Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-16 11:52

Foton: Tomt på vaccinationsparkeringarna efter stopp för AstraZenecas vaccin

"Snälla, hugg mig i armen så gardinerna fladdrar!" - parafras på Norrbottens smittskyddsläkares kända citat
Logistiken för att vaccinera befolkningen finns allt mer på plats, men idag gapade det helt tomt på parkeringarna vid vaccinationsanläggningen på SÄS Skene, skyltningen till trots. I morse stoppades AstraZenecas vaccin, vilket är det som Södra Älvsborgs Sjukhus fått tilldelat sig.
Konditoriet har inte gått i konkurs. Än. Hitåt för vaccin och ...

Sväng ner här

I morse stoppade Folhälsomyndigheten vaccinationerna med AstraZenecas vaccin mot Covid-19. För regionerna innebär det att man nu måste ringa till tiotusentals personer inbokade på vaccination och avboka.

Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) är ett av de sjukhus som fått AZ:s vaccin och nu kört vaccination av riskgrupper, vård- och omsorgsanställda, men där det med dagens besked blir tvärnit.

Eftersom vårdcentralerna inte ska belastas med vaccinationerna så har plats för detta ordnats på annat håll. I Marks kommun är det på Skene Sjukhus, som är en filial till SÄS i Borås.

Två parkeringsplatser avdelade för vaccinationerna, med totalt cirka 40 platser för bilar, gapade nu på förmiddagen helt tomma.
Den ena tomma parkeringen och ...

den andra tomma vaccinationsparkeringen.
Själva vaccinationslokalen och ...

... dess entré.

Det var också helt tomt på folk, och ingen som vare sig gick in eller ut ur lokalerna under den tid bloggen spenderade på platsen, cirka 15 minuter.

Än så länge hanteras vaccinationer med individuell tidsbokning, och därmed behöver det förstås inte vara köer och fullt på parkeringarna. Det är inte heller säkert att man börjat vaccinera i Skene, utan det kanske bara är på SÄS Borås.

Men kolla aldrig en bra story (ett citat jag lärt mig av SVT:s mediedirektör Jan Helin, som jag personligen live sett säga detta på scen), då det är på känslor folk kan påverkas, inte fakta. Tomt och öde är det åtminstone, men man får se det positivt att det i alla fall finns planerade och förberedda lokaler för vaccinationerna någon gång i framtiden när nollriskångesten eliminerat alla dagens vaccin. Under tiden dör folk i Covid-19, andra blir svårt sjuka, en del får långtidsskador inklusive på hjärna och nervysstem, företag går omkull och barn förlorar snart ett år av sin skoltid, vilket kommer följa efter dem resten av livet.

Rent objektivt och faktamässigt så är parkeringarnas ca 40 platser helt tomma och det är efter stoppet för AZ:s vaccin, så rubriken är korrekt. Och i sociala medier kommer 95% ändå bara läsa rubriken.

I övrigt var det nog bråkdelen av en promilles risk att bloggaren skulle omkomma i en bilolycka i sitt försök att ta ovanstående foton, men det var en risk bloggen var villig att ta. Liksom att vaccinera sig när erbjudandet att bli huggen i armen någon gång kommer.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Det var ju en del spekulationer i föregående tråd. Följande är officiellt:

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/mars/astra-zenecas-vaccin-pausas-som-en-forsiktighetsatgard-i-vantan-pa-emas-utredning/

  https://www.ema.europa.eu/en/news/emas-safety-committee-continues-investigation-covid-19-vaccine-astrazeneca-thromboembolic-events

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, vi får se vad EMA ger för besked på Torsdag. En rimlig försiktighetsåtgärd.

   Radera
  2. Alltså
   1. En misstänkt bivärkning
   2. Varningsystemet fungerar och har signalerat om trolig ökad incidens
   3. Ingen är förvånad då populationen ökar kraft
   4. Intressant att både virus och vaccin ger sig på samma system (koagolation), men kanske inte för experter som vet var koagulation kommer från ...

   Radera
  3. Sorgligt beslut. Man måste väl ändå fråga sig som alltid vid olika behandlingar, operationer och medicinering. Väga nyttan mot risken. I detta fall är väl Covid-19 en större risk för död/handikapp än vaccinet?

   Radera
 2. Äntligen fick jag mitt vaccin !
  Visserligen Sputnik-v men den verkar inte ha några bieffeskvi watskvi waiподожди, почему я сейчас говорю по русски, какого черта

  SvaraRadera
 3. Astra ger bort sitt vaccin till självkostnadspris, en dos kostar runt 14 kronor. Andra vacciner kostar upp till 7000 kr per dos. Kanske inte helt oväntat att det finns starka krafter som tycker att Astras vaccin är riktigt dåligt och farligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag räknar iskallt med att det kan vara mycket lönsamt för en expert att komma fram till att Astras vaccin är riskfyllt. Många miljarder finns att tjäna på att gratis-vaccinet fördröjs.

   Radera
  2. Och för den som undrade varför President Biden vägrar låta gratis-vaccinet åka ut till dom som betalat för det men ändå inte verkar vilja använda det i USA har också svaret där. Astras vaccin är för billigt och måste stoppas.

   Radera
  3. Vilka konspirationer. Det är väl snarare miljarder som förloras på en fördröjd vaccination

   Radera
  4. Det har varit en del lögner som publicerats i Handelsblatt gällande AZ Oxford.

   Radera
  5. De som lever på gamla konsumtionsmönster AFK (Away From Keyboard) förlorar.

   De som cashar in via framväxten av nya konsumtionsmönster online vinner.

   Radera
  6. https://www.theguardian.com/world/2021/jan/26/german-government-challenges-astrazeneca-covid-vaccine-efficacy-reports

   Radera
  7. Att avvakta EMA:s utredning känns klokt, rör väl sig om någon extra dag med ett mindre vaccin. Kommer säkert besked på Torsdag/Fredag ifrån FoHM.

   Radera
 4. Rafflande det här. Nån här på bloggen som fått vaccinet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nej, nej, i Sverige/EU ska det segas ut i det oändliga.
   Raka motsatsen i US där Jim Cramer CNBC i skrivande stund är väldigt exalterad hur kul det kommer att bli i New York City i år.

   Radera
  2. Tittar du på CNBC??

   Radera
  3. Old school. Linjär-tv.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Jag fick astras vaccin för 16 dagar sen. Blev dålig dagen efter men sen piggare än tidigare.

   Radera
  6. Snart hög tid för anmälan till höstens booster shot, då kommer du bli dubbelt så pigg.

   Radera
 5. Panik och masspsykos berövar barn på deras utbildning och tvingar branscher till konkurs. Låter vi rädsla styra så kommer det aldrig att börja gå åt rätt håll. Det ska inte vara problematiskt att ta i hand på den man hälsar, att fira jul med en släkt som är större än 8 personer, se sport från läktare avsedd för just publik. Jag avskyr att masspsykosen som just nu råder gjort att man börjat se sånt man tog för självklart som svunna minnen. Fan ta all panik, fan ta alla munblöjor, fan ta allt tjat om vaccin.

  SvaraRadera
 6. Bra inlägg om covid/vaccin idag.
  Precis därför jag läser denna blogg, för att balansera nyheter och få ett perspektiv till. Som småbarnsförälder är det inte alltid så lätt att stanna upp och reflektera.
  Inte som en bloggare på ett berg, som bor i en röd stuga tillsammans med lodjur och tigrar kan göra allafall.

  SvaraRadera