Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-02-19 09:06

Valuguard: Säsongsmässigt svaga uppgångar för bostadspriserna i januari - bland de svagaste någonsin för lägenheter

Bostadspriserna steg som väntat i januari, men med tanke på att månaden normalt är den starkaste under året, så var uppgångarna förhållandevis svaga, mer för lägenheter än för villorna. Några rekorduppgångar handlar det inte om, inte ens medeluppgångar för månaden och vi såg en av de allra svagaste januariuppgångarna för lägenheter någonsin.
En bostad
Januari är normalt den starkaste månaden för bostadspriserna under året, så de som försöker göra månadens uppgångar till någon iögonfallande nyheter är helt enkelt inte pålästa.

Sedan 2005 har i snitt villapriserna stigit med +3.61% i januari och lägenhetspriserna +2.87%, så kraftiga uppgångar var väntade. Istället blev det uppgångar under medel.

Svart prick nedan avser januari.

Lägenheter. Data: Valueguard

Lägenhetspriserna steg endast med +2.13%, en bra bit under medlet för åren 2005 - 2021. I själva verket var det den tredje svagaste januari någonsin. Förvisso bättre än 2019 och 2020, som var de svagaste januarimånaderna någonsin med sina +0.39% och +1.78%, så vill man skuldsätta sig maximalt och höja trösklarna för ungdomar att skaffa en egen bostad går utvecklingen åt rätt håll. Framför allt är det Göteborg och Malmö som drar ner medlet, medan lägenheter verkar populärare i Stockholm, vilket talar emot att distansarbete lockar bort folk från huvudstaden.
Villor. Data: Valueguard

De allt mer populära villorna i distansarbetstider steg med +3.16% kvalitetsjusterat i Sverige enligt Valueguards index. Detta är en bit under snittet och långt ifrån rekordet på +7.33% i januari 2014. Givet konjunkturläget kanske man ska vara nöjd med uppgången ändå, men den var inte rubrikskapande på något sätt.

Uppgången var rent av svagare än januari 2020, trots att konjunkturen höll på att vika redan då, så det finns svag evidens för att distansarbetstrenden egentligen drar upp villapriserna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. 11.4% upp på 12 månader får ändå anses som starka papper.

  SvaraRadera
 2. Jag följer min lokala marknad(Ingarö/Värmdö) och det har verkat som anden har sluppit ur flaskan i slutet på 2020. Priser på sålda hus som är verklighetfrämmande. Sommarstugor på 60kvm för 4-6 miljoner, icke strandnära. Följer några objekt som kommit ut nyligen, med fantasipriser. Bl.a. annat ett som såldes i somras för 4.6 miljoner, sedan ytskiktsrenoverat under ett halvår och ligger nu ute igen för 7495000. Anekdot, javisst, men både i somras fick jag fel om slutpris på detta, och förmodligen får jag fel igen, eller? Jag har fel nästan hela tiden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Killgissar att vi om tio år kommer att se tillbaka på dessa "fantasipriser" och betrakta de som rena "vrakpriser" om det skulle gå att köpa för de då i framtiden.

   Radera
  3. Fortsätter man trycka pengar(krediter) i samma takt så är det nog så.

   Radera
  4. Fast jag har fel hela tiden.

   Radera
 3. Riksbanken 4 av 6 funderar på minusränta om mer stöd behövs,
  känns inte som det är ett stöd att skuldsätta människor mer, när priserna ändå sticker i väg, sjukt att de ens tänker tanken, men då krediter är den ända stora motorn för att hålla ekonomin igång, så är det typ ända redskapet kvar, snart kommer vell låna handpenning med 0 % ränta,

  spyfärdig på hur korrupt och styrt att är av kreditbubblan, alla vet att den är där, men det är så mycket torskar att de håller alla varandra om ryggen, hela vägen upp till riksdagen och stadsministern allt för att bli omvalda och inte " trampa" på torskarnas fötter,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att tanken är att man minskar folk och företags kostnader vilket ger dem större köpkraft. Tror inte att det handlar om att man är intresserad av att folk ska ta större bolån (även om det också kan höja efterfrågan och/eller öka likviditeten.

   Radera
  2. Andelen hushåll som hyr sitt boende är bara 28%. En klar majoritet gynnas alltså av nuvarande penningpolitik.

   https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/boende-i-sverige/

   Sen visst... Bittert att ha missat tåget men systemet funkar. Humlan flyger trots att ingen här tror det är möjligt.

   Radera