Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-22 10:25

Coronakrisens 2020 kostade svenska staten 216 - 316 miljarder

Coronakrisens år 2020 kostade den svenska staten 236 miljarder kronor (GSEK) när man tittar på förändringen av statens finansiella sparande. Statsskulden ökade med 216 GSEK, en förändring på 316 GSEK.
Statens högsta organ
Skillnad mellan finansiellt sparande och statsskuld kan förklaras av bokföringsmässiga anledningar, men man kan alltså välja vad man vill titta på.

2019 hade svenska staten ett finansiellt sparande på +72 GSEK, medan 2020 innebar ett negativt sparande och -164 GSEK. Mellanskillnaden är rubriken 236 miljarder. Detta är bokföring. Faktisk skuldökning för svenska staten var 216 GSEK och SCB uppger att statsskulden minskade med över 100 GSEK 2019. Där kan man hitta en mellanskillnad 316 GSEK.

Således kan man välja att coronakrisen fram tills årsskiftet hade kostat 216, 236 eller 316 GSEK. Till det kommer kostnader för kommuner och landsting/regioner, som också fått minskade skatteintäkter och ökade utgifter, samt förstås kostnader för företag.

Frågan är hur många liv som räddats av statens pandemiåtgärder? Vi hade en överdödlighet på 7.6%, eller den nionde lägsta i EU/EES. Länder som t ex Polen och Spanien hade mer än det dubbla. Säg att vi räddade 12 000 liv om vi istället haft dubbelt så många döda. Statens kostnad för att rädda dessa liv landar i så fall på från 18 miljoner kronor (MSEK) till drygt 26 MSEK per räddat liv. Det är lägre än vad Trafikverket anser att det får kosta för att statistiskt rädda ett liv genom trafiksäkerhetsinvesteringar, vilket ligger på 40.5 miljoner kronor per räddat liv.

Således kan man knappast angripa svenska staten för denna kostnad, givet hypotesen 12 000 räddade liv. Har vi räddat ännu fler liv, likt en del hävdade förra våren när de upptäckte exponentialfunktionen och misstog sigmafunktionen för denna och trodde på miljontals döda, så har det varit ännu mer prisvärt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Tillkommer inte 150 miljarder som ska skickas till bajsländerna i EU?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och den nya EU budgeten som i princip ökades på alla fronter utom där Sverige ville ha ökningar.
   Konstigt att när länder som Ungern och Polen sätter sig på tvären och allt står still så kompromissar EU till slut med grundläggande värderingar.

   När Sverige inte går med på något så sprattlar vi lite och sedan lägger man sig platt på ryggen. Fast i hemmaopinionen låter det som en förhandlingsframgång.

   Är svenskarna rädda för att bli utskällda av Merkel eller?

   Radera
  2. #Rickard
   Du har nog inte riktigt försått skillnaden på oss och dom.
   Ungern och Polen styrs av populistiska halvfaschister som genom avtalen med EU och EUs budget genomför den odemokratiska politik de lovat sina väljare. Sverige styrs av demokratiska politiker som i förhandlingarna ger upp de i de frågor, så som budgeten, som svenska folket inte bryr sig så mycket om elelr förstår. I gengäld kan de påverka genom de chefsjobb och konsultuppdrag som EU i utbyte ger till samma svenska politiker. Det är detta som gör att vi till skillnad från Ungern och Polen inte riskerar att förlora inflytande.

   Radera
  3. Jag känner en del Eurokrater sedan jag bodde i NL. Och arbetade även i Belgien... JAg vet hur de tänker.
   Scary...

   Radera
  4. #David
   "konsultuppdrag som EU i utbyte ger till samma svenska politiker"
   Luktar mygel och mutor lång väg.

   Radera
 2. Nja, Covid-19 används som ursäkt, men det handlar väl om skatteutjämning på nationsnivå? Dvs omvända incitament för att sköta ekonomierna i mottagarländerna på bra sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som kommunutjämningsbidragen då, fast på nationsnivå?

   Radera
 3. Och, förhoppningsvis hinner trycket öka på två dagar så att de röstar nej i 150 GSEK-frågan.

  SvaraRadera
 4. Men jag undrar om inte de som tycker vi borde haft tuffare lockdowns osv lever i nån slags villfarelse om att det skulle kunna vara ett "stålbad" som på säg 4 veckor helt stoppade spridningen och möjliggjorde en återgång till det helt normala?

  Eftersom utfallet av alla icke vidtagna åtgärder är högst hypotetiskt kan man så klart komma med kritik från vilken vinkel som helst. Det är väl lite som sagan om Guldlock med sängar som var för hårda eller för mjuka, osv osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar inte Guldlock inte om att inte vara för het på gröten?

   Skämt åsido eftersom i de flesta länder var ny kelpersonal undantagna så är det nog ganska låg sannolikhet att man kunnat avskärma viruset och på så sätt stoppa spridningen.

   Radera
  2. De länder som inte har så många att kela med har drabbats riktigt, riktigt illa. Kolla på Ungern. Men det kan ha att göra med att ungrare är fula, feta och fattiga, dvs korkade enligt bloggens tidigare inlägg.
   Och därmed inte begriper hur man skall skydda sig.

   De svenska restriktionerna hade kunna skärpts men utifrån scenariot att ett vaccin var flera år bort hade det inte gjort någon skillnad. Så här rektumperspektivt hade såklart hårdare restriktioner begränsat antalet dödsfall bland åldringarna innan de fått en spruta i armen.
   Men vem hade anat att vi skulle stå här med ett kallt-vaccin-krig på halsen ett år efter pandemin utropats?

   Men det finns effektivare metoder, bla ha lite jävla krav på äldrevården och ställa lite krav på regionerna att fixa beredskapen.
   Och kanske inte vara så totalt genomdåliga arbetsgivare.

   Radera
  3. En stor del av personalen på vårdboenden, äldreboenden och på hemtjänsten är timanställda utan någon vård-utbildning. Om man har pluggat två år till uska så kan man få en fast tjänst. Det finns numera inga sjuksköterskor på dessa ställen, heller, utan man måste beställa en telefontid från en sjuksköterska. Våra äldre och sköra sköts alltså oftast av folk med tillfälliga anställningar, utan riktig kompetens och kunskaper, vilket är alarmerande.

   Radera
 5. Dessutom: Eftersom Covid nu pga dess höga mutationsfrekvens förutspås bli en minst säsongsintermittent återkommande luftvägssjukdom så kommer vi ju även fortsättningsvis att rädda minst 12000 liv varje år om och om igen bara vi fortsätter att hålla allting i hela samhället nedstängt på nuvarande nivå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Det påstås att vi får dras med eländet i många år. Vi behöver nya vaccin-doser varje år och dessutom ett nytt vaccin för den sydafrikanska mutationen. Under tiden har vi säkerligen fått ytterligare några nya mutationer, eftersom covid plöjer nu genom väldigt stora folkmassor. Det påstås att det är de äldre och cancersjuka med dåligt immunförsvar, som är "odlingsbänkar" för mutationerna.

   Men vi har väldigt lite bekymmer med covid härute på landet. Vi beställer mat på nätet och hämtar kassarna från ICA Maxi, det kostar inget extra, bortsett från papperskassarna som de har stoppat vår mat i. Flera andra affärer i Mölnvik, där vi handlar mest, har också något liknande system, där man beställer digitalt och hämtar varorna med bil utanför affären. Smart!

   Vårdcentralen ger alla patienter som saknar munskydd, ett sådant gratis, man får inte längre träffa vårdpersonal utan mask, vilket är bra. Vi återanvänder fortfarande samma ursprungliga mask hela tiden, den hinner inte bli fuktig på så kort tid som vi är inne i någon affär. Det finns nästan inga patienter på vår enorma vårdcentral i Gustavsberg, de flesta väntar nämligen på sin tur utomhus.

   Många av våra grannar och släktingar har redan haft covid. Det är rentav ganska skönt att slippa folk, som "ojjar" åt mina apparater och instrument härhemma. Min ambition att storstäda hela huset från golv till tak har tyvärr kommit på skam. Eller att promenera extra mycket på området, för att höja konditionen.

   Kompisen Jar-Jar Binks längtar efter en hund att gå långpromenader med, förhoppningsvis är den nya hunden inte en "rump- och katt-tugg" (sist gick det väldigt snett när dag-hunden, en Staffe, bet en pojke i rumpan och försökte svälja grannens katt hel). De flesta kennlarna har tagit paus i uppfödningen, pga att de inte vill ha några covid-smittade valp-spekulanter på besök. Sedan finns det en risk att covid smittar även hundar, eftersom den smittar minkar.

   Radera
  2. Jag tänkte lägga till, att kompisen Jar-Jar Binks inte blev det minsta avskräckt, när Staffen bet en pojke i rumpan och attackerade grannens gamla katt-stackare och försökte svälja den hel. Han t o m erbjöd sig att passa hunden helt gratis i fortsättningen, men jag blev jättechockad och sa NEJ. Fy fasiken vilken "best" den hunden var, kan katt-attacken ha berott på väldig hunger, eftersom jycken hade bantats ner kraftigt och skrek mycket efter mat?

   Radera
 6. Frågan är vad pengarna använts till och vart de tagit vägen? Jag misstänker att mycket gått till att hålla diverse Wallenbergföretag under armarna och att det inte rör sig om investeringar för framtiden. Bara det att SAS fortfarande finns kvar tyder på att det gått extra mycket pengar dit t ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min arbetsgivare, en stor, risk-kapitalist-ägd industri-koncern, har korttids-permitterat sin personal under fjolåret och fått en hel del stöd-pengar. Vilka deras ägare är, det vete fan, de brukar nämligen få nya ägare med korta intervaller, förmodligen utländska finansiärer.

   Radera
 7. Beroende på hur man räknar har coronakrisen kostat knappt hälften av statens misskötsel av våra statliga bolag de senaste tio åren, 602 miljarder kronor. Bara Vattenfalls nedskrivningar mellan 2010-2020 summerar till 171 miljarder kronor.

  En statliga utredning har föreslagit att placera bolagen i holdingbolag, i ett försök att att undanhålla dem från klåfingriga politiker.

  https://www.di.se/analys/statens-gigantiska-slukhal-som-ingen-verkar-bry-sig-om/

  SvaraRadera
 8. Man kan bara dö en gång, idag eller om 6 månader spelare väl ingen roll. Trafikverket räddar många unga liv som skulle leva +40 år såldes 1 miljoner per år, Corona nästan 4,5 miljoner per månad. Staten äger heller inga pengar utan är våra allas mvh Rickard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast så resonerar vi inte riktigt, att äldres liv är mindre värda. Även om man så klart hellre räddar ett spädbarn än en åldring ur ett brinnande hus om man måste välja. Men visst finns det kanske en poäng i att resonera kring räddade levnadsår istället för liv.

   Radera
 9. Det finns en annan jämförelsen med trafiken, och det är att upp till 55-ish så är risken att dö i trafiken jämförbara med att dö pga Covid.

  SvaraRadera
 10. En annan tanke är att mer arbete hemifrån och mer näthandel skyndat på en positiv utveckling. Mindre mängd fossilt mer elektroner. Sverige har varit i bra läge med utbyggt bredband och stor datorvana hos befolkningen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå räcker inte elektronerna när det blir kallt

   Radera
  2. Greta borde vara glad.

   Radera
 11. Tycker att många hänger upp sig på antalet döda och att motiven till diverse åtgärder och restriktioner från statens sida enbart är motiverade av att hålla ner dödssiffrorna (halmgubbar), belastningen på sjukvården har varit hög och utan restriktioner hade det säkert kunnat bli katastrofalt på sina ställen...

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Cornu, överdödligheten var 1,5 procent för Sverige 2020 när man använder European Standard Population, utarbetad standard av EU, något ska vi ha för skattepengarna.

  https://www.cebm.net/covid-19/excess-mortality-across-countries-in-2020/?fbclid=IwAR0Yd8G0Na9igmVQqOplD4yTXUsHwGqQ8ylnA1z1MeEAlLF3g3euE8t0ocM

  SvaraRadera
 14. Det är mer relevant att titta på QUALY.
  Quality Adjusted Life Year.
  Gissar att jämförelsen med trafikoffer då blir helt annorlunda.

  SvaraRadera
 15. Summeringen om några år kommer sannolikt visa att fler dött av restriktionerna. Såklart inte i höginkomstnationer utan i låginkomstnationer. Dödsfallen beror t ex på utebliven vaccinering av spädbarn mot mässling och andra sjukdomar. Kommer även bero på helt vanlig fattigdom, brist på rent vatten, bristfälliga avlopp, dålig mat etc. Dessutom kommer vanligt mänskligt lidande öka, barnäktenskap, slaveri, skuldslaveri. Vi ska självklart inte ignorera covid, alla bör vaccinera sig, alla bör göra sin del för att minimera smittspridning.
  Själv har jag haft covid, testad bekräftad, fem öl en lördagskväll ger en värre söndagsmorgon än vad covid gav mig så jag är lyckligt lottad.

  SvaraRadera