Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-03-02 07:14

Börsveckan inledde positivt på måndag - men nedåt i Asien under tisdagsmorgonen - guldet på nytt lägsta

Måndagen bjöd på positiva svarta siffror för samtliga börsindex bloggen följer, men under tisdagsmorgonen är det nu generellt nedåt i Asien. Samtidigt faller guldpriset tillbaka och är nu på sin lägsta nivå sedan årsskiftet 2019 - 2020. 
Faller
Gårdagens börs blev positiv med OMXSPI på +2.30%, DAX +1.64%, S&P-500 +2.38 och Nasdaq Composite +3.01%. Samtliga index bloggen följer steg.

Dock faller nu börserna i Asien under morgonen. ASX 200 -0.40%, Hang Seng -1.42%, Nikkei 225 -0.82% medan Straits Times går +0.40%.

Kanske är det räntorna som spökar.

De riktigt långa amerikanska marknadsräntorna steg igår igen, dvs 10-åringen, 20-åringen och 30-åringen, även om räntorna fortfarande var högre för dessa i torsdags. Kortare löptider föll.

Oavsett är det mest uppseendeväckande just nu att guldpriset i SEK per gram nu är nere på prepandeminivåer och för 465:- SEK per gram är det den lägsta noteringen sedan årsskiftet 2019 - 2020. Även silvret faller tillbaka. 

Raset i guldet kommer samtidigt som dollarn stiger vidare till 8:45 USDSEK. I USD kostar guldet nu bara 1716 USD per troy ounce.

Lite motsägelsefulla siffror, men guldet skvallrar likväl om risk on, trots att börserna i Asien går ner. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Gårdagen var mycket märklig på flera plan.
  Det som stack ut mest var att silverpriset steg samtidigt som silveraktierna föll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reagerade också på det, kunde inte hitta någon nyhet. Sedan fortsatte silvret falla i och för sig.

   Radera
  2. Yes. Vi får vänta på attacken mot 30.

   Radera
 2. Tja, vad kan det verkliga skälet vara till guldets kraftiga nedgång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nummer 1 är att realräntan stiger i US.
   Sätt nedgången i närtid i relation till tidigare uppgång. Guld har gått väldigt bra i takt med sjunkande realräntor.

   Radera
  2. Verkligheten börjar så smått gå upp för folk. Guld är en improduktiv glänsande metall med mycket höga transaktions- och förvaringskostnader. Vi har troligtvis inte nått peak gold än vilket betyder att tillgångsslaget fortsätter öka år för år.

   På dina BTC kan du få upp till 6 % i ränta och kvarvarande reserver ligger på drygt 11 %. Produktionspeaken nåddes redan första året. Den genomsnittliga årliga avkastningen har hittills legat på över 400 %, men kommer såklart sjunka drastiskt framöver.

   Radera
  3. Sitter hellre pa fysiskt guld an Bitcoin nar verkligheten med luftslottet Tether borjar ga upp for folk

   Radera
  4. Elektrifiering, digitalisering och robotisering sänker kostnaden för gruvbrytning. Möjligen har en del guldsamlare insett detta. Gruvbrytning som inte är dagbrott innebär för omoderna gruvor att mycket frisk luft måste pumpas ner för att vädra ut dieselavgaser och spränggaser.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera