Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-01 15:39

En portföljrapport

Kanske dags för en kortare avstämning kring den där aktieportföljen, där det är lite spridda skurar.
Krügerpapper
Portföljen har än så länge gått helt okej, även om tre aktier drar ner det totala resultatet, som just nu ligger på +3.57%. Dock sänks detta även av att utdelningar har använts för att köpa mer i några av bolagen, vilket sänker den procentuella avkastningen enligt Avanzas sätt att räkna. Inköp till högre kurs höjer nu inköpsvärdet och minskar därmed avkastningen.
De nio aktierna.

Tre av bolagen är bakåt 5 - 7%, medan övriga är på plus 3 - 17%, varav tre har gått tresiffrigt än så länge. 

Inköpen skedde den 21:a januari och OMXSPI har gått +2.53% sedan dess, så ungefär som index än så länge.

Tittar man på fördelningen med lika vägning av alla aktier i portföljen, och inte faktisk olika fördelning har portföljen gått +14.29% på en månad enligt ProTA, men det är oräknat utdelningar. Största innehavet är ett av de röda som backat knappt 5%, vilket drar ner faktiskt resultat.

Sedan är ju det finurliga med aktier att man inte säljer dem alla samtidigt som med index, utan kan tajma enskilda aktier så slutresultatet kan bli bättre beroende på när man säljer de enskilda innehaven. Analysen om uppvärdering av en sektor ser ut att stämma, då de tre aktierna i intervallet 14 - 17% uppgång tillhör samma bransch. Då har konjunkturen precis gått upp i högkonjunktur, så det finns mer att ge.

Nej, jag kommer inte redovisa vilka aktieaffärer jag gör eftersom någon med stora personliga utmaningar om 10+ år kommer dra upp de av aktierna som gått dåligt som ett bevis på något negativt mot mig, oavsett om jag sålt aktierna med vinst innan dess, och oavsett hur de andra aktierna gått. Dessutom har jag exakt noll att vinna på att berätta vad jag investerat i. Vill ni läsa någon som haussar sina egna innehav i tron att de kan dra upp aktiekursen genom att skriva på en blogg, läs någon annan.

Är du måttligt begåvad kan du nog räkna ut vad jag köpt utifrån rörelserna men du får ingen bekräftelse från mig.

När jag väl sålt något blir det ännu svårare att ge någon form av verifikat på utfallet av portföljen, även om jag själv kan räkna ut det, men utan verifikat som skärmdump kan jag ju lika gärna göra som alla andra och säga att jag tjänat 100-200-500-1000% utan att visa det. Att du tjänat 1000% på en aktie du köpte för 1000 kronor totalt är ju häftigt att skryta med som anonym signatur, men inget man blir rik på. Liksom baktrejdande affärer "om du gjort X hade du tjänat Y". Nä, det hade jag inte, för jag hade redan sålt vid Z. Jag lever nämligen i verkligheten, inte i backtraderparadiset där alla affärer är perfekta, köp på botten och sälj på toppen.

Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer, där du kan jämföra din courtagekostnad genom att mata in ditt data i formuläret.  Jag använder Avanza själv för övrigt.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Som aktie/fond-novis. Gör man klokast i att ligga lång i AP7 Aktiefond? Verkar ju gått rätt bra för den. Med hävstången är det ju trevligt när det går upp iallafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du med lång menar att du kommer behålla innehavet en längre tid för du tror på en uppgång över tid. Just AP7 aktie är att betrakta som en väldigt billig (låg förvaltningsavgift) i det närmaste indexfond.

   Det är lite fire and forget.

   Bestäm dig när du är nöjd med avkastningen och kliv av där eller sätt en sluttid.

   Radera
  2. Ja så tänker jag med. Trappar nog ned med efter att ha fyllt 50 år.

   Radera
  3. Du kan nog hålla ut lite till, men det beror såklart på vad man har för övriga besparingar.

   Förhoppningsvis behöver man inte jobba till 67 för att överleva pensionen :)

   Radera
 2. Så ni som hängt med i detta, vilka 3 aktier är det som Lasse har som gått mer än 10%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag får gissa, verkstad och värde. Har inte hängt med mer än att det var typ 2 månader sedan det bloggades om aktier. Så säg:

   Boliden
   Sandvik
   Trelleborg

   Radera
 3. Jag har sagt det förut men det förtjänar att sägas igen, dom bästa spelarna hittar man alltid på läktaren. Kul att portföljen går bra!

  SvaraRadera
 4. varför skriver du ens sådana här inlägg om du inte ens kan visa vad du köpt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att alla andra är backtraders.

   Radera
  2. Eller så vill man följa folk som redan gjort researchen för man själv inte hinner. Då vill man gärna veta vilka val dessa har gjort. Alltså inte vad dom tipsar om utan vad dom själva gör

   Radera
  3. Kallas fonder, Gargamel.

   Radera
  4. Jag gillar att läsa varför XXX anser att ett företag eller en begränsad sektor är värt att investera i. Gärna se vad YYY anser med motivering. Helst lite längre sikt.

   Ibland kommer något helt oväntat. Har lite svårt att hålla ner antalet företag jag förväntar mig ska lyckas.

   Är lite störd i den stora jakten på bästa ekonomiska vinst och gillar att stödja företag som jag bedömer har möjlighet att förbättra tillvaron för många, men givetvis måste det vara lönsamt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Själv sitter man på 20% i år med bitcoin som drar det tungalaset, samt lite olje aktier som börjar öka i värde som tar ut förlorarna.

  SvaraRadera
 6. Det är väl mest reklam för compricer, jag saknar också kött utan namn, själv har jag tråkig investor som är min avanza zero men brukar vara bättre än lysa eller sixrx.

  SvaraRadera
 7. Hej Lars. Vet att du tar hjälp av konjunkturindikatorn när du placerar. Tycker själv att det har varit ett bra verktyg i beslut. Just nu som mycket annat verkar den vara lite satt ur spel. Normalt brukar den vara nere under 90 och att då samtidigt börsen brukar tappat rätt mycket. Korrelationen lågkonjunktur och kraschad börs. Problemet nu är att indikatorn visar köp när börsen står på ATH.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konjunkturmodellen (och inga andra för den delen) tar inte hänsyn till pandemier.

   Radera
  2. Nu köpte man ju redan i våras enligt modellen inte nu på toppen, och modellen säger inte att inte börsen kan dippa tillfälligt. Men nog kommer börsen stiga igen innan det är dags att sälja.

   Radera
  3. Kan du göra ett inlägg där du förklarar konjukturmodellen grundligt? Eller länka igen om du redan gjort det :)

   Radera
  4. https://cornucopia.cornubot.se/2013/05/investering-efter-konjunkturen.html?m=1

   Radera