Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2021-03-01 08:11

Aftonbladet fick 17 miljoner kronor i presstöd 2020

Kvällspressen brukar likt Dagens Nyheter försöka hävda att de inte får presstöd, men så är inte fallet. Aftonbladet fick hela 17 miljoner kronor i direkt presstöd under 2020.
Bidragsmedia
Till en början så försöker tidningar som Aftonbladet och DN hävda att de inte får "presstöd", men det finns inget enskilt stöd som heter så. Stöden heter driftsstöd, stöd för lokal journalistik, innovations- och utvecklingsstöd, distributionsstöd, tillfälligt stöd för utgivning (covid-19) och redaktionsstöd.

Aftonbladet erhöll för 2020 hela 5 246 928:- SEK i tillfälligt stöd för utgivning (PDF), som alltså är ett extra bidrag som specifikt sökande tidningar kunde få, men inte andra företag som inte ansågs vara lika viktiga för regeringspartiernas valresultatet 2022.

Vidare fick Aftonbladet otroliga 11 921 189:- SEK i redaktionsstöd (PDF).

Totalt fick alltså Aftonbladet som bidragsmedia hela 17 168 117 kronor i presstöd under 2020 och alla uttalanden om att de inte får presstöd är falska, okunniga eller för den delen medvetna lögner. Aftonbladet ligger i själva verket i den absoluta toppen av de som får mest presstöd.

Därtill har regeringen beslutat att tidningsbranschen inte längre ska behöva ta ekonomiskt ansvar för den nedskräpning de orsakar specifikt för att rädda tidningarna. Det branschsstödet är värt nästan en miljard kronor om året, och bryter mot den svenska traditionen producentansvaret, dvs att den som orsakar skräpet ska betala. Privatpersoner ska betala straffskatt på plastpåsar, tvättmaskiner och framöver även alla kläder - även kläder utan farliga kemikalier - men tidningarna ska slippa betala för sitt bildliga och bokstavliga skräp.

Aftonbladet omsatte 1 586 MSEK år 2019 och gjorde en vinst på 18 MSEK, eller lite mer än stödet för 2020 var. Det är värt att ha i åtanke när det i Aftonbladet klagas på företags vinster, att de själva både gör vinst och dessutom en vinst i paritet med hur mycket de får i statligt stöd. Staten och kapitalet.

Kom ihåg - vad du än tycker om Aftonbladet så betalar du.

Bland rubrikerna på Aftonbladets bidragsfinansierade hemsida hittas Bianca bekräftar: Slut med Phillipe, 6 knep: Maxa förspelet och få ett hetare sexliv, Knepet för dig som vill äta färskpotatis - i dag, Världsartisten gungade framför Palmes grav.

Orsaken till detta inlägg är att Anders Lindberg nyss på Twitter hävdade att kvällspressen inte får något presstöd.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. En värld där vi inte tvingas finansiera medierna (bortsett från det begränsade utbud som krävs ur beredskapssynpunkt) blir en bättre värld.

  SvaraRadera
 2. Saknar bara en artikel om någon form av juicediet som gör dig redo för Beach 2021!

  SvaraRadera
 3. Statsfinansierad propaganda

  SvaraRadera
 4. Det som jag saknar är talad radio.

  "Pressstöd" borde kunna utgå till andra media än de tryckta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, men jag tänkte specifikt på radio utan musik.
   Det har inte burit sig tidigare.

   Radera
 5. Det är helt otroligt. Vilket slöseri med skattepengar. Skrattar högt åt vad jag gissar är hur överklassen stavar Filip.
  "Phillipe" :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tramstant.

   Filip är nog hur de som inte kunde franska stavade Philippe :D
   Ty det är nog inget svenskt namn ska du sae.

   *skrattar*

   Radera
  2. Det enda riktiga är givetvis "Philippos"

   Radera
  3. Med tanke på att hans efternamn är "Cohen" så är det nog inte fråga om svensk överklass.

   Radera
 6. Jag är lite avog till tidningen för de har slutat med söndagsutdelning i vissa områden, trodde i min enfald att Distributionsstödet skulle tillse detta.

  SvaraRadera
 7. Vi kommer säkert att få se hårdare politiska krav för att få stöd i framtiden. Stå upp för allas lika värde etc.

  SvaraRadera
 8. Det är ett värdegrundskorsriddarkorstågsbidrag.

  SvaraRadera
 9. Och jag som fortfarande hoppades på att journalistiken skulle vara strikt objektiv, granskande och fullt ut konsekvensneutral. Nåja, sätt en på naivitetskontot för mig!

  SvaraRadera
 10. Man vet ju inte om man ska skratta eller gråta, det är så bedrövligt. Phillipe verkade ju vara en sån hyvens kille.

  SvaraRadera
 11. Något som jag saknar i pressen är uppföljning på vad som har hänt, senare. Hur gick det för xxx. " Hur har det gått för stakars Bianca .....
  Plocka fram en porrtidning från den gamla goda tiden och några rubriker där har nog Aftonbladet kopiera.

  SvaraRadera
 12. Egentligen så är det bara c:a 1% av omsättningen. Man kan ta bort det utan att det knappt märks.

  SvaraRadera