Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2021-02-11 09:44

Tänk om pandemin får en tredje våg till hösten och inte är över förrän 2023?

Ett möjligt scenario för coronapandemins fortsatta utveckling är en tredje våg i höst, efter vaccinationerna är avklarade, på grund av att en mutation som inte vaccinen rår på överlever. 2023 blir det första pandemifria året och restriktionerna ligger kvar även stora delar av 2022, samtidigt som den ekonomiska återhämtningen därmed uteblir. Istället får vi en hård krasch när både företag och stat får slut på pengar och kreditlinor.
Kinapestflagg
Med vaccinationerna av allmänheten bör nuvarande coronapandemi vara över till hösten, och en indikation är att den tillfälliga pandemilagen bara gäller september ut.

Men Covid-19 muterar hela tiden och effekten av vaccinen blir då att endast mutationer som inte tas av vaccinen överlever. Med det får vi en tredje våg till hösten 2021, som även kommer drabba de vaccinerade, samtidigt som restriktionerna lyftes efter september och alla ska överkompensera isoleringen, och vi får en snabb upprepning av våren 2020 innan man drar i handbromsen igen.

Pandemin fortsätter därmed in på 2022 innan nästa generation av vaccin som även tar den nya varianten, Covid-21, finns tillgängliga. Inte förrän 2023 kommer vi ha ett pandemifritt år, om inte en Covid-22 uppstår som rundar även de nya vaccinen.

Någonstans under 2022 är pengarna helt enkelt slut för företagen och staten kan inte längre låna upp pengar på marknaden. Enda sättet att hålla statsapparaterna under armarna är rent pengatryckande av centralbankerna, som via nya pengar kommer finansiera statskassorna. 

Vi får en ny hårdare krasch i ekonomin och på finansmarknaderna, värre än våren 2020.

Och en hel generation gymnasieungdomar fick aldrig uppleva gymnasiets sociala läxor efter att ha fått gått hemma 2020 - 2023. 

Efter tre år med karantänrestriktioner kommer samhället se helt annorlunda ut och konsekvenserna kommer ta ett decennium att reda ut.

Annars ser allt bra ut. Kom ihåg att den här bloggen alltid har fel i allt. Ha en fortsatt trevlig torsdagsförmiddag.

115 kommentarer:

 1. Över 2023?
  Vad händer om det tar decennier innan det är över?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har vi nu det nya normalläget.

   Radera
  2. Precis!
   Drömmarna om att medellivslängden skulle överstiga 100 år, att den första 120 åringen är född, kanske just har visat sig vara just det, drömmar

   Radera
  3. Vad då gå över. Anden är ur flaskan. Skiten kommer fortsätta att mutera och återkomma precis som säsongsinfluensan. Killgissar att dagens vacciner inte kommer vara effektiva mot alla framtida mutationer. Dvs det blir säsongs-covid med tillhörande lek gissa rätt vaccin för massvaccinering. Den för mig mest intressanta frågan är hur vi tar oss tillbaka till något som liknar livet innan covid. End of speculation.

   Radera
  4. Såsom med spanska sjuka som var/är ett fågelvirus så jämnar naturen ut det hela över tid.

   De virusvarianter som muteras mot att bli dödliga minskar sitt eget R-tal över tid. De som insjuknar svårt och avlider har svårare att sprida vidare i hög takt. Även de där man riskerar att bli allvarligt sjuk men med lägre dödlighet går samma väg, då folk tenderar att vara mindre bland andra när man är sjuk hemma eller på sjukhus.

   De varianter av viruset som muterat vidare till lättspridda men mer lindriga varianter tar över och och rullar in och ut säsongsvis. Våra kroppar blir dessutom mer och mer vana och hanterar viruset bättre för varje omgång.

   Spanska sjukan varade väl i runda slängar i tre år som pandemi. Idag är väl detta virus som alla andra en mesigare variant som rullar med säsongsinfluensan.

   Radera
  5. Spanska sjukan sågs till senast 1956, efter det har den inte observerats.

   SARS-2-viruset är som mest smittsamt INNAN du har blivit sjuk eller fått symptom. Det betyder att det evolutionära trycket är lite annorlunda, det har inte så stor fördel av att vara "milt".

   Radera
  6. Spanska sjukan som på 50-talet var mild trycktes undan av Asiaten och Hong Kong influensorna, men den försvann inte riktigt, den gick vidare.

   Se Läkartidningens redogörelse.

   https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/2009/05/darwins-principer-styr-utvecklingen-av-ah1n1/

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Varför skulle man få slut på kreditlinor?

  Och framför allt, varför skulle restriktionerna fortsätta som nu om
  samhället kollapsar av dem?

  Däremot kanske samhället får slut på riskgrupper till slut pga undermålig organisation som inte kan skydda dessa.

  Fortsätter viruset mutera och snurra runt blir varje våg svagare tack
  vare immuniteten breder ut sig.
  Orsaken till att andra vågen av spanska sjukan blev så allvarlig för friska unga tros vara för att den uppstod i skyttegravarna och det var endast de svårast sjuka unga männen (med elakaste varianterna) blev skickade från fronten till sjukhus och spred smittan vidare. De med mildare varianter fick stanna kvar i kyttegraven klättra över kanten och mötte sitt öde där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, hur skulle kreditlinorna kunna ta slut?
   Staten är ju sin egen kreditlina tack var Riskbanken och "kvantitativa lättnader".
   Så kreditlinan är nog oändlig.

   Radera
  2. Antibiotikaresistenta bakteriestammar vet ni redan vad det är.

   Only the bad survive, typ.

   Vaccinresistenta virusstammar är mardrömmen som skulle göra läget lika illa på den fronten.

   Radera
  3. Fast nu fungerar inte virus mot vaccin på samma sätt som antibiotika och risken för resistens mot ett vaccin är i stort obefintlig eftersom man vaccinerar innan infektionen eller efter infektionen och därmed påverkas inte direkt av åtgärden och kan därför inte "anpassa sig". Däremot kan det ju så klart alltid mutera så pass att immunsvaret som utvecklats genom antingen tidigare infektioner eller vaccin in räcker till, men så länge som det är samma virus så lär det med stor sannolikhet inte leda till svår sjukdom och därmed kommer situationen att bli bättre allt eftersom.

   Radera
  4. Korrekt, men semantik så länge det evolutionära slutresultatet är detsamma - d.v.s i praktiken allt farligare bakterier för varje ny iteration som saknar motmedel, och i praktiken allt farligare virus för varje ny iteration som saknar motmedel.

   Radera
 4. För allas skull så hoppas jag att bloggaren har fel. Men att hoppas är inte en vettig överlevnads strategi. Alla bör se över sin beredskap, men de vet ni alla som läser Bloggen :-)

  SvaraRadera
 5. Ja, då får vi bita ihop rejält - en fot framför den andra en meter i taget och lösa skiten så gott vi kan. Något positivt kanske kommer ur ett sånt scenario också t.ex. att man faktiskt både börjar planera för kriser och avsätter medel framåt (om några medel finns kvar).

  Inget ont som inte har något gott med sig och vice versa!

  SvaraRadera
 6. Tredje vågen kommer om någon vecka så det torde vara den fjärde vågen som kommer till hösten.

  "Ali Mirazimi är inte orolig. Han menar att de nuvarande mutationerna som florerar är relativt harmlösa.
  – De läskiga mutationerna kommer när vi har vaccinerat de flesta. Då kan det komma varianter som inte vaccinerna biter på. Men förhoppningsvis har vi vid det laget hunnit ta fram nya vaccin, säger han."

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/41L83a/djungelsmittan-far-forskare-att-sla-larm

  Om jag har förstått det hela korrekt så har vi tidigare inte haft något vaccin mot Coronavirus med anledning av att de muteras kontinuerligt men det kanske är annorlunda nu?
  Den som lever får se ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mutationer är ju slumpmässiga, så det är väl rimligt att en hel del av dem blir meningslösa eller milda ur ett epidemiologiskt perspektiv?

   Radera
  2. Influensa muterar bra mycket fortare än Coronavirus och där har vi nya vaccin varje säsong i princip. Orsaken till att vi inte har Coronavaccin är för att ingen har tyckt det varit motiverat att utveckla sådana då vi inte har så många sjuka i Coronavirus jämförelsevis.

   Mutationer uppstår slumpmässigt men deras spridning är långt ifrån slumpmässigt.

   Det vi vet är att det blir smittsammare varianter som sprids, annars försvinner det. Det går fort. Vi ser ju detta redan.

   Enligt etablerad kunskap går virusen mot mildare symptom då allvarligare symptomvarianter tenderar att göra personer sjukare så de inte är lika mycket i rörelse och smittar. Men det är en långsam process. Inget jag hade räknat med på en säsong eller så.

   Radera
  3. Jahaaaaaaaaa det är alltså de smittsamma varianterna som sprids? Tack för upplysningen!

   Skämt åsido, min poäng var i huvudsak att mutationer alltså inte är teleologiska processer.

   Radera
  4. Tankeexperiment, varje miljon människor har flera miljoner viruspartiklar i sig där alla virus har en mutationsfrekvens som är högre än celler med DNA-arvsmassa. Därför ökar antalet nya besläktade virus exponentiellt. Några av dessa slumpmässiga mutationer påverkar spike-proteinet och gör att viruset kan undkomma immunförsvaret och vaccin. Om nu en miljard människor blir smittade och vaccineringen haltar globalt så kommer vi aldrig komma ikapp.

   Radera
  5. Evolutionen är som många debattörer, blind.

   Radera
  6. "A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet. You are a plague, and we are the cure"
   -Agent Smith

   Radera
  7. Om ett virus är för aggressivt brukar det mattas av relativt fort, eftersom det får sämre förutsättningar att sprida sig när värden dör eller blir sängliggande.

   Radera
  8. Evolutionärt tryck för mildare virus förutsätter att man blir sjuk innan man smittar. Mutation hos ett virus som smittar som mest precis innan man får uttalade symtom drivs tyvärr av ett annat selektionstryck.

   Radera
  9. Alla levande kroppar är potentiella inkubatorer för virusmutation. Kroppar som har passerat bästföredatum har högre risk.

   Radera
  10. Dessutom, om man har motståndskraft eller är immun mot ett virus och det muterar lite så har man fortfarande ett visst skydd, så man blir inte så sjuk.

   Det kommer att bli som med de andra influensa och förkylningsvirusarna, man blir lite snuvig eller får lite ont i halsen några dagar.

   Radera
  11. @Svinto - exakt. I teorin kan det bara bli bättre vad gäller riskerna med Covid19 och dess olika varianter.

   Radera
 7. Juninivåer på covid-sjukvården mitt i februari. Lite svall till innan även utomsocknes är imunna i större grad. Att vi överhuvudtaget fortsätter låtsas som detta är nåt världsomvälvande är intressant att studera. Världen behöver väl nåt att hystera runt. Klickmedia driver detta vidare i oändlighet. Jag oroar mig mer för comebackande influensa och vinterkräks inför hösten och hysterin det nu kommer åtnjuta i dagens media med reportrar som leverar klick istället för nyheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har en högre topp nu än den högsta i våras.

   Radera
  2. @brk

   Var ser du det? IVA och Slutenvården ligger på juni-nivåer vid jämförelse med fjolåret och överdödligheten har hittills inte nått upp till föregående års toppnoteringar enligt Euromomo.

   Radera
  3. Hmm, "låtsas som detta är nåt världsomvälvande"??. Det är ju världsomvälvande, dock inte klass WW. Har tex en vansinnigt stor impakt på sjukvården som nära kollapsar i länder som haft svår hantera detta som bl.a Sverige. Efter en dryg dekad av skenande tillgångspriser får vi nu stimulanspaket som lett till en ekonomisk världsorgasm.
   Trots att fundamenta, som tex arbetslöshet pekar åt andra hållet och Coronam fortsätter. Detta kan sluta i vad som helst.

   Radera
  4. @Emil Siffrorna för slutenvården har varit högre än i våras. Huruvida det är en bättre indikation än t.e.x IVA eller inte kan diskuteras.

   Radera
  5. Emil>> Precis, dödligheten är just nu ganska normal enligt 2015-19. Samtidigt som vården har junisiffror.

   Radera
  6. Bengt>> Ja okej, fel ordval, ocg då pga dagens internetmedia enligt mig (plus den försämrade folkhälsan plus fetmaepidemin jmf 70 eller 90-talets virusvågor).

   Radera
  7. @ Struts: Du har just nu en kraftig nedgång i antalet patienter som söker vård i tid för symtom som normalt föranleder omedelbar cancerutredning medan sjukdomen fortfarande är botbar. Det är en så kallad vårdskuld. De kommer när att söka såklart när covid är över, men då kommer det i många fall att vara för sent. De lever fortfarande när de söker, men de kommer söker för sent. Såvida det inte kommer något mirakelmedel även mot cancer så kommer det att bli en kraftig uppgång för dödsfall på det området istället under några år innan den kurvan lugnar ned sig igen.

   Kanske hjälper det dig om du tänker på det som en tsunamivåg - först drar sig vattenlinjen tillbaka flera hundra meter, sedan kommer allt på en gång i en jättevåg.

   Radera
  8. Och så bör det vara en nedgång i dödsfall nu eftersom många i den högsta risgruppen där många dött nu blivit vaccinerade. Vidare har ju vissa här påstått att de flesta på äldreboende snart dör ändå, så dödsfallen bör alltså börja öka igen om ett halvår eller så.


   Radera
 8. Stockholm som var värst drabbat fick en betydligt mildare andra våg och en ev. tredje våg innan sommaren lär bli ännu mindre. Mutationer riskerar att göra vaccin verkningslöst men de som haft infektionen har ett betydligt bredare skydd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källa på det, för det stämmer inte alls med vad jag läst och det vore dessutom ologiskt. De som haft Covid kan ju till och med bli sjuka igen av samma sjukdom, och om man mäter antikroppar är de högre hos en vaccinerad än den som varit sjuk. Precis som det borde fungera, och det är just därför den som varit sjuk rekommenderas att vaccinera sig

   Radera
  2. Håller med Joakim. De som kan, bör vaccinera sig. Har själv inga antikroppar, kanske t-cellsimmunitet dock vilket sägs bara bättre. Hursomhelst dumt att chansa, sen finns det ju människor runt omkring en som kan bli smittade av mig. Vill du se ett exempel på vad andra-vågen kan ställa med, kika på Portugal.

   Radera
  3. För nästan alla andra virus så ger infektionen bättre och bredare skydd än vaccinen. Finns inte mycket som tyder på att så inte är fallet för covid-19. Antikroppar är bara en del av immunskyddet, en del som dessutom klingar av ganska fort.

   Radera
  4. Ouch Carmamia - https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/detta-galler-om-coronavaccin

   Radera
  5. Dessutom kommer du med en massa faktafel ovan. Är du en anti-vaxxer? Hur stor tredje vågen blir vet ingen idag. Experter oroar sig dock inför säsongen när forket åker skidor och andra dumma saker. Lex-Danne på den.

   Radera
 9. Varför stanna där, aztekerna decimerades av en kombination av paratyfus, blödarfeber och torka som tog ihjäl 50-80% av befolkningen. Svullna lymfkörtlar, stora sår på slemhinnorna, blödningar ur alla kroppsöppningar, svåra diarrér, med mera med mera. Det blev lite av en omstart eftersom så pass mycket jordbruksmark blev tillgänglig att hela det ekonomiska systemet reformerades - till statens fördel, kan man säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mutationer är ju slumpmässiga, och där fick vi lite exempel på lite meningslösa och milda varianter ur ett epidemiologiskt perspektiv eller?

   Radera
  2. x <--- Poängen

   o <--- Ditt huvud

   Radera
  3. Du glömde digerdöden...

   Jag är döden.

   Spelar du schack?

   Ditt inlägg såg ut som ett referat från ett schackparti.
   Nej, jag har inte varit med i en schackklubb.

   Radera
  4. Jag vann tredjepriset i schack i grundskolan. Tror jag var tolv år.

   Radera
  5. Alla spelade schack när jag gick på lågstadiet, åkte till och med på schackläger, halva klassen var med i schackklubben. Schackfyran fanns det nåt som hette va?

   Radera
  6. @Putte, då var kanske dig jag vann mot i semin. Jag var 9år

   Radera
  7. Jag spelar också schack ibland. Mot en schackdator (på avancerad nivå såklart :-) Jag hänger med rätt långt, men det märks att datorn kan mina drag, för det brukar sluta med att den överlistar mig till slut. Det är som om datorn kan se rakt igenom mig. Obehagligt.

   Radera
  8. @Rickard: Vad har du emot digerbögen, din homofob?

   Spelar inte schack, jag blir bara matt av det.

   Radera
  9. Gissar att de enda drag Ben ägnar sig åt regelbundet är av samma typ som Eddie Meduza sjöng om i Skinnet. ;-P

   Radera
 10. Spanska sjukan uppskattas ha smittat 500 miljoner individer motsvarande en tredjedel av världsbefolkningen utan att några mutationer av avgörande betydelse uppstod. För jämförelse ligger infektionsgraden i Covid-19 kanske runt miljarden eller en knapp åttondel av befolkningen.

  Eller så uppstod återinfekterande mutationer men de självdog i sina kluster tack vara den jämförelsevis begränsade befolkningsrörligheten.

  En motsvarande panikstämning som för ett år sedan hade knappast renderat ett lika stort börsfall. Gissningsvis inte ens hälften så stor. Lex BRRR.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är uppenbart att den muterade. Första vågen var relativt harmlös, som vanlig influensa. Sen kom en andra våg som var väldigt dödlig (5-25ggr influensa) och betydligt smittsammare, och sist en tredje som låg mitt emellan första och andra vågen i dödlighet.

   Radera
 11. Om stora delar av Asien har låga komplikationer och dödstal i Covid-19 på grund av korsimmunitet från andra coronavirus så varför skulle inte även vi kunna bygga immunitet från mutationer eller originalviruset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaccinet fungerar ju redan bevisligen på flera mutationer så det är möjligt, men poängen är väl att det en dag möjligen utvecklas just en variant som immuniteten inte biter på. Vanlig förkylning är väl förresten ofta av Coronatyp och dessa har vi ju t.ex. aldrig lyckats få bukt med. Vet vi förresten att de i vissa fall lägre talen beror på korsimmumitet, eller t.ex genetiska skillnader?

   Radera
  2. Dr. Giridhar R. Babu, a Bengaluru-based epidemiologist, who was part of the research team, attributes low COVID-19 mortality rate in South Asia to cross-reactive immunity, which plays a significant role in reducing the severity of the disease. ''The presence of cross-reactive T cells presumably from prior coronavirus infections can also attenuate the severity of the disease. Another reason for the low mortality is based on the emerging evidence suggesting asymptomatic and mildly symptomatic patients have high SARS-CoV2 specific cytotoxic T-cell responses, '' says Babu.

   https://www.theweek.in/news/health/2020/12/29/covid-19-understanding-the-lower-mortality-rate-in-south-asian-countries.html

   Radera
 12. Gjorde en fundering kring pågående vaccination. Av Sveriges 10496511 medborgare är 316756 personer vaccinerade. Det är utlovat att samtliga ska ha erbjudits vaccination innan midsommar. Det är 135 dagar kvar till midsommar och 10179755 personer kvar att vaccinera. För att hinna med till midsommar måste 75405 personer vaccineras varje dag. Men eftersom det krävs två doser vaccin för ett fullgott skydd så behöver kapaciteten dubblas, dvs. 150811 personer per dag. Senast mängd vaccinerade uppgick till 21769, dvs. 14% av nödvändig kapacitet. Ju längre man dröjer att komma upp i full kvot desto fler behöver vaccineras varje dag för att hinna med samtliga till midsommar.

  Det finns en mängd orsaker till att vaccinationen dröjer.
  I räkneexemplet räknade jag med samtliga Sveriges medborgare, gamla som unga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väljer man bort redan tillfrisknade från covid-19 vaccinering når man immunitet fortare, inte särskilt troligt att man får ytterligare immunitet av betydelse från vaccin.

   Radera
  2. All fakta som presenterat hittills indikerar ju att det är precis tvärtom, vilket är anledningen till att de som är sjuka rekommenderad att vaccinera sig. Däremot har de framkommit att de som varit sjuka möjligen bara behöver en dos.

   Radera
  3. Blood samples from recovered patients suggest a powerful, long-lasting immune response, researchers reported.

   Akiko Iwasaki, an immunologist at Yale University, said she was not surprised that the body mounts a long-lasting response because “that’s what is supposed to happen.

   The participants in the study have been making those cells in robust amounts — so far. “There’s no sign that memory cells are suddenly going to plummet, which would be kind of unusual,” Dr. Iwasaki said. “Usually, there’s a slow decay over years.”

   https://www.nytimes.com/2020/11/17/health/coronavirus-immunity.html

   Radera
  4. Men var det någon som trodde på den patologiske lögnaren Löfven när han sade detta? Han säger vad folk vill höra, oavsett vad det är.

   Radera
 13. Jag har för mig att man eventuellt blir smittad, och är smittsam, även om man är vaccinerad, men man slipper bli sjuk.

  Om det stämmer så är väl inte "Men Covid-19 muterar hela tiden och effekten av vaccinen blir då att endast mutationer som inte tas av vaccinen överlever." sant?

  Om vaccinen däremot stoppar själva smittan så kommer det säkerligen muteras fram vaccinresistenta sorter ja, som med influensa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog rimligen så att även om du är vaccinerad kan du vara bärare av viruset och därmed smittspridare.

   En vaccination är i sådant fall ingen frisedel från restriktioner i socialt umgänge innan de flesta blivit vaccinerade eller haft infektionen.

   Enbart med tanke på att vaccinationerna blivit försenade behövs troligen restriktioner som minst in i hösten.

   Radera
  2. Det som framkommit är ju att ,ed ex Astras vaccin minskar smittspridningen med ca 80% efter vaccination. Du kan ju fortfarande bidra till ytsmitta, men viruset får svårt att reproducera så mängderna i kroppen blir därför små. Tiden du smittar blir även kortare.

   Radera
  3. Lars Henrik: Ja, nu var det ju virusets evolution jag spekulerade om :)

   Joakim: Ok, då drivs viruset mot ett mer resistent sådant då.

   Radera
 14. Det är bara för staten att via riksbanken öka frekvensen på sedelpressarna. Om inte frekvensen i elnätet sjunker snabbare dock ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. E-kronan skall väl introduceras 2023... det blir väl "lagom"..

   Radera
 15. Inte "tänk om", det kommer i det stora hela bli som du skriver.

  Det spelar ingen roll att epidemin bromsas upp, restriktioner och inskränkningar kommer att bli en del av vår nya vardag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med ständigt pågående PCR-testning lär man kunna hålla igång pandemin närmast oändligt om man vill.

   Radera
  2. Behövs inga test efter ett tag, bara mediarapporteringen hålls igång.

   Radera
 16. "Och en hel generation gymnasieungdomar fick aldrig uppleva gymnasiets sociala läxor efter att ha fått gått hemma 2020 - 2023. "

  Detta är intressant. I våras sades det att det är inga problem med undervisning på distans. Jag tänkte att det är inga problem för motiverade och duktiga elever, men resten då?

  Från ansvarigt håll, och även från elever kom signaler att allt är fine & dandy.
  Vissa påstod till och med att man lär sig mer hemma.

  Idag låter det helt annorlunda både från elever och ansvariga. Vad har ändrats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har naturligtvis två sidor av myntet: VISSA elevers intellektuella progression drabbas relativt sett negativt av att de inte får vara fysiskt närvarande i skolan - vissa ANDRA elevers intellektuella progression var relativt sett negativ mot optimalt redan innan av att de tvingades vara fysiskt närvarande.

   Radera
  2. Då normaltillståndet är att elever ska befinna sig i skolan är det inget "tvingande" att vara där.

   De elever som kommer att drabbas negtivt av hemundervisning är de som redan innan hade det svårare vad gäller inlärningen. Och dessa kommer att lida av detta resten av livet.

   För ingen kan väl tro att man sätter in snabbinsatser för att säkerställa att alla elever har en minsta godkänd nivå på sina kunskaper?
   Man kommer att upptäcka detta vartefter, och då är det oftast redan för sent.

   Radera
  3. Det finns otroligt många elever som får sin skolgång förstörd av t.ex mobbing, utfrysning, dåliga lärare, m.m.

   Och angående tvång: FN:s mänskliga rättigheter innehåller rätten för föräldrar att välja skolform för sina barn. Det inkluderar även hemundervisning (vilket iofs inte är vad jag rekommenderar) men den delen av de mänskliga rättigheterna väljer samtliga svenska partier att ignorera. Den fysiska närvarodelen av svensk skolplikt har alltså INTE stöd i FN:s mänskliga rättigheter.

   Radera
 17. Ingen fara, FHM och Lena Hallengren har redan en plan B klar. De hade ju plan A klar redan innan pandemin bröt ut.

  SvaraRadera
 18. Covidiotin är täckmantel för att det ekonomiska systemet redan har kraschat. Det går inte att låna i infinium....

  SvaraRadera
 19. EU-kommissionen skruvar upp sina prognoser, och tror på en snabbare återhämtning av ekonomin.

  Jag är tveksam. Tror nog att det är väl optimistiskt. Men det är väl kanske det som de ska vara (optimistiska)?

  SvaraRadera
 20. Eller börjar 3:e vågen efter sportlovsveckorna redan. Folk mixas rätt bra ifrån hela landet, familjer hyr stugor ihop etc. Jag tänker mig i skiduthyrningskön, där vissa ungar springer runt, som stressade småbarnsföräldrar ska hålla reda på. Sen lugnar det sig framåt sommaren gissar jag. Hmm precis som förra året alltså. Hoppas jag har fel

  SvaraRadera
 21. Bloggaren kan ju alltid räkna på hur många av de äldre på särskilda boenden som avlidit i onödan de senaste veckorna eftersom deras vaccinationer har blivit försenade pga att sjukvårdspersonal gnällde till sig doserna i strid med den första planen. Bara 75 procent vaccinerade på SÄBO sa Tegnell i veckan och då är dom ändå bara 80000 och vi har tagit emot 400000 doser. Hur kan detta inte vara en stor skandal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gnällde till sig? Tycker det låter som en rimlig prioritering av regionerna.

   Radera
  2. 50% eller så av de som bor på särskilda Boden dör första året ändå, så kanhända är det inte så dålig idé att prioritera sjukhuspersonal trots allt.
   Nu förliker vi ju göra både och, vilket känns som en rimlig kompromiss.

   Radera
  3. Folkhälsomyndighetens ursprungliga plan för Fas 1 inkluderade inte personalen på sjukhus. Man ville snabbt få ner massdöden på SÄBO genom att vaccinera dessa 80 000. Nu fick vårdpersonalen deras doser, vilket förmodligen sparat 0 dödsfall i den gruppen samtidigt som flera hundra på SÄBO dött i onödan i Covid-19. Detta är helt absurt. Klart det var gnäll som låg bakom. Den första prioriteringen syftade till att minska dödligheten på SÄBO men nu gavs samma prioritering till 25 åriga sjuksköterskor.

   Radera
  4. Allt handlar inte om liv och död i en prioritering. Antal kvarlevande månader t ex.
   Vissa som fått viruset får långvariga (ibland permanenta) men. Nedsatt lungkapacitet eller förlorad smak/lukt etc. Närvaro på arbetet lär ju öka ifall personalen inte blir sjuka. Beklagar sorgen ifall du förlorad någon nära på SÄBO

   Radera
  5. Har vi inte fått lära oss att experterna på Folkhälsomyndigheten skall driva pandemibekämpningen? När dessa experter efter stor möda presenterade sin vaccinplan hade man valt att prioritera SÄBO och de som jobbar på SÄBO. Hade den planen fullföljts hade man varit färdiga med SÄBO en bit in i januari.

   Radera
  6. Man får tänka ett steg längre, det blir antagligen enklare för sjukvården att rädda liv om deras personal är vaccinerad och därmed frisk. Inte minst därför att ytterligare katastrofer givetvis kan inträffa under en långvarig pandemi och därmed skapa ett ännu mer ansträngt personalläge. Det låter rätt rimligt att vaccinera åtminstone de som har närkontakt med patienter och andra potentiella smittbärare relativt tidigt.

   Radera
  7. Men du är väl ingen epidemiolog, Ben Dover? Vet du bättre än Tegnell och gänget som ansåg att vaccin till alla på SÄBO skulle ges högsta prioritet? Yngre sjuka riskgrupper kommer få sitt vaccin först i fas 3, strax före yngre friska. Skall vi inte vaccinera dom också före de äldre så att dom kan återgå i arbete och slippa uppbära sjukpenning?

   Radera
  8. Man skulle också kunna tänka sig att det vore enklare för sjukvårdspersonalen att rädda liv om deras soptunnor var tömda och deras golv städade men det håller de själva inte med om:

   sjukhus-utreds-efter-att-stadare-och-vaktare-erbjods-vaccin

   "Det här bryter ned vår arbetsmoral totalt, säger Gustav Soler, specialistläkare[...]"

   Radera
  9. Finns det inte en poäng med att först vaccinera dem som sprider smittan mest och inte bara fokusera på riskgrupper, det borde väl alla tjäna på?

   Radera
  10. @Sven-Erik Då var inte Gustavs arbetsmoral alltför stadig till att börja med.
   Eller så är han en drama queen helt enkelt.

   Radera
  11. Det beror helt på vad du vill optimera för. Dödsfall, antal smittade, ekonomiska konsekvenser, mm.
   Hur man skall göra givet optimeringsmålet finns det modeller för och det är inga svåra saker.
   Men vad man skall optimera för är ett etiskt och politiskt dilemma, och vi har valt att optimera för antal döda. Med vissa avsteg och ganska många som anser att den egna gruppen skall gå före.

   Radera
  12. "Bara 75 procent vaccinerade på SÄBO sa Tegnell i veckan och då är dom ändå bara 80000 och vi har tagit emot 400000 doser. Hur kan detta inte vara en stor skandal?"

   Får ta med i beräkningen att det är en hög omsättning av de boende på SÄBO också.

   Radera
  13. Ja, typ 10% på SÄBO avlider väl varje månad, och det fylls på i andra ändan. Så på två månader är cirka 20% av de boende nya och har inte hunnit vaccineras ännu, då vaccinationerna startade för snart två månader sedan.

   Radera
  14. Sedan finns det antagligen några procent som är i ett sådant skick att man inte vaccinerar, dvs mycket kort tid kvar.

   Radera
  15. Eller har allergier mot vaccin.

   Radera
  16. Visst blir verkligheten tråkigare om man tänker efter innan man blir arg?

   Radera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Tänk om pandemin får en tredje våg till hösten och inte är över förrän 2023?

  Då måste jag fortsätta att jobba två dagar i veckan med 90% lön fram till pension.

  SvaraRadera
 24. Så cornucopia hur positionera man sig ekonomiskt nu för att dra nytta av dit scenario?

  Fonder? Aktier?
  Och vad händer med fastighetspriserna efter 2022/3?
  Kommer fastighetspriset isåfall Stiga i nominella tal eller krascha för att folk inte har/får tag i pengar ? Och tror man då att lantbruk följer huspriserna, kanske rent av stiger mer, men med EU's senaste idér så skulle väll markägandet vara slut så som det sett ut i tusentals år i Sverige
  Blir det hyperinflation efter pengatryckeriet? Hamnar pengarna som vanligt först hos bankerna sedan i fastigheter osv eller kommer ett sådan mönster bli annorlunda tro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet ej. Jag vet bara att hur man än gör så förlorar man och gör fel.

   Radera
  2. Ok. Det finns ett och samma råd som jag får från äldre företagare och äldre auktoritäera personer och det är: investera i fastigheter, det är alltid bra på sikt

   Radera
  3. I ett uselt fall dör många och då blir det en del lediga fastigheter. Digerdöden gav många övergivna bostäder. Löner steg. Sämre åkermarker fick växa igen.

   Vad som idag då är lönsamt att investera i är nog lite förråd av viktiga varor för familjen och givetvis mer kunskap.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Att investera i utbyggnad av vindkraften känns som en dumt sak att göra då. Det behövs ju inte mer energi när många dör undan.

   Radera
  5. Ha ha muntra tongångar. Ne der kommer inte dö folk i drivor av detta kanske nått annat virus men inte detta även vid mutation. Det är bara politikernas okunnighet och eller rädsla att göra fel inför media och makttyrani som bidrar till samhällsdystopierna

   Radera
  6. Precis, hoppas vi inte slänger mer pengar på vindkraft. Vi behöver reglerkraft. Ingen vettig människa eftersträvar mer vindkraft.

   Radera
 25. Nu är ju processerna för att testa vaccin upparbetade och man kan tekniskt ta fram ett nytt vaccin på några veckor, så det vore konstigt om man inte kunde hantera det som vanlig säsongsinfluensa i fortsättningen. D.v.s. det blir ingen större tredje våg, åtminstone inte i de utvecklade länderna.

  Dessutom kommer de som redan är vaccinerade eller har haft covid att ha ett visst skydd även mot de flesta mutationerna. Det blir inte ett helt nytt virus bara för att det muterar, utan bara små förändringar.

  Covid kommer mest troligt att bli ett av de vanliga förkylningsvirus som cirkulerar i befolkningen i fortsättningen, och förmodligen ingå i vanliga influensavaccinet som tas fram till varje säsong.

  SvaraRadera
 26. Covid är ju i relativa tal en "mild" föraning av kateogrin hårdare pandemier. Ett slags generalrepetion av vad som kan hända fast med något långt mer epidemiskt.

  Om alla efter detta återgår till till tidigare beteenden så är det ju mer en tidsfråga när nästa elände dyker upp.

  SvaraRadera
 27. Den stora frågan är vad alla länder ska göra om det kommer något som är 5 ggr mer smittsamt och 5 ggr mer dödligt än Corona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I så fall kommer den smittan självdö eller snarare bli mildare eftersom den har för hög dödlighet. För att utrycka det förenklat.

   Radera
 28. Det skulle ge bloggaren massor med tid att författa böcker om inte annat.
  Själv är jag lika besviken som studenterna som missade balavagnen när jag inser att min dyk och fylleresa lagom till 40-årskrisen håller på att brinna inne. C'est la vie

  Får väl gräva en damm på tomten att snorkla i.

  SvaraRadera
 29. Vi får väl leva med munskydd.

  SvaraRadera
 30. Oj vad många kommentarer. Men tror att de flesta missat att pandemin inre alls kommer vara över till hösten eller ens nästa år. De fattigare länderna kommer aldrig hinna vaccinera tillräckligt snabbt och även om vi i väst lyckas bromsa smittan så kommer kriterierna för pandemi som who följer inte kunna medge ändring från att det råder pandemi på mycket länge. Detta är ett faktum, inget som är föremål för diskussion.. Varför skriver du att pandemin kan vara över redan till hösten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggardjäveln har blivit optimistisk med åren. Fast kan i bästa fall vara så att de länder som lyckats vaccinera många nog börjar hjälpa de andra länderna. Kina kanske börjar ge massiv hjälp till en del länder och Sverige samt några till följer efter. Tillverkningen av vaccin är på god väg att bli omfattande så det är bara organisation som återstår.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera