Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2021-02-01 09:12

Vilken version är bäst - The Wellerman, The Tendieman eller The Kittyman?

Den gamla nya zeeländska valfångarsången The Wellerman har nyligen fått ett uppsving efter en TikTok-inspelning. Det här är dock en ekonomiblogg, så det finns även en GameStonk-version vid namn The Tendieman. Och redaktionen har förstås sin The Kittyman. Vilken är bäst?
 
Det aktuella genombrottet ovan av den skotska musikern Nathan Evans och folkmusikgruppen The Longest Johns innehåller även en remix och lite förklaringar av sången. 

Ursprunget är en sång Soon May the Wellerman Come om underhållsskeppen åt Weller Brothers valfångsflotta på mitten av 1800-talet

Den har lett till viss uppsving för anglosaxiska sjömanssånger, som trots allt är relativt enkla att sjunga och sätta text på. Det finns dussintals nya versioner på Spotify. Nathans Evans version finns här.

Således finns nedanstående The Tendieman som handlar om GameStop-aktien.
 

Tendieman är slang för den finnige handlaren på amerikanska RobinHood, som bor i sin mors källare och satsat pengarna amerikanska staten delade ut under finanskrisen på aktier haussade på Reddits WallStreetBets.

Mina tre redaktionsmedlemmar gillar dock Trailer Park Boys episka men något drogromantiska The Kittyman, där Bubbles håller stilen och fanan högt genom hela framförandet.

Men vilken av versionerna är bäst?

I övrigt är människans medfödda behov av sång och dans i grupp rätt fascinerande. Vi ylar gärna i flock som vargar eller dansar som tranor. Och än idag fortsätter det, då vissa saker antagligen är instinkter inprogrammerade i vår genetik.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. I don't always upvote, but when I upvote I always upvote Bubbles.

  SvaraRadera
 2. The kittyman.
  Trailer Park boys är så bäst

  SvaraRadera
 3. Tror inte din beskrivning av Tendieman är helt korrekt. Det är inte RH/WSB - tradern som är Tendieman.

  "Tendies" är slang för pengar (alternativt vinster), och när de säger att "the tendieman has come" så menas att pengarna/vinsterna har anlänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Ursprungligen "chicken tendies" - dvs chicken nuggets eller motsvarande, en generell belöning för barnsliga idioter. Se t ex:

   https://www.reddit.com/r/OutOfTheLoop/comments/4pqn9q/what_are_tendies/

   Men i den här kontexten betyder det onekligen vinst eller belöning, men då kanske en vinst eller belöning som i slutänden inte är mycket att ha. Den nyansen försvinner i din kontext.

   Radera
  2. Bor i sin mammas källare, hmmmmmm.

   Radera
  3. Du tänkte mer din mammas källare.

   Radera
  4. Absolut Ben, mina definitioner var inte avsett att vara den korrekta i en vidare kontext, utan mer efter betydelsen så som den används i r/wallstreetbets. Jag har följt den ett par år (mest som underhållning i form av att browsea "Loss"-tagen) och betydelserna är lite muterade där.

   Radera
  5. @Cornu: Typ som i "När lammen tystnar"?

   Radera
 4. Gillar att man "efter" att tradingen är klar så ska man ta vinsten och gå... lycka till :)

  Det gäller nog att ta vinsten samtidigt som hedgefonderna återköper annars sitter man nog med skägget i brevlådan...

  SvaraRadera
 5. OT: Silverpriset rusar i Asien, upp nästan 10% med stor spread.

  SvaraRadera
 6. Älskar såna här små glimtar in i historien som folkmusik kan bära på! Men ack vad lätt en sån här melodi fastnar i huvudet om man lyssnat på den ett par varv...

  SvaraRadera
 7. Jag tycker, faktiskt, att alla versionerna är sympatiska, och andas både ömhet och humor, men det är klart att Trailer Park Boys är designad för de stora killingarna sas ... Who ya think you're kittin'?

  SvaraRadera
 8. Att se en TPB-referens från cornu gör mig oproportionerligt lycklig!

  SvaraRadera
 9. Varför sitter Bubbles och r****r samtidigt som han sjunger?

  SvaraRadera
 10. Jahaja. Nu har jag lyssnat på Kittyman comes hela dan.... Tack för den :D

  SvaraRadera