Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-03 16:12

Åsikter om ny struktur på bloggen?

Som ni kanske märkt gjorde jag en liten omstrukturering av hur bloggen ser ut, framför allt på desktop-versionen, men även på mobilversionen, där menyvalen nu syns tydligt. Ingen har direkt kommenterat, så jag antar att ni är lika missnöjda som tidigare. Men jag tar gärna kommentarer annars.

Edit: På desktopversionen har jag gjort texterna större, och jag har även lagt till navigering tidigare/senare inlägg innan kommentarerna på både mobil och deskop. Annars bör moderna webläsare (som Safari) kunna zooma och komma ihåg zoomgraden nästa gång du besöker sidan.
Desktopversionen

De stora huvudämnena flyttades upp som rubriker direkt under titeln, och tidigare menyval hamnade under detta, vilket kanske synliggör dem lite mer.

Därmed hamnade dela- och följknapparna högst upp till vänster direkt efter sökrutan. Jag har även fixat Twitter-delningsknappen så att den faktiskt delar sidan man är på. Äntligen kan man kanske säga. Ingen av dessa knappar innebär att du spåras, då det inte är respektive sociala mediers egna widgetar.

De populäraste inläggen senaste veckan hamnar under det, och återfinns även som lite längre lista längst ner på sidan.

I övrigt finns det antagligen lite småkrafs jag missat att fixa när jag var tvungen att göra om hela bloggen pga SBT.

Så har ni någon kommentar? Googles Blogger-plattform är begränsad i vad den kan göra, och en del saker som man kan tro är enkla att fixa kräver seriösa omvägar för att kunna ordna. Fördelen med att systemet är relativt sett säkert (särskilt jämfört med säkerhetsproblemet Wordpress) givet att jag har korrekt lösenordshantering inklusive flerstegsautenticering och i princip inte går att DDOS:a om man nu inte ger sig på att sänka Google...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Bra med ämnesfördelning längst upp. Textstorleken har blivit väldigt liten på datorn, förstorar upp till 125 på jobbdatorn (Windows) mindre på mobilen (iPhone 12 pro) men det funkar ändå. För perfekt borde mobil upp ett hack och dator två.
  Förövrigt håller bloggen högsta klass!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också teckenstorleken är för liten på datorn. Kommentarerna verkar dessutom ha ännu mindre teckenstorlek än huvudtexten. Kom på mig själv med att luta mig fram för att se bättre.

   Radera
 2. +1 på liten text på datorn!

  SvaraRadera
 3. Jag saknar bläddringsknapparna till tidigare/senare inlägg som nu enbart ligger efter kommentarerna (förut låg de även före kommentarerna) .

  SvaraRadera
 4. Ingen större skillnad, men till det bättre (textstorlek t ex.).
  Har aldrig använt menyerna utan läser det som är nyast.

  Nu känns det aningen enklare att läsa det man är intresserad av.
  Ingen aning ifall jag är en "representativ" läsare dock.

  SvaraRadera
 5. Har inte ens tänkt på att något är förändrat. Måste fortfarande köra Chrome på min iPhone för att kommentera.

  SvaraRadera
 6. Ser inte det översta men saknar den inte eftersom jag läser det som verkar intressant utifrån vad man ser på Twitter. Texten "Den här webbplatsen använder cookies från Google för att tillhandahålla tjänster och analysera trafik. Din IP-adress och användaragent delas med Google tillsammans med information om prestanda och säkerhet för att garantera tjänstens kvalitet, generera användningsstatistik samt upptäcka och förhindra otillåten användning.LÄS MER OK" döljer det och jag vägrar fortfarande att klicka på OK...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte tänkt på, men knapparna borde tillbaka.

   Radera
 7. Trodde det var en tillfällig ändring, men det fungerar bra. Hade också gärna sett lite större text, då laptoppen är av modell mindre och att ändra textstorlek varje gång blir lite väl omständligt.
  Ett förslag är att ha annan, kanske mörkare färg på huvudämnena, så det blir lite tydligare och mer lättläst.

  SvaraRadera
 8. Hade gärna haft 5 px padding på .widget FeaturedPost och .widget-content när jag läser på mobilen. Är skönare att läsa då och ser bättre ut eftersom du har padding på inläggen

  SvaraRadera
 9. Ser bra ut. Bra med ämnesraden högst upp för de som kanske missat det senaste. Har inga starka åsikter.

  SvaraRadera
 10. Har inte lagt märke till ämnesförändringen då jag läser allt som skrivs här, men det jag saknar är knappen för nästa eller föregående sida som fanns innan kommentarerna tidigare. Ibland har man tid att läsa alla kommentarer och ibland inte, men nu måste man scrolla förbi alla för att läsa vidare. Ofta inte så farligt, men ibland har du inlägg med 100 kommentarer och då blir det en del.
  För övrigt så funkar annonseringen fortfarande max 50/50. Ibland dyker det upp en banner m länk, ibland ingenting. Just nu är det en textlänk och sen en del av texten från Finanskurs-annonsen. Mobil, android, Chrome.

  SvaraRadera
 11. Texten verkar vara låst går inte att ändra annat än att zooma

  SvaraRadera
 12. Det är fortfarande lite Windows95-känsla med massa små pluttriga knappar och länkar och menyer överallt, istället för lite mer cleant och modernt som Mac.

  SvaraRadera
 13. Är det möjligt att få till en redigering av kommentar? Kan vara aktiv 10 min så man kan korrigera stavfel/autokorrekt.

  SvaraRadera
 14. Fortfarande massor av vit bakgrund.
  Jobbigt.

  SvaraRadera
 15. Liten textstorlek som andra nämnt, känns lite 90-tal, folk kör väl högre upplösning än 800x600 idag om man säger så...

  annars ser det väl bra ut, inget annat som stör mig iaf.

  SvaraRadera
 16. Plåttrigt och otydligt. Föredrar som det var förr.

  SvaraRadera
 17. För liten text, fult typsnitt, bloggen känns kompakt på ett sätt som den inte gjorde innan (dåligt). Om du skalar upp allt och har lite mer luft mellan länkar och grejer blir det nog bra dock.

  SvaraRadera
 18. Läser via rss, hoppar in på sidan direkt via läsaren när jag vill ta del av kommentarsfältet.

  Ser renare ut nu och inte lika mycket scrolla för att komma till kommentarerna

  SvaraRadera
 19. Jag läser bloggen på en dator och allting känns väldigt "smått" jag får känslan av att jag sitter och läser en sida som är mobilanpassad men som inte funkar på en dator.

  SvaraRadera
 20. Ändra text färgen på facebook twitter iconerna, allt flyter ihop tycker jag.

  SvaraRadera
 21. Läser bloggen via Feedly så jag ser ingen skillnad. Men har därmed inget att klaga på tidigare heller.

  SvaraRadera
 22. Hej. Jag har en kommentar om färgvalet när vi får ta del av stapeldiagram.

  De olika staplarna har nyanser av samma färg. Ibland är det svårtolkat vilken färg som hör till vilken data i diagrammet. Kan såklart i vissa fall ha och göra med hur ens skärm är konfigurerad, men jag skulle i alla fall önskat lite mer skillnader i färgerna i stapeldiagrammen för att öka läsbarheten.

  SvaraRadera
 23. Innan jag såg det här inläget idag så störde jag väl mig lite (någon beskrev det som mobilsida vilket stämmer bra) men det var mest för att det var nytt. Sen verkar det skett någon uppdatering efter det och nu är all text skitstor, jag brukar normalt ha hemsidor på 80-90% zoom men här funkar det inte att zooma till 80% (vilket i övrigt var behagligt) då fonten är på tok för fet och kluddar ihop sig. Så nu är det mer eller mindre oläsbart för mig.

  SvaraRadera
 24. På desktopversionen har jag gjort texterna större, och jag har även lagt till navigering tidigare/senare inlägg innan kommentarerna på både mobil och deskop. Annars bör moderna webläsare (som Safari) kunna zooma och komma ihåg zoomgraden nästa gång du besöker sidan.

  SvaraRadera
 25. Snäppet bättre utseendemässigt tycker jag, men för kontext ska det väl anges att jag inte var något fan av tidigare design heller, så totalt sett är det personliga betyget fortfarande lågt. Utseendet på bloggen tycker jag är en av få svagheter :) För att det ska bli behagligt för mig behövs lite tydligare visuell struktur där olika objekt så att säga grupperas och prioriteras tydligare. När i princip enda visuella variationen som görs är mellan svart och orange text så blir det oundvikligen väldigt rörigt visuellt. Man behöver även mer mellanrum eller andra avskiljare/avbrytare mellan saker i många fall. I vissa fall är en del objekt ihoppressade så att till exempel en rubrik bryts över uppemot 5-10 rader, det ser heller inget vidare ut.

  Jag är liksom du inget fan av information med låg bandbredd, och visst kan mycket på liten yta sägas vara hög bandbredd, men jag tycker att det ena inte behöver ske på bekostnad av det andra.

  Men som sagt, mina personliga åsikter detta (även om jag nog kan sägas ha lite konkret kunskap om detta så en del av det jag säger får nog anses vara allmänt accepterat) och någon slags tidig internetnostalgi ger ändå utseendet som är mysig. Och som sagt är designen sekundär till innehållet.

  SvaraRadera
 26. Hade helt missat menyraden, hade inget problem med textstorleken.

  Hade dock gärna sett att spalterna "just nu" och "bloggens sponsorer" blivit bredare.

  Speciellt "just nu", med en liten bild och sen en rubrik som ibland tar upp 12-13 rader, skulle ha nytta av lite mer bredd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg på desktop och laptop med Chrome och Vivaldi, skärmar: 27" 1440p och 17" 1080p

   Radera
 27. Läser via Feedly och går bara in på sajten om jag vill läsa kommentarerna. Tycker att det nya utseendet är helt OK. Har en desktop och en skärm på 21x12 tum. (Nej, jag vet inte hur man "ska" mäta ordentligt). Läser aldrig på mobilen. Är gammal, skumögd och vill ha en stor skärm att läsa på.

  SvaraRadera
 28. Svar
  1. Jag vet. Använder det flitigt. Krångligt på mobilen dock. Scrolla, Det blir snett, Scrolla tillbaka.  Glömt något. Scrolla vidare. Vänta, missuppfattade. Scrolla. Snett igen. Scrolla, scrolla, scrolla. Om någon undrar varför jag tokvägrar kvitton mm på mobilen. :)

   Radera
 29. Jag har inte lagt någon vikt vid det eller åsikt, utan jag öppnar din sida, öppnar varje ny artikel i en egen tab å sedan stänger huvudtabben och läser igenom de nya artiklarna+kommentarer. Så inte direkt märkt något skillnad eller snarare, utan att nu ta en extra koll så kan jag inte säga att jag sett någon skillnad alls.

  SvaraRadera
 30. Jag tycker det blev bättre men det är hög tid för ett större omtag. En helt ny ännu plattare logo och annan nyans på det orangea hade gjort mycket. Fler inlägg per sida och mindre plotter vore också toppen.

  SvaraRadera