Aktuellt

Fem KTH-forskare: Höghastighetsbanorna kan inte motiveras av klimatskäl

Fem forskare från KTH skriver i en debattartikel att Miljöpartiets höghastighetsbanor inte kan motiveras av klimatskäl, då de "inte led...

2021-02-25 19:23

Varberg, Kungälv, Ale och Lerum de stora vinnarna på inrikes flytt i Göteborgsområdet - Göteborg förloraren

Den inrikes nettoflytten i ett utökat Göteborgsområde har tydliga vinnare en bit bort från själva Göteborg med Varberg, Kungälv, Ale och Lerum som de stora vinnarna. Göteborg är den stora förloraren och hela det utökade Göteborgsområdet tappar befolkning på utflyttningen.
Kväll på Kungsportsavenyen, Göteborg
Det berörda området är större än Stor-Göteborg och inkluderar även Orust, Uddevalla, Lilla Edet, Trollhättan, Bollebygd, Borås, Mark och Varberg för att fånga in det sk yttre hästgårdsbältet.

De typiska dyrare storstadskommunerna Göteborg och Mölndal har en nettoutflyttning, och då i synnerhet Göteborg, vars negativa inhemska flyttnetto på på -2 382 personer 2020 sänker hela området som netto tappade 261 personer.
Inrikes nettinflyttning Göteborgsområdet (utökat) 2020. Data: SCB

Givet fiaskot och krondiket Västlänken som förvandlat hela centrala Göteborg till en lerig byggarbetsplats är det förstås inte förvånande, och den ökade trenden med distansarbete kanske bidrar på sin kant.

För Göteborgrs kommun är nettoutflyttningen inget nytt, utan det är nu sjunde året med negativt flyttnetto inrikes, vilket bloggen länge påtalar och även föreläst om. Nettot är nu -12 851 personer sedan 2013.

Av våra tre storstadsområden är det bara Skåne som ökar, även i Stockholm går flyttlassen bort. Ska man ändå bo i en småstad som Göteborg eller Stockholm så kan man ju istället välja en ordentlig småstad.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Det bli najs, GBG blir som Malmö anno 1999 där man måste muta nyinflyttade med gratis busskort och sänkt hyra första året och sånt. Sänkta lokalhyror möjliggör för andra än Espresso house och HM att starta verksamhet, osv.

  Är det inte dags att utvärdera hur det gått för Bulletin nu förresten? per Andersson (känd för sin Stenbeckbiografi bl a):
  https://www.svt.se/kultur/analys-24

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir riktigt najs. Malmö fortsätter då bra till sig huvudkontor. Brain drainen fortsätter för Stockholm och Göteborg alltså ;)

   Radera
  2. Är det ändå inte jätte roligt hur ni semikommunister retar er på Bulletin.
   Skojigt när välgödda och tvångsfinansierade SVT ska kritisera fri media.

   Radera
  3. Sluta nu med din särskrivning. Vadå kommunister? V är väl det enda partiet som nu hellre stoppar skidliftarna än stänger skolorna. V u go!

   Radera
 2. Hur kommer det sig att Mölndal tappar folk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu, vem fan vill bo i kniv-Mölndal? Är väl bättre att söka sig österut då. Lerum ligger ju rätt nära GBG och har fin natur, tidigare hyfsade priser. Men det verkar ha gått upp nåt enormt där. De röda husen i backen ser fina ut, med nära läge till den mindre sjön och skolan inpå. Men de går väl för 6M numera.

   Radera
  2. Vilka delar av mölndal är "kniv" klassade? Antar det inte gäller Lindome, Forsaker, Räverkärr, Östra osv? Är det Solängen/Bosgården som har problem?

   Hur är det förresten med Landvetter? Vettigt att bo i?

   Radera
  3. Ingen aning, men de centrala delarna är väl vilda västern. Ser inte så mysigt ut när man passerar längs motorvägen. Förstår inte dess charm faktiskt. Landvetter är väl en flygplats, men det är kanske en sovby också. Ingen aning, bor i Skåne dock. Lerum ligger dock fint till, ifall man nu vill bo i dessa regniga regioner.

   Radera
 3. Ale kommun. Nu lärde jag mig nåt nytt. Förstår varför det ökat så mycket där utifrån kartan, men vilken är tätorten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen, det är som många små tätorter i en kedja längs E45 där den ena har fulare påfarter söderut än den andra. Sen några bonnhålor i utkanten av kommunen varav en till och med heter Hålan.

   Men Nol är väl störst.

   Radera
  2. E45an mellan Karlstad och Trollhättan måste för övrigt vara den tråkigaste vägen i Sverige att köra. Förutom Köpmannebro som jag av någon orsak tycker är väldigt vackert.

   Å andra sidan har jag gjort få mil på 200 km raksträckor granskog i Norrland.

   Radera
  3. Tack för svar. Visste inte ens att det existerade en kommun vid namn Ale. Nu vet jag dock bättre. Verkar poppis utan tätort då. Märkligt. Men det drar kanske en viss svag inkomstgrupp, som vill bo nära GBG kanske. Killgissar på hög skatt.

   Radera
 4. Västlänken! Underbart att västkustfolket hittat något gemensamt att hata på.

  SvaraRadera
 5. Båda våra största städer krymper. Anekdotisk delförklaring så flyttade jag efter min kärlek som ville studera vidare till Stockholm från Karlstad. Bilen sålde jag för det gick ju utmärkt att ta sig fram med tunnelbana och hyra bil vid behov. Utmärkt trevligt i en etta på Gärdet. När vi skulle bli tre blev det en gammal villa i Nacka i visst renoveringsbehov. Villan hade ursprungligen byggts av en grosshandlare som sommarställe och sedan blivit permanentboende någon gång under mellankrigstiden. Ett barn ytterligare och det blev bil igen. Sedan flyttade barnen och nu bor vi kvar med en gammal katt och många fåglar trädgården som så här års får nya frön när de gamla tagit slut. Ibland bor vi på lantstället längre ut i skärgården där nästan alla grannar sedan 2000 blivit permanentboende. Här i Nacka byggs allt tätare med bostäder och vårt kvarter med stora tomter börjar bli en anomali. Utgår från att Nacka växer fortsatt att döma av alla kranar som syns. Säljer grannarna till byggbolag flyttar vi förmodligen till lantstället.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda städerna är väl relativt tråkiga småstäder, så att folk flyttar därifrån känns logiskt. Malmö är lite mer spännande anser jag, och uppenbarligen växer staden. Så jag är inte ensam om den tanken.

   Radera
  2. Nej, varken Stockholm eller Göteborg krymper. Båda städer växer i takt med riket i stort. Dels tack vare födelseöverskott och dels tack vare nettoinflyttning från utlandet.

   Radera
  3. Alltså, hur roligt är Malmö egentligen, bortsett från närheten till CPH? Har svårt att tycka att det skulle vara så mycket mer spännande än Sthlm & Gbg iaf.

   Radera
  4. Det kan man såklart diskutera. Närheten till KPH väger såklart tungt. Stranden och avstånden är också trevliga

   Radera
 6. Man vet att Stockholm är en småstad,nör ett amerikansk örlogsfartyg är på besök och besättningen har ödemarkstillägg. Närmaste storstad är Köpenhamn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, Köpenhamn är skandinaviens storstad. Rätt stor skillnad på mentaliteten i Köpenhamn, lite småstadskänsla över den. Men de ser väl verkligheten som den är mer och inser att de bor i en större småstad.

   Radera
 7. Väldigt goda nyheter! Lättare med bostäder, mindre folk och mindre konkurrens om arbetstillfällen.
  Tyvärr ökar ju bostadspriserna vilket är både bra och dåligt.

  SvaraRadera
 8. Väldigt goda nyheter! Lättare med bostäder, mindre folk och mindre konkurrens om arbetstillfällen.
  Tyvärr ökar ju bostadspriserna vilket är både bra och dåligt.

  SvaraRadera
 9. Av någon anledning har staten tillåtit kommuner att vara fysiskt mindre i Skåne än runt Muteborg. Det gör att det finns ett mått av kommunal skattekonkurrens runt Malmö som helt saknas runt Göteborg. Så ska man från Göteborg fly S vanstyre så blir man tvungen att flytta till Halland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, Partille har 1,16% lägre än Gbg och det sitter ju ihop med Gbg.

   Radera
 10. Bodde ett par år i Göteborg och det var väl kul under studentåren och när man började jobba att bo i en storstad, men det var verkligen inget ställe som funkade långsiktigt att leva i för mig och min sambo. Vi saknade skogen, lugnet, större friheter och naturen så för många år sedan lämnade vi staden för boende långt ut på landsbygden i en by istället. Verkligen inget vi ångrar.

  Förstår att folk flyttar från stan, det är ju inte livskvalitet direkt att dagligen leva i konstant buller, stå i köer i Tingstadstunneln eller trängas på 60-bussen. Besöker hellre stan då för nöje men det var några år sen det med, nu i pandemins tidevarv är ju staden synnerligen oattraktiv eftersom där inte är några konserter eller muséer att gå på. Har bra mycket roligare på landsbygden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du beskriver är ganska typiskt, för en ung person utan familj kan det vara skoj att festa runt i Göteborg eller Stockholm, men när man har stadgat och fått familj finns det bättre ställen att bo på. Vill man gå på fotboll eller annat och även dricka en pilsner finns det tåg, buss eller taxi.

   Radera
 11. Vi kanske äntligen blir som USA.

  Lite förenklat:

  I Sverige bor de rika inne i städerna och de fattiga i förorten.

  I USA så bor de rika i förorten (de har flyttat dit) och de fattiga bor i staden (som blir värre och värre då skatteintäkterna försvinner).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja de rika bor i städerna också.. men de har även boende på landet.

   Varför välja, när du kan få båda?

   Radera
  2. Inget tyder på det då det inte är höginkomsttagare som verkar flytta.

   Radera
 12. För ett hushåll (2 pers) med inkomst på 60000 får man ca. 700 kr mer netto i månaden genom att bosätta sig i Varberg istället för Ale. 1 miljon i bostadslån kostar väl ca. 1000 kr/mån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så då blir nettot 1700 kr. I Varberg kan man väl cykla överallt utom för att storhandla. I Ale tänker jag att många jobbar inne i Göteborg fast med Corona-hem-jobb så kanske det förändras.

   Radera