![]() |
Bä. |
Jag gick in på börsen för första gången 1993 och har så här snart 30 år senare varit med på några vändor upp och ner. Som ung var intresset stort, särskilt som hela 90-talet efter krasche var en starkt trendande marknad där det inte verkade att gå att förlora pengar annat runt på Asien-hickan 1998. Och sedan tog det fart i den första IT-bubblan 1998 - 2000.
Allt steg, precis hur mycket som helst. Det var bara att köpa. Alla köpte. Taxichaufförer, Aftonbladet, någon teveshow med aktiekändisar från VCW och en apa som kastade pil (eller något, jag tittade aldrig). Det gick inte att förlora pengar och varje gång man dagligen loggade in på aktiekontot på Teletrade, E*Trade, Avanza och Nettrade och allt vad de hette kände man sig rikare än någonsin tidigare när man såg siffrorna på skärmen.
Men det var en bedräglig och förförande charm.
Själv sålde jag allt med nästan perfekt timing i början av mars. Sedan köpte jag tillbaka hela vägen ner, och tappade runt 90% för att landa i princip fattigare än jag varit innan 1998 när reavinstskatten från att sälja på toppen var betald. Allt jag hade kvar från bubblan var någon utlandssemester och en bil. Resten hade bara varit siffror på en skärm
Jag tog nya tag, gjorde en korrekt analys och sadlade om till energisektorn, och hade till 2006 dubblat mina börstillgångar mot mars 2000, eller om man så vill 20x pengarna från botten.
Skillnaden var att denna gång hade jag lärt mig - jag hade satt upp ett mål och där klev jag av och köpte kontant gården jag fortfarande femton år senare bor på. Ingen bubbla förförde mig den här gången. Tillägg: Bevis på det där finns - det togs inte ut några pantbrev på köpet av gården, vilket kan ses i det kommersiella fastighetsregistret (jordbruk är ej villa, finns alltså inte i några gratistjänster för Internetexperterna), så till skillnad mot alla anonyma som säger sig ha gjort 10x-20x-100x pengarna finns det något konkret att ta på.
Sedan kom kraschen 2007 - 2009.
Poängen är att de där siffrorna är bara just siffror på en skärm. De betyder inget innan du omsätter dem till något i verkligheten. Och innan du åkt på en smäll kommer du inte ha lärt dig - du är din egen största fiende och kommer inte sälja i tid, utan följa med hela vägen ner, eventuellt stoppa in mer pengar och förlora ännu mer på vägen ner. Och det kommer vara tyst i sociala medier, för på de tysta vittnenas kyrkogård håller alla förlorare käften - det är bara de som tjänar pengar som berättar om det.
Men girighet överträffas bara av dumhet. Häng gärna girigt på de där bubblorna, de är härliga och helt irrationellt drivna och kan därmed gå hur högt som helst. Men ta ut pengar på vägen och sälj i god tid. Du kommer inte pricka toppen, men sätt upp ditt mål.
Det är för övrigt en anledning till att jag har noll problem med hö-hö du missade den och den affären. Nej, det gjorde jag inte. För hade jag gått in i aktien X hade jag satt upp målet 2x pengarna eller i en del fall kanske 10x pengarna. Sedan hade jag sålt och inte varit med upp till 100x pengarna. Senast var det Climeon, som väl gav mig i runda slängar 5x pengarna. För vilket jag bland annat köpte min solcellsanläggning, betalade av skilsmässans skulder på gården, köpte en del annat och sedan diversifierade till andra tillgångar. Visst, jag sålde bara på 5x pengarna och sålde inte det jag hade kvar på 10x utan kvarvarande aktier är nu tillbaka på ungefär den nivån där jag sålde större delen.
För nuvarande aktieportfölj har jag satt upp ett mål om 2x pengarna, vilket inte innebär bubbelvärdering, utan en sund klassisk värdering utifrån hur dessa bolag värderats historiskt. Jag kommer ändå sälja där på 2x. De flesta är redan upp 15-25% sedan slutet januari och på god väg mot målets 100%.
Nu är det nog inte skadligt att sitta med hela bubblan upp, plocka ut lite småpengar på vägen och sedan som en idiot följa med ner igen. Det är bra läropengar. En gång. Kom bara ihåg att aldrig ta negativa positioner och aldrig köpa för lånade pengar, för då kan du förlora mer än du satsat.
Sedan kan du sitta där och minnas när du hade tio miljoner på kontot och skratta åt det när du bara har hundratusen kvar. Du kommer fortfarande med hundratusen kronor i finansiella tillgångar tillhöra bland de rikaste i världen ...
Många av de aktier som alls överlevde IT-kraschen tog 15-20 år på sig att nå tidigare kursrekord. Andra, som Ericsson, har aldrig nått tillbaka. Och många försvann helt och blev hundraprocentiga förluster.
Men det är kul att vara ung och oerfaren. Ung, osårbar och förförd. Tro inte att du kommer sälja i tid, det kommer du inte. Det enda du kommer ha kvar är erfarenheten och de pengar du plockat ut på vägen och gjort något verkligt med. Det är trist om du hamnar fel i timingen, t ex i familjebildande ålder och verkligen trodde att du/ni kunde skaffa den där drömbostaden. Men kanske 15 år senare har du nog fått tillbaka miljonerna.
I övrigt är p/e-talen idag högre för bubbelbolagen än under IT-bubblans tid. Lycka till. Bubblan kan nog mycket väl fortsätta tills konjunkturen mattas av igen om några år. Den är trots allt irrationell. Vid det laget kanske Tesla har ett börsvärde större än världens samlade BNP, men om du inte hittar någon greater fool att sälja till hjälper det inte dig.
Det enda som betyder nåt är CAGR på minst 15 års sikt. Allt annat är irrelevant.
SvaraRaderaJavisst. Problemet är att de som är förförda och nyförälskade i aktier inte har 15 års tidshorisont.
RaderaUngefär som de som aldrig förlorat stålar på bostäder.
RaderaVar en och annan i Stockholm som förlorade 2017 - 2018 och brändes rejält på lånade pengar. Men det tiger förstås dessa om.
RaderaInte bara i Sthlm.
RaderaGör dom? Jag känner två stycken från en tidigare bostadskrasch i stockholm som skryter rejält. De gick i personlig konkurs. Fick gå igenom skuldsanering. Men fick behålla sina villor och blev lånefria. Och har nu belånat dom igen. De skryter om hur smarta dom var.
RaderaPatrik. Det finns inget vackrare och smartare än en Stockholmare. Lev med det.
RaderaBortsett då från den f.d partiledaren som blankade sin egen karriär på "Stockholmare är smartare än lantisar".
RaderaDet är helt klart svårt att stå emot trycket att gå all in i aktiemarknaden och bostadsmarknaden med maximal belåning. Alla gör ju det och alla blir rika relativt dom som inte gör det.
RaderaDet är först nu när börsen är tillbaka till pre-corona nivåer som många börjar ta kontakt med personliga rådgivare och ska investera miljonbelopp i besparingar.
Goofy. Har du koll på en allvädersportfölj har gått i år?
Radera@Östergren: Harry Brownes variant:
RaderaYTD: 0,36%
12 mån: 1,54%
36 mån: 38,54%
Golden Butterfly:
YTD: 2,83%
12 mån: 12%
36 mån: 27,8%
Finns en del varianter.
Också kallad losers portfolio då jag bara känner folk som investerar i tenbaggers men ändå ligger index långt efter.
RaderaRätt stavat till loser också. Ja, det är fascinerande med alla dessa aktierävar både IRL och på Internet som bara gör affärer med 10x pengarna, men ändå aldrig klår index, blir skuldfria eller bor i en lyxvilla.
RaderaGoofy, det var starka papper i år trots ränteuppgången.
RaderaTänk hur mycket publicitet genomsnittssvensson hade fått om hen hade varit amerikan. Nu hyllas ju Warren Buffett som någon slags investeringsguru med ett CAGR på endast 22% p.a. dom senaste 50 åren.
Radera@Östergren: Japp. Det är lite det som är meningen med portföljen d.v.s. att den sällan ska ligga minus på årsbasis. Wealth preservation portfölj. Kanske är köpläge i portföljen nu då med tanke på att räntorna är "höga" och SEKetas urstark?
RaderaJag tror US 10 Y år på väg mot 3% på sikt så nu vet du hur det inte blir.
RaderaGoofy. Som du säkert noterat har USD stärkts mot SEK med 3.5% i år.
Radera@Östergren: Förklara hur och varför US10Y korrelerar med aktiemarknaden?
RaderaSom jag förstått det (jag är inte ekonom) så ser man US10Y som någon slags riskfri ränta och om den riskfria räntan är högre än utdelningarna på börsen kommer investerare inte vilja ta någon risk med aktier utan istället köpa obligationer och då säljs aktier av och kurserna faller? Är jag ute och cyklar?
Förenklat ger stigande US 10 Y att framtida vinster blir mindre värda. Som du säkert noterat har value gått bättre än growth i närtid pga stigande US 10 Y.
RaderaNu stiger US 10 Y framförallt på förhoppningar om bättre konjunktur. Dvs risk on då obligationer säljs till förmån för aktier i konjunkturkänsliga sektorer.
Radera@Östergren: Tesla är väl konjunkturkänsligt?
RaderaI grunden räknas Tesla som growth trots att de är i en konjunkturkänslig bransch.
RaderaTesla är kul, tjäna 1000%, men du kan bara förlora 100%
RaderaYaku
RaderaUngefär så har det varit. Begränsad nedsida, oändlig uppsida och aldrig någonsin kommer någon svensk erkänna att de värderat bolaget fel.
@Östergren: AP7 förvaltarna har väl värderat det rätt och därmed även dom flesta svenskar genom att inte göra ett aktivt fondbyte.
RaderaGoofy. Ja det får man säga, hävstången har gått åt rätt håll.
RaderaÖstergren, Tesla står för <1% av innehavet så det är ingen jätterisk ändå.
Radera
RaderaDet kommer nya Tesla. Ungefär som när Samsung och Apple ersatte Nokia och Ericsson på mobiltronen. Ny spelare in, gammal spelar ut, som hockey, laget (sektorn) består dock.
Kommer det nya bitcoins?
RaderaFinns över 4 tusen kryptos:
Raderahttps://coinmarketcap.com/
Jo det vet jag men sen har väl BC och ETH störst market share så övriga räknas väl knappt?
RaderaDu ser market cap i tabellen och som du säger är BTC och ETH överlägset störst.
RaderaSå varför ska man ha BTC och ETH istället för något annat och vad händer när det finns bättre kryptos än dom i tabellen? Känns lite som ett pyramidspel där man måste vara snabb ut när det kommer en bättre teknologi.
RaderaDet finns redan kryptos som har bättre teknik än BTC och ETH. Dock har de inte varit någon succé så här långt.
RaderaTror du det kan vara så att du och marknaden är oeniga om det eller vill marknaden eller varför värderar marknaden BTC och ETH högre?
RaderaJag verkar ha dyslexi med några få undantag (se ovan) :)
RaderaKan personligen inte kryptomarknaden överhuvudtaget utan lyssnar på kodare hur de ser på tekniken. BTC och ETH har en stor fördel då de är de valutor som folk känner till.
RaderaGoofy. Oavsett vilken marknad vi pratar om (aktie/obligation/valutor) etc är det minst 40 timmar i veckan som gäller och det är lågt räknat. Antar att det är minst samma arbetsbelastning som krävs för att öht förstå kryptomarknaden på ett relevant plan.
RaderaTa rygg på Ingves m.a.o. Han jobbar minst 40 timmar i veckan.
RaderaIngves är skuldfri men så har han också jobbat hårt.
RaderaJag med :)
RaderaSå klart :) Du har ju en bra lön och jobbar lika hårt som Ingves.
RaderaMan får ofta så mycket betalt som man är värd och Ingves tjänar mer än mig så då jobbar han hårdare än mig eller har jobbat hårdare än mig.
RaderaAtt vara offentlig som Ingves, arbeta stenhårt, häcklas av experterna på läktaren är ingen önskedröm.
RaderaAbsolut inte. Det är skönare att vara som Average Joe (medelsvensson) d.v.s. en hycklande expert och medgångssupporter som vänder kappan efter vinden.
RaderaIngves är riktigt stabil. Synd att han inte är mer uppskattad.
RaderaHan är lika stabil som Stefan Löfven. Sossar uppskattar honom.
RaderaJobba hårt. Jag jobbar också hårt, bara inte så mycket. Jag genomskådade dock bostadsbubblan (tog lite tankekraft och tid dock), det visade sig vara rätt. Min avkastning på bostadsbubblan är runt 3000% på 14 år. Men visst det kan gå ned också. Dock inte troligt just nu. Varför vill man vara en average Joe, verkar väldigt tråkigt
Radera@B2B: Skönt att du till slut genomskådade miraklet och insåg att genom hårt jobbande blir man bara average Joe medan lån gör en rik med rätt finans och penning politik. Då blir man Kevin from Sales, han som alltid sätter 7an på Lotto.
Radera@Goofy, Ja kanske, krävs såklart lite tur och timing också. Som med det mesta handlar allt om timing. Kunskap och intelligens hjälper att öka oddsen för att hitta den. Var äger du förresten ditt utlandsboende?
RaderaRik har jag dock inte blivit, jag ser det mer som en pensionsförsäkring. När jag realiserar pengarna så kanske jag kan anses som rik, nu bor jag mest billigt och stort. Jag har också tappat moment genom att blidka banker och min egen riskaptit genom att bo i HR stundvis. Kanske tappat runt 1000% avkastning på det, men jag gillar inte dessa stora risker. Jag är trots allt främst en pappa.
Radera@B2B: Risk mäts i volatilitet och då är svenska bostäder ett relativt säkert sätt att få riskjusterad avkastning. Vi vet att Ingves stöttar med QE och vi vet att vi har kollektivavtal med garanterade löneökningar.
RaderaJag mäter risk i saker jag inte kan kontrollera. Vill gärna sälja och köpa på samma marknad, men det går inte för någon som köper nybyggen där de stora vinsterna finns. Var spekulerar du med ditt utlandsboende?
RaderaFinns nog inga investeringstillgångar som man kan kontrollera risken på men om man jämför dom mot varandra kan man bedöma risken enligt en subjektiv definition av risk. Ja nybyggnadsspekulation är det oftast snabba cash i. Där är det ganska vanligt med en avkastning på 100% på eget kapital på 2 år.
RaderaJag spekulerar ingenstans. Utlandsboende är en lyxkonsumtion. Värdet ser jag i möjligheten att komma bort och bo gratis. Däremot är det bra att det är på en plats där ROI ligger på ca. 15 år om man vill hyra ut.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Radera15 år låter bra. Trodde innan att du stod utanför "bostadsbubblan". Du verkar vara mer inne i den mer än jag faktiskt. Jag har bara fingrar och bor billigt faktiskt. Men tanken lockar på utlandsspekulation, men jag har tyvärr stora kunskapsluckor där. Här i orten är det enklare, då man förstår psykologin/läget bättre.
Radera@Östergren: Cash is king =)
RaderaIn SEKetas we trust.
Radera@B2B: Svenska bostäder är dock fantastiska. Dom som köpte med en kontantinsats på 0-5% har fått en fantastisk avkastning hittills på eget kapital. Särskilt såna som gillat doften av nytt men tröttnat lika snabbt och abonnerat på flyttgubben.se
RaderaVad tror du om den svenska bostadsmarknaden framöver på 5-10 års sikt? Får vi nöja oss med endast 2-10% per år?
RaderaI år går det nog upp runt 10%, då lönerna rusar för de som omsätter bostäder. Galet just nu på hemnet, i min ort iaf. Sålde huset 2019 för strax över 5M, nu går dessa för runt 6M. Min nybyggda lägenhet har på 15 månader ökat med 1.5M i värde. Inte konstigt man letar nya prospekt då. Över 50% belåning är dock otänkbart numera. Risken är större nu och summorna börjar bli stora. Kanske kommer det en nättare sättning om några år på kanske 20-30%. Vi får se. Annars ökar väl bostäderna i populära städer med kreditutrymmet där priset sätts. Men det är kanske annorlunda framöver. Medelklassen har dock aldrig haft mer pengar än nu
RaderaJag tror vi får vara nöjda med CAGR på 2 procent på 10 års sikt. Motivering. Tror inte ränta ut mot kund är lägre om 10 år.
Radera@B2B: Kollade lite på budgivningarna i Hyllie och Limhamn. Knappt över utgångspris så galet är det inte på lägenhetsmarknaden i alla fall. Önskar det hade varit så i Göteborg (på lägenhetsmarknaden).
RaderaMedelklassen har mycket pengar nu ja. I princip alla svenskar (som är världsmästare i investeringar) prickade uppgången sen Mars och gick all in där med några miljoner så nu är man tät som Vatikanstaten.
@Östergren: Om vi har samma ränta mot kund på 10 år men lönetillväxt på 2% per år och nya som kommer ut på marknaden fortsätter handla bostäder med en hävstång på minst x5 så kommer CAGR ligga högre än 2%.
Intressanta tider framöver. Kanske blir sparkontot på SBAB som blir den största vinnaren under nästkommande 10 år.
Back, jag köpte min första bostad 1992, tvåa på 57 m2 för 325kSEK. Sålde för 180 och köpte 138 m2 villa + 34 m2 garage f 695 år 1997. Sålde för 1550 och köpte gård för 2900 år 2006. Aktuellt värde gården är ca 7000. Betyder inte att jag inte kan skriva om bubbla. Skilj på sak och person.
RaderaJag pratar om CAGR på eget kapital. Med en hävstång på x5 blir det 10% per år då dom allra flesta lånar på bostaden (även dom som har råd att casha).
RaderaGoofy. Jag räknar inte in eventuell hävstång i 2 procent per år.
RaderaÖstergren, OK men det gör nog B2B när han säger att han avkastat 3000% på sina bostadsaffärer.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Radera@Cornu, du får gärna skriva bubbla för min del. Vi har rekordlåga räntor nu på runt 1% (hypoteket 1år bunden). Risken är större nu än innan, att som du ge medvetenhet om riskerna är sunt för unga läsare som aldrig genomgått en större nedgång likt mig.
RaderaDå är du också Kevin from sales....Han som alltid gör dom bästa affärerna och får dom vackraste damerna. Lite som en kopia av Beckham: Every boy wants to be in his shoes and every man wants to be in his misses =)
RaderaPrecis, hävstång är kul när det är upp, upp, upp som gäller. Så det är troligen roligt på bostadsmarknaden i år, ser inga tecken på annat. Kanske räntan kryper upp mot 1,2% dock.
Radera@B2B: En nergång i en tid då vi nått skuldmättnad kommer bara pensionärer och folk med pengar på sidlinjen märka av. I vanliga fall botas nedgångar genom räntesänkningar.
RaderaKevin? Nja och nej, har vänner som gjort 10-100-tals miljoner på BTC. Jag är en enkel arbetare tyvärr. Jag förstod inte heller.. Jag lär av mina tillkortakommanden iaf. De vackraste damerna får jag ändå ;)
RaderaSeriöst. Hur kan ni tro på uppgång på världens fastighetsmarknader om räntan vänder upp på 10 års sikt? Talar mot all logik då obligationsräntan är king.
Radera@B2B: Det är standard för tekniker och IT folk att vara framgångsrika bland damerna :)
RaderaGoofy, vi har dock inte nått skuldmättnad än. Betänk bankens formel 5.5*brutto när bruttolönen ökar med kanske 5% för de som är med i spelet med numera och troligen sedermera amorteringfria lån till 1% ränta. Det smäller såklart, men inte när de flesta anar det.
Radera@Östergren: Finanspolitik.
RaderaSå du tror alltså på sänkta skatter? Hur skulle det gå till?
RaderaOmfördelningspolitik tror jag på.
RaderaFritt ur minnet är UK först ut med skattehöjningar pga C19.
RaderaÖstergren, jag pratar om Sverige nu. Du får gärna tro på nedgång. Min gissning på 10% upp i år är i nederkant för 2021. Låt oss summera Januari 2022. Jag brukar ha rätt (ironi). Fick precis erbjudande ifrån Hypoteket en ockerränta på 1.05% bundit. Bilåneräntan hos Tesla ligger nupå 0,25% för 3:an ;)
RaderaDet finns t.ex ingen anledning till varför Sverige skulle lägga mer pengar på utlandsbistånd än vad det skulle kosta att höja räntekostnadsavdraget.
RaderaVarför ska universitetsstudier vara helt gratis när man kan importera färdigutbildad arbetskraft från Östeuropa i kombination med att man faktiskt får betala lite mer för utbildning ifall man tycker det är värt.
Östergren, skattetrycket har varit på nedgång de senaste åren. Tror du på uppgång?
RaderaSänka barnbidrag och kulturstöd kan man också göra till förmån för kredittillväxten. Lägg ner arbetsförmedlingen som spelat ut sitt syfte? Behövs biblioteken eller läser folk på annat sätt numera?
RaderaUopskovsräntans avskaffande motsvarar för mig 2kkr extra I brutto. 5kkr ficks dessutom av att byta jobb. En rätt vanlig sits alltså för oss i nedre medelåldern. Men det är kanske regionspecifikt. Jag vet inte. De flesta I min närhet byter nu jobb dock, men det är förstås bara ett 30-tal lokala anekdoter.
RaderaGoofy, bidrag anser jag ska vara behovsbaserade. Jag skänker just nu bort den biten till behov. Men så är jag inte med i Kyekans behov heller
RaderaSer inga triggers för sänkt skattetryck i västvärlden då den lätta resan är gjord med sjunkande räntor i 30 års tid.
RaderaÖstergren, Håller med. Tror inte heller på sänkt skattetryck.
RaderaB2B, Jag instämmer. Dom IT konsulterna jag känner byter jobb nu men alla i stan jobbar dock inte inom den sektorn.
RaderaNä, men många driver bostadsbubblan. Vanligaste yrket i Stockholms innerstad om jag nu förstått det rätt. Det är såklart inte restaurang/hotellpersonal som driver priserna. De sätts på marginalen, och den talar gör högre priser p g a lönerallyt
RaderaRäntan tår såklart upp några punkter, men det är marginellt. Rik blir rikare och fattig blir fattigare. Tyvärr ska tilläggas, jag spelar bara mina kort
RaderaAtt belysa risker är för övrigt ett medmänskligt drag anser jag. Jag upplyste en tjomme om risken att köpa Tesla aktier mot 7% blancolån i Februari. Lönlöst förvisso. Men jag försökte iaf
Radera@B2B: Och jag belyste för 10 år sen riskerna med att köpa bostadsrätter och låna till kontantinsatsen. Jag är glad för deras skull att jag hade fel. Nu belyser samma personer mig om att inte lyssna på domedagsprofeter.
RaderaFDP i tyskland vill också PPM system.
SvaraRaderaDet finns många som börja nu med aktiesparande. Och det är blandad nu, tech och vissa aktier är casino, många värdebolag i tyskland har potential.
Känns bra att aldrig ens nosat på aktiemarknaden annat än påtvingade pensionsfonder.
SvaraRaderaInga ekonomiska sömnproblem. Möjligt att jag hade varit rik idag om jag tänkt annorlunda, men det hade inte varit värt oron.
Aktier är en väldigt smart placeringsform som har varit outstanding för oss vanliga vanliga genom åren. Men det är rätt bra att veta vad det är och att det inte är normalt att avkastningen är flera hundra procent i kvartalet.
RaderaFår man sömnproblem av att riskera sina pengar gör man klokt i att skippa aktier.
RaderaSjälvinsikten säger att jag hade engagerat mig i det dag och natt. Kunde säkert gått bra, men priset på pengar kan vara högt för fel person.
RaderaSer det som att jag heller inte förlorat något.
Jag undrar förstås vad bloggaren gör hukandes bakom tjuren...
SvaraRaderaJag har varit på börsen sen 1979. Med högst varierande framgång. Enda som bevisligen funkat för mig är månadssparande. I indexfonder. Tror Buffet är inne på samma tänk.
SvaraRaderaBuffett har gjort 22% per år så bevisligen finns det annat än indexfonder som funkar om man är en som tyskarna säger Streber.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaDet som har fungerat bäst för mig är att satsa på stabila utdelningsaktier. Jag slipper att försöka tajma marknaden. Mina Johnson&Johnson betalar ut sin utdelning fyra gånger per år. Varje år lite högre än förra året. Fint tillskott till pensionen.
SvaraRaderaVad jag kan tycka är fel är att ledningen för företagen beslutar att dela ut bolagets pengar i aktieutdelning trotts att aktiekursen har stigit. Förr i tiden så delade bolagen ut pengar till aktieägarna om aktiekursen hade ståt still eller om kursen gud förbjude hade sjunkit.
SvaraRaderaNu för tiden så kan aktiekursen ha dubblatsig och så skickar man ut en rejäl aktieutdelning och det verkar som om detta kan fortgå, lågkonjunktur verkar inte finnas längre.
Ser inte vad kursrörelsen skall ha med beslut att dela ut pengar att göra? Ett publikt företag skall dela ut pengar beroende på hur mycket pengar de kan återinvestera med god lönsamhet (bättre än vad en "typisk" av deras investerare får om de får ut pengarna).
RaderaSatsar jag t ex 100.000 så är jag nöjd om jag senare kan plocka ut 200.000. Helt ok, för min del.
SvaraRaderaEnligt min erfarenhet är det bästa breda indexfonder till lågt pris, dvs investera i alla aktier och sprid ut riskerna. Det går så klart ner ibland men på sikt verkar det vara det bästa.
SvaraRaderaHelt rätt. Håller man på och trejdar hamnar man ofta fel. Buy and hold av index funkar bäst. Det är min dyrköpta erfarenhet.
RaderaDyrköpt som pensionär vid 55 år då? Låter som rena lyxen får många andra. Jag har justerat upp min gräns till 58 år, och då kommer det krävas fler bostadsflippande för att nå dit. Men jag har nästan 20 år kvar till pension vid 58, så mycket kan hända.
RaderaVi är ju olika tack och lov. Vid 55 började jag arbeta mer efter barnen flyttat ut. Var hemma flera år när de var små.
RaderaSamma då, tagit 70-80% av VAB och 2 års föräldraledighet samt lång militärtjänst. Så pensionen är nu på 60% av slutlön, hoppas och räknar med 70% dock. Sen blir det exit vid runt 58 år
RaderaEtt bra och viktigt inlägg Cornu 👌
SvaraRaderaMen vad ska jag göra då? :-D Jag har 30-35 år kvar till pension om jag har tur. Jag är alldeles för dum för att kunna tajma marknaden. Den enda rimliga strategin jag kommit fram till är att fortsätta spara i billiga och breda indexfonder. Men till och med OMX30 har ju gått upp nästan 14% bara i år! Hållbart?
SvaraRaderaUndrar också vad som är alternativet om man är långsiktig. Men det verkar de kloka tiga om.
RaderaTipset för några veckor sedan var att du är för ung för att spara till pensionen/tidig pension. Sätt sprätt på pengarna (efter corona)!
RaderaStäll in dig på att du ska jobba hela livet tills du dör så blir allt annat bara en vinst.
RaderaVissa låtar åldras väl
Raderahttps://open.spotify.com/track/4oSOqIFMmaWa56ni5QBuOP?si=9ZOw-Q2HQN6FFNPBU9znHg&utm_source=copy-link
Inget vettigt svar alltså, får fortsätta med aktierna.
RaderaSvaret är att ingen vet.
RaderaTrots att ingen vet verkar många på det här forumet vara övertygade om att aktier är övervärderade, då blir man ju nyfiken vad de gör med sina pengar istället när de får ett överskott. Det intressanta är att jag bara fått ironiska svar när jag frågat av genuint intresse.
RaderaOch det finns fler aktier än Tesla att köpa, jag äger 0 Tesla men massa andra med lägre p/e.
RaderaIntressant frågeställning Risv. Vi får se vad experterna säger i frågan.
RaderaKapitalöverskott bör inte vara ett problem egentligen. Ingen vet som Östergren säger och därför kan man inte göra något annat än att skämta bort det.
RaderaTack, då blir det champagne för pengarna på min 2m2 balkong, i sann bubbelanda. Ev chips med. Välkomna! Givetvis med Thåström i bakgrunden.
RaderaGme var nästan uppe på ath nyss! Bubbligt!
SvaraRaderaUtan att alls veta, men fanns det inga pantbrev på fastigheten som du köpte? Det är ju ända ganska vanligt att förra ägaren tagit ut pantbrev även om det givetvis finns många fastigheter utan pantbrev eller med obelånade pantbrev vilket inte syns lika tydligt då dessa placeras i det så kallade ägararkivet. Det kanske var en ny avstyckad obelånad fastighet?
SvaraRaderaOavsett, om någon har skriftliga pantbrev så se till att omvandla dessa till elektroniska.
Papperspantbrev verkar ha en otrolig förmåga att försvinna när de är obelånade vilket senare leder till en hel del trassel och tidsspillan i form av dödande av förkommen handling.
Fanns pantbrev på typ 15% av köpeskillingen från föregående ägare, men som framgår i fastighetsregistret är de inte i pant, utan hålles av mig.
RaderaHur mycket tjäna egentligen Investor på aktelån?
SvaraRaderaJag är lite osäker i deras årsredovisning, Investor kör aktielån och Electrolux har varit en av mest blankade aktier. Jag tror flest privat ägare låna inte ut, eller indirekt via fonder.
https://www.investorab.com/media/ecnnzsww/investor-%C3%A5rsredovisning-2019.pdf