Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-17 17:31

BREAKING: Svensk polis får nya pansarterrängbilar - nyare version av Särskilda Operationsgruppens Volvo-pansarbilar

Sajten Army Recognition avslöjar att svenska polisen - sannolikt de nationella och regionala insatsstyrkorna ("piketen") - får nya pansarterrängbilar. Det handlar om Volvoägda franska Arquus/ACMAT:s pansarfordon Fortress Mk2, en nyare version av Acmats Bastion som köpts in till Försvarsmaktens specialförbandsenhet Särskilda Operationsgruppen (SOG) tidigare.
Bastion, tidigare version av det nu inköpta fordonet till polisen. Foto: Public Domain
Army Recognition uppger att Sverige-Volvo-ägda Arquus, som i sin tur äger franska tillverkaren Acmat, har sålt ett hemligt antal Arquus Fortress Mk2 till svenska polisen. Sverige-Volvo äger Renault Defense, som i sin tur äger Arquus, som äger Acmat, även om fordonen likt ovan även kan få en Mack-stämpel likt på bilden ovan, vilket också är ett Volvo-ägt bolag. Själva Sverige-Volvo vill helst inte sätta sitt varumärke på militära produkter, men det är praktiskt att kunna använda olika varumärken beroende på vilket land som är kund, t ex Mack för USA.

2016 såldes ett antal Bastion till den svenska Försvarsmaktens specialförbandenhet Särskilda Operationsgruppen (Sog, Soggen) och svenska polisen får nu alltså en nyare version av detta fordon. Det faller sig naturligt att det tillförs Nationella insatsstyrkan (NI) och/eller de regionala insatsstyrkorna (RI) även kända som piketen. Åtminstone NI samövar ibland med Soggen, så att ha likartade fordon faller sig naturligt.

Därtill är det så att säga en svensk affär, även om fordonen designas och tillverkas i Frankrike.

Acmat är bland annat kända för att tillverka väldigt lättservade fordon från mestadels standardkomponenter. Förenklat ska det mesta gå att serva och laga genom att plundra reservdelar från andra fordon i tredje världen, gärna i de länder där Frankrike agerar i Afrika, men teorin bör detta fungera över hela världen.

Tidigare har svenska polisen haft så kallade Sandkatter, vilka ursprungligen var utplacerade med en vardera på piketen i Stockholm, Malmö och Göteborg. På grund av vad som till mig vid studiebesök på piketen uppgavs var revirpinkeri överfördes de först till Nationella insatsstyrkan, men hamnade till slut på bombskyddsgrupperna där de finns än idag.

Ni som läst min roman Midsommargryning känner nog igen Sandkatterna.

Fortress/Bastion är ett betydligt större fordon och kan ta en hel militär skyttegrupp med 8 - 10 personer och omfattande militär utrustning och vapen, medan Sandkatten bara kan ta fem. Bortsett från Sverige och Soggen är det enligt Wikipedia endast U-länder som köpt Acmat Bastion. Inte ens Frankrike har fordonet.

Fortressversionen har kraftigare pansar och kraftigare motor samt bättre terrängframkomlighet, så svenska polisen har nog inte tänkt att fjanta runt med fordonen, utan de är nog tänkta att användas när man verkligen behöver konsekvensutsätta någon som är lite busig.
Bombskyddets Sandkatt vid påhälsning hemma i byn nu i vintras. Det går per capita rätt vilt till här på landet och finns mycket spännande grejer i ladorna, men pga bristande bruttovolym på grund av få människor hamnar det inte i riksmedia.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Kommer nog väl till pass när man ska hämta in legala vapen från brottsmisstänkta jägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle det vara så att dom av någon anledning vill titta på min Blaser så är det bättre att dom ringer i förväg och säger när dom dyker upp så sätter jag på kaffe, men jag tror jag förstår var du kommer ifrån.

   Radera
  2. Ja och om man vill häkta dem på sagolika själ.

   Radera
  3. Råkade trycka fel skall vara SKÄL.

   Radera
 2. Någon som vet vad ett dylikt fordon kan tänkas kosta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Killgissning 5-10 miljoner.

   Radera
  2. Okej, tack. Gissar det blir 5-6 bilar totalt då, som mest... Vet inte riktigt när de skulle kunna komma till användning, men bättre ha några utifall, som du skrev, någon bångstyrig behöver "konsekvensutsättas" (underbart ord).

   Radera
 3. Varför har bombgruppen fått Sandkatterna? Piketen eller NI bör väl möjligtvis behöva kunna forcera terräng bepansrat om ett jaktlag eller gröna gubbar lokaliseras i obygden, men annars? En cheva-van á la "slaktarn" som rullade omkring förr bör vara mer praktiskt.

  För övrigt är väl inte strid polisens uppgift varför inte ens ett kompani gröna gubbar lär bemötas med ett tiotal från NI...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chefen för NI blev chef för bombgrupperna och lyckades i samband med det sno Sandkatterna från piketen, typ. Det är den versionen jag hört. Internt revirpinkeri.

   Radera
  2. Jo man tackar... Det låter ju minst sagt lite...underligt?

   Radera
  3. Strid är faktiskt polisens uppgift. Ovanligt nog är svenska polisen kombattanter och deltar i strid med fiende. Andra poliskårer med samma mandat är Tyska Bundespolizei (tidigare gränstrupperna) och såklart diverse länder med Gendarmerie

   Radera
  4. @Gustav Karlsson. Intressant påstående. Kan du berätta mer? Gäller det särskilda delar av polisen eller är random ordningspolis med tribal i svanken legitimt mål för den lede FI?

   Radera
  5. Angående polisens status som kombatanter så är det reglerat i lag, mer information finns bland annat på sida 18. https://rib.msb.se/filer/pdf/28037.pdf

   Radera
  6. Det stämmer att polisen är kombatanter och skall kunna möta mindre grupper av fiender. Hur det skall gå till med V90 och Sig / Mp5 mot rpg, akm etc återstår att se.

   Radera
 4. Delta kör pandur. Enkelt sätt att känna igen dem på. Dock dags för byte nu. Får se vad det blir.
  https://www.overtdefense.com/2019/10/18/secretive-delta-force-pandur-apcs-seen-in-syria/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre gällande nytt fordon och krav.
   https://www.thedrive.com/the-war-zone/27283/u-s-special-operators-want-new-armored-vehicles-to-replace-their-obscure-austrian-ones

   Radera
  2. Deltas mod av Pandur I har nog resulterat i det fulaste pansarfordonet i modern tid.

   Radera
  3. Hahaha. Det ballistiska skyddet tänker du? Håller med.
   Lite pandur i detta 15 år gamla klippet. Även när de övar och forcerar bilar.
   https://youtu.be/zF_V_3rLZBc

   Radera
  4. Ohygglig bildkvalitet.

   Radera
  5. Vad tror du om Fortress? Piketen, NI eller bombgrupperna?

   Radera
  6. Vet faktiskt inte. Men tänker att de väl borde hamna hos NI och piketen. Vi får se.

   Filmen är gammal. Togs bort från youtube under många år. Tills de som syns hade lämnat enheten. Till exempel Pat Mcnamara. Som sagt från Delta kring 2004. Användes för att visa för Rangers när de hade inofficiella rekryteringsmöten. En hel del kul, som när de övar och folk från enheten är gisslan och de går in och skjuter mål bredvid. När den släpptes var det stort surr på internet. Var / är unik film.

   En annan film som nu får ligga kvar är en från Deltas B squadron. Deras egen för sitt eget gäng. Jobbig film musikmässigt men en del CQB chaos. från 2004. Och en del klipp med little birds som landar på tak. Och för att återknyta till Pandur så är där en som gått på en IED i början och 32:30 lite stillbilder på Pandur från deras camp. Och från kommentarerna, det är en unik film precis som den tidigare länkade.
   "LOL everyone freaking out over this video. Funny, i saw this almost 15 years ago in the Green Zone house. This video is close to 20 years old, most of those dudes are retired, few of them are deceased. I seriously doubt anyone is in danger of getting caught on a target in Fallujah or Sadr City cause this is out. One of the dudes in the video probably leaked it lol. Just enjoy the video from your chair, very few get to see this stuff.

   On a serious note, Tip a glass for the fallen warriors!"

   https://youtu.be/4MpjNqmkBdE

   Behöver du research gällande utrustning för kommande böcker så är Delta de som ligger längst fram och Devtsix forumet har koll. HK416 är ju tex ett vapen som HK tog fram tillsammans med Delta. Scotty Miller som har Afghanistan nu är FD delta och har för vana att alltid ha PSD från sin gamla enhet. Samt nyttjar han fortfarande deras vapensmeder. Som synes på hans Glock och hans personskydd från The Unit i denna bild från närtid så är det plusbotten, rödpunkt och kompensator som gäller nu på deras Glockar.
   https://devtsix.com/viewtopic.php?p=177498#p177498 Så vi kan förvänta oss att det kommer till Sverige och resten av världens tier one snart med hahaha.

   Radera
  7. Blev knepig länk. Denna bilden är det
   https://attachment.tapatalk-cdn.com/71799/202010/32733_e1ed172a079aae69b2f999c7586472c9_t.png?Expires=1616384987&Signature=QuNrf2a5Nj22S1Xhpts0ezzdy7wQWTzIJNoTAFRBgCVdq3MaLlZit0SyLts0o229spy18rwmFL-xFGj4xqg0G~66eQfF-ZJvGErrRSPFJgcWLFPu-iZUfNShFz1YEj4wkTlCfuMcwPGpNYI4uvFGSeA~4cTs7izk8EhbyBmb8P89mnwYx35cUnhJc5XsynTd4VYwyCt3Dt40h57chFKszxIsbP3HjR4p-b2D~zTv4o38ZjiDcJF74aJ6NAYbHoD-WQTaGcOk0dg2UC8xkVKWdfv9yipN2iat3VVkKZ4ANtDsnkbnx4~IEzSpKdjUwJQH-2c-Z9B~W7DrgnrHjs7YRg__&Key-Pair-Id=APKAJS72YROXJYGYDADA

   Radera
 5. Vad hände med Kina-Volvo? Passade det ej narrativet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är Sverige-Volvo, inte Kina-Volvo. Ska förtydliga.

   Radera
  2. Geely äger väl ändå en stor del där också?

   Radera
  3. Näst största ägare med 15% typ. Industrivärden har knappa 30 och så kommer väl svenska pensionsfonder efter det, så nog är det svenskt minsann.

   Radera
  4. @bitterchifen vilka är största ägare

   Radera
  5. Är väl som Bitterchiefen skriver, Industrivärden. Jag har iallafall förknippat Volvo AB med Industrivärden i alla år.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Man kan ju fundera på vad det är polisen förväntar sig skall inträffa som gör att man behöver de här fordonen.

  SvaraRadera
 8. Tveksam till polisens faktiska behov av pansarfordon. Skulle hellre se fler vanliga polisbilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller fler poliser i yttre tjänst med ökad kompetens att hantera det grövre buset. Idag verkar det som att man kontaktar piketen som får resa från någon av storstäderna för minsta lilla hotfulla situation där lite mer våld krävs. Det känns som om piketen är en svag punkt för hela polisväsendet, då de vid mer omfattande oroligheter i landet, säg organiserad terrorverksamhet i 10-15 svenska städer snabbt får för mycket att göra.

   Det finns ju mängder med exempel där patrullerade konstaplar misslyckas med att ta hand om en eller två överförfriskade bråkstakar. Det finns ju en berömd youtubefilm där tre kvinnliga poliser + en securitasgubbe misslyckas med att omhänderta en ensam obeväpnad galning. En pinsam syn. Hur dessa poliser står sig mot grövre våld är ju tyvärr inte svårt att räkna ut.

   Fler vanliga kvarterspoliser behövs absolut, speciellt i glesbygderna. Sen kanske utbildningen/utrustningen borde vässas så att gemene konstapel står sig bättre rustad mot tyngre våldsverkare utan att piketen måste ringas in varje gång. Är t.ex. radiobilarnas rutor skottsäkra? Vid skottlossning med grövre kaliber, har man något som helst skydd i en vanlig radiobil?

   Radera
  2. Mot grövre våld hade de snabbt och enkelt skjutit ner personen. Men det är inte motiverbart att skjuta en obeväpnad galning, utan det ska bemötas lågaffektivt så länge inte tredje part hotas. Sedan kan du tycka det är pinsamt bäst du vill.

   Radera
  3. För övrigt, Vetlanda visar hur vanlig svensk polis fungerar mot beväpnade galningar. Snabbt och effektivt, pang, pang, pang. Klart.

   Radera
  4. Generellt är inställningen som IGV polis att man absolut inte vill buda piketen och man försöker lösa det själv. Men är det tex vapen så budas piketen eller om personen är markerad utöver det vanliga. Men oftast innebär markering inte att piketen skickas. Och ofta vet man ju inte vad för person man åker på. Piketen kör ju mer och mer sitt eget där de används för diverse insatser som ingen får reda på såvida det inte råkas tas en bild av allmänhet dylikt. Sen bestämmer inte IGV, vill ledningscentralen ha dit piketen så skickas dem. Sen brukar IGV som sagt försöka hinna lösa det själva så piketen inte "tar" deras ärende.

   Sen finns det inget som heter skottsäkert. Att ha ballistiskt skydd i en radiobil är inte aktuellt av så många anledningar. Precis som man i USA inte har det. Är man polis så är skälen självklara. Om inte får man fundera.

   Gällande beväpning har Mp5 inte en bra kaliber. Behövs annat. Hade hopp om det. Får se vad som händer.

   Sen gällande exempel där det är poliser som inte löser sin uppgift så är det klart att det finns. Men de är få. Varje dag omhändertas och hanteras personer i stort antal i Sverige med brottning, spray och fysiska metoder. Dvs majoriteten av ärendena löses som de skall. Men sen förstår jag att den bilden ser inte folk. De noterar bara de fåtal fall som är dåliga och som givetvis basuneras ut. Sen ska folk förstå att de som gör bort sig på ärende och som kollegor då anser fara för sig själv och andra kollegor, ja de kanske helt enkelt går in.

   Jag önskar att allmänheten hade fått göra ride alongs.

   Sen är det inte många poliser i yttre tjänst. Det hade behövts åtgärdas. Kom ju ut siffror för ett tag sen.

   Radera
 9. Och vad ska man ha dessa till?

  Mobil stab under tiden som man kikar på hur buskillarna i orten bränner bilar?

  SvaraRadera