Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-28 10:50

Dags för ursprungsmärkning av produkter i onlinehandeln?

När du handlar i en affär är det oftast möjligt att se ursprungsmärkningen av olika varor eller produkter, genom information på förpackningen. Fast när du handlar online är det väldigt sällan det framgår var en produkt tillverkats och det får man tidigast reda på när man får leveransen. Det är dags för ursprungsmärkning av produkter även i onlinehandeln.
Finns inte längre i Sverige
Väldigt få sajter ursprungsmärker sina produkter. Visserligen kan man försöka räkna ut var något är tillverkat genom att surfa in på eventuell tillverkares hemsida, om den går att identifiera, och sedan försöka gräva fram var olika produkter itllverkas. Vilket sällan framgår tydligt.

Men det brukar åtminstone - men inte alltid, t ex framgår det inte på Biltemas egna produkter var de tillverkats, bara att tillverkningen skett på uppdrag av Biltema i Helsingborg - framgå på förpackningar i butik var en produkt tillverkas.

Svårare att avgöra detta vid onlinehandel, utan det är först när förpackningen levereras man kan se varifrån den kommer.

Onlinebutiker borde börja uppge tillverkningsland på produkter de säljer. 

Vid en kontroll av lite olika websajter verkar ingen ha någon form av ursprungsmärkning. Varken Clas Ohlson, Kjell & Co, Naturkompaniet, Outnorth, Apoteket, Adlibris, Macforum, Dustin eller Stayhard har ursprungsmärkning, för att nämna de onlinebutiker jag snabbt besökte. En del enskilda produkter kan nämna ursprung i sina beskrivande texter, även om det är ovanligt.

Däremot har Hemköp ursprungsmärkning på produkter, t ex ursprung Peru och tillverkningsland Polen för deras frysta mango i bit på påse. Livsmedelsindustrin har uppenbarligen kommit lite längre här, antagligen genom EU-krav.

Antagligen skickar inte leverantörerna ens med ursprung och tillverkningsland som metadata till handeln i sin produktinformation. Kort sagt finns det mycket att göra.

Ett sätt att med konsumentmakt tvinga fram ursprungsmärkning online är att systematiskt kontakta alla onlinebutikers kundtjänst och fråga om ursprungsland på olika produkter. Till slut kommer kundtjänst vara så överbelastad att det antingen blir dyrt, försämrad kundupplevelse för andra kunder, eller så att man helt enkelt börjar med ursprungsmärkning.

Min senaste roman Redovisningsavdelning Marviken är som inbunden tryckt på Livonia Print i Lettland och som pocket av Scandbook "inom EU". Var den print-on-demand-tryckta häftade storpocketen är tryckt står inte i inlagan, men rimligtvis inom EU där med för att minimera leveranstiderna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. En liten flagga bredvid prisuppgiften vore utmärkt tycker jag. Det borde även gälla livsmedel. Tex. Slotts senap kan man ju lätt missta för att vara Svensk. Den är ju till och med märkt med Riksvapnet. Trots att den är producerad i Polen av utländska ägare. Tveksamt om något av innehållet är svenskt heller. En Polsk flagga bredvid prislappen vore perfekt. (Gillar Polen mycket, men vill gärna köpa Svenskt)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står iaf Polen på Hemköps hemsida...

   Radera
 2. Ja, en klok webhandel kanske till och med kan göra bra marknadsföring av sådan märkning? Egen vinning brukar vara en bra morot...

  SvaraRadera
 3. Missade lite att detta skulle handla om onlinehandeln....

  SvaraRadera
 4. Clas O är väl en klassisk svenk aliexpress. Enorma mängder kramskrims men med svenska priser. Låt oss gissa att de lobbade hårt för avgifterna som infördes på kinapaket :)

  SvaraRadera
 5. Har man inte haft denna debatt redan gällande t.ex kött? Slaktat i Tyskland blev då Packat i Sverige på etiketten. Uppväxt i Bulgarien och slaktat i Tyskland blir fortfarande Packat i Sverige och svensk flagga på etiketten. Etc. Etc. För att inte tala om fisk som fiskats vid Grönland, packats i Kina, omlastats någonstans i EU och sedan säljes i Sverige som nordsjöfisk eller dylikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför står det både ursprung och tillverkad på en del produkter, iaf på Hemköp, t ex ursprung Uruguay, tillverkad Polen i mangoexemplet.

   Radera
  2. Har tyvärr inte tillgång till Hemköp längre, de lokala ägarna bytte kedja till Willys.

   Radera
  3. Samma kedja, bara större butik. Tempo-Hemköp-Willys är samma.

   Radera
  4. Skulle uppskatta om kött var märkt med ej från gräsbetande djur eller från gräsbetande.

   Radera
 6. Om Maggan oroade sig mindre för de 500 pensionärer som "smiter" från svensk skatt genom att skriva sig i Portugal - och mer över de 500 000 000 000 000 konsumentvaror som smiter från svensk skatt genom att packas i andra länder istället för här - så skulle det kanske vara väl använd tid, för att uttrycka sig försiktigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förutsätter att Maggan mfl faktiskt vill göra skillnad, på riktigt och inte bara bygga sitt eget varumärke samt hänga kvar vid köttgrytan, det kommer knappast ske.

   Radera
  2. Degen måste in så man kan försörja den bidragsberoende ej arbetande röstboskapen.

   Radera
 7. Jag välkomnar idén, det är ett mycket bra förslag för att själv kunna göra ett val.
  Tex noterade jag häromdagen då jag och mina små barn skulle ha en mysig lässtund tillsammans att båda böckerna var trycka och illustrerade i diktatur och straffarbetar-landet Kina. Hade jag noterat det i samband med att böckerna inhandlades hade jag såklart inte köpt dom. Förstår att mycket av det vi har i våra hem är tillverkar i skräckdiktaturen Kina men någonstans måste man ju ändå börja för att få till en förändring. tror att många skulle börja bojkotta ex Kina om de visste att en produkt kom där i från.

  SvaraRadera
 8. Visst bra med ursprungsland på varor, men... Ta färg tex: tillverkad i Sverige men insatsvarorna kommer från Kina, USA, Belgien osv. Till det kommer var sen deras respektive underleverantörer köpt ifrån, mao en helt hopplös situation egentligen. Typ som tidigare diskuterats kring datorutrustning.

  SvaraRadera
 9. Regimen i Beijing/Kina må vara hyfsat rutten, och bojkott av deras varor kanske är moraliskt riktigt. Men hade vi inte haft import från diktaturer (tom sådana som är/var objektivt värre än den kinesiska) hade vi haft det ganska torftig här hemma i Svedala.
  Sen är det ofta intressant att följa debatten kring bojkott av varor tillverkade i [insert evil-state of the day] och framförallt är det intressant hur det drar fram hyckleriet hos många (obs! Menar EJ att bloggen ägnar sig åt detta i det här fallet) hos ett antal svenska politiska och ekonomiska makthavare som idag propagerar för bojkott av kinesiska produkter men låtsas som det regnar när det påpekas hur samma individer ställde sig emot bojkott av produkter producerade på västbanken(då var det att likställa med antisemitism) och Saudiarabien (då var det bäst att förändra landet i demokratiskt rikting, genom handel ink vapenhandel)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja västvärlden borde samla dig runt någon minimi nivå för att hanfla ned. Och då lite över att inte vara på någon förbuds lista från FN

   Radera
  2. Jag har det mer än gärna lite torftigt om det innebär att vi kan sänka den ena diktaturen efter den andra. Vi får helt enkelt ställa om så att vi lättare kan pressa dessa länder ekonomiskt. Fortsätter de att leka diktatur, får de finna sig i att bli isolerade. Visst, det är något av en dröm, men kanske kan vi långsamt jobba världen i den riktningen. Det andra alternativet är att låta länder som Kina växa sig mäktigare och mäktigare, tills det är de som själva dikterar alla villkor och då är det goodnight Irene.

   Radera
 10. Dock faktiskt en bok på posten i förrgår som var tryckt på Livonia Print. Lite intressant att se var böcker trycks. Finns det ens ett storskaligt tryckeri kvar i Sverige? Har några böcker tryckta i väldigt få upplagor som är det, men inga kioskvältare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scandbook har tryckeri i Falun.

   Radera
  2. Ni får leva med stavfel eftersom det inte går att redigera.

   Radera
 11. https://www.hyvaasuomesta.fi/suomalainen-ruoka/apua-merkkiviidakkoon

  Finland har bra märkning.

  SvaraRadera