Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-15 09:47

FRA: Militära verksamheten i närområdet för tankarna till kalla kriget

Signalspanings- och IT-säkerhetsmyndigheten Försvarets Radioanstalt (FRA) skriver i sin årsrapport att "den militära verksamheten i vårt närområde kan sägas vara etablerad på en nivå som för tankarna till det kalla kriget".
HMS Nyköping och HMS Carlskrona i Visby Hamn. Ej fotoförbud.
FRA uppger att övningarna i vårt närområde har varit mer komplexa än tidigare och är allt mer sammansatta av  olika förbandstyper, dvs både sjö, luft och mark.

Man menar också att hotbilden mot Sverige har breddats under pandemin, bland annat genom IT-angrepp mot sjukvården. Möjligheten till angrepp har också ökats genom distansarbete, vilket 2breddat attackytan för angripare".

FRA har till andra myndigheter som Säkerhetspolisen och Försvarsmakten rapporterat om utländsk underrättelseverksamhet med kopplingar till Sverige.

I övrigt skrivs väl egentligen inte ut något i rapporten, eftersom det handlar om säkerhetsskyddad underrättelsetjänst. Det finns inte ens någon ekonomisk redovisning. Men FRA ska bland annat få en ny kontorsbyggnad på Lovön och rapporten (PDF) innehåller massor med fina foton på andras verksamheter. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. NATO-övning i Östersjön idag? Två tankkärror på väg in från England nu. Korpen uppe också.

  SvaraRadera
 2. Och en Boeing E-8C signaspanare, två signaspanare i Litauen, mycket på gång nu. Köningsberg är verkligen påpassat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Massa NATO-flyg i Nordsjön också.

   https://www.flightradar24.com/MADRS18/27168170
   https://www.flightradar24.com/NATO32/27167f63 (fina cirklar den gör)
   https://www.flightradar24.com/QID206/271676df
   https://www.flightradar24.com/MDS19/271678bd

   Radera
  2. Över Nordsjön kanske är en korrektare benämning (än så länge...) :)

   Radera
 3. Köningsberg?
  Bytte de inte namn 1946 till nåt som för tankarna till en före detta ordförande i högsta sovjets presidium?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men självklart använder man det gamla namnet som en känga åt ryssarna.

   Radera
 4. Ryssarna tycker ju att områden skall återlämnas till den ursprungliga härskaren, i detta fall Preussen. Fast denna inställning ställer till problem då man undrar vilken tid som vi skall fästa oss vid.
  Tankkärror över Polen också nu, stor övning p.g.

  SvaraRadera
 5. Övning? Det här är skarpt läge, nu kör vi!
  Vi (NATO) har lyckats lura Ryssnarna till inaktivitet medan vi omringat landet. De har visserligen gjort tafatta försök till att ändra opinionen genom trollfabrikerna och RT, men ingen har brytt sig om deras nödrop. Snart är oljan vår och hela landet är konverterat till HBTQ+!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är nog inte så fel ute,Lars. Den ryska paranojjan må vara paranojja. Men bara för att man är paranoid innebär det inte att man INTE är förföljd (omringad i det här fallet) :)

   Hoppas på att vi slipper en större direkt konfrontation under våran livstid. Proxykrigen i framförallt Mellanöstern och Nordafrika kommer nog fortsätta, men jag hoppas innerligt att även befolkningen där kan få leva i relativ fred utan rysk,europeisk och amerikansk (och numera även kinesisk) inblandning. Men det är nog lönlöst att hoppas på....

   Radera
 6. Ryssarna är skraja för kineserna. Ryssarna vågar inte projicera styrka mot Kina och reta upp Beijing. Istället använder Ryssland en alternativ metod och mopsar upp sig västerut. Det är tänkt att visa kineserna att "vi ryssar är salta gossar som inte lallar med nån" utan att behöva rikta det mot kineserna vilket kan bli fel.

  Både Kreml och Beijing vet att Sibirien lika gärna kan vara kinesiskt protektorat om 30 år om Kreml sölar till det. Kasachstan sugs stegvis mot Beijing och Kreml gör fortsatt nada åt det.

  SvaraRadera