Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-03-17 07:52

Därför vill inte ens ryssarna ta det ryska vaccinet Sputnik V

Ryssland har miljontals doser över av sitt påstådda vaccin Sputnik V. Det ryska folket vill nämligen själva inte ta vaccinet, eftersom de inte är dummare än att det efter över hundra år av propaganda kan se rakt igenom statens lögner. Men hur misslyckades den ryska propagandan denna gång?
Vaccinationsskylt
Till en början kan man allvarligt ifrågasätta den som tror på siffror från ett land med noll procent opposition, 120% valdeltagande och 72% som röstar på tsar Putin.

Initialt trollades det påstådda vaccinet Sputnik V fram på bara några veckor, långt innan andra vaccin ens var på tal. Det påstås vara effektivare än alla andra vaccin i världen, ha noll biverkningar och dessutom inte behöva kylning som andra vaccin.

Ansedda medicinvetenskapliga The Lancet har nu publicerat en påstådd studie av vaccinet, dvs de har expertkontrollerat att studien är välskriven och att siffrorna är konsekventa. Vaccinet påstås ha 91% effekt, en procent högre än Pfizers och helt utan allvarliga biverkningar. Men alla siffror kommer från Ryssland, och en expertgranskning betyder inte att man varit ute i labben och kontrollerat resultaten, utan man förutsätter att inga forskare ljuger. Studierna har oavsett knappast genomförts etiskt, där bland annat värnpliktiga tvångsvaccinerats med sannolika hot om biverkningar om de inte tagit vaccinet. Pennalismen inom ryska försvaret är ökänd. I övrigt kan man ju alltid exkludera alla personer som blir sjuka eller får biverkningar. För övrigt var beskedet tidigt kring Sputnik att om man drack alkohol inom en månad efter vaccineringen så kunde vaccinet sluta fungera. En rätt praktisk liten brasklapp i Ryssland som förklarar varför man kan få Covid-19 trots att man vaccinerats.

Lancet kommenterar studien lakoniskt med
"The development of the Sputnik V vaccine has been criticised for unseemly haste, corner cutting, and an absence of transparency. But the outcome reported here is clear."

Notera here. De säger inte uttryckligen att studien är fejk, men säger att siffrorna som presenteras här ser ju bra ut. I övrigt hänvisar Lancet till en artikel i ansedda Science där Sputnik V ifrågasätts från grunden. Det är ett rätt spektakulärt drag av Lancet att kommentera studien med detta, och inte bara publicera okommenterad. 

Icke-länkar

www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00191-4/fulltext

www.sciencemag.org/news/2020/11/russia-s-claim-successful-covid-19-vaccine-doesn-t-pass-smell-test-critics-say

Diktatorn Putin påstås ha tagit vaccinet, men det finns inget som säger att det var annat än en saltlösning i sprutan.

Så hur tappade ryska folket själva förtroendet för detta mirakelvaccin, bäst i världen, med noll biverkningar och som inte heller behöver kylning, och som togs fram långt snabbare än alla andra vaccin?

Jo, till en början kördes massiv propaganda och reklam om hur bra Sputnik V var. 

Sedan blev det tyst.

Istället vände propagandan till att utmåla Västs vaccin som usla, med hemska biverkningar, dålig effektivitet, korruption, giriga läkemedelsbolag osv.

Men det ryska folket är inte dumma. De vet alla att Västs produkter alltid är bättre. Till och med eliten vet det, och köper inte ryska bilar, ryska mobiltelefoner, ryska datorer eller ryska kläder. De semestrar inte ens i Ryssland. Har man pengar är det västs produkter, varumärken och semester på Rivieran eller för de med lite mindre pengar Cypern som gäller, eller rent av Bulgarien som anses finare än Moderlandet. Eliten skickar sina barn på utbildning i Väst och åker till kliniker i Väst när de behöver sjukvård. Helst vill man rent av att barnen får ett medborgarskap i ett västland.

Och om Västs vaccin är så usla, hur uselt är då inte Sputnik V?

Så ryssarna vägrar nu vaccinera sig och det finns miljontals doser liggande. Propagandan har slagit tillbaka och bitit Kreml i svansen.

Men det finns de som tror på den av beväpnad militär och med genomskinliga valurnor där allas röst syns genomförda  folkomröstningen på Krim med sitt 120% valdeltagande, och att det var artigt folk och oroade medborgare som genomförde invasionen och ockupationen av Krim med vapen, pansarfordon och attackhelikoptrar de köpt på ukrainska ICA. Huruvida Sputnik V är så mirakulöst som påstås får vi kanske facit på om det genomförs en europeisk oberoende transparent studie någon gång.

Så varför vill Kreml svartmåla alla andra vaccin? Svaret är att Sputnik V från början varit 91% politik, 9% medicin. Man vill utmåla en propagandaseger över hur Ryssland räddade världen och det inkompetenta Gayropa. Huruvida det är sant eller inte spelar ingen roll i diktaturens propagandakrig.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Ja alltså har något bra någonsin kommit från Sovjet/Ryssland? Och säg nu inte vodka och kaviar för Purity är oomtvistat nr 1 vad gäller vodka och iransk kaviar slår rysk alla dagar i veckan.

  Dom var ju iofs rätt bra på ishockey ett tag och man får ju ge dom att dom kan det där med doping.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är skillnaden mellan Iransk kaviar och rysk? Vet stören om vilken nationalitet den har?

   Radera
  2. Olika mineralhalt i vattnet, olika stammar av stör. Ingen köper rysk störkaviar, i den mån den alls är laglig, undantaget den odlade karelska. Iran, Karelen, Frankrike, Spanien, finns många fina prisvärda alternativ idag.

   Radera
  3. Brasklapp.
   Purity är bra men generellt håller rysk vodka högre klass än svensk.

   Radera
  4. @Östergren - vi får nog bara vara överens om att vi inte är överens om den.

   Men som jag brukar säga, ska vi vara överens om allt hela tiden kommer vi inte fått ett skit gjort så det är helt OK.

   Radera
  5. Jojo, det är ju ungefär som att säga att svensk hockey är bättre än rysk och det kan man ju tycka som svensk. Som icke-svensk är det en icke-fråga då Ryssland är bättre på vodka och hockey.

   Radera
  6. Kan ju säga att efter druckit rysk vodka så smakar all svensk vodka finkel och gift. Håller mig till öststatsvodka numera om det absolut ska drickas vodka. Polsk buffelgräsvodka är väl en bra kompromiss om man inte kan få tag på ens något grundläggande som ryska Standard.

   Radera
  7. Själv har jag alltid varit svag för vår svenska löjrom, helst Kalixvarianten förstås. Dessvärre har ju nu kocklandslag och andra oeftertänksamma individer populariserat den till den grad att priserna dragit iväg mot det löjligas gräns.
   Och vodka, det vet väl de flesta hur lätt det är att tillverka själv? ;-)

   Radera
  8. @cornu

   "Olika mineralhalt i vattnet, olika stammar av stör."

   Mycket intressant. Har du möjlighet får du gärna hänvisa till var jag kan läsa mer om skillnader i mineralhalt.

   Personligen känner jag ingen skillnad i smak mellan iransk och rysk kaviar. Men jag kan knappt skilja mellan vitt och rött vin vid ett blindtest. Är ingen gourmand direkt...

   Radera
  9. Finns amerikansk eller kanadensisk löjrom till halva priset, typ.

   Radera
  10. Tror inte du ätit rysk kaviar, för den är olaglig.

   I övrigt killgissar jag bara om skillnaden. De olika spansk-italiens-fransk-karelsk-iransk jag provat varierar med tillverkare och gissar jag även batch. Stora skillnaden är fetthalt och sälta i min upplevelse. Men om du fular dig och slänger på en massa rödlök, smetana osv, så är det klart du inte känner ngn skillnad.

   Radera
  11. Tetris. Kan nog inte komma på någonting mer.

   Radera
  12. Vi köpte väl petroleumprodukter även från Sovjet antar jag?

   Annars har jag ett och annat handverktyg i min ägo av sovjetiskt ursprung, skiftnycklar och sånt exporterades hit. Inköpta av en äldre släkting på 1960-talet och ärvda av mig. Funkar fortfarande, fast den kyrilliska texten är mer eller mindre otydbar numer.

   Radera
  13. Vi hade en femliters dunk med 96% estnisk smuggelsprit under diskbänken, när jag växte upp i Finland. Jag smakade på det pyttelitet en gång och efter några minuter försvann minnet helt och när jag vaknade nästa morgon så hade jag stora påsar under ögonen, var fortfarande full och fick ta stöd från väggarna för att gå rakt. Familjen berättade att jag hade gjort mycket tokiga saker i fyllan, men å andra sidan har de andra familjemedlemmarna också gjort det, så det jämnar ut sig. Så här efteråt tänker man på orenheterna i produkten, att man kunde t ex ha blivit blind. Sedan jag flyttade till Sverige har min alkohol-konsumtion upphört nästan helt, det är en annan kultur här, jämfört med Finland, där man förhärligar alkohol i alla former.

   Radera
  14. @cornu Nej såklart jag inte har. Har inte heller rökt cannabis eller någonsin kört för fort :) skämt åsido, det var länge sedan, när blev det olagligt? Och enligt vilken jurisdiktion?

   Radera
 3. "Och om Västs vaccin är så usla, hur uselt är då inte Sputnik V?" SYNTAX FÖRHELVETE.

  SvaraRadera
 4. Självklart kommer alla data från Ryssland då inga andra länder anmält intresse av att genomföra studier på vaccinet. Vad jag läst av oberoende analyser av Rysslands vaccin så är det faktiskt ganska smart "konstruerat" med potential att vara effektivt och säkert. Vill vi ha icke-ryska data så får något annat land se till att genomföra en självständig studie.

  SvaraRadera
 5. Är det inte så att ryssarna är generellt skeptiska till vaccin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ryssar jag talat med senaste året har varit positiva till vaccin, oavsett tillverkare. Nu är dom kanske inte representativa då samtliga är ingenjörer och samtliga jobbar åt erupeiska bolag/har en fot i EU. Med det sagt så tror jag din spaning är korrekt. Ryssar är enligt min erfarenhet (generellt) sunt skeptiska till både sin egen statsapparat och andras dito. Det har sin naturliga förklaring sett till historien.

   Radera
 6. Som jag förstår det är Sputnik baserad på samma teknik som Astras, d.v.s. adenovirus som vektor för spikproteinets genom. Det är ingen spetsforskning längre utan samma principer som för årliga influensavaccin.

  Och iom att Kineserna tidigt publicerade genomet så är det en fråga om några veckor att konstruera ett vaccin för ett välutrustat lab.

  Om det är gjort rätt så är Sputnik förmodligen i paritet med de andra vaccinen, med samma biverkningar (orsakade av immunförsvarets reaktion).

  Det stora problemet är hur det testats, och den politiska dimensionens inblandning. Det ger anledning till att vara misstänksam.

  Men nu har ju Sputnik sålts till ett antal länder, och om det kommer ut statistik därifrån så kommer det med tiden visa sig om det är så bra och ofarligt som det påstås.

  Gissningsvis är det i paritet med de andra vaccinen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget av vaccinen mot c19 har testats så alla är lika dåliga.

   Radera
 7. Man rapporterar inte hur många som vaccineras längre, ens:

  https://echo.msk.ru/news/2765934-echo.html

  Ryssarna lovade att de skulle vaccinera sin egen befolkning med utländska vacciner:

  https://regnum.ru/news/3153717.html

  Regeringen själva säger att 20% av ryska medicinska laboratorier inte håller måttet:

  https://regnum.ru/news/3154129.html

  Men som vanligt håller regimen en fascistisk linje där man t ex hävdar att det ekonomiska stålbadet bara är bra för ekonomin eftersom det rensar ut de svaga företagen:

  https://regnum.ru/news/3152536.html

  Rysk framtidstro överhuvudtaget är på 10-årsminimum

  https://www.mk.ru/science/2020/11/27/opublikovany-obnadezhivayushhie-dannye-immuniteta-k-koronavirusu.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här en satirisk vy inifrån Moskva:
   https://www.quora.com/profile/Misha-Firer

   Radera
 8. Finns alltid anledning att ifrågasätta politiker, de har ju alltid en agenda.
  Men, i det här fallet tänker jag att man bör värdera propagandan och forskningen var för sig.
  1. Är Ryska staten trovärdig källa utan egen agenda? NEJ
  2. Har Ryska forskare spetskompetens inom biologiska vapen? JA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken "expertgrupp" har inte en agenda?

   Radera
  2. I normala sammanhang brukar ju agendan vara transparent. Jävsdeklarationer brukar t ex vara en viktig grej inom forskningen. Tvek på att det gäller rysk vaccinforskning, dock.

   Radera
 9. Rysk litteratur håller världsklass men det är väl också det enda. Happy people have no stories.

  SvaraRadera
 10. Rysk litteratur håller världsklass men det är väl också det enda. Happy people have no stories.

  SvaraRadera
 11. Jag killgissar på att vaccin med liknande uppbyggnad har ungefär samma egenskaper. Så det borde bli 1-1 i just den matchen mellan öst och väst. Däremot vet jag att rysk och möjligtvis mongolisk vodka är den enda vodka som går att dricka. Förstår inte varför västerlänningar köper rävgift som Absolut.

  SvaraRadera
 12. Borde det inte räcka med att man testar vaccinet i laboratorier och ser om det fungerar och utifrån det kan man kvalitet testa och om vaccinet klarar alla tester så presenterar man dem och sedan kan man vaccinera folk med vaccinet.
  Jag tror faktiskt att Ryssarna har kompetens inom biologiska vapen och det är inte helt osannolikt att de har kunnat få fram ett vaccin fort, även testa vaccinet på sin egna befolkning kanske är enklare i Ryssland än i väst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är ungefär likadant. Men ändå inte. Svenskar lyder staten frivilligt. Ryssar tänker ajälva. Och sen blir de tvingade att lyda. :-)

   Radera
 13. Flera EU länder förbereder för att själva producera Sputnik V

  SvaraRadera
  Svar
  1. L2021-03-17 17:26
   Vilka länder? Och vet du hur det går till? Alltså krävs någon licensiering/tillstånd? Betalning till patenthavaren?

   Radera
  2. Italien, Spanien, Tyskland, Frankrike enligt Expressen

   Radera
 14. EPO har ju gått ut med siffror på antal patent som alla länder har ansökt om i Europa under 2020. Per capita kommer Ryssland på 48:e plats, en bit efter high-tech-länder som Mauritius...

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera