Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-18 08:56

Enkelt för Socialdemokraterna att stoppa SD - bilda en S&M-regering

Socialdemokraterna framhåller sig själva som enda alternativet till ett hot mot demokratin om Moderaterna bildar regering med stöd av SD. Men det finns ett enkelt alternativ, nämligen att S&M sätter sig och förhandlar och bildar en regering tillsammans. Så slipper vi både inflytande från V, MP, C, KD, L och SD.
Camden, London. Nä, inte S&M nödvändigtvis - de riktigt intressanta butikerna hade fotoförbud och personal som såg till att fotoförbudet efterlevdes
Det finns alltså ett mycket bra alternativ till att M bildar regering tillsammans med eller med stöd av KD och SD, så S behöver inte oroa sig för demokratin.

Det är att S eller M bildar regering (statsministern bildar regering, och endast en kan vara statsminister) efter gemensamma förhandlingar. Det betyder att bägge partierna måste uppföra sig som vuxna och kompromissa

Samtidigt finns det en lång rad punkter där bägge partierna egentligen är överens, särskilt när man kasta bort nödvändigheten att fjäska för SD, MP eller V. De där andra partierna kan man bara ignorera. En stark jobb- och företagarvänlig industripolitik, ett starkt försvar och rättsväsende, fungerande skola och sjukvård. Det är bara formerna för hur detta sak uppnås som kanske behöver diskuteras, för målet är man överens om.

Man kan inte äta kakan och ha den kvar i dagens politiska riksdagslandskap - och Socialdemokraterna har redan sålt ut massor av sina kakor till MP, C och L - att göra det till M, samtidigt som man får bullar från Moderaterna, är ingen skillnad i kompromissvilja mot idag.

Eller så sätter man sig med armarna i kors, surar och pratar om oppositionens politik och framtid, istället för om sin egen politik, framtid och visioner.
S+M=Sant
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Trodde vi redan hade en S&M-regering? Känns så i rumpan i alla fall...

  SvaraRadera
 2. Ja. Svenska politiker kommer förr eller senare behöva lära sig kompromissa, likt ex politikerna i Nederländerna (och på senare tid i Tyskland) fått göra under lång lång tid.

  S&M kanske inte blir en realitet 2022 eftersom man redan grävt ned sig inför det valet, men 2026 kanske det blir av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Det borde ju inte heller vara så svårt. Man brukar ju säga att det enda parti som kan utföra M-politik är just S. Ser man bara vad som hänt i socialförsäkringarna de sista åren där försäkringskassan utförsäkrar mängder med människor som är för sjuka för att jobba.
   Om detta skulle gjorts av en M regering oj oj. Det finns väl mängder med frågor där det inte vore så svårt att komma överens. Troligtvis väldigt bra för Sverige.

   Radera
 3. Är ju rätt tänkt egentligen - om det inte hade varit för det där att S har målat in sig i ett kompromisslöst hörn genom att kalla allt och alla till höger om sig själva för nazistfascistrasister de senaste åren. Då blir det ju så här ungefär:

  2014: Ni borde ha på käften!
  2015: Ni borde ha på käften!
  2016: Ni borde ha på käften!
  2017: Ni borde ha på käften!
  2018: Ni borde ha på käften!
  2019: Ni borde ha på käften!
  2020: Ni borde ha på käften!
  2021: Ni borde ha på käften!
  2022: Kan vi inte kramas lite?

  SvaraRadera
 4. Kul idé, men det går ju inte! LO styr S och M är på arbetsgivarsidan, så därför är det omöjligt, även om partiet S har en positiv industrisyn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt. Facket och arbetsgivarna brukar lyckas förhandla och komma överens vartenda år.

   Radera
  2. De kanske är lite mognare än politikerna iofs.

   Radera
  3. Fack och arbetsgivare står närmare verkligheten än politikerna, det brukar innebära mer pragmatism och en mindre blåögd naiv syn.

   Radera
  4. Ett bra exempel är väl Löfvens självklara stöd till kärnkraften som Metallordförande, men i rikspolitiken är det viktigare att hålla ytterkantspartierna (och den känslostyrda vetenskapsresistenta falangen inom det egna partiet?) nöjda än att värna om svensk industris konkurrenskraft...

   Radera
  5. S är väl egentligen för kärnkraft? Det är ju samarbetet med MP och C som gör att liten och dum vinner.

   Radera
  6. Jag skulle nog snarare säga att S är både för och emot, och djupt splittrade i frågan men att den kärnkraftsfientliga falangen vunnit mark under lång tid

   Radera
  7. Fack och arbetsgivare är väldigt medvetna om att bägge förlorar om de inte kan komma överens, så därför är kompromisser lättare att nå.

   I politiken fungerar det inte riktigt likadant, om S&M kompromissar så riskerar de att tappa väljare till oppositionen på respektive sida.

   Radera
 5. M kan inte tänka sig sitta i en regering där S innehar statsministerämbetet och S kan inte tänka sig sitta i en regering där M innehar statsministerämbetet.

  Inför majoritetsval i enmansvalkretsar. Långt ifrån ett idealiskt system med många brister men som vi har det nu kan vi bara inte ha det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inför valsystem av fransk modell så slipper vi dessa feta katter eller att små 4%-partier kan styra agendan.

   Radera
  2. Majoritetsval i enmansvalkretsar är det absolut sämsta system man kan tänka sig.
   Det leder till oerhört dålig representation av befolkningens vilja och en "majoritetens" diktatur vilket normalt inte ens är majoriteten.

   https://en.wikipedia.org/wiki/2019_United_Kingdom_general_election#Full_results

   Exempelvis Storbrittaniens val 2019. Tories fick ca 44% av rösterna men 56% av platserna i parlamentet.
   Liberaldemokraterna fick 11% av rösterna och 1,7% av platserna.

   Så av alla system man kan ha som demokrati så är majoritetsval i enmansvalkretsar det absolut sämsta om man vill ha något som helst likhet mellan hur folket röstar och hur man styr.
   Eller om vi översätter till svenska förhållanden. Med lite förenkling förra valet skulle S fått ca 60% av platserna i riksdagen, M ca 20%, SD, 11% och V 1% baserat på utfallet i valdistrikten lite omräknat till antal platser.
   Så visst vill du ha permanent 100% Socialdemokratiskt system så passar det utmärkt.

   Radera
  3. Inför beslutande folkomröstningar där det endast krävs x antal namnunderskrifter för att omröstningen måste genomföras. Det är inte pga. den friska alpluften som Schweiz är så framgångsrikt.

   Radera
  4. Exakt, folkomröstningar efter behov.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. a, det är ju ett lysande förslag, men bara i teorin. Skillnaderna M och S är minimala, det är ju egentligen sossepartier bägge två. Det viktigaste av allt för mig att för all framtid se till att MP aldrig mer får något inflytande. Därifrån kommer det bara stollerier. Men för S & M är ju risken med detta också förstås att V och SD och förmodligen ännu mer så i den eviga lågkonjunkturen vi fortsatt har framför oss kommer att växa ytterligare.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Det här förslaget är ju en fullständig önskedröm för Sverigedemokraterna!

  SvaraRadera
 10. S+M är en omöjlig kombination då bägge behöver sin ärkefiende Och troligtvis enbart gynna SD Tror inte någon skulle känna på att SD ett helt val skulle gå omkring och säja vi är den enda opposition som finns rösta på oss Däremot tror jag det är S våta dröm att få ett val att handla om en folkomröstning pm demokratin där S är garanten för demokrati och alla andra odemokratiska

  SvaraRadera
 11. Jag tror att det kommer bli svårt om inte omöjligt. S per idag är ett parti som internt är extremt polariserat och splittrat. S är till stora delar helt toppstyrt och några av dessa delar utgörs av näst intill fanatiska personer. Hur S ska kunna tillmötesgå dessa extrema delar och samtidigt kunna bilda regering med M övergår mitt lilla förstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var precis den synpunkt jag tänkt tillägga om den inte redan fanns, vilket jag nu såg att den gjorde. En S+M-regering skulle blotta de stora splittringar som finns inom S och som hållits i bakgrunden effektivt tack vare att man suttit vid makten och därmed kunnat använda den positionen som ursäkt för att säga åt folk att rätta in sig i ledet samtidigt som ett antal personer hållits lugna med poster som statsråd eller statssekreterare även om de inte fått igenom mycket av sina önskefrågor i praktiken.

   Om makten skulle delas med M skulle "höger"-fraktionen inom S få stöd den vägen och ett antal grupper inom S skulle frestas att därmed börja ventilera sitt missnöje öppet, börja tala om att liera sig med stollarna i V eller MP och så vore cirkusen igång.

   Radera
 12. Idag har vi ju defacto en MP-regering, må så vara att S sitter på ministerposter men de enda som fått igenom hela sitt program är MP... S har ju ingen sakpolitik över huvudtaget, till viss del C och FP. S har ministerposter och lajvar regering utan att inse att de är fullständigt bortkollrade av MP.

  Så förmodligen skulle det gå, bara M ger bort huvuddelen av ministerposterna till S.....

  SvaraRadera
 13. Bra poäng. Om Löven verkligen trodde att alternativet M+SD verkligen skulle leda till ett nazistiskt helvete borde han föredra vilket annat alternativ som helst, till och med en M+S regering. Varför inte folkpartiledd om statsministerposten inte kan gå till de andra. (Fp saknar ju vad jag vet både egen politik och egen vison så det blir ju närmast en tjänstemannaledd regering.) Nyamko for president!!

  SvaraRadera
 14. Är precis detta Annie Lööf satsat på. Där varken M eller S av den andra parten kan få statsministerposten och hon då kan ta den. Uppenbart sedan länge.

  SvaraRadera
 15. För det första: Om nån undrar vad det är för kufar som SD placerar på framskjutna positioner rekommenderar jag alla att googla "Fogelkou + terminator" för ett gott skratt.

  I huvudfrågan: Ja, men det skulle ju kräva att M gör en totalvändning om sitt samarbete med SD som verkar vara en stor grej. Det kommer dom ju inte att göra, det är försent. Men jag kan förstå principen, som jag för övrigt läste väl beskriven i ett hundraårigt tyskt verk härförleden: Det handlar om politiken som stats/samhällsintresse vs politiken som egenintresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *Fogelklou, ska det förstås vara. "Fogelklou + terminator".

   Radera
  2. Har inte googlat men är det lika illa som antisemitismen i SSU Malmö ?

   Radera
  3. Smart, lite whataboutism som kanske hade varit relevant om Kristersson övervägt att bilda regering med SSU Malmö. Det eviga sovjetiska mantrat ska ha varit "MEN DOM LYNCHAR FAKTISKT SVARTA I USA", har du gått i propagandaskola i Kaliningrad kanske?

   Radera
  4. Man kan hitta mänskliga avarter i alla partier. Tex centerpartiet har ju flera i pedofilsvängen.

   Går att hitta skit om alla

   Radera
  5. Lite svårare att se humorn i pedofili än Fogelklous morgonrutin kanske, men det är olika.

   Radera
  6. Klibbiga duschdraperi är räliga.

   Radera
  7. Socialdemokraterna är en ganska betydande del av ämnet i blogginlägget.

   Radera
 16. När S stryper invandringen och tar krafttag mot Muslimer så får de stooor majoritet. Sanna mina ord. Då försvinner SD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad betyder "krafttag mot muslimer"?

   Radera
  2. Muslimer med stort M också, kan det vara bokstavstrogna muslimer man menar när man använder stor bokstav?

   Radera
 17. Om ni inte sett den innan så rekommenderas "2022 - ett framtidsscenario". Finns på SVT Play. Hysteriskt kul från Grotesco men obehagligt om nästa riksdagsval.

  SvaraRadera
 18. Här i kommunen hade S tappat i varje val under lång tid (till stor del till SD) och efter senaste valet kunde de inte längre ens behålla sin majoritet med V och MP. Istället gick man ihop med Alliansen (i praktiken M, där L och KD med ett mandat vardera också fick hänga med på ett hörn men C valde att tacka nej) och det har blivit ett mycket bra samarbetsklimat mellan kommunalråden från S respektive M och att en stor del av de borgerliga partiernas förslag fått genomslag i politiken. Det har också redan på två år lett till ett betydligt bättre klimat kring sånt som ordning och reda i ekonomin, även om det finns en del kvar att göra för att röka ut alla pampfasoner och mild vänskapskorruption som sitter djupt rotat efter S-styre sen den lika rösträttens införande.

  Å andra sidan är det ingen tvekan om att det gått mycket smidigare att få de borgerliga framgångarna här nu när man hade kvar S vana att styra och inarbetade relationer med tjänstemännen kvar vid rodret, annars hade det nog blivit rörigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man översätter det till rikspolitiken så skulle jag inte ha så mycket emot att Socialdemokraterna satt kvar vid rodret, men istället administrerade en sund industrivänlig politik från Moderaterna istället för miljöpartistisk och centerpartistisk plakatpolitik...

   Radera
 19. Pudelns kärna i bloggarens text härovan: ...-"Det är bara formerna för hur detta ska uppnås som kanske behöver diskuteras, för målet är man överens om."
  Helt riktigt observerat ... och därvid samtidigt den skillnad i uppfattning som gör att man aldrig kan fullt ut kompromissa.

  Samt egenttligen samma sak gällande vad bloggaren i en mindre kommentar härovan ger uttryck för ... nämligen att seriösa företagare och fackföreningsrörelsen i stort är överens om målen men har skilda uppfattningar om fördelningen.

  SvaraRadera
 20. S har makten med nuvarande stöd så det finns just nu ingen anledning att samarbeta med M, de är mycket nöjda med sin framgångsrika politik. Att oppositionen gnäller är ju deras jobb, är väljarna nöjda fortsätter det nuvarande styret.

  SvaraRadera
 21. Tror ni att Alice Teodorescus nyliga omvändelse till kommunist kan underlätta? "Det är vi anställda på Bulletin som skapar värdet, investerarna gör det inte, därför ska vi bestämma" - tänk att hon var dialektisk materialist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ben Dover: Synnerligen uppseendeväckande ...

   Radera
  2. Har inte upplevt någon arbetsplats där det upplägget fungerar, men det kanske är normen inom mediahus?

   Radera
  3. Uppenbarligen tyckte hon inte det motsatta fungerade heller. Thomas Gür sa f ö precis upp sig därifrån, offentligt.

   Radera
 22. Politik i all ära men det gäller ideologi också, S&M står rätt långt från varandra men såklart är steget än längre till partier längre ur i den politiska periferin (KD/SD till höger, MP/V till vänster)...

  Å andra sidan är ju frågan vem som står var, nu hör man hur borgerliga partier pratar om förstatligande av saker. Liberalerna om Assistansen/LSS och vi har alla sett debatten om friskolors vara och icke. Så det kanske kan gå, skattehöjning för de som tjänar allra mest (inklusive riksdagsledamöter) och jobbskatteavdrag för övriga?
  Den som lever får se. I vilket fall krävs mer långsiktig politik i min mening, satsningar på infrastrukturen och elnätet och sådana massiva satsningar kan bara staten göra.

  Gäölande kärnkraft så får den fria marknaden gärna bygga mer om det nu är kostnadseffektivt. Men så tycks inte vara fallet (ännu). Ska de vara kärnkraft så tror jag nog mer på mindre enheter likt de KTH planerar snarare än massiva kraftverk som hår övee budget och aldrig tycks bli klara eller ge avkastning (se det Finska kärnkraftverket som varnande exempel)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, se gärna moderaterna i Lomma som gått ut med att de inte vill ha privatiserad äldrevård längre, eftersom de haft urusel skitkvalitet i fem år och vill ha kontrollen över sin egen kärnverksamhet. Undrar hur många gamlingar som dött för den insikten, men bättre sent än aldrig.

   Radera
  2. Artikel i frågan, de har t o m bett om ursäkt för att ha haft ihjäl folks anhöriga i profitens intresse.

   https://www.aftonbladet.se/ledare/a/1nbk6G/antligen-ett-forlat-for-valfardsslakten

   Radera
  3. Borde vara klädsamt om regeringen bad om samma ursäkt för Covid döda pga brister i deras rekommendationer, också det på äldrevården. De har ju ansvaret, t om Löfven har medgett det, Coronakommissionen har rapporterat om att ansvaret är deras (för att det skall vara PK-även tidigare regeringar-men nuvarande har inte gjort någonting för att förbättra smittskyddet ej heller har de gjort rätt i jmf med övriga Norden).

   Radera
  4. Om fyra år då, eftersom det tog kommunalpolitikerna fem år att lista ut det där. Och hand i hand med Svenonius&co och hennes moderata kollegor från övriga regioner, som inte hade ett enda munskydd i de beredskapslager de har laga ansvar att hålla (ja, nån enstaka sosse i regionpolitiken finns det, men det är väl knappt). Hör av dig om du inte fått den där ursäkten 2025!

   Radera
  5. Så MP regeringen är ofelbar, Löfven har ju själv medgivit att han är ansvarig... du har ganska stor förträngningsmekanism över hur sittande regering missköter landet. I stort så styr MP som de vill medans S helt saknar sakpolitik och ryggrad.

   Radera
  6. Testa att argumentera mot nånting jag faktiskt sa istället för nåt du hittat på att jag sa. Skulle tro att det funkar bättre och ser lite mindre dumt ut.

   Radera
  7. Ansvarig för det som händer i Sverige är regeringen och dess myndigheter, brister någon del av kedjan faller det på regeringen ytterst att ha kontrollfunktioner inbyggda för att rätta upp det hela. Så har ju uppenbarligen inte skett, varvid ursäkten skall komma från Regeringen till de som drabbats av Covid och de anhöraiga som dött, helst borde någon/några få sparken skaka galler....

   Ditt svammel om regionernas brister visar på att Regeringen med myndigheter inte är vuxna de roller de lajvar-för det verkar vara ditt enda krav på dem, att regering och myndigheter sitter på formella positioner men har inget ansvar. Tyvärr så har Covidkommissionen redan pekat ut dem som ansvariga. Det etiska ansvaret faller även det på dem.

   De svenska dödstalen talar för sig själva, jämför med Norge, Finland t om Danmark, att Regeringen inte ber om ursäkt är ju för att de fullständigt saknar respekt för sitt misslyckande. Om regeringen hade gjort rätt, varför ändrar de nu då sin strategi och stänger ner? Då visar de ju att de gjort fel, men vägrar axla ansvaret detta misslyckande är.

   De anhöriga och de döda förtjänar bättre än detta från regeringen, så det finns ingen anledning att vänta 4 år på en ursäkt, att du hävdar det är bristande respekt till de döda och deras anhöriga.

   Radera
 23. Nyans, eftersom det är utnämningsmakten som är det viktiga för S kommer man bilda regering med de partier i Sverige som har framtiden för sig, C och Nyans. Samma andas barn, borde bli lätt att regera tillsammans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, hur kan jag få in muslimer i den här diskussionen?

   Radera
  2. Genom att inse att den gruppen är den snabbast växande i samhället och den naturligtvis vill få sina hjärtefrågor på bordet genom egen representation.
   För S handlar det om att befästa greppet om makten, utnämningsmakten framför allt, om det sker med hjälp av M eller något annat parti spelar ingen roll för S.
   Att samarbeta med Nyans och C är politiskt tusen gånger lättare än att för sina kärnväljare förklara att man går i säng med kapitalistsvinen i M och L.
   M och S må bägge vara totalitära högborgar, men de är bägge politiskt beroende av att ha varandra som huvudfiende, bägge skulle förlora för många väljare genom att gå gemensamt fram, även om de samtycker i det mesta.

   Radera
  3. Vet faktiskt inte om muslimer är den religion som växer snabbast i Sverige. Kristna i form av katoliker och ortodoxa växer också kraftigt, främst genom invandring. Det finns i dagsläget 50% fler ortodoxa och katolska kristna än muslimser om man tittar på medlemstal i de olika religiösa samfunden.

   Radera
 24. Funkar kanske efter valet 2022. Men hur kommer väljarströmmarna se ut, efter att vi i princip har bildat en enpartistat?

  SvaraRadera
 25. Håller helt med i din analys. Bäst för Sverige om S&M gjorde upp och styrde upp saker och ting i de stora politiska frågorna! Slippa de andra partierna...

  Problemet är väl att M, som ändå är ett par procent mindre parti riskerar att "ätas upp" av S. Något M är mycket väl är medvetna om. För att både S och M ska gynnas av ett samarbete rent partipolitiskt behöver de M få flera riktigt tunga ministerposter. Om S som det större partiet det är, traditionsenligt får statsministerposten, behöver M kanske få utrikesminister, finansminister och justitieministerposten. S måste förstå detta och kunna acceptera detta, att dela med sig tillräckligt...

  Å andra sidan riskerar vissa S-väljare att "fly" till V, vilket kommer att bli ett problem för S...

  Största hindret mot samarbetet är nog dock tradition och gammal rivalitet. Ungefär som att någon skulle föreslå att slå ihop Djurgården och AIK för att tillsammans sikta mot Champions League. Det skulle väcka inspiration hos vissa supportrar, men en hel del irritation och gammalt groll hos andra...

  SvaraRadera