Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-30 08:06

Blandad tisdagsbörsmorgon efter Suezkanalens öppnande

Suezkanalen ska ha öppnat för sjöfart igen och börjat arbeta av kön på cirka 450 fartyg, men börserna i USA och Europa backade igår. I de asiatiska tidszonerna är det dock blandat efter att börsen i Australien fortsätter falla.
Blandat
OMXSPI stängde på -0.67% i Stockholm och i USA var börserna svagt negativa med S&P-500 på -0.09% och Nasdaq 100 på -0.10%. Dollarn stärktes dock mot kronan och USDSEK ligger nu på 8:69 så nedgången på de amerikanska börserna togs ut av starkare valuta för oss svenskar.

I Asien är det överlag positivt med Hang Seng +1.00%, Nikkei 225 +0.05% och  Straits Times +0.72%, medan undantaget nedåt är Australiens ASX 200 på -0.90%.

Guldpriset hittas på 477:- SEK.

Eventuella bristeffekter i butiker och produktionspåverkan hos industrier i Europa på grund av stoppet i Suezkanalen kommer släpa efter och om det blir några så har vi knappast sett dem riktigt ännu. Bristen på halvledare för t ex fordonsindustrin har inte med Suezkanalstoppet att göra, utan fanns redan innan, men kan förstås tillfälligt förvärras när nödvändiga leveranser nu kan ha försenats ytterligare.

Det är oklart hur länge det kommer kösituationen i Suezkanalen kommer bestå, och den kommer knappast försvinna över en natt även om en del fartyg lagt om sina rutter till runt Godahoppsudden. Man kan göra en reflektion kring dessa flaskhalsar och världsekonomins gränser, men det sparar vi till ett separat blogginlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

1 kommentar:

  1. Börserna var generellt upp i Europa igår.
    Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal slutade alla på plus.

    SvaraRadera