Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-12 07:38

Fredagen öppnar blandat i Asien efter nytt börsrekord i Stockholm

Börserna i Asien går uppåt under fredagsmorgonen, efter att Stockholmsbörsen noterat nytt börsrekord igår och USA tangerar tidigare rekord trots att räntorna vände upp igen under torsdagen.
Börsrekord. Igen.
Stockholmsbörsen slog alltså nytt börsrekord igår, men amerikanska indexet S&P-500 nådde inte hela vägen, utan ligger några tusendelars punkter under tidigare börsrekord från den 12:e februari.

OMXSPI gick +1.65% och storbolagsindex OMXS30 gick +1.46%. S&P-500 stängde på +1.04% och hade man stängt på +1.05% hade det varit nytt rekord. Teknikbörsen Nasdaqs 100-index gick +1.73% trots att marknadsräntorna på de amerikanska statsobligationerna steg igen igår. Kanske är ränteoron bortblåst och det är dags att ignorera räntan för börsen igen?

Guldpriset har dock fallit tillbaka till 467:- SEK per gram och USDSEK ligger på 8:48 vilket delvis tar ut den amerikanska uppgången.

I Asien öppnar fredagen positivt. ASX 200 +0.79%, Hang Seng backar -0.66%, Nikkei rusar +1.73% och Straits Times runt nollan på +0.02%. Blandat och lite av varje alltså.

Med en rejält positiv vecka i bagaget ska vi inte bli förvånade om fredagen vänder till vinsthemtagningar. Eller så gör den inte det. Det enda vi kan vara säkra på är att ha fel.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Skulle vilja ta det här tillfället i akt och tacka alla de som prenumererat på Bulletin! Coronasäker underhållning, Alice Teodorescu talar sig varm för arbetarnas värdeskapande i produktionen som en sann kommunist och ägarna tror att grundlagen är en rekommendation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är värd att prenumerera på för fortsatt underhållning?

   Radera
  2. Den tanken har föresvävat mig, och även stärkts sedan igår kväll när det visade sig att ursprungsplanen (på riktigt!) var att marknadsföra redaktionen som Avengers och Sanandaji som Nick Fury.

   Men jag tror de flesta kommer att säga upp sig, tyvärr.

   Radera
  3. Man får lära sig många nya grejer här som Bulletin. Häromdagen var det Nyans. Kul att ni har koll på olika subkulturer som inte når den breda massan.

   Radera
  4. Du menar att en gnällig kolumnist från Kristianstadbladet inte är nån kändisrekrytering? Eller att en överstånden författare som hade sin peak på 90-talet inte omedelbart ger tyngd till en kulturredaktion? Konstigt, Tarki hade ju skrivit ett management-evangelium om "evidence-based recruiting", dom borde ju veta hur man gör?

   Radera
  5. Det känns väldigt internt och smalt.

   Radera
  6. Jag har bara besökt Bulletin 5-10 gånger sedan starten (så jag ska kanske inte uttala mig). Men inte mycket som lockar mig där. Fast undantagsvis intressanta artiklar som:

   https://bulletin.nu/den-filosofiska-sprickan

   Radera
  7. @Östergren: Sanandaji och hans "entreprenöriella vision" håller nog inte med dig.

   Radera
  8. Ben. Självfallet inte. Han är säkert stor i vissa kretsar men gemene man tror jag inte har en susning om vem han är eller vad Bulletin är.

   Radera
  9. Inspelningen har läckt till Expressen nu så nu kan man höra Sanandaji och Arpi käfta på varann, Expressen tyckte det låg i allmänhetens intresse i alla fall. Oklart var "Omid Smith" befann sig just då.

   Radera
  10. Antar att båda har rätt hela tiden?

   Radera
  11. Själv funderar jag när skäggtrenden ska dö ut likt axelvaddar gjorde.

   Radera
  12. Hälften av tiden går åt till att gräla om vem som ska få prata, så det är en ganska osaklig diskussion.

   Du svarar ju själv på din fråga - när axelvaddarna är tillbaka kommer alla vara renrakade. Eller så kommer du åtminstone inte bry dig om folks skägg, för du kommer störa dig på axelvaddarna.

   Radera
  13. Stör mig inte. Däremot är jag fascinerad över hur modebranschen lyckas sälja in koncept som axelvaddar och skägg samt färgen brunt som du helt plötsligt ser överallt.

   Radera
  14. Roligt klipp var det.. finns på youtube för de som inte har premium hos kvällstidningarna..

   Tino låter som Lilla Al-Fadji.. och Arpi talar sådär härligt härskande som man gör när man vill att nån som har tappat det, ska tappa det totalt.

   Är det Stefan Löfven som håller i alla trådar? först krossar han alliansen, sen krossar han liberalerna, nu krossar han fin-högern.

   Radera
  15. Härlig info Gunanr. Lilla Al-Fadji kan man ju faktiskt relatera till.

   Radera
 2. Man ser hur stor del av Dow som teknikbolagen står för, då det mestadels var dessa som fick ny luft under vingarna igår. Tittar man på gamla klassiska värdebolag som Exxon, AT&T, Altria med fler var det istället röda siffror. Vi har mest värdebolag och finans i portföljen, och hamnade på +-0. Förhoppningsvis blir det vinsthemtagningar i tech idag, så kanske vår egen portfölj kan få en knuff i rätt riktning också ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extremt svåra tider på börsen när svenska breda index rusar och många bolag backar. Har ingen rimlig förklaring till varför Sverige går bäst i världen i år förutom att aktieintresset är stort i landet och folk verkar gå all in Sverige?
   Fear & Greed är inte på några oroväckande nivåer (56). Annat var det för ett år sedan (4 extreme fear).
   https://money.cnn.com/data/fear-and-greed/

   Radera
  2. Kan det ha att göra med att många tack vare corona har en massa pengar över som de trycker in i fonder aktier etc?

   Radera
  3. Svinto. Ja det verkar inte bättre. Sverige är en liten marknad och när folket trycker på går det upp.

   Radera
  4. I kontrast kan nämnas att Schweiz backade 0.24% igår. Index där är upp 1.73% YTD. CHF/SEK är minus 1.65% YTD.

   Radera
  5. OMXS30 upp för femte dagen på raken. På rak arm enda börsindexet i världen som mäktat med det.

   Radera