Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-08 07:35

Börsveckan inleder blandat i Asien under måndagsmorgonen

Efter en positivt amerikansk och svensk börsvecka - men negativ för teknikbörsen Nasdaq - så inleder de asiatiska börsindexen blandat på måndagsmorgonen.
Ett sorglöst ymnighetshorn (Cornucopia, duh) på norska Tjuvholmen
Veckan som gick var handviftandet och ränte-kris-och-panik till trots positiv. Amerikanska S&P-500 gick +0.81% och Stockholms OMXSPI +1.41%. Däremot backade teknikaktierna med NASDAQ 100-index på -1.87%, vilket kanske på grund av alla som blivit jätte-jätte-rika på techbubblan väckte lite mer uppmärksamhet.

I Asien inleder marknaderna blandat.

ASX 200 +0.43%, Hang Seng -0.74%, Nikkei -0.42% och Straits Times +1.99%.

Guldet stiger något till 468:- SEK per gram och silvret ligger återigen över 7:00 SEK per gram.

USDSEK hittas på 8:53 och stärks. Även norska kronan stiger på morgonen och NOKSEK är nu tillbaka på 1:00 för första gången sedan coronakrisen inleddes med börskraschen för ett år sedan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Läste på Ekonomistas att jag fått löneökning på 10% när jag arbetsr hemifrån..
  Förutom kaffe kostnaden 😉 märker jag ett ökat behov av underhåll, det sliter, skulle säga att hem miljön inkl möbler inte är så slitstarka.
  Ojdå! Vi ska få 5000 spänn i bidrag från arbetsgivaren, minus skatt.... hur mycket kontorsstol får jag för detta?
  Rädd att det är alldeles för mycket skönmålning av hemarbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mer plus än minus rent ekonomiskt, på grund av färre transporter och färre uteluncher. Där håller jag med Daniel W på Ekonomistas. Arbetsgivaren tillåter oss ta hem kontorsstolen och allt vad som nu behövs som går att flytta från kontoret, plus pengar för att köpa skrivbord.

   Absolut skönmålas det, en blandning av kontorsjobb och hemmajobb är det som kommer gälla sen, det sociala på jobbet blir klart lidande när alla är på distans.

   Radera
  2. Plus eller minus är subjektivt. Boende nära kontoret är dyrare och det jag sparade i tid och pendling är nu borta. Kvar är den högre boendekostnaden. Finns alltid vinnare och förlorare.

   Tar dessutom en del tid att hålla hemmet lika rent som när jag var hemma bara halva dagen.

   Håller därmed med Dragholet. Många kostnader för hemarbete förminskas bekvämt av dess förespråkare.

   Radera
  3. Ja, en klar förlust kan jag tänka mig om man skaffat bostad för att ha nära till kontoret. Det är som du säger, lite blandat. För mitt lägenhetsboende är det marginellt högre kostnader för energi, mycket högre kostnader för kaffe men mycket lägre kostnader för mat och transport = totalt sett ganska hyggligt plus.

   Och så tidsbesparing ovanpå det, plus att vi nu har väldigt bra empiriska bevis på att det går att jobba alldeles utmärkt på distans för många i teknik/IT för de företag och chefer som tvivlat.

   Radera
  4. Jag hoppas det nya blir 3 dagar hemma och 2 dagar kontor. Att kunna skära bort upp till 60% kontorsyta vore förstås angenämt. Jag tror mindre kontorshotell blir det nya.

   Att inte ha social närvaro med folk jag inte valt att umgås med, stör mig faktiskt inte. Ny på jobbet, är såklart lite besvärligt i dessa tider.

   Radera
  5. Just exakt så. 3 dagar hemma, 2 på kontoret låter utmärkt. Det kommer ta en stund innan man omkonfigurerat kontoren, först vill man nog prova med nån sorts "x dagar hemma, y dagar på kontor", och om det ser ut att funka drar mar nog så sakteliga ner på ytan.

   Dock tror jag man ändå kommer ha fler kvadratmeter per faktiskt närvarande person, det blir ju ändå billigare per anställd totalt sett men man kan ha en bättre kontorsmiljö under de dagar folk är närvarande.

   Att gå runt och spontansnacka med folk och få lite nya idéer eller bara kolla läget saknar jag mest. Det går såklart att jobba ändå men det blir inte lika naturliga snackepauser.

   Radera
  6. Ett problem för arbetsgivare som vill minska kontorsyta är att kontoret kommer behöva anpassas för toppen av veckan, inte genomsnittet.

   Om vi tänker en arbetsplats där man kör 3 dagar hemma / 2 på plats så kommer nog de flesta vilja ha dessa tre dagar sammanhängande (mån-ons, tis-tor, eller ons-fre). Då kommer alla att vara inne på onsdag.

   Kör man 2 dagar på kontoret som ni föreslår ovan så tänker jag att toppen blir rejält lägre. Då tänker jag att man kanske vill styra lite när folk är inne, så att man faktiskt träffar sina närmaste kollegor då och då.

   Radera
  7. @Lars H: Varför inte anpassa kontorsytan efter genomsnittet +10% flexyta och göra platserna bokningsbara.

   Radera
  8. Det tål att funderas på, Lars H. Tror ändå det kan variera lite med vilka dagar man önskar vara inne. Även på toppdagarna gissar jag det kommer vara en del färre än en vanlig dag pre-corona, då en del kommer kunna jobba hemifrån mer än andra -- dvs vissa kanske jobbar varje dag på kontoret som förr, vissa 3 dar på kontoret, andra nästan heltid hemifrån.

   Radera
 2. Hur högtidlighåller ni internationella kvinnodagen då, instiftad av andra internationalen på förslag av den kommunistiska agitatorn Clara Zetkin för att uppmärksamma kraven på lika lön och kvinnlig rösträtt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På samma sätt som internationella mansdagen.

   Radera
  2. Cig och Sofiero samt en arg rant på Flashback?

   Radera
 3. Väldigt neg gällande teknikaktier i Asienhandeln.
  CSI300 minus 3.5%. Hang Seng minus 2.2%
  Nasdaq futures minus 1.5%
  Cykliska Europa förväntas öppna upp ca 0.5%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brent över 70 USD:
   https://www.cnbc.com/2021/03/08/brent-breaks-70-after-houthis-attack-saudi-arabias-oil-facilities.html

   Radera
  2. Men var ska vi med oljan nu? Biden har ju skapat ett psyke med sina beslut.
   Iran och Irak går det väl sådär för vid pumpen, Saudi har sina problem, ingen mer frackning, ingen pipe från kanada.

   Radera
  3. Antar att det behövs däck till Teslan, asfalt till vägarna, plast till förpackningarna etc.

   Radera
  4. Ja saker sker ju ofta men inte alltid när och på ett sätt man tänkt.
   Men onekligen är det mer politisk risk i olja nu.

   Radera
 4. Uppskattar verkligen börsrapporten på morgonen men kurserna i Asien brukar stämma dåligt. Någon som har tips på en sida där aktuella index finns samlade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.wsj.com/market-data/stocks/asia/indexes

   Radera
 5. Förutom silver har även kopparpriset gått bra senaste året vilket nog är bra för några bolag.

  SvaraRadera
 6. Kan det ligga något i detta
  https://www.nyteknik.se/energi/bitcoin-bakom-iranska-stromavbrott-eller-7011111

  SvaraRadera