns även en underkategori för HDR-visning. Electronic displays including televisions

   Radera
  5. Tycker det är orimligt att relativt energieffektiva OLED buntas ihop med strömslukande "kvantfilter"-LCD "QLED" (egentligen bara ett extra filter med nanopartiklar som förbättrar de optiska egenskaperna i LCD-konstruktionen något, men det kräver starkare bakgrundsbelysning för att uppnå samma ljusstyrka i slutändan = mer ström). OLED är som teknik klart mer energieffektiv än LCD, men LGs lösning använder en extra diod i vitt i färgmatrisen, för mönstret RGBW, för att minska slitaget och uppnå HDR, och det drar mer ström.

   Att strax över 100 W landar på lägsta klassen, nummer 7 i ordningen, känns knasigt, särskilt som det existerar apparater som drar över 250 W. Har EU tänkt att nya A ska vara max 10 W eller? Jag hittar inte kriterierna. Misstänker att Samsung lobbat för detta så att de inte ska framstå i sämre dager än faktiskt betydligt bättre tekniker, nu när de blivit akterseglade i TV-branschen och ingenting har att sätta mot OLED längre. Jaja, det kan ju finnas en chans att LG lyckas komma under 100 W med OLED, så det blir i alla fall någon skillnad för okunniga. En QLED kommer aldrig komma ur klass G.

   Radera
  6. Ja du. Har även funderat på hur de kommer resonera gällande hifi där bra slutsteg kan dra iväg på några hundra watt.

   Vad tror du om inbränning Oled LG? Är väl mest det som bekymrar mig då jag kan ha på CNBC 12 timmar vissa dygn. På en plasma jag har är inbränningen synlig.

   Radera
  7. Dvs det blir väldigt statiska bilder gällande Cnbc och Bloomberg. Olika rutor där kurser etc kablas ut sätter sina spår i plasma. Varit snack att så kan bli fallet även med Oled fast i mindre omfattning.

   Radera
  8. Ja, särskilt som ljud. såvitt jag förstår, inte går att energieffektivisera nämnvärt utan kvalitetsförlust. Jag får känslan av att EU nu inte bara vill främja utveckling av energisnåla apparater från tillverkare, utan också främja att konsumenter köper mindre och sämre saker. För en TV över 50 tum kommer aldrig komma under 50 W, åtminstone med nuvarande teknik. Att projicera en viss mängd ljus kräver helt enkelt en viss mängd energi, och dioder är redan väldigt bra även om det finns utrymme för förbättringar.

   Möjligen kan micro-LED nå det, men det ligger ett decennium bort till normala priser. Kom ihåg att den första OLED-TVn släpptes redan år 2004 av Sony. Samsung försöker desperat stjäla uppmärksamhet och få folk att tvivla när de nu släpper en 110 tumare till försäljning för nästan 1,5 miljoner kronor (varning för Samsung-betald artikel, att de inte satsar mer på OLED är inte för att de "inte gillar det" utan för att de aldrig fick det att fungera tillräckligt bra), men de kan inte komma ifrån att de helt enkelt inte har någon konkurrenskraftig teknik för 2020-talet. Kineserna äter upp dem i LCD-området och LG tar hela premiumbiten med OLED.

   Eller ligger energiklasserna A-F i ett snävt spann inom 50-100 W? Dumt oavsett.

   Radera
  9. Ju mer jag tänker på det desto mer upprörd blir jag. Dessutom, om utvecklingen får fortsätta, så kommer TV-apparater bli större och gå mot att bli en slags tapet som kan disponeras på olika vis, och de första iterationerna blir rimligtvis strömslukande. Fast klassningnen kanske är viktad efter storlek också. Undrar som sagt hur kriterierna ser ut.


   Vad gäller inbränning så är det problemet borta för normalt TV-tittande och TV-spelande. Det finns t.o.m. folk som använder dessa apparater som datorskärm på ett kontrollerat och varierat sätt. Men… som övervakningsmonitor skulle jag avråda från OLED. Jag har hört om folk som påstås ha en LG C9 i ett halvår med samma kanal på i 4-6 timmar i sträck nästan varje dag utan inbränning, så det verkar finnas bra med spelrum. Men inbränning är inte hel eliminerat. I ditt fall hade jag helt klart valt en LCD istället. För sådan "bakgrundsvisning" av nyhetsinslag och aktievärden är bildkvalitet ändå tämligen ovidkommande.

   Jag känner till kanalerna, händer ibland att jag tittar lite på CNBC, och 12 timmar med det varje dag är som att be om inbränning. Men om du känner för det och har ekonomin så kan du ju skaffa en OLED ändå och sedan rapportera dina erfarenheter :)


   Ser nu också att jag skrev LG Electronics i mitt urpsrungsinlägg i denna tråd. Det är ju LG Display som har fabrikerna. LG Electronics är de som bygger ihop TV-apparaten och säljer till butik.

   Radera
  10. Tack för återkopplingen. Kör vidare på min VA-panel trots dålig betraktningsvinkel.

   Radera
  11. För att vara tydlig så är OLED bättre än den bästa plasman, och plasmor blev ju bättre för varje år.

   LG Display är förresten en delrest från Philips. Bedrövligt.

   Radera
 39. Surströmming, men fan vet, kanske den också packasd i Kina idag ?

  SvaraRadera
 40. Om sajten ni handlar från inte skriver ut tillverkningsland, mejla dom och klaga! Är ju nåt man kan se i butik.

  Vilka verktyg tillverkas i bra länder?

  SvaraRadera
 41. Finska Varusteleka säljer outdoor och militärt överskott på nätet. De syr sina egna klädesmärken i Finland eller Estland.

  SvaraRadera
 42. Snus, yxor från Gränsfors och moraknivar - Livet är i princip komplett.

  SvaraRadera
 43. Mina Woolpower lite har verkligen gjort vintern dräglig. Aningens varma vid hård belastning men prima i övrigt. Och snart går vi in i sidenselma säsongen.

  SvaraRadera