Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-31 06:56

Blandade Asien-börser onsdag morgon efter positivt i Europa, börsrekord i Stockholm och negativt i USA - dollarn rusar

Dollarn rusar kraftigt mot sin starkaste nivå mot svenska kronan sedan början av november, efter positiva börser i Europa, negativt i USA och blandat i de asiatiska tidszonerna under morgonen.
Svensk kramar bullen på Vallgatan
Stockholmsbörsen slog börsrekord igår efter att OMXSPI och OMXS30 stigit med +1.06%. Det var även positiva börser i övriga Europa, med CAC 40 +1.21%, FTSE +0.53%, Dax +1.29% och Euronext 100 +0.91%.

I USA backade börserna något trots eller tack vare starkare amerikansk dollar trots små rörelser i de amerikanska statsräntorna.

S&P-500 backade med -0.31%, Russel 300 -0.08% och Nasdaq Composite -0.11%, men den starkare dollarn gör att de amerikanska börserna gick plus för oss svenskar.

I Asien är det varierande under morgonen. Australiens ASX 200 går +1.57% och hänger på Europa från igår, medan Hang Seng backar -0.31%, Nikkei -0.66% och Straits Times är nästan oförändrad runt -0.06%.

Guldpriset faller tillbaka trots starkare dollar och kostar nu 472:- SEK per gram.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Är det inte på plats med ett inlägg om barkborre angreppen i canada som påverkar hela världsmarknadens priser och utbud av byggmaterial?

  Ryktet i byggbranschen är just nu att virkesprodukter kommer gå upp 30% inom kort. Tryckt virke 60% stora brister på material etc.
  En del stora byggföretag har redan varslar folk efter färdigställda byggnationer i medelstora städer. Små snickarna som vänder sig till privatpersoner verkar fortfarande ha fullt upp. Lägg där till att alla råvaror gått upp med så blir det än dyrare att bygga, dessutom kommer snart konsumtionspriser gå upp rejält och löner måste följa med vilket kommer innebära än dyrare att bygga. Och bostadsmarknaden är den enda reella motorn i Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har helt missat denna, vet att dom haft problem länge i Kanada (sträcker sig väl ända till 2001) med barkborre men är detta något större angrepp som händer nu?

   Radera
  2. Barkborrar har alltid funnits. Det nya är Wallstreetbets m.fl.

   Radera
 2. Ryska utrikesministeriets twitterkonto har gått ut med en karta där de gör sig lustiga över Nato:s påstådda aggressivitet, samtidigt som de (o)medvetet verkar ha annekterat Baltikum på samma karta...

  https://mobile.twitter.com/mfa_russia/status/1375375514911846400

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finland & Sverige är också markerade blå som om de är Natoländer. Ser ut som att de friserat Finlands gräns dessutom men det kanske bara är tecknarens lösa stil.

   Radera
  2. Även Ukraina ser ut att tillhöra NATO

   Radera
 3. Intressant med virke. Trenden är uppåtgående sedan några år och verkar "inte avta". Visste inte att barkborren är inblandad.
  markets.businessinsider.com/commodities/lumber-price

  SvaraRadera
 4. Nu så, Volvo Cars ägare Geely meddelar att de undersöker möjligheter att notera Volvo Cars.

  Om Geely kryper tillbaka som ägare så undandrar man sig möjligtvis direkta åtgärder i en potentiellt eskalerande Kinakonflikt. Marknaden för Volvo Cars i Nordamerika och Europa är för viktiga för att hamna i skottlinjen.

  Det blir tydligare varför Geelys premium elbilsmärke Polar får sällskap av Zeekr.

  Polar går med Volvo Cars och blir noterat. Zeekr följer Geely.

  Delning av koncernen på gång.

  SvaraRadera