Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-02 11:28

Försvarsmakten kommenterar Operation Gallant Phoenix

Försvarsmakten har sedan 2016 var en av deltagarna i underhättelsesamarbetet Operation Gallant Phoenix, som var inriktad mot exempelvis IS/Daesh. Placeringen var i Jordanien. I dagarna blev det svenska deltagandet offentligt. 
Överbefälhavare Micael Bydén
Försvarsmaktens presschef skriver till bloggen:
"Operation Gallant Phoenix, OGP, är ett underrättelsesamarbete som leds av USA och samlar militära och civila organisationer från framförallt EU- och Natoländer. Syftet med samarbetet är att skapa djupare kunskap om våldsbejakande extremistiska organisationer och nätverk, som till exempel al-Qaida och Daesh. OGP är ingen väpnad insats och har inget offensivt mandat utan går ut på att inhämta, dela och analysera uppgifter. Försvarsmakten deltar i samarbetet sedan halvårsskiftet 2016 med stabsofficerare som är placerade i Jordanien. Inom ramen för OGP deltar en rad andra länder som är anslutna till koalitionen mot Daesh där också Sverige deltar sedan 2015. Nya Zeeland och Europol är exempel på deltagare i underrättelsesamarbetet. Samarbetet är viktigt och bidrar till att belysa gemensamma tematiska frågor och underlättar informationsutbyte mellan länder. Att Försvarsmaktens deltagande tidigare var hemligt hade sin grund i Sveriges relation till andra länder."

Någon ytterligare information kommer inte ges och denna information ska nu också finnas på Försvarsmaktens web.

Att Sverige deltog i underrättelsesamarbetet mot bland annat Islamiska staten avslöjades av försvarsminister Peter Hultqvist (S) förra veckan.

Man kan förstås diskutera varför detta offentliggörs nu. Det kan vara del av ett politiskt spel från S, som inför valet nästa år vill visa på att Sverige aktivt och i hemlighet via underrättelsetjänst deltagit i störtandet av IS/Daesh, vilket kan användas för att plocka poäng i valet om man får kritik för undfallenhet. Eller så bedöms risken för vedergällning mot Sverige ha minskat när Daesh åtminstone är utkastat ur Syrien och bara är en spillra av tidigare organisation. Försvarsmakten hänvisar som sagt ovan till "relation till andra länder", vilket normalt är en politisk fråga kring utrikespolitik och inge en myndighetsfråga. Offentliggörandet är oavsett anledning knappast en slump, utan det finns anledningar till detta, även om det inte går att få svar på vilka dessa är.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Kan bli extravalet i år. Gissar 30% sannolikhet.

  Vilket land verkar troligt?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Tror på din teori om att detta är ett rent partipolitiskt utspel för att få S att framstå som handlingskraftiga mot radikal islamism och på så sätt försöka ta udden av SD i inrikespolitiken. Var en intressant artikel om S strategi just nu på temat i någon av de bidragstagande tidningarna för ca någon vecka sedan men jag har glömt i vilken jag läste det, tror det var SvD.

  SvaraRadera
 3. Jag börjar nog blir för gammal för att hänga med i alla turer i sånt här - har Sverige alltså samarbetat med den officiella regeringen i Jordanien, eller den opposition som hållit territorium medan den tillsammans med USA försökt få den störtad? Om det första - har vi varit något slags mellanhand mellan parter som inte kan prata med varandra direkt trots att båda haft IS som gemensam fiende?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jordanien är inte Jemen.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Jag tänker nog på Syrien - som sagt, börjar bli för gammal. :-(

   Radera
 4. Anledningen till att detta offentliggörs just nu, är att förekomma att uppgiften blir känd via annat land i en nära framtid.

  SvaraRadera
 5. Håller på inrikespolitiska syften. S-regeringen vill som Cornu spekulerar, försöka plocka poäng mot SD och MP.

  Kanske vill s ha nyval just för att visa på hur svår regeringsbildningen blir för nuvarande oppositionen, samtidigt som man kapar bort liberalerna som åker ur och därmed förlorar riksdagsplatser.

  Dessutom kan man dränera valkassorna hos småpartierna.

  Förmodligen tjänar c på ett nyval och de har råd med nyval!

  Sossarna har råd och kör sitt lotteri samt får stöd av facken.

  Nya vänsterledaren kommer inte locka lika många, så där hoppas sossarna att vänster-sossar ska komma hem igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyval är knappast aktuellt så länge det finns risk för en tredje och/eller t.o.m en fjärde våg av Corona. Går inte att hålla torgmöten, eller för den delen partigängarmöten med fler än 8 personer utan att det läcker till media.

   Kan ju hända att de snart lyfter bort 8-gränsen iofs, DÅ kan ni börja fundera på om det är extraval på G, men med tanke på 1-gränsen på restaurang satt häromdagen så är det knappast troligt de vill göra en total helomvändning till i nuläget.

   Radera
  2. Aktuellt är vagt. Extraval i september. Vaccineringen kan vara klar i augusti så de sista restriktionerna för att samlas många släpps då.
   Det är många partier som kan orsaka extraval.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Med tanke på att det ändå blir ett ordinarie val ogen 2022, varför köra ett extraval ett år innan?

   Radera
 6. Operationen har till stor del handlat om krigsresenärer från andra länder, många kan nog bli sura över att vi samlar in och upprättar register över deras medborgare, särskilt om de kanske har något att dölja (Ryssland nudge nudge).

  SvaraRadera
 7. Hur kan man verifiera att "Operation Gallant Phoenix" var mot IS/Daesh?

  Det kan ju ha varit en operation för IS/Daesh med tanke på hur mycket elände den gruppen lyckas producera och hur avancerade vapen de haft tillgång till.

  SvaraRadera
 8. För oss som tycker om att kolla militära transponders på adsbexchange är det ingen nyhet. Korpen har synts mellan Cypern och Syrien många gånger. Och det sedan länge. Precis som den ligger utanför Kaliningrad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också noterat Korpen där nere. Fick sin förklaring således.

   Radera
  2. Finns ju andra system i Syrien som vi i Sverige är intresserad av hur de ser ut i våra sensorsystem..... Inte så långsökt!

   Radera
  3. Flightradar och de andra filtrerar ju data. Detta för att kunna sälja denna. Exempelvis köper ju hedgefonder data gällande var de stora företagens privatplan flyger. Man filtrerar även polis och militär. Adsbexchange kör ofiltrerat.

   Jag kör en egen mottagare på en raspberry pi och feedar man flightradar, flightaware etc så får man businesskonto som tack för hjälpen. Men givetvis feedar man adsbexchange med.

   https://globe.adsbexchange.com/ brukar köra app i telefonen så kommer inte riktigt ihåg men klicka U uppe i listen så tror jag det är snabbval för militära plan. Allt från apache, c-17, globals hawks etc brukar synas. Osäker på om det är något annat än U i listen för att få upp allt.

   Radera
  4. Tusen tack för det, Tillsats.

   Radera
  5. Spottat det mesta, just nu är målet att få syn på Blue Thunder. Borde lyfta någonstans från Hereford när det är dags?

   https://www.thedrive.com/the-war-zone/11121/about-that-blue-thunder-counter-terror-chopper-that-landed-on-london-bridge

   Alternativt ha koll nästa gång CAG / Devgru motsvarande övar i en större stad. https://www.youtube.com/watch?v=QvQF11MFFdc

   Radera
  6. Ascoolt juh. Torde gå att använda som early warning medialt när USA får för sig att bomba någon kan man tycka. Lufttankers etc.

   Radera
  7. Sedan kan man konstatera att polishelikoptern är uppe Enköping-Strängnäs.

   Radera
  8. Där gick Tjeckien upp med Gripen.

   Radera
 9. Och tillägg till ovan, tjatat många gånger i kommentarerna men gällande JSOC och deras historia och deras förehavanden i de senaste konflikterna så finns det ingen bok som Relentless strike. Första kapitlena 1-9 typ är gällande historia etc men sen kommer det mer gällande operationer. Förmågan är galen. Läs!

  https://www.amazon.com/Relentless-Strike-History-Special-Operations-ebook/dp/B00TDTR5ZW/

  SvaraRadera